Advertisement
Maluchy.pl logo    
   

Aktualności

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

Rząd postanowił kontynuować program Maluch, zapoczątkowany w 2011, zaproponował jednak jego zmodyfikowaną i rozszerzoną wersję, nadając mu nazwę MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj więcej >


Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
8 Stron V   1 2 3 następna ostatnia   

Zupy

-
marghe.
post Mon, 06 Dec 2004 - 15:02
Post #1


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Wpisze przykładowo kilka.
I będe wdzieczna za wklejenie pozostałych icon_smile.gif bo sama nie wyrobię icon_smile.gif
i wpisywanie kolejnych
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Mon, 06 Dec 2004 - 15:05
Post #2


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Duńska zupa z porów - malgoś.dz

Szybka, smakowita, tania. Cóż więcej można by wymagać od zupy z porów???
3-4 pory
2 cebule
4 łyżki masła
4 szklanki bulionu (może być z kostki)
kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry
10 dag łagodnego serka topionego
1/2 szklanki gęstej śmietany
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
pół szklanki startego żółtego sera
pół garście posiekanej natki pietruszki

sposób przygotowania
Z porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm.
Cebule obieram i siekam na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzam do ich zeszklenia.

Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej (należy uważać z tą przyprawą - jej nadmiar może zdominować całkowicie potrawę, sprawiając, że stanie się ona średnio jadalna). Następnie dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzam zupę do zagotowania.

Na talerzach zupę posypuje serem i dużą ilością natki pietruszki.
Podaję z grzankami lub z bagietką.
---
[b] szpinakowa
- lea

składniki:
400g szpinaku mrożonego
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyzki mąki
1,5 l wywaru ( może być z kostki rosołowej )
200ml śmietany
1 żółtko
2 jaja na twardo
sól

mrożony szpinak włożyć do rondelka i pozostawic do rozmrozenia, następnie zalać wywarem i pozostawić na ogniu do gotowania. Cebulke skroic w drobna kosteczkę i podsmazyć na maśle, dodac do niej mąkę wymieszać z cebulką i dodać do wywaru ze szpinakiem, dodac sól i pogotować, dodać rozbite żółtko. Przed podaniem dodać śmietany i pokrojone w drobno jajka.
---
zupa z soczewicy - lea

składniki :
250g soczewicy
250g boczku wędzonego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól
1 łyżka octu
1 jajko ( niekoniecznie )
2 ząbki czosnku
majeranek

Wieczorem soczewice zalać wodą i pozostawić do nastepnego dnia. W drugim dniu wodę z soczewicy wylać, wlać świeżą wodę i gotować wraz z drobno pokrojonym boczkiem tak długo do póki soczewica nie zmięknie.
Następnie czosnek sprasować i dodać do gotującej się soczewicy. Z mąki i masła przygotować zasmażkę i dodać do zupy. Dodac soli, octu, majeranku i na samym końcu dodać rozbite jajko.( jajko nie jest konieczne ).
---
[b]ZUPA WĘGIERSKa- eJustynka

Przepis mam przepisany z jakieś książki kucharskiej więc podam składniki wg tego co mam napisane (mieszam trochę ale już jest późno )

25 dag surowej kiełbasy (np. polskiej)
3/4 l rosołu
25 dag cebuli
20 dag ziemniaków
2 papryki olej do smażenia
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (ja nie daję)
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyzeczki kminku
1/2 łyżeczki amjeranku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
sól i czarny pieprz

Cebulę, ziemniaki, paprykę i kiełbase pokroić w kostkę.
Cebulę i kiełbasę przysmażyć na oleju. Gdy cebula będzie szklista, dodać paprykę i ziemniaki. Chwilę smażyć, dolać rosół i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać przecier pomodorowy, zupę doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką i kminkiem. Podawać bardzo gorącą, przybraną kleksem śmietany i zieleniną
---
[b]ZUPA KREM Z ZIELONEGO OGÓRKA - Wiesia
1l wody
2 kostki rosołowe
duży serek topiony (10 dkg)
300g zielonego ogórka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego koperku
kubek słodkiej śmietany

Ogórek (można ze skórką można bez) zmiksowac , zalać wodą, zagotować, dodać kostki rosołowe, połamany ser topiony, śmietanę i pogotować kilka minut mieszając, na koniec dodać koperek, śmietanę oraz zagęścić wszystko mąką ziemniaczaną.

Ja podaję tę zupę albo z groszkiem ptysiowym albo z lanymi kluseczkami.

Wcześniej, gdy podawałam ten przepis pisałam, że smakuje wszystkim dzieciom (próbowałam na siostrzeńcach i dzieciach znajomych). W miedzyczasiu moje dziecko dorosło do jedzenia normalnych obiadów i ku mojemu zadziwieniu nie chce na tę zupę nawet patrzeć

Cóż, mnie ona i tak smakuje, a do tego jest prosta jak konstrukcja cepa i tania.


i drugi przepis, któy podawalam na eDziecku, ten zrobił swego czasu furorę:
---
[b]ZUPA CEBULOWA Z TWAROGIEM i tymiankiem -Wiesia

5 cebuli 2 ząbki czosnku , pokroić i zrumienić lekko na 3 łyżkach masła
dodać do 1,4l itra rosołu z kostki
dodać tymianek i pieprz i gotować około 25-30minut
połowe cebuli ( lub jeśli ktoswoli zupę -krem całość ) zmiksować i spowrotem dodać do rosołu i doprowadzić do wrzenia
zaciągnąć śmietaną
20dkg twarogu pokroić w kostkę i ułożyć na dnie talerzy, zalać gorącą zupą

Cały urok tej zupy polega na tymianku i twarogu. Wiem, ze tradycjonalistom twaróg w cebulowej możę się wydawać dziwny, zwykle dodajemy do niej ser żółty, ale wierzcie mi , twaróg zalany taką gorącą zupą zmienia nieco konsystencję i smak i jest idealnym, niebanalnym dodatkiem.
---
[b]Zupa amerykańska
- eKachna
Kiedyś ten przepis podawał Makłowicz i mi bardzo się spodobał, a w dodatku robi sie ją naprawdę szybko.

20-30 dkg. bekonu
cebula
1 papryka czerwona
3 ziemniakli
3 łodygi selera naciowego
puszka kukurydzy ( nie może być ta najtańsza bo często jest twarda i bez smaku, zepsuje smak całej zupy )
200 ml. słodkiej smietanki

Pokrojony bekon podsmażamy z cebulką, zalewamy go wodą, można dodać kostke rosołową i wrzucamy pozostałe składniki pokrojone w kawałki. Kiedy warzywa będą miękkie ( ok. 20 min ) robimy białą zasmażkę na maśle i zalewamy ją śmietanką. Potem wszystko do gara i gotowe.
---
Cytrynowo ziemniaczana zupa krem - marghe

SKŁADNIKI
ziemniaki - niecały kg
3 cytryny
serek biały typu - Twój Smak
wywar (mięsny lub warzywny)
1 cebula
sól
pieprz
śmietana
oliwa (ew. olej)

Przygotowac wywar.

Cebulę pokroic drobno.

Z 2 cytryn zetrzeć skórkę. Połówkę cytryny pokroic w plasterki, odłożyć do dekoracji. Z pozostałych cytryn wycisnąc sok.

Ziemniaki obrac, pokroić na kawałki.

Cebulę zeszklić na oliwie (oleju), dodac pokrojone ziemniaki, chwilke podsmażyć. Zalać wywarem, dodać startą skórkę, wlac połowę soku. Gotowac 20 minut.

Zupę zmiksować, dodając cały biały serek i resztę soku. Doprawić. Podgotować.

Gdyby okazala sie za gęsta można przetrzeć przez sitko.

Ozdobic plasterkami cytryny i kleksem śmietany.

Podawać z grzankami lub ryżem.
---
ZUPA FASOLKOWA (Słodlko kwaśna) Campari

Gotuję najpierw wywar mięsny (gotowałam na zeberkach), mięsko wyciągam, łyżką cedzakową odłowiam to co pływa zawsze po wierzchu wywaru, potem dodałam pokrojoną w kostkę marchewkę, pociętą świeżą fasolkę żółtą, wsypałam zamrozoną już zieloną fasolkę , dodałam całą cebulkę, 2 ziarenka ziela angielskiego, to wszystko pogotowałam troche, gdy warzywka zaczęły robić sie miękkie dodałam pokrojone w kostkę ziemniaczki i dalej gotowałam. Na końcu (bo ja zawsze na końcu doprwiam ) zupkę posoliłam, trochę cukru dałam do smaku, łyżkę masła (opcjonalnie, ja zawsze tak uszlachetniam zupę hmmm szkoła mojej teściowej sie kłania, wiem, wiem tuczące a niech tam, ale smaczne) w wersji dla dzieci w osobnym garnku do tego wszystkiego dodałam sok z cytryny, a dla nas ocet, na koniec zupę lekko zaciągnęłam wodą z mąką. No i to wszystko, czyli zwykła słodko-kwaśna zupka mniam... szkoda, że sie skończyła, bo bym sobie znów zjadła
---

ZUPA z SOI - Ludek

2 szklanki ugotowanej soi
2 marchewki
1 pietruszka
¼ średniego selera
1 cebula
1 por
½ puszki zielonego groszku (można zastąpić np.. mrożonym)
2 ząbki czosnku zmiażdżonego
sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, szałwia

Wrzucić ugotowaną soję, pokrojoną cebulkę i pozostałe obrane warzywa. Dodać sól, pieprz, słodką paprykę. Dopełnić wodą pozostałą po ugotowaniu soi. Nie wiem ile tej wody tak na oko, żeby wszystko było przykryte. Ugotować tak, żeby warzywka były prawie miękkie, dodać czosnek , groszek i dogotować do miękkości warzyw. Jeśli groszek jest mrożony to wrzucić go od razu z warzywkami. Wyjąć ugotowane warzywa, pokroić i dorzucić do zupy. Można oczywiście pokroić wcześniej, ale ja wolę kroić już ugotowane. Do tego wrzucić sporo świeżej posiekaniej bazylii i szałwi. Na tym można zakończyć, ale żeby zupka była bardziej zawiesista odlać 2-3 łyżki wazowe i zmiksować na krem, a następnie wlać z powrotem do zupki. Można też zmiksować całą i podawać np.. z grzankami lub kluseczkami gwiazdkami. Wtedy jednak nie będzie przygotowana zgodnie z Dietą Diamondów.
---

[b]Zupa rybna; Anuś
Potrzebne:5 marchewek, duża pietruszka, mały seler z nacią, por, ew cebulka mała, koperek +1kg ryby (kawałek łososia i kawalek dorsza - filety)
Warzywa umyć, obrać i pokroić: marchew w talarki resztę mozna drobniej. Ugotować wywar jarzynowy. Doprawić solą, pieprzem ew kroplą soku cytrynowego. Gdy warzywa będą juz miękkie wrzucić kawałki ryby. Króciutko gotować.

Pyyyycha. Niektórzy dodają jeszcze odrobinę koncentratu pomidorowego. Ja polecam sprobować najpierw bez
---
[b]Portugalska zupa migdalowa
b smaczna i b elegancka - AgnieszkaBryndza

15 dkg migdalow
4 szklanki mleka (najlepiej tlustego)
szczypta cukru
1 lyzeczka masla
sol


Migdaly parzymy wrzatkiem obieramy ze skorek , tluczemyi ucieramy w mikserze na gesta mase (jako szczesliwa posiadaczka termomiksu wrzucasz je po prostu tam).dodajemy pare kropel wody. Pod koniec ucierania dodajemy kilka lyzek goracego mleka. Calosc wlewamy do garnai gotujemy ok 20 min. Dodajemy pozostale mlekosol i cukier. zagotowujemy. podajemy z grzankami

Zupa BAzyliowa -marghe

70 dkg ziemniaków
Bazylia - 3 - 4 peczki (doniczki) - mozew byc więcej:)
1 serek kanapkowy (np. Twój smak)
1 cebula
sok z 1 cytryny
biały pieprz
pomidory - moga, ale nie muszą, byc koktajlowe
rosól, wywar....
łyzka masła
sol

Robimy wywar (moze byc z kostki, co kto lubi...)
Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w sporą kostkę , odkładamy, niech sobie czekają (koktajlowych radze nie obierać -straszna babranina )
Zrywamy wszystkie listki bazylii i myjemy.
Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle.
Ziemnieki kroimy w kostke, wrzucamy na lekko zrumienioioną cebulke, smażymy 2 minutki (uwaga, zeby nie przypalić - mozna podlac odrobiną wody).
Wlewamy wywar.
Wrzucamy listki bazylii (kilka mozna odłożyć do dekoracji)
Gotujemy 20 minut.
Miksujemy z dodatkiem serka, sokiem z cytryny i przyprawami.
Dekorujemy bazylią i podajemy z pomidorkami
---
[b]Zupa z dyni
– Aluc
wywar z warzyw (klasiko, z przypraw koniecznie dużo białej gorczycy)
dynia (na półtora litra wywaru wlazło z dwa kilo dyni przed obraniem)
imbir
pieprz
tymianek
płatki migdałów

w wywarze gotujesz pokrojoną dynię do miękkości, miksujesz, przed podaniem doprawiasz świeżo startym imbirem, świeżo zmielonym pieprzem, świeżym tymiankiem i uprażonymi na patelni płatkami migdałów

mi chyba wywar wyszedł zbyt esencjonalny i trochę zabił biedną dynię, więc dorzuciłam jeszcze dwie gruszki i nektarynkę i trochę pogotowałam przed miksowaniem, co przepięknie dynię na powrót uwypukliło
---

Zypa z dyni II – Graz
1 kg dyni
2 białe części pora
ząbek czosnku
1 litr rosołu
łyżeczka kminku (to rozmyslnie pominęłam)
łyżeczka mielonego imbiru (myslę, że świeży może byc jeszcze bardziej na miejscu)
do przybrania: jogurt naturalny

Dynie pokroic w kostkę (bez skóry i nasion rzecz jasna). Por pokroic w talarkii usmażyc na oliwie razem z posiekanym czoskiem, na małym ogniu. Dodac kminek, imbir i chwile smazyć. Włozyc dynię, zalac rosołem, posolic, popeiprzyć, ugotować. Zmiksować. podawac z łyżka jogurtu. A ja podawałam z płatkami migdałowymi też i fantazyjnie przybierałam pietruszką lub bazylią.

Przepis z takiej małej książeczki - kuchnia śródziemnomorska, co w koiskach był, a może i jest. Ale wytopiłam ten sam przepis (i to samo przy nim zdjęcie) w któryms numerze Kuchni.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Tobatka
post Mon, 06 Dec 2004 - 15:44
Post #3


Grupa: Użytkownicy
Postów: 9,955
Dołączył: Fri, 04 Jul 03 - 17:33
Skąd: Tobatkowo :)
Nr użytkownika: 881




Ja bardzo niesmiało proszę o wytłuszczenie nazw, bo mi się zlewa i łatwiej potem szukać...

A przepisu fajnego żadnego nie mam... icon_redface.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Mon, 06 Dec 2004 - 20:54
Post #4


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Tobi.. nie uwierzę że zup nie gotujesz.
Jako zuowy maniak prosze o wpisywanie każdej, ale to każdej zupy jaka Wam przyjdzie do głowy. NIe ma zup bardziej lub mniej fajnych.
m.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Tobatka
post Mon, 06 Dec 2004 - 21:12
Post #5


Grupa: Użytkownicy
Postów: 9,955
Dołączył: Fri, 04 Jul 03 - 17:33
Skąd: Tobatkowo :)
Nr użytkownika: 881




Dziękuję Marghe..

A odpowiadając na Twoje pytanie - gotuję zupy, nawet często, ale są to często zupy typu: wrzucamy do gara co mamy w lodówce... Lub woda, kość, przyprawy i warzywka jakoweś... Na tej samej zasadzie często pojawia się zapiekanka typu: sprzatamy lodówkę...
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
kasiarybka
post Tue, 07 Dec 2004 - 14:19
Post #6


Gość







Marg wklejam wszystkie jakie kiedykolwiek gotowałam, przepisy są wyszperane w necie:

Nie wiem tylko, czy jakaś się nie powtórzy bo mam lekki nieporządek w swojej książce kucharskiej icon_redface.gif


Zupa czosnkowa

5 ząbków czosnku,
4 łyżki oliwy,
4 pomidory,
2 spore cebule,
1 l wody,
sól, pieprz,
4 kromki razowca,
masło, olej lub oliwa.

Czosnek obrać, dokładnie posiekać lub przecisnąć przez praskę, lekko zrumienić na oleju. Dodać drobno posiekaną cebulę i obrane, pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić do momentu, kiedy pomidory zupełnie zmiękną. Można wszystko zmiksować, ale jeśli ktoś woli kawałki pomidorów i cebuli ma to z głowy. Dodać gorącą wodę i gotować na wolnym ogniu 5-6 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Kromki chleba pokroić na małe kawałki i zrumienić na maśle. Na dnie talerzy ułożyć grzanki i zalać gorącą zupą.



Kremowa zupa pieczarkowa

- 25-30 dag pieczarek;
- bulion grzybowy;
- łyżka oleju do smażenia;
- sól i pieprz;
- 3 serki topione stugramowe (Hochland śmietankowe lub zwykłe polskie prostokątne bez dodatków, np. gouda, ementaler) absolutnie NIE MOGĄ być tzw. kiełbaski;
- 2 litry wody;
- ugotowany makaron typu świderki.

Wodę zagotować, rozpuścić bulion i trzymać na niewielkim ogniu.
Pieczarki pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, podsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju, posolić i popieprzyć. Usmażone grzyby dodać do bulionu, gotować do miekkości, ok. 20 minut.
Do garnka dodawać stopniowo dość małe kawałki sera topionego, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodając serki należy próbować zupę, czy smakuje, w razie potrzeby ilość serka można zmniejszyć.
Podawać z ugotowanym makaronem.


Pomidorowa z kulkami mięsnymi

Pulpeciki:
250-500g. mięsa mielonego
1 żółtko jajka
2-3 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki Maggi
pieprz biały, sól ziołowa, majeranek, curry, imbir suszony lub świeży starty, papryka,
1 łyżeczka pasty chili
2-3 łyżki piwa ciemnego lub 1 łyżka wódki
trochę mąki

Zupa:
1,5 litra wody
500g. (1 opakowanie) koncentratu pomidorowego POMODORO
3 kostki rosołowe (dwie warzywne, jedna wołowa)
dużo liści laurowych
pieprz w ziarnach (czarny, biały, czerwony)
2 łyżki mąki
1/4 szklanki mleka
4 łyżki gęstej śmietany

Pulpety:
Dokładnie (najlepiej łapkami) wymieszać mięso mielone z sosem sojowym, Maggi, żółtkiem, pastą chili i pozostałymi przyprawami. Do dobrze wymieszanej masy dolać piwa i ponownie wymieszać. Powierzchnię deski do krojenia lub tależa pokryć cienką warstwą mąki, z mięsa formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie obtaczać w mące.

Zupa:
W wodzie rozpuścić wszystkie kostki rosołowe. Do gotującego się wywaru dodać wszystkie przyprawy. Po ok. 10 min. dodać koncentrat pomidorowy i dalej gotować na malutkim ogniu. Do gotującej się zupy wrzucić pulpeciki i gotować 15 min. Na koniec rozmieszać mąkę z zimnym mlekiem i dodać do zupy. Jedzonko gotowe! Zupę przybrać śmietaną i ziarenkami pieprzu.



Jarzynowa z klopsikami

40 dag białej kiełbasy,
75 dag kapusty pekińskiej,
2 duże marchewki,
2 średnie cebule,
2 szkl. rosołu,
15 dag kwaśnej śmietany,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz i grubo mielony pieprz,
natka pietruszki

Zdjąć skórkę z kiełbasy i uformować z masy kuleczki. Podsmażyć je na rozgrzanym w garnku oleju, stale mieszając. Wyjąć. Oczyścić kapustę, umyć, podzielić na ćwiartki, wyciąć twardy głąb i pokroić w paski. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę, po czym zeszklić ją na tłuszczu ze smażenia. Dodać kapustę, podsmażyć stale mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać do garnka rosół, całość przemieszać, dusić przez 10 minut pod przykryciem.
W tym czasie obrać i umyć marchewki i zetrzeć na tarce. Grubej tarce. Dodać razem z klopsikami do całej reszty, podgrzewając na małym ogniu. Całość ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Opłukać natkę, osuszyć i drobno posiekać. Rozbełtać śmietanę z odrobiną wywaru i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać i posypać grubo zmielonym pieprzem.


Cytrynowa

1 litr rosołu z drobiu,
5 dag ryżu,
4 żółtka,
sok z cytryny,
sól

Umyty i osączony ryż zalać rosołem i ugotować do miękkości. Żółtka ubić z sokiem z cytryny. Nadal ubijając wlewać stopniowo gorący rosół z ryżem. Zupę doprawić solą. Natychmiast podawać.


i moja najlepsiejsza :

Zupa gulaszowa

Przepis dla czterech osób:
50 dag wołowiny
50 dag wieprzowiny
puszka kukurydzy
duża czerwona papryka
4 średnie ziemniaki
2 cebule
1 i 1/2 litra wywaru z kostki
3 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka łagodnej papryki
papryczka chili
listek laurowy
pieprz, sól
por (niekoniecznie)
ćwiartka białej kapusty (niekoniecznie)

Wołowinę pokroić w niedużą kostkę i szybko podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Przerzucić do garnka, zalać wywarem i gotować około godziny na niezbyt dużym ogniu. Wieprzowinę (np. polędwiczki wieprzowe) też podsmażyć i dodać do wołowiny. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto, dorzucić do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i poddusić. Na 20 minut przed końcem gotowania dodać warzywa: pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i kukurydzę, a także pokrojonego w krążki pora. Jeśli zdecydowaliśmy się wzbogacić smak zupy kapustą, należy ją dodać pokrojoną z usuniętymi głąbami na 30-35 min przed końcem gotowania. Zupę doprawić papryką w proszku i drobniutko pokrojoną papryczką chili (można użyc szczypty chili w proszku lub dodać ciut więcej ostrej papryki). Domieszać koncentrat pomidorowy i całość zagęścić mąką.

Rada:
Koncentrat pomidorowy dajemy dopiero pod koniec duszenia, gdyż w przeciwnym razie warzywa nie dogotują się całkowicie.



Zupa cebulowa

2 kg cebuli
4 jaja
30 dag chudego wędzonego boczku
25 dag żółtego sera
przyprawa typu vegeta
pieprz

Cebulę pokroić w plastry. Zalać niewielką ilością wody, dodać vegetę i gotować do miękkości. Ostudzić, zmiksować. Jaja ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę.
Ser pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w dobną kostkę, przesmażyć na patelni do uzyskania chrupiących skwarków. Zmiksowany wywar mocno podgrzać, dodać pieprz w dużej ilości (zupa powinna być ostra), ser, jaja i skwarki.
Wszystkie znane mi przepisy na zupę cebulową wymagają smażenia cebuli na wstępie. W moim przepisie o to trudno-ze względu na ilość cebuli. Jednak to nie umniejsza efektu końcowego.


Zupa - krem brokułowa

paczka mrożonych brokułów
2 kostki Knorra tymiankowo - bazyliowe
łyżeczka mąki pszennej
śmietana słodka ok 50 ml
groszek ptysiowy lub grzaneczki z bułki

Brokuły wrzucić do 1l wrzątku, ugotować do miękkości, dodać dwie kostki tymiankowo - bazyliowe.
Mąkę rozbełtać ze śmietaną, wlać trochę zupy, wymieszać, wlać do garnka. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Doprawić pieprzem i solą . Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami


Zupa zimowa

Przepis ściągnięty ze strony P E S T O, ale przepis wypróbowałam i po prostu muszę się nim z Wami podzielić, bo zupa jest ptrzepyszna :

Składniki:
(nie trzeba się trzymać rygorystycznie proporcji, wszystko jest "na oko" i tak najlepiej wychodzi)

mały kalafior, albo poł zwykłego (2 zł)
2 marchewki (50 gr)
2 ziemniaki (20 gr)
1 pietruszka (30 gr)
2 cebule (mogą być białe albo czerwone) (20 gr)
3 łyżki koncentratu pomidorowego (50 gr)
2 szklanki mleka (90 gr)
4 łyżki masła (50 gr)
2 łyżki mąki

przyprawy:
łyżeczka kolendry (nasiona)
1 łyżeczki kurkumy (albo 1 łyżeczka miesznanki "curry")
papryczka chili (świeża, albo suszona, proszkowana) - używać ostrożnie bo ostra! mi wystarczy tylko szczypta.
5 liści laurowych
sól
pieprz.
(koszt przypraw ok. 1 zł)

Szcunkowy koszt garnka zupy (4-6 talerzy) to ok. 6 zł, czyli tanio.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Berek
post Sun, 09 Jan 2005 - 20:08
Post #7


Gość







Zupa cebulowa przypkowska

Inna niż poprzednie, bo rdzennie polska - a pozostałe mają korzenie francuskie
6 dużych cebul
6 kromek ciemnego chleba
1/2 kostki masła
1 1/2 l chudego wołowego rosołu
sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, goździki

Chleb obsmażyć na maśle na chrupko i złoto. Cebulę pokroić w półplastry i na ostrym ogniu przysmażyć na maśle na złoto. Chleb i cebulę wrzucić do zupy, rozgotować. przetrzeć przez sito, przyprawić (cukier tylko w przypadku bardzo ostrej cebuli).

Zupa jest rewelacyjna. Najlepiej zmakuje z małymi grzaneczkami z ciemnego chleba lub bułki albo ze słonymi ciasteczkami. jak znajdę przepis na te ciasteczka, to też wrzucę.

Zupa brokułowa

Duży brokuł świeży albo paczka mrożonych
1 l rosołu
ząbek czosnku
łyżka masła
śmietana
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
płatki migdałowe
łosoś wędzony w plasterkach

Czosnek pokroić na 4, przesmażyć na maśle, wyjąć. Brokuła rozebrać na cząstki (jesli świeży) i najgrubsze głąby pokroić w cienkie plasterki, też obsmażyć leciutko na czosnkowym maśle. Całość brokułów wrzucić wraz z masłem do rosołu i ugotować do miękkości (nie dłużej niż 10 minut na ogół). Przetreć przez sito - UWAGA! Najpierw same brokuły, a potem dopiero rozcieńczyć rosołem do pożądanej gęstości. Dosmaczyć solą, pieprzem i gałką (nie za dużo), dodać śmietany (ja na ogół około łyżki, ale można więcej).
I teraz clou sprawy - podajemy w małych miseczkach, w których na dno wkładamy wąziutkie paseczki łososia, na to wlewamy zupę i posypujemy płatkami migdałów (mogą być lekko podprażone). Bardzo elegancko wychodzi, a cała robota trwa około 20 minut icon_smile.gif

Zupa gulaszowa zbójnicka

1,5 l rosołu warzywnego
warzywa z rosołu
0,5 kg mięsa (ja lubię wołowe, ale może być wierpzowe) na gulasz
1-2 zielone papryki
4-5 korniszonów
ziemniaki
sól, pieprz, papryka w proszku

Mięso oczyścić z tłuszczu, pokroić w drobną kostkę. Obtoczyć w mące i obsmażyć na ostrym ogniu na złoty brąz (jesli uzywamy wieprzowiny, do smażenia można wykorzystać wykrojony wczesniej tłuszcz). Wrzucić do rosołu i gotować do miękkości.

Paprykę pokroić na ćwiartki, a potem w wąskie paseczki. Ziemniaki (ilośc wedle gustu, ja lubię sporo) obrać, pokroić w półplasterki (dosyć grube) albo w kostkę. Wrzucić to wszystko do rosołu z mięsem i gotować dalszych kilka-kilkanaście minut. Pod koniec gotowania dorzucić pokrojone w cienkie plasterki korniszony i warzywa z rosołu (pora w ogóle lepiej przed gotowaniem rosołu posiekać i ugotować w tej postaci; jeśli ktoś nie lubi nadmiaru selera czy pietruszki, morze nie wrzucać, ale ja z reguły dodaję wszystkie warzywa).

Przyprawić (ja z reguły rosół jako taki solę na początku, więc na końcu nie muszę, ale jesli ktoś woli, może to wszystko gotować bez soli, wtedy należy posolić na etapie ziemniaków). Jeśli zupa jest za gęsta - rozcieńczyć. Jeśli za rzadka, zaprawić mąką (jeśli solidnie obtoczy się mięso przed smażeniem, na ogół nie trzeba zagęszczać).

Cieniutka zalewajka

To zupa dla odchudzających się miłośników kwaśnych potraw icon_wink.gif Kalorii niemal brak

1-1,5 l wody
1 duża cebula
1 mały kawałek kiełbasy
1 butelka żurku (może być samodzielnie kiszony, czemu nie)
ziemniaki
listek laurowy, ziele angielskie, sól

Cebulę obrać i ugotować w wodzie z dodatkiem ziela, listka i cieniutko poplasterkowanej kiełbasy. Cebulę wyłowić (robią się flofory, ale jak komuś nie przeszkadzają, to może nie wyławiać). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. ugotować w cebulowym wywarze. Dolać żurek (uważać - jesli bardzo kwaśny, może być nie cała butelka). Ewentualnie dosolić.

Jak chcemy się umartwiac, można jeść tak saute. Jak nie chcemy, najlepsza jest ze skwarkami z wędzonego boczku. Cieniutka, ale rozgrzewająca.

Uwaga! Nigdy nie dodawać żurku przed ugotowaniem ziemniaków - w kwaśnym nie zmiękną!
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Fri, 21 Jan 2005 - 13:07
Post #8


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




ZUPA SEROWA (Z SERA ŻÓŁTEGO) Z GRZANKAMI - addery

300 g sera żółtego ementalera
3 żółtka
łyżka masła
2 szklanki mleka
szklanka rosołu (bulionu)
sól, pieprz
gotowe grzanki lub 4 kromki pieczywa tostowego.

Ser pokroić w plastry, następnie w paski, zalać zimnym mlekiem i odstawić na godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).
Garnek z serem wstawić do drugiego naczynia z wodą, gotować na parze, od czasu do czasu mieszając. Gdy ser się rozpuści i połączy z mlekiem dodać bulion i masło, wymieszać.
Lekko wystudzić i cały czas mieszając dodawać po jednym żółtku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Od razu podawać z grzankami.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Jutta
post Fri, 21 Jan 2005 - 13:39
Post #9


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,970
Dołączył: Tue, 24 Jun 03 - 13:22
Nr użytkownika: 859




ZUPA SEROWA Jutty

2 litry wody
3 kostki rosołowe np. Knorr
3 serki topione np. Hochland – (podłużne) ziołowy, szynkowy, śmietankowy
1/2; papryki np. czerwonej lub żółtej
kilka plasterków szynki
garść pieczarek

Zagotować wodę z kostkami, dodać serki, zmiksować. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć pokrojone w paseczki pieczarki, paprykę i szynkę. Dodać do zupy.
W celu podniesienia smaku można dodac przyprawe do pizzy lub przyprawe włoską (firmy Ziołotex).
Ilość pieczarek i szynki zależy od upodobań.

Do zupy dodać grzanki. Smacznego !!!!!


--------------------
Moja wolność kończy się tam, gdzie zaczynaja prawa drugiego człowieka ...
Babcia Mateuszka 16.08.2003 i Julii 17.03.2006
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Fri, 21 Jan 2005 - 13:41
Post #10


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Pikantna zupa serowa icon_lol.gif


SKŁADNIKI

250 g szynki
litr rosołu
2 łyżki masła
2 cebule
300 g sera cheddar
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
chilli w proszku
1 szklanka mleka
sól
1 ząbek czosnku

Cebulę posiekać i obsmażyć na maśle. Zalać rosołem. Gotować ok 10 min. Zmiksować. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek rozetrzeć z solą. Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z mlekiem. Ser z mlekiem i czosnek połączyć z zupą, dodać szynkę. Podgrzewać, mieszając aż ser się rozpuści. Dodać paprykę, chilli i sól.

Podawać z białym pieczywem.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Fri, 21 Jan 2005 - 13:51
Post #11


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Indyjska Zupa z Soczewicy Pascala- zmodyfikowana przeze mnie
Przygotowac wywar - 1 litr
1 ceblę i 2 ząbki czosnku posiekać i zeszklić. Do cebuli dodać 1 - 2 łyzeczki curry, 1 łyżeczkę imbiru w proszku, listek laurowy i 1 kubek pomaranczowej soczewicy. Zamieszać i podsmazyć chwilkę. Dodać pieprz - spooooro, a byc ostro. Posolić.
Jak ktoś lubi może zastosowac pół na pól pieprz czarmy z cytrynowym. Zalac bulionem. Gotowac az soczewica zmięknie - czyli nie za dlugo icon_smile.gif Wlać sok z 1/2 pomaranczy i wcisnąc sok z 1/2 cytryny.. ew. wrzucić 1 chilli suszone.
Pod sam koniec gotowania wlać 1 puszkę (200- 250 ml) mleka kokosowego i wkroic kilka plasterków cytryny
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
marghe.
post Mon, 24 Jan 2005 - 22:14
Post #12


Grupa: Użytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: Tue, 18 May 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




Zupa krem marchewkowo pomarańczowa
SKŁADNIKI

Niecały kilogram marchwi
1 cebula
tabasco
bulion warzywny - około litra
sok z 2 - 3 pomarańczy
śmietana kremówka - kilka łyżek
sól, pieprz
skórka pomarańczowa i cytrynowa
łyżka startego imbiru
oliwa

marchew obrać, pokroić w talarki. Na oliwie obsmażyć drobno pokrajaną marchew i imbir. Zalać bulionem i dodać marchew. gotować jakie s pół godziny. Zmiksować, dodać sok z pomarańczy i przyprawy (sporo tabasco). Podgrzać , podawać z kleksem śmietany, posypaną startymi w długie "wiórki" skórkami
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Tobatka
post Tue, 25 Jan 2005 - 12:57
Post #13


Grupa: Użytkownicy
Postów: 9,955
Dołączył: Fri, 04 Jul 03 - 17:33
Skąd: Tobatkowo :)
Nr użytkownika: 881




[b]Zupa-krem marchewkowa - wersja autorska zebrana z kilku przepisów icon_wink.gif

4-5 marchewek
3 ziemniaki
pół selera

Wszystko pokroić w grube plastry, zalać bulionem (ja dałam wołowy z kostki - ok. 1l) Zagotować, a potem gotować na małym ogniuz dobre 50 min, aż warzywa zaczną się rozłacić.

Zmiksować na papkę...

mała cebula
majeranek
zioła

Wszystko podsmażyć na oleju na patelni (tak, żeby cebula się zezłociła, a nie przypaliła)

Dorzucić do zupy. Przyprawić jeszcze do smaku kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.

Na patelni podsmażyć ok. 0,5 kg pieczarek pokrojonych.

Zrobić grzaneczki (chleb biały kroimy w kostkę, smażymy na oleju, wykładamy na ręcznik papierowy, żeby trochę je odsączyć).

Podajemy zupę ozdobioną malowniczym zawijasem ze śmietany, z pieczarkami i grzankami, posypaną tartym żółtym serem i jakąś zieleninką icon_wink.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Ika
post Sat, 29 Jan 2005 - 15:34
Post #14


Grupa: Użytkownicy
Postów: 25,644
Dołączył: Wed, 26 Mar 03 - 20:57
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 127




Cebulowa wymyślona z braku laku 08.gif

...czyli nic nowego, inwencja twórcza gdy lodówka pustkami świeci a na zakupy mi się iść nie chce icon_cool.gif
Wyszła pyszna, więc się podzielę...

Wykorzystałam:
Bardzo duża cebula (mogą być dwie średnio duże)
parówki z Żuczkowego śniadania, których nie dojadł icon_twisted.gif
dwa średnie ziemniaki
ser żółty w sporych ilościach (bo lubię)
bulion, rosół, lub kostka
sól, gałka muszkatołowa
Trzy ząbki wyciśniętego czosnku
ze 3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła


Cebulę w drobną kostkę, zeszklić na oliwie. Wrzucić do wywaru (bulionu, rosołu...), dodać łyżkę masła. Na patelni po cebuli podsmażyć pokrojone drobno parówki. Dodać do gotującej się zupki. Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i również dodać do zupy. Doprawić czosnkiem, solą i gałką muszkatołową (lub czym kto lubi, sama chętnie skorzystam, jeśli ktoś ma pomysł na pasujące przyprawy). Na koniec wrzucić starty żółty ser i dobrze rozpuścić. Dekoracyjnie posypałam jeszcze ser na wierzch zupy już w miseczce.




--------------------
___________________________________________________________
Jeśli ktoś bardzo chce zrobić z siebie idiotę, należy mu na to pozwolić.
----------------------------------------------------------------------------
Kiedy ktoś obgaduje Cię za plecami, oznacza to tylko, że go wyprzedziłeś ;)

**********************
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
kasiarybka
post Sat, 29 Jan 2005 - 15:56
Post #15


Gość







Ika, ale mi smaka narobiłaś icon_smile.gif
Uwielbiam cebulę i ser żółty....mniam, lecę robić icon_smile.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Ika
post Sat, 29 Jan 2005 - 16:09
Post #16


Grupa: Użytkownicy
Postów: 25,644
Dołączył: Wed, 26 Mar 03 - 20:57
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 127




CYTAT(kasiarybka)
Ika, ale mi smaka narobiłaś icon_smile.gif
Uwielbiam cebulę i ser żółty....mniam, lecę robić icon_smile.gif

Kasia, ja dziś w ogóle wszystko na cebulowo, bo prawie nic innego nie mam icon_lol.gif Właśnie mi się piecze chleb cebulowy icon_lol.gif
Ale dla odmiany na deser będą muffiny z musem jabłkowym icon_wink.gif


--------------------
___________________________________________________________
Jeśli ktoś bardzo chce zrobić z siebie idiotę, należy mu na to pozwolić.
----------------------------------------------------------------------------
Kiedy ktoś obgaduje Cię za plecami, oznacza to tylko, że go wyprzedziłeś ;)

**********************
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
kasiarybka
post Sat, 29 Jan 2005 - 16:23
Post #17


Gość







mniam icon_smile.gif pyszności...szkoda, że ta Warszawa tak daleko, inaczej miałabyś gości wieczorem icon_wink.gif
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Ika
post Sat, 29 Jan 2005 - 16:24
Post #18


Grupa: Użytkownicy
Postów: 25,644
Dołączył: Wed, 26 Mar 03 - 20:57
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 127




CYTAT(kasiarybka)
mniam icon_smile.gif pyszności...szkoda, że ta Warszawa tak daleko, inaczej miałabyś gości wieczorem icon_wink.gif

A co, pociągi strajkują? icon_twisted.gif 08.gif


--------------------
___________________________________________________________
Jeśli ktoś bardzo chce zrobić z siebie idiotę, należy mu na to pozwolić.
----------------------------------------------------------------------------
Kiedy ktoś obgaduje Cię za plecami, oznacza to tylko, że go wyprzedziłeś ;)

**********************
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
okko
post Sun, 30 Jan 2005 - 15:08
Post #19


Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,760
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 21:30
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 197




Ika ja nie z tych co kadzą, wręcz przeciwnie ja raczej szpile wtykam (zwłaszcza tym którzy na świeczniku icon_lol.gif ) ale po raz kolejny mnie natchnęłaś icon_biggrin.gif ja ostatnio przechodze kryzys wymyślania zup a twój przepis w tym tygodniu na pewno wypróbuję -no tzn w nastęny weekend bo jak Kuba w przedszkolu a chłop na wyjeździe to mi się gotowac nie chce icon_smile.gif


--------------------


Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Ika
post Sun, 30 Jan 2005 - 15:10
Post #20


Grupa: Użytkownicy
Postów: 25,644
Dołączył: Wed, 26 Mar 03 - 20:57
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 127




Okkko icon_biggrin.gif bardzo się cieszę, już mówiłam kiedyś, ze miło być natchnieniem icon_biggrin.gif
Smacznego! icon_wink.gif


--------------------
___________________________________________________________
Jeśli ktoś bardzo chce zrobić z siebie idiotę, należy mu na to pozwolić.
----------------------------------------------------------------------------
Kiedy ktoś obgaduje Cię za plecami, oznacza to tylko, że go wyprzedziłeś ;)

**********************
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
> Zupy

Start new topic Reply to this topic
8 Stron V   1 2 3 następna ostatnia 
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sun, 23 Sep 2018 - 12:35
lista postów tego wątku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe