Aktualno¶ci

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowan± i rozszerzon± wersjê, nadaj±c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wiêcej >

Maluchy.pl logo

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
3 Stron V   1 2 3 nastÄ™pna  

czy lubicie kuchnie japonska i dlaczego sushi

> 
cymru
wto, 09 lis 2004 - 15:27
Jak w temacie - czy zdarza Wam sie popelnic japonska potrawe? A jak tak to jaka?

Ja lubie suszi bo to lekkie i smaczne tylko dosc ciezkie do przyrzadzenia w domu. Ja uwielbiam kuchnie japonska (bylam sprobowalam i nie mowie tylko o europejskich podrobkach) ale na codzien jakos nie umiem jej wpasowac w jadlospis.

Jedynie co to za sake nie przepadam - bimbrem mi smierdzi i tyle.

Cymru
cymru


Grupa: Zbanowani
Postów: 268
Dołączył: pią, 09 maj 03 - 15:34
SkÄ…d: Walia
Nr użytkownika: 694




post wto, 09 lis 2004 - 15:27
Post #1

Jak w temacie - czy zdarza Wam sie popelnic japonska potrawe? A jak tak to jaka?

Ja lubie suszi bo to lekkie i smaczne tylko dosc ciezkie do przyrzadzenia w domu. Ja uwielbiam kuchnie japonska (bylam sprobowalam i nie mowie tylko o europejskich podrobkach) ale na codzien jakos nie umiem jej wpasowac w jadlospis.

Jedynie co to za sake nie przepadam - bimbrem mi smierdzi i tyle.

Cymru

--------------------
ej juz sie nie wyprzongnies nim nogi wyciongnies
malinowa i Malin...
wto, 09 lis 2004 - 15:32
Baaaaaardzo lubię. Adas też zaczął podjadać, ale w domu jeszcze nie robiłam.
malinowa i Malin...


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,141
Dołączył: sob, 29 mar 03 - 13:35
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 209




post wto, 09 lis 2004 - 15:32
Post #2

Baaaaaardzo lubię. Adas też zaczął podjadać, ale w domu jeszcze nie robiłam.

--------------------
agabr
wto, 09 lis 2004 - 15:54
bardzo bardzo bardzo. Probowalam sama i oplakane wyszlo w porownaniu z oryginalem. B
agabr


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


post wto, 09 lis 2004 - 15:54
Post #3

bardzo bardzo bardzo. Probowalam sama i oplakane wyszlo w porownaniu z oryginalem. B

--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
TatuÅ› Muminka
cymru
wto, 09 lis 2004 - 15:59
CYTAT(agnieszkabryndza)
bardzo bardzo bardzo. Probowalam sama  i oplakane wyszlo w porownaniu z oryginalem. B


O to to ja uzywam tylko przypraw ale nie do japonskich receptur chociaz takie teryaki ku-ra wyglada nieskaplikowanie.

A za marynowany imbir (pickled ginger) to osobiscie w cieniutkie paseczki daje sie pokrajac.
cymru


Grupa: Zbanowani
Postów: 268
Dołączył: pią, 09 maj 03 - 15:34
SkÄ…d: Walia
Nr użytkownika: 694




post wto, 09 lis 2004 - 15:59
Post #4

CYTAT(agnieszkabryndza)
bardzo bardzo bardzo. Probowalam sama  i oplakane wyszlo w porownaniu z oryginalem. B


O to to ja uzywam tylko przypraw ale nie do japonskich receptur chociaz takie teryaki ku-ra wyglada nieskaplikowanie.

A za marynowany imbir (pickled ginger) to osobiscie w cieniutkie paseczki daje sie pokrajac.

--------------------
ej juz sie nie wyprzongnies nim nogi wyciongnies
agabr
wto, 09 lis 2004 - 16:25
Cymru z kuchnia japonska w Warszawie jest ten problem , ze w koncu opiera sie ona na rybach a kupno swiezychryb nie jest takie latwe.B
agabr


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


post wto, 09 lis 2004 - 16:25
Post #5

Cymru z kuchnia japonska w Warszawie jest ten problem , ze w koncu opiera sie ona na rybach a kupno swiezychryb nie jest takie latwe.B

--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
TatuÅ› Muminka
marghe.
wto, 09 lis 2004 - 17:41
Ja nie przepadam za sushi.. ale moze źle rozpoczęlam znajomosc z ta kuchnią.
Dam jej szansę, choć na domowe sushi to sie porywać nie będe

Z tego co pamietam eKAchna sie specjaizuje w sushi.

Ale kuchnia japońska to coś jeszcze, nieprawdaz? Np co? Oprócz tempury? wink.gif

znalazłam takie cuś.. jakby co pobawie sie w tłumaczenie (włoskiego linka .. z angielskim gorzej ale ..)
https://www.japan-guide.com/e/e620.html
https://www.cookaround.com/cucina/japan/index.php.
m.
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post wto, 09 lis 2004 - 17:41
Post #6

Ja nie przepadam za sushi.. ale moze źle rozpoczęlam znajomosc z ta kuchnią.
Dam jej szansę, choć na domowe sushi to sie porywać nie będe

Z tego co pamietam eKAchna sie specjaizuje w sushi.

Ale kuchnia japońska to coś jeszcze, nieprawdaz? Np co? Oprócz tempury? wink.gif

znalazłam takie cuś.. jakby co pobawie sie w tłumaczenie (włoskiego linka .. z angielskim gorzej ale ..)
https://www.japan-guide.com/e/e620.html
https://www.cookaround.com/cucina/japan/index.php.
m.
agabr
wto, 09 lis 2004 - 18:11
wiele jeszcze np sashimi, sukiyaki (cielecina z tofu i z warzywami), ciasteczka z fasoli (btw jesli ktos ma przepis na ciastka z zielona herbata to poprosze) i takie roladki z kurzych piersi ,ktore nie pamietam jak sie nazywaja icon_wink.gif.Ityle pamietam.b
agabr


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


post wto, 09 lis 2004 - 18:11
Post #7

wiele jeszcze np sashimi, sukiyaki (cielecina z tofu i z warzywami), ciasteczka z fasoli (btw jesli ktos ma przepis na ciastka z zielona herbata to poprosze) i takie roladki z kurzych piersi ,ktore nie pamietam jak sie nazywaja icon_wink.gif.Ityle pamietam.b

--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
TatuÅ› Muminka
Ika
wto, 09 lis 2004 - 18:53
Nie lubiÄ™ i dlatego nie sushi icon_wink.gif
Za to sake mi owszem, podeszło icon_wink.gif
Ika


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 25,644
Dołączył: śro, 26 mar 03 - 20:57
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 127




post wto, 09 lis 2004 - 18:53
Post #8

Nie lubiÄ™ i dlatego nie sushi icon_wink.gif
Za to sake mi owszem, podeszło icon_wink.gif

--------------------
___________________________________________________________
Jeśli ktoś bardzo chce zrobić z siebie idiotę, należy mu na to pozwolić.
----------------------------------------------------------------------------
Kiedy ktoś obgaduje Cię za plecami, oznacza to tylko, że go wyprzedziłeś ;)

**********************
siłaczka
wto, 09 lis 2004 - 19:34
Eee tam specjalizuje.. No robię w domu. Lubię bardzo ale takie oryginalne w "Tokio" jadłam tylko raz ( nie ja płaciłam wink.gif ), nie stać mnie po prostu. Dlatego robię sama. Ale bez maków: dużo zachodu a my wolimy te klasyczne. Najczęściej z łososiem i halibutem. Szukam ryby maślanej, podobno świetna. Tak naprawdę wszystko zależy od ryżu: dobrze ugotowany to podstawa. I tu przydają się naprawdę garnki berghoffa.

No i rozmarzyłam się... A ja teraz nie mogę sushi.. icon_cry.gif
Obiecałam mężowi, że mimo mojej diety będzie mógł zaprosić gości na sushi. Jak ja to przeżyję??
A za imbir marynowany też dam się pokroić.
siłaczka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,519
Dołączył: czw, 27 mar 03 - 21:58
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 155




post wto, 09 lis 2004 - 19:34
Post #9

Eee tam specjalizuje.. No robię w domu. Lubię bardzo ale takie oryginalne w "Tokio" jadłam tylko raz ( nie ja płaciłam wink.gif ), nie stać mnie po prostu. Dlatego robię sama. Ale bez maków: dużo zachodu a my wolimy te klasyczne. Najczęściej z łososiem i halibutem. Szukam ryby maślanej, podobno świetna. Tak naprawdę wszystko zależy od ryżu: dobrze ugotowany to podstawa. I tu przydają się naprawdę garnki berghoffa.

No i rozmarzyłam się... A ja teraz nie mogę sushi.. icon_cry.gif
Obiecałam mężowi, że mimo mojej diety będzie mógł zaprosić gości na sushi. Jak ja to przeżyję??
A za imbir marynowany też dam się pokroić.
malinowa i Malin...
wto, 09 lis 2004 - 19:38
eKachna plisssssss, podaj krok po kroku jak ryż do sushi zrobić. Qrcze, wy przynajmniej w W-wie macie duzy wybór a u nas tylko 2 kanjpy. Daj przepis. Przyszły długie wieczory to możemy zacząć robić.
malinowa i Malin...


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,141
Dołączył: sob, 29 mar 03 - 13:35
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 209




post wto, 09 lis 2004 - 19:38
Post #10

eKachna plisssssss, podaj krok po kroku jak ryż do sushi zrobić. Qrcze, wy przynajmniej w W-wie macie duzy wybór a u nas tylko 2 kanjpy. Daj przepis. Przyszły długie wieczory to możemy zacząć robić.

--------------------
marghe.
wto, 09 lis 2004 - 21:42
Mnie interesuje głownie sposób w jaki nalezy przygotowac ryż.
Bo to chyba nie tylko kwestia gotowania.. o ile sie nie mye nalezy go czymÅ› podlac..
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post wto, 09 lis 2004 - 21:42
Post #11

Mnie interesuje głownie sposób w jaki nalezy przygotowac ryż.
Bo to chyba nie tylko kwestia gotowania.. o ile sie nie mye nalezy go czymÅ› podlac..
malinowa i Malin...
wto, 09 lis 2004 - 22:12
Podlewa się go chyba octem ryzowym, tylko kiedy i w jakiej ilości?
malinowa i Malin...


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,141
Dołączył: sob, 29 mar 03 - 13:35
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 209




post wto, 09 lis 2004 - 22:12
Post #12

Podlewa się go chyba octem ryzowym, tylko kiedy i w jakiej ilości?

--------------------
siłaczka
wto, 09 lis 2004 - 22:17
Oczywiście powinien to byc specjalny ryż do sushi, kleisty. Mam takie swoje ulubione miejsce, gdzie go kupuję. Kiedyś gotowałam ten supermarketowy ale jakość była jednak inna ( to samo z imbirem zresztą).
Ryż płuczemy i zalewamy wodą na pół godziny. Następnie odcedzamy i wrzucamy do gara. Zalewamy wodą ( jedna szklanka wody na szklankę ryżu). Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień ( jak ktoś ma ogień wink.gif , ja mam kuchnię elektryczną więc ustawiam na 0,5 ale nigdy nie wiem co powiedzieć: co zmniejszamy? :roll:prąd?icon_rolleyes.gif). Gotuemy 20 min. Używam jak już wspomniałam berghoffa więc gotuję 18 min i po prostu wyłączam kuchnię ale garnka nie otwieram i nie zdejmuję z płyty. Uwaga! Nie wolno ryżu mieszać w czasie gotowania!
Potem należy ryż zakwasić. Do tego służy specjalny ocet ryżowy. Proporcje 1:6 czyli na 6 szklanek suchego ryżu jedna szklanka octu. Do octu dodają trochę soli, cukru i czosnku granulowanego. Polać ryż i wymieszać. Oczywiście ryżu ani wody, w której się gotuje, nie solimy!
Potem to już tylko lepimy kulki, wasabi, rybka, imbir i maczamy w sosie sojowym. Hmmm....
siłaczka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,519
Dołączył: czw, 27 mar 03 - 21:58
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 155




post wto, 09 lis 2004 - 22:17
Post #13

Oczywiście powinien to byc specjalny ryż do sushi, kleisty. Mam takie swoje ulubione miejsce, gdzie go kupuję. Kiedyś gotowałam ten supermarketowy ale jakość była jednak inna ( to samo z imbirem zresztą).
Ryż płuczemy i zalewamy wodą na pół godziny. Następnie odcedzamy i wrzucamy do gara. Zalewamy wodą ( jedna szklanka wody na szklankę ryżu). Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień ( jak ktoś ma ogień wink.gif , ja mam kuchnię elektryczną więc ustawiam na 0,5 ale nigdy nie wiem co powiedzieć: co zmniejszamy? :roll:prąd?icon_rolleyes.gif). Gotuemy 20 min. Używam jak już wspomniałam berghoffa więc gotuję 18 min i po prostu wyłączam kuchnię ale garnka nie otwieram i nie zdejmuję z płyty. Uwaga! Nie wolno ryżu mieszać w czasie gotowania!
Potem należy ryż zakwasić. Do tego służy specjalny ocet ryżowy. Proporcje 1:6 czyli na 6 szklanek suchego ryżu jedna szklanka octu. Do octu dodają trochę soli, cukru i czosnku granulowanego. Polać ryż i wymieszać. Oczywiście ryżu ani wody, w której się gotuje, nie solimy!
Potem to już tylko lepimy kulki, wasabi, rybka, imbir i maczamy w sosie sojowym. Hmmm....
cymru
śro, 10 lis 2004 - 11:00
CYTAT(agnieszkabryndza)
Cymru z kuchnia japonska w Warszawie jest ten problem , ze w koncu opiera sie ona na rybach a kupno swiezychryb nie jest takie latwe.B


No wlasnie ja nadmienilam kurze teryaki jako przyklad dania ktore nie powinno sprawic klopotu ale nigdy nie probowalam chociaz proste jest bo sa to kawalki miesa marynowane z imbirem poznie smazone na masle doprawione teryaki podawane z shitake oraz ryzem jasminowym.

zastanawiam sie czy maluchy moga takie kombinacjie wcinac

Cym
cymru


Grupa: Zbanowani
Postów: 268
Dołączył: pią, 09 maj 03 - 15:34
SkÄ…d: Walia
Nr użytkownika: 694




post śro, 10 lis 2004 - 11:00
Post #14

CYTAT(agnieszkabryndza)
Cymru z kuchnia japonska w Warszawie jest ten problem , ze w koncu opiera sie ona na rybach a kupno swiezychryb nie jest takie latwe.B


No wlasnie ja nadmienilam kurze teryaki jako przyklad dania ktore nie powinno sprawic klopotu ale nigdy nie probowalam chociaz proste jest bo sa to kawalki miesa marynowane z imbirem poznie smazone na masle doprawione teryaki podawane z shitake oraz ryzem jasminowym.

zastanawiam sie czy maluchy moga takie kombinacjie wcinac

Cym

--------------------
ej juz sie nie wyprzongnies nim nogi wyciongnies
marghe.
śro, 10 lis 2004 - 14:24
MSZ mogÄ….
Ew. uwaga na grzyby
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post śro, 10 lis 2004 - 14:24
Post #15

MSZ mogÄ….
Ew. uwaga na grzyby
malinowa i Malin...
śro, 10 lis 2004 - 14:28
cymru, Adaś do kuchni japońskiej się przyzwyczaja od roku. Teryaki nie bardzo mu podchodzi, jadł tempurę, sushi-maki z tym, że bez sosu sojowego. Co do grzybów - je zupę z shitake ale samych grzybów nie chce. O dziwo lubi tofu - jak to określił - smakuje jak zimne mięsko. Myślę, że mozna powoli przyzwyczajać a raczej oswajac ze smakiem. Adaś woli raczej mniej doprawione rzeczy dlatego sosy chyba zostawi sobie na później.
malinowa i Malin...


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,141
Dołączył: sob, 29 mar 03 - 13:35
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 209




post śro, 10 lis 2004 - 14:28
Post #16

cymru, Adaś do kuchni japońskiej się przyzwyczaja od roku. Teryaki nie bardzo mu podchodzi, jadł tempurę, sushi-maki z tym, że bez sosu sojowego. Co do grzybów - je zupę z shitake ale samych grzybów nie chce. O dziwo lubi tofu - jak to określił - smakuje jak zimne mięsko. Myślę, że mozna powoli przyzwyczajać a raczej oswajac ze smakiem. Adaś woli raczej mniej doprawione rzeczy dlatego sosy chyba zostawi sobie na później.

--------------------
lisboa
śro, 10 lis 2004 - 17:57
kuchnia japonska... mniam mniam... podziwiam kolezanki (eKachna - chyle czola icon_exclaim.gif ) robiace sushi w domu. Dla mnie zbyt skomplikowane icon_sad.gif i to nie w kwestii ryzu, ale ryby wlasnie - odpadam icon_cry.gif icon_exclaim.gif za to uwielbiam sashimi, szczegolnie z lososia z marynowanym imbirem i wasabi a takze zupke miso - doskonala odmiana rosolku;) z tofu, posiekana dymka i wodorostami. Poza tym zetknelam sie z kuchnia japonska w domowym wykonaniu moich zaprzyjaznionych Japonczykow i z ogromny zdziwieniem stwierdzilam, ze robia rowniez cos na ksztalt naszych pierogow z roznymi nadzieniami, tylko ciasto nieco inne - takie polprzezroczyste... A! I omlety tez robia...

No i frajda jedzenia paleczkami icon_cool.gif

A wiecie, ze siorbanie przy jedzeniu jest wskazane jako komplement dla szefa kuchni icon_question.gif


A japonskiej restauracji w Krakowie zdecydowanie nie polecam - nie ten klimat i wybor marniutki... szkoda kasy!!
lisboa


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 71
Dołączył: wto, 07 wrz 04 - 15:39
Nr użytkownika: 2,073




post śro, 10 lis 2004 - 17:57
Post #17

kuchnia japonska... mniam mniam... podziwiam kolezanki (eKachna - chyle czola icon_exclaim.gif ) robiace sushi w domu. Dla mnie zbyt skomplikowane icon_sad.gif i to nie w kwestii ryzu, ale ryby wlasnie - odpadam icon_cry.gif icon_exclaim.gif za to uwielbiam sashimi, szczegolnie z lososia z marynowanym imbirem i wasabi a takze zupke miso - doskonala odmiana rosolku;) z tofu, posiekana dymka i wodorostami. Poza tym zetknelam sie z kuchnia japonska w domowym wykonaniu moich zaprzyjaznionych Japonczykow i z ogromny zdziwieniem stwierdzilam, ze robia rowniez cos na ksztalt naszych pierogow z roznymi nadzieniami, tylko ciasto nieco inne - takie polprzezroczyste... A! I omlety tez robia...

No i frajda jedzenia paleczkami icon_cool.gif

A wiecie, ze siorbanie przy jedzeniu jest wskazane jako komplement dla szefa kuchni icon_question.gif


A japonskiej restauracji w Krakowie zdecydowanie nie polecam - nie ten klimat i wybor marniutki... szkoda kasy!!
agabr
śro, 10 lis 2004 - 18:35
No to ja wam opwiem historie z tymi pierogami przezroczystymi. rzecz dziala sie co prawda nie w Japonii a Chinach. Impreza w hotelu , szwedzki stol . Podchodze do przezroczystych pierozkow , nakladam przy okazji rozmawiam z Chinczykiem o chinskiej kuchni, opowiadam jakie to wspaniale surowe ryby. W reku dzierze talerz z tymi nieszczesnymi pierozkami, jeden zjadam ...ble paskudny , Chinczyk stwierdza .... ze pierozki nalezy dac jednak kelnerowi do zaniesienia do kuchni w celu ugotowania . poczulam sie idiotycznie biorac pod uwage moj zachwyt i tyrade pt. "wszystko surowe".B
agabr


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


post śro, 10 lis 2004 - 18:35
Post #18

No to ja wam opwiem historie z tymi pierogami przezroczystymi. rzecz dziala sie co prawda nie w Japonii a Chinach. Impreza w hotelu , szwedzki stol . Podchodze do przezroczystych pierozkow , nakladam przy okazji rozmawiam z Chinczykiem o chinskiej kuchni, opowiadam jakie to wspaniale surowe ryby. W reku dzierze talerz z tymi nieszczesnymi pierozkami, jeden zjadam ...ble paskudny , Chinczyk stwierdza .... ze pierozki nalezy dac jednak kelnerowi do zaniesienia do kuchni w celu ugotowania . poczulam sie idiotycznie biorac pod uwage moj zachwyt i tyrade pt. "wszystko surowe".B

--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
TatuÅ› Muminka
siłaczka
śro, 10 lis 2004 - 21:17
aż ślinka cieknie...
siłaczka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,519
Dołączył: czw, 27 mar 03 - 21:58
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 155




post śro, 10 lis 2004 - 21:17
Post #19

aż ślinka cieknie...
agabr
śro, 10 lis 2004 - 21:34
Kachna a w nori nie zawijasz? i co to jest za rybka.B
agabr


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


post śro, 10 lis 2004 - 21:34
Post #20

Kachna a w nori nie zawijasz? i co to jest za rybka.B

--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
TatuÅ› Muminka
> czy lubicie kuchnie japonska i dlaczego sushi
Start new topic
Reply to this topic
3 Stron V   1 2 3 nastÄ™pna
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: piÄ…, 29 mar 2024 - 05:48
lista postów tego w±tku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama