Advertisement
Maluchy.pl logo    
   

Aktualności

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

12 tysięcy dodatkowych miejsc w żłobkach!

Rząd postanowił kontynuować program Maluch, zapoczątkowany w 2011, zaproponował jednak jego zmodyfikowaną i rozszerzoną wersję, nadając mu nazwę MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj więcej >


Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
4 Stron V   1 2 3 następna ostatnia   

chleb na drożdżach, chleb na zakwasie

-
, wyjaśnijcie pls
zilka
post Sun, 10 Oct 2010 - 20:12
Post #1


Grupa: Użytkownicy
Postów: 7,549
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 10:20
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 160




Na czym polega wyższość tego drugiego nad tym pierwszym? Bo drożdże do tej pory wydawały mi się dość naturalnym składnikiem, dlaczego chleb na zakwasie jest po pierwsze wyższym stopniem wtajemniczenia a po drugie dlaczego jest lepszy?


--------------------
córki dwie, 2002 i 2007
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
tyczka
post Sun, 10 Oct 2010 - 20:49
Post #2


Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,850
Dołączył: Wed, 23 Aug 06 - 12:29
Skąd: Skandynawia
Nr użytkownika: 7,158




Tak z grubsza rzecz biorąc, po chłopsku wyjaśniając - drożdże dodajesz, pieczesz, bach - masz.
Tymczasem chleb na zakwasie wymaga znacznie dłuższych przygotowań, dojrzewa, rośnie - jest z nim znacznie więcej zachodu.

Ale przez to ma też zupełnie inną konsystencję i inny smak. Jest też zdrowszy.


--------------------
Bo Życie po to jest, by je dobrze przeżyć.

Wybaczcie brak polskiej czcionki, komputer mi padl. Bydle!
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
zilka
post Sun, 10 Oct 2010 - 20:53
Post #3


Grupa: Użytkownicy
Postów: 7,549
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 10:20
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 160




CYTAT(tyczka @ Sun, 10 Oct 2010 - 21:49) *
Tak z grubsza rzecz biorąc, po chłopsku wyjaśniając - drożdże dodajesz, pieczesz, bach - masz.
Tymczasem chleb na zakwasie wymaga znacznie dłuższych przygotowań, dojrzewa, rośnie - jest z nim znacznie więcej zachodu.


No to wiem 06.gif

CYTAT(tyczka @ Sun, 10 Oct 2010 - 21:49) *
Jest też zdrowszy.


Ale dlaczego?


--------------------
córki dwie, 2002 i 2007
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
katkasia
post Sun, 10 Oct 2010 - 23:53
Post #4


Grupa: Użytkownicy
Postów: 722
Dołączył: Mon, 28 Jul 03 - 10:47
Nr użytkownika: 937

GG:


Chleb na zakwasie pozostaje dłuuużej świeży i nie kruszy się.
Tu trochę o tym, że jest też zdrowszy:
https://zajadamy.blox.pl/2008/09/Chleb-Na-Zakwasie.html
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
malgog
post Mon, 11 Oct 2010 - 13:53
Post #5


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,852
Dołączył: Fri, 25 Aug 06 - 18:44
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 7,202





zakwas to inaczej dzikie drożdże



--------------------
user posted image
user posted image
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
joannabo
post Mon, 11 Oct 2010 - 16:18
Post #6


Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,230
Dołączył: Sat, 29 Mar 03 - 10:00
Nr użytkownika: 207




CYTAT(malgog @ Mon, 11 Oct 2010 - 14:53) *
zakwas to inaczej dzikie drożdże

To nazwa w takim razie myląca. Drożdże to grzyby, a w zakwasie są bakterie kwasu mlekowego.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
gosiagosia
post Wed, 02 Feb 2011 - 18:25
Post #7


Grupa: Użytkownicy
Postów: 8,243
Dołączył: Sun, 18 Jan 09 - 21:40
Nr użytkownika: 24,823




Jako, że chleb na drożdżach mi 2krotnie nie wyszedł, postanowiłam robić na zakwasie. Dziś 2 dzień zakwasu, jeszcze 3 i piekę chleb. Dam znać co i jak icon_smile.gif Zdjęcia zakwasu też robię, ale nie wiem czy jest ok.
Ma ktoś doświadczenie w tym temacie? Chętnie posłucham uwag i wskazówek.


--------------------
Sz. marzec 2009
F. luty 2011
B.A. Aniołek 6tc [*]



...nie ma stópki zbyt małej, by nie mogła zostawić śladu...
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
moko.
post Wed, 02 Feb 2011 - 18:38
Post #8


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: Fri, 12 Dec 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




Ja jutro piekę kolejny chleb na zakwasie icon_wink.gif

Od dwóch dni piekę codziennie bułki pszenno-żytnie i rogale i zaraz pęknę...od przejedzenia. Ale takie boskie mi wyszły! 29.gif

Gosiagosia ale o co chodzi z Twoim zakwasem?


--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
gosiagosia
post Wed, 02 Feb 2011 - 19:25
Post #9


Grupa: Użytkownicy
Postów: 8,243
Dołączył: Sun, 18 Jan 09 - 21:40
Nr użytkownika: 24,823




O, a mi bułki na drożdżach wychodzą idealnie, a chleb nie chciał.

Z zakwasem, to nie wiem czy jest ok, bo w przepisie niby miał urosnąć a u mnie raczej licho z tym.


--------------------
Sz. marzec 2009
F. luty 2011
B.A. Aniołek 6tc [*]



...nie ma stópki zbyt małej, by nie mogła zostawić śladu...
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
moko.
post Wed, 02 Feb 2011 - 19:43
Post #10


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: Fri, 12 Dec 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




a jaką masz temp w domu?
Mi rośnie jak oszalały! ale w kuchni mam temp. 26 st.


--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
gosiagosia
post Wed, 02 Feb 2011 - 19:47
Post #11


Grupa: Użytkownicy
Postów: 8,243
Dołączył: Sun, 18 Jan 09 - 21:40
Nr użytkownika: 24,823




u mnie 26 st. to nigdzie nie ma icon_smile.gif pewnie max. 20stopni ale zwykle mniej. Tyle, że staram się stawiać w najcieplejszych miejscach, czyli np jak jest włączony grzejnik, to przy nim. Coś tam bąbelkuje i zaczyna śmierdzieć, więc dzieje się trochę, ale pewnie nie tak, jak powinno.


--------------------
Sz. marzec 2009
F. luty 2011
B.A. Aniołek 6tc [*]



...nie ma stópki zbyt małej, by nie mogła zostawić śladu...
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
ognistaplama
post Thu, 03 Feb 2011 - 10:15
Post #12


Grupa: Użytkownicy
Postów: 761
Dołączył: Mon, 12 May 03 - 20:58
Nr użytkownika: 714




O ja tez sie nad tym zastanawiam. Mi wychodzi swietny chleb na drozdzach, nie kruszy sie i nie plesnieje, i nie chce mi sie bawic w zakwas, ale jakos czuje presje srodowiska 04.gif
No wiec czy chleb na zakwasie wlasnego wypieku jest zdrowszy od chleba na drozdzach wlasnego wypieku? O co chodzi z tymi azotanami azotynami i toksynami plesniowym i kwasem fitynowym? Bo ten artykul porownuje tradycyjny chleb na zakwasie z chlebem supermarketowym, a nie chlebem na drozdzach w ogole...


--------------------
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
kasiunia
post Thu, 03 Feb 2011 - 11:46
Post #13


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,139
Dołączył: Sat, 29 Mar 03 - 08:55
Skąd: poznań
Nr użytkownika: 205




ja piekę na zakwasie i jeśli moge coś poradzić, warto zainwestować w mąkę eko. na niej zakwas wychodzi dużo lepszy, mocniejszy niż na zwykłej mące.


--------------------
pozdrawiam
kasia

Go to the top of the page PM
 
Quote Post
joa133
post Thu, 03 Feb 2011 - 21:29
Post #14


Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,675
Dołączył: Tue, 15 Sep 09 - 15:28
Nr użytkownika: 29,117




gosiagosia a napiszesz jak zrobiłaś zakwas i jaki potem robisz chleb? jak chcesz mogę podać przepis na chleb z użyciem drożdży, który zawsze wychodzi.. na wymiankę...


--------------------
Julka (25.04.2006) & Sebastian (20.05.2008) & Łucja (05.02.2012) & Joa
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
gosiagosia
post Thu, 03 Feb 2011 - 21:40
Post #15


Grupa: Użytkownicy
Postów: 8,243
Dołączył: Sun, 18 Jan 09 - 21:40
Nr użytkownika: 24,823




jasne icon_smile.gif

1 mieszanie: 100g mąki żytniej + 100ml wody przegotowanej (max 40st) - wymieszać i odstawić na 48h
2 mieszanie: po 48h dodać 60g mąki żytniej + 60ml wody przegotowanej max 40st, - wymieszać i odstawić na 24h
3 mieszanie: po 24h dodać 120g mąki żytniej + 120ml wody przegotowanej max 40st. - wymieszać i odstawić na 2 dni

Na razie nie zdecydowałam konkretnie jaki chleb z tego zakwasu zrobię czy żytni, razowy, pszenny czy mieszany. Dziś miałam 3 mieszanie, więc za 2 dni dopiszę co wykombinowałam. Zakwas jakby co rośnie w końcu, więc chyba jest ok.

ps. wszystko mieszałam w dużym słoiku i przykrywałam gęsto gazą.


--------------------
Sz. marzec 2009
F. luty 2011
B.A. Aniołek 6tc [*]



...nie ma stópki zbyt małej, by nie mogła zostawić śladu...
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
moko.
post Thu, 03 Feb 2011 - 21:46
Post #16


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: Fri, 12 Dec 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




Ja zakwas wg przepisu ze strony chleb.info.pl

I etap – dzień pierwszy, wieczór, godz. 20.oo
50g mąka żytnia typ 2000 + 50g woda
zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.

II etap – dzień drugi wieczór, godz. 20.oo

Do mieszaniny z etapu I dodać następujące składniki: 100g mąki żytniej typ 2000 + 100g wody + 20g cukru
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.
Po dodaniu cukru, już po 12 godzinach w tej fazie, zakwas przyrósł 3-krotnie, pachniał kwaskowato, ale przyjemnie. Po przepisowych 24 godzinach lekko opadł.

III etap – dzień trzeci, wieczór, godz. 20,oo
Do etapu II dodać następujące składniki: 100g maki żytniej typ 2000 + 100g wody
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 12 godzin.

Zakwas (500g) powinien być gotowy rano dnia czwartego o godz. 8,oo.


Przepis na chleb na zakwasie tutaj ja piekę w maszynie, ale można upiec i w piekarniku.


--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
gosiagosia
post Thu, 03 Feb 2011 - 22:19
Post #17


Grupa: Użytkownicy
Postów: 8,243
Dołączył: Sun, 18 Jan 09 - 21:40
Nr użytkownika: 24,823




Ja tez przepis na zakwas wzięłam z tej strony, tyle że u mnie jest on bez cukru.


--------------------
Sz. marzec 2009
F. luty 2011
B.A. Aniołek 6tc [*]



...nie ma stópki zbyt małej, by nie mogła zostawić śladu...
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
flo
post Thu, 03 Feb 2011 - 22:28
Post #18


Grupa: Użytkownicy
Postów: 3,215
Dołączył: Mon, 07 Aug 06 - 12:49
Skąd: Niemcy
Nr użytkownika: 6,882

GG:


gosiagosia, moze twoj zakwas byl jeszcze za mlody? Czasami pomimo zakwasu trzeba dodac troche drozdzy, szczegonie jak jest swiezy. Ja zreszta tez dopiero zaczynam. Narazie moge sie tylko pochwalic przepysznym chlebem z platkami owsianymi na drozdzach i dwoma na zakwasie. Mi te na zakwasie bardziej smakuja, ale drozdzowe tez wytrzymuja 2 dni i sa swieze.


--------------------
Zapraszam do wspólnego gotowania:
FLOWEREK.COM

Odwiedz mnie na FACEBOOKU

Louisa 14.12.2006

Gabriela 04.03.2009

"I´m fat, and I´m lazy, and I´m proud of it ! " Garfield
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
gosiagosia
post Fri, 04 Feb 2011 - 08:18
Post #19


Grupa: Użytkownicy
Postów: 8,243
Dołączył: Sun, 18 Jan 09 - 21:40
Nr użytkownika: 24,823




Wolałam nie kombinować, bo pewnie by nic z tego nie wyszło. Dziś patrzyłam, że zakwas bąbelkuje i wygląda tak, jak na zdjęciu z przepisu, a do jutra ma czas jeszcze. Co do chleba, to chyba zrobię z mąki żytniej razowej i pszennej z otrębami i słonecznikiem. Mam nadzieję, że urośnie icon_smile.gif


--------------------
Sz. marzec 2009
F. luty 2011
B.A. Aniołek 6tc [*]



...nie ma stópki zbyt małej, by nie mogła zostawić śladu...
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
moko.
post Fri, 04 Feb 2011 - 10:51
Post #20


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: Fri, 12 Dec 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




W związku z tym, ze upiekłam chleb na drożdżach i chleb na zakwasie to mogę się wypowiedzieć odnośnie różnicy: po chlebie na drożdżach strasznie mnie wzdyma i odbija mi się drożdżami a po chlebie na zakwasie nie mam zadnych dolegliwości!


--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
> chleb na drożdżach, chleb na zakwasie, wyjaśnijcie pls

Start new topic Reply to this topic
4 Stron V   1 2 3 następna ostatnia 
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Tue, 16 Oct 2018 - 06:10
lista postów tego wątku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe