Aktualnoci

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wicej >

Maluchy.pl logo
cia

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
5 Stron V   1 2 3 następna ostatnia   

chleb na drożdżach, chleb na zakwasie

, wyjaśnijcie pls
> , wyjaśnijcie pls
zilka
nie, 10 paź 2010 - 20:12
Na czym polega wyższość tego drugiego nad tym pierwszym? Bo drożdże do tej pory wydawały mi się dość naturalnym składnikiem, dlaczego chleb na zakwasie jest po pierwsze wyższym stopniem wtajemniczenia a po drugie dlaczego jest lepszy?
zilka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,549
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 10:20
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 160




post nie, 10 paź 2010 - 20:12
Post #1

Na czym polega wyższość tego drugiego nad tym pierwszym? Bo drożdże do tej pory wydawały mi się dość naturalnym składnikiem, dlaczego chleb na zakwasie jest po pierwsze wyższym stopniem wtajemniczenia a po drugie dlaczego jest lepszy?

--------------------
córki dwie, 2002 i 2007
tyczka
nie, 10 paź 2010 - 20:49
Tak z grubsza rzecz biorąc, po chłopsku wyjaśniając - drożdże dodajesz, pieczesz, bach - masz.
Tymczasem chleb na zakwasie wymaga znacznie dłuższych przygotowań, dojrzewa, rośnie - jest z nim znacznie więcej zachodu.

Ale przez to ma też zupełnie inną konsystencję i inny smak. Jest też zdrowszy.
tyczka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,850
Dołączył: śro, 23 sie 06 - 12:29
Skąd: Skandynawia
Nr użytkownika: 7,158




post nie, 10 paź 2010 - 20:49
Post #2

Tak z grubsza rzecz biorąc, po chłopsku wyjaśniając - drożdże dodajesz, pieczesz, bach - masz.
Tymczasem chleb na zakwasie wymaga znacznie dłuższych przygotowań, dojrzewa, rośnie - jest z nim znacznie więcej zachodu.

Ale przez to ma też zupełnie inną konsystencję i inny smak. Jest też zdrowszy.

--------------------
Bo Życie po to jest, by je dobrze przeżyć.

Wybaczcie brak polskiej czcionki, komputer mi padl. Bydle!
zilka
nie, 10 paź 2010 - 20:53
CYTAT(tyczka @ Sun, 10 Oct 2010 - 21:49) *
Tak z grubsza rzecz biorąc, po chłopsku wyjaśniając - drożdże dodajesz, pieczesz, bach - masz.
Tymczasem chleb na zakwasie wymaga znacznie dłuższych przygotowań, dojrzewa, rośnie - jest z nim znacznie więcej zachodu.


No to wiem 06.gif

CYTAT(tyczka @ Sun, 10 Oct 2010 - 21:49) *
Jest też zdrowszy.


Ale dlaczego?
zilka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,549
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 10:20
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 160




post nie, 10 paź 2010 - 20:53
Post #3

CYTAT(tyczka @ Sun, 10 Oct 2010 - 21:49) *
Tak z grubsza rzecz biorąc, po chłopsku wyjaśniając - drożdże dodajesz, pieczesz, bach - masz.
Tymczasem chleb na zakwasie wymaga znacznie dłuższych przygotowań, dojrzewa, rośnie - jest z nim znacznie więcej zachodu.


No to wiem 06.gif

CYTAT(tyczka @ Sun, 10 Oct 2010 - 21:49) *
Jest też zdrowszy.


Ale dlaczego?

--------------------
córki dwie, 2002 i 2007
katkasia
nie, 10 paź 2010 - 23:53
Chleb na zakwasie pozostaje dłuuużej świeży i nie kruszy się.
Tu trochę o tym, że jest też zdrowszy:
https://zajadamy.blox.pl/2008/09/Chleb-Na-Zakwasie.html
katkasia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 722
Dołączył: pon, 28 lip 03 - 10:47
Nr użytkownika: 937

GG:


post nie, 10 paź 2010 - 23:53
Post #4

Chleb na zakwasie pozostaje dłuuużej świeży i nie kruszy się.
Tu trochę o tym, że jest też zdrowszy:
https://zajadamy.blox.pl/2008/09/Chleb-Na-Zakwasie.html
malgog
pon, 11 paź 2010 - 13:53

zakwas to inaczej dzikie drożdże

malgog


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,852
Dołączył: pią, 25 sie 06 - 18:44
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 7,202




post pon, 11 paź 2010 - 13:53
Post #5


zakwas to inaczej dzikie drożdże



--------------------
user posted image
user posted image
joannabo
pon, 11 paź 2010 - 16:18
CYTAT(malgog @ Mon, 11 Oct 2010 - 14:53) *
zakwas to inaczej dzikie drożdże

To nazwa w takim razie myląca. Drożdże to grzyby, a w zakwasie są bakterie kwasu mlekowego.
joannabo


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,230
Dołączył: sob, 29 mar 03 - 10:00
Nr użytkownika: 207




post pon, 11 paź 2010 - 16:18
Post #6

CYTAT(malgog @ Mon, 11 Oct 2010 - 14:53) *
zakwas to inaczej dzikie drożdże

To nazwa w takim razie myląca. Drożdże to grzyby, a w zakwasie są bakterie kwasu mlekowego.
gosiagosia
śro, 02 lut 2011 - 18:25
Jako, że chleb na drożdżach mi 2krotnie nie wyszedł, postanowiłam robić na zakwasie. Dziś 2 dzień zakwasu, jeszcze 3 i piekę chleb. Dam znać co i jak icon_smile.gif Zdjęcia zakwasu też robię, ale nie wiem czy jest ok.
Ma ktoś doświadczenie w tym temacie? Chętnie posłucham uwag i wskazówek.
gosiagosia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8,244
Dołączył: nie, 18 sty 09 - 21:40
Nr użytkownika: 24,823




post śro, 02 lut 2011 - 18:25
Post #7

Jako, że chleb na drożdżach mi 2krotnie nie wyszedł, postanowiłam robić na zakwasie. Dziś 2 dzień zakwasu, jeszcze 3 i piekę chleb. Dam znać co i jak icon_smile.gif Zdjęcia zakwasu też robię, ale nie wiem czy jest ok.
Ma ktoś doświadczenie w tym temacie? Chętnie posłucham uwag i wskazówek.

--------------------
Sz. marzec 2009
F. luty 2011
B.A. Aniołek 6tc [*]



...nie ma stópki zbyt małej, by nie mogła zostawić śladu...
moko.
śro, 02 lut 2011 - 18:38
Ja jutro piekę kolejny chleb na zakwasie icon_wink.gif

Od dwóch dni piekę codziennie bułki pszenno-żytnie i rogale i zaraz pęknę...od przejedzenia. Ale takie boskie mi wyszły! 29.gif

Gosiagosia ale o co chodzi z Twoim zakwasem?
moko.


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: pią, 12 gru 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




post śro, 02 lut 2011 - 18:38
Post #8

Ja jutro piekę kolejny chleb na zakwasie icon_wink.gif

Od dwóch dni piekę codziennie bułki pszenno-żytnie i rogale i zaraz pęknę...od przejedzenia. Ale takie boskie mi wyszły! 29.gif

Gosiagosia ale o co chodzi z Twoim zakwasem?

--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
gosiagosia
śro, 02 lut 2011 - 19:25
O, a mi bułki na drożdżach wychodzą idealnie, a chleb nie chciał.

Z zakwasem, to nie wiem czy jest ok, bo w przepisie niby miał urosnąć a u mnie raczej licho z tym.
gosiagosia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8,244
Dołączył: nie, 18 sty 09 - 21:40
Nr użytkownika: 24,823




post śro, 02 lut 2011 - 19:25
Post #9

O, a mi bułki na drożdżach wychodzą idealnie, a chleb nie chciał.

Z zakwasem, to nie wiem czy jest ok, bo w przepisie niby miał urosnąć a u mnie raczej licho z tym.

--------------------
Sz. marzec 2009
F. luty 2011
B.A. Aniołek 6tc [*]



...nie ma stópki zbyt małej, by nie mogła zostawić śladu...
moko.
śro, 02 lut 2011 - 19:43
a jaką masz temp w domu?
Mi rośnie jak oszalały! ale w kuchni mam temp. 26 st.
moko.


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: pią, 12 gru 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




post śro, 02 lut 2011 - 19:43
Post #10

a jaką masz temp w domu?
Mi rośnie jak oszalały! ale w kuchni mam temp. 26 st.

--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
gosiagosia
śro, 02 lut 2011 - 19:47
u mnie 26 st. to nigdzie nie ma icon_smile.gif pewnie max. 20stopni ale zwykle mniej. Tyle, że staram się stawiać w najcieplejszych miejscach, czyli np jak jest włączony grzejnik, to przy nim. Coś tam bąbelkuje i zaczyna śmierdzieć, więc dzieje się trochę, ale pewnie nie tak, jak powinno.
gosiagosia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8,244
Dołączył: nie, 18 sty 09 - 21:40
Nr użytkownika: 24,823




post śro, 02 lut 2011 - 19:47
Post #11

u mnie 26 st. to nigdzie nie ma icon_smile.gif pewnie max. 20stopni ale zwykle mniej. Tyle, że staram się stawiać w najcieplejszych miejscach, czyli np jak jest włączony grzejnik, to przy nim. Coś tam bąbelkuje i zaczyna śmierdzieć, więc dzieje się trochę, ale pewnie nie tak, jak powinno.

--------------------
Sz. marzec 2009
F. luty 2011
B.A. Aniołek 6tc [*]



...nie ma stópki zbyt małej, by nie mogła zostawić śladu...
ognistaplama
czw, 03 lut 2011 - 10:15
O ja tez sie nad tym zastanawiam. Mi wychodzi swietny chleb na drozdzach, nie kruszy sie i nie plesnieje, i nie chce mi sie bawic w zakwas, ale jakos czuje presje srodowiska 04.gif
No wiec czy chleb na zakwasie wlasnego wypieku jest zdrowszy od chleba na drozdzach wlasnego wypieku? O co chodzi z tymi azotanami azotynami i toksynami plesniowym i kwasem fitynowym? Bo ten artykul porownuje tradycyjny chleb na zakwasie z chlebem supermarketowym, a nie chlebem na drozdzach w ogole...
ognistaplama


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 761
Dołączył: pon, 12 maj 03 - 20:58
Nr użytkownika: 714




post czw, 03 lut 2011 - 10:15
Post #12

O ja tez sie nad tym zastanawiam. Mi wychodzi swietny chleb na drozdzach, nie kruszy sie i nie plesnieje, i nie chce mi sie bawic w zakwas, ale jakos czuje presje srodowiska 04.gif
No wiec czy chleb na zakwasie wlasnego wypieku jest zdrowszy od chleba na drozdzach wlasnego wypieku? O co chodzi z tymi azotanami azotynami i toksynami plesniowym i kwasem fitynowym? Bo ten artykul porownuje tradycyjny chleb na zakwasie z chlebem supermarketowym, a nie chlebem na drozdzach w ogole...

--------------------
kasiunia
czw, 03 lut 2011 - 11:46
ja piekę na zakwasie i jeśli moge coś poradzić, warto zainwestować w mąkę eko. na niej zakwas wychodzi dużo lepszy, mocniejszy niż na zwykłej mące.
kasiunia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,139
Dołączył: sob, 29 mar 03 - 08:55
Skąd: poznań
Nr użytkownika: 205




post czw, 03 lut 2011 - 11:46
Post #13

ja piekę na zakwasie i jeśli moge coś poradzić, warto zainwestować w mąkę eko. na niej zakwas wychodzi dużo lepszy, mocniejszy niż na zwykłej mące.

--------------------
pozdrawiam
kasia

joa133
czw, 03 lut 2011 - 21:29
gosiagosia a napiszesz jak zrobiłaś zakwas i jaki potem robisz chleb? jak chcesz mogę podać przepis na chleb z użyciem drożdży, który zawsze wychodzi.. na wymiankę...
joa133


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,675
Dołączył: wto, 15 wrz 09 - 15:28
Nr użytkownika: 29,117




post czw, 03 lut 2011 - 21:29
Post #14

gosiagosia a napiszesz jak zrobiłaś zakwas i jaki potem robisz chleb? jak chcesz mogę podać przepis na chleb z użyciem drożdży, który zawsze wychodzi.. na wymiankę...

--------------------
Julka (25.04.2006) & Sebastian (20.05.2008) & Łucja (05.02.2012) & Joa
gosiagosia
czw, 03 lut 2011 - 21:40
jasne icon_smile.gif

1 mieszanie: 100g mąki żytniej + 100ml wody przegotowanej (max 40st) - wymieszać i odstawić na 48h
2 mieszanie: po 48h dodać 60g mąki żytniej + 60ml wody przegotowanej max 40st, - wymieszać i odstawić na 24h
3 mieszanie: po 24h dodać 120g mąki żytniej + 120ml wody przegotowanej max 40st. - wymieszać i odstawić na 2 dni

Na razie nie zdecydowałam konkretnie jaki chleb z tego zakwasu zrobię czy żytni, razowy, pszenny czy mieszany. Dziś miałam 3 mieszanie, więc za 2 dni dopiszę co wykombinowałam. Zakwas jakby co rośnie w końcu, więc chyba jest ok.

ps. wszystko mieszałam w dużym słoiku i przykrywałam gęsto gazą.
gosiagosia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8,244
Dołączył: nie, 18 sty 09 - 21:40
Nr użytkownika: 24,823




post czw, 03 lut 2011 - 21:40
Post #15

jasne icon_smile.gif

1 mieszanie: 100g mąki żytniej + 100ml wody przegotowanej (max 40st) - wymieszać i odstawić na 48h
2 mieszanie: po 48h dodać 60g mąki żytniej + 60ml wody przegotowanej max 40st, - wymieszać i odstawić na 24h
3 mieszanie: po 24h dodać 120g mąki żytniej + 120ml wody przegotowanej max 40st. - wymieszać i odstawić na 2 dni

Na razie nie zdecydowałam konkretnie jaki chleb z tego zakwasu zrobię czy żytni, razowy, pszenny czy mieszany. Dziś miałam 3 mieszanie, więc za 2 dni dopiszę co wykombinowałam. Zakwas jakby co rośnie w końcu, więc chyba jest ok.

ps. wszystko mieszałam w dużym słoiku i przykrywałam gęsto gazą.

--------------------
Sz. marzec 2009
F. luty 2011
B.A. Aniołek 6tc [*]



...nie ma stópki zbyt małej, by nie mogła zostawić śladu...
moko.
czw, 03 lut 2011 - 21:46
Ja zakwas wg przepisu ze strony chleb.info.pl

I etap – dzień pierwszy, wieczór, godz. 20.oo
50g mąka żytnia typ 2000 + 50g woda
zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.

II etap – dzień drugi wieczór, godz. 20.oo

Do mieszaniny z etapu I dodać następujące składniki: 100g mąki żytniej typ 2000 + 100g wody + 20g cukru
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.
Po dodaniu cukru, już po 12 godzinach w tej fazie, zakwas przyrósł 3-krotnie, pachniał kwaskowato, ale przyjemnie. Po przepisowych 24 godzinach lekko opadł.

III etap – dzień trzeci, wieczór, godz. 20,oo
Do etapu II dodać następujące składniki: 100g maki żytniej typ 2000 + 100g wody
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 12 godzin.

Zakwas (500g) powinien być gotowy rano dnia czwartego o godz. 8,oo.


Przepis na chleb na zakwasie tutaj ja piekę w maszynie, ale można upiec i w piekarniku.
moko.


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: pią, 12 gru 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




post czw, 03 lut 2011 - 21:46
Post #16

Ja zakwas wg przepisu ze strony chleb.info.pl

I etap – dzień pierwszy, wieczór, godz. 20.oo
50g mąka żytnia typ 2000 + 50g woda
zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.

II etap – dzień drugi wieczór, godz. 20.oo

Do mieszaniny z etapu I dodać następujące składniki: 100g mąki żytniej typ 2000 + 100g wody + 20g cukru
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.
Po dodaniu cukru, już po 12 godzinach w tej fazie, zakwas przyrósł 3-krotnie, pachniał kwaskowato, ale przyjemnie. Po przepisowych 24 godzinach lekko opadł.

III etap – dzień trzeci, wieczór, godz. 20,oo
Do etapu II dodać następujące składniki: 100g maki żytniej typ 2000 + 100g wody
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 12 godzin.

Zakwas (500g) powinien być gotowy rano dnia czwartego o godz. 8,oo.


Przepis na chleb na zakwasie tutaj ja piekę w maszynie, ale można upiec i w piekarniku.

--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
gosiagosia
czw, 03 lut 2011 - 22:19
Ja tez przepis na zakwas wzięłam z tej strony, tyle że u mnie jest on bez cukru.
gosiagosia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8,244
Dołączył: nie, 18 sty 09 - 21:40
Nr użytkownika: 24,823




post czw, 03 lut 2011 - 22:19
Post #17

Ja tez przepis na zakwas wzięłam z tej strony, tyle że u mnie jest on bez cukru.

--------------------
Sz. marzec 2009
F. luty 2011
B.A. Aniołek 6tc [*]



...nie ma stópki zbyt małej, by nie mogła zostawić śladu...
flo
czw, 03 lut 2011 - 22:28
gosiagosia, moze twoj zakwas byl jeszcze za mlody? Czasami pomimo zakwasu trzeba dodac troche drozdzy, szczegonie jak jest swiezy. Ja zreszta tez dopiero zaczynam. Narazie moge sie tylko pochwalic przepysznym chlebem z platkami owsianymi na drozdzach i dwoma na zakwasie. Mi te na zakwasie bardziej smakuja, ale drozdzowe tez wytrzymuja 2 dni i sa swieze.
flo


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,215
Dołączył: pon, 07 sie 06 - 12:49
Skąd: Niemcy
Nr użytkownika: 6,882

GG:


post czw, 03 lut 2011 - 22:28
Post #18

gosiagosia, moze twoj zakwas byl jeszcze za mlody? Czasami pomimo zakwasu trzeba dodac troche drozdzy, szczegonie jak jest swiezy. Ja zreszta tez dopiero zaczynam. Narazie moge sie tylko pochwalic przepysznym chlebem z platkami owsianymi na drozdzach i dwoma na zakwasie. Mi te na zakwasie bardziej smakuja, ale drozdzowe tez wytrzymuja 2 dni i sa swieze.

--------------------
Zapraszam do wspólnego gotowania:
FLOWEREK.COM

Odwiedz mnie na FACEBOOKU

Louisa 14.12.2006

Gabriela 04.03.2009

"I´m fat, and I´m lazy, and I´m proud of it ! " Garfield
gosiagosia
pią, 04 lut 2011 - 08:18
Wolałam nie kombinować, bo pewnie by nic z tego nie wyszło. Dziś patrzyłam, że zakwas bąbelkuje i wygląda tak, jak na zdjęciu z przepisu, a do jutra ma czas jeszcze. Co do chleba, to chyba zrobię z mąki żytniej razowej i pszennej z otrębami i słonecznikiem. Mam nadzieję, że urośnie icon_smile.gif
gosiagosia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8,244
Dołączył: nie, 18 sty 09 - 21:40
Nr użytkownika: 24,823




post pią, 04 lut 2011 - 08:18
Post #19

Wolałam nie kombinować, bo pewnie by nic z tego nie wyszło. Dziś patrzyłam, że zakwas bąbelkuje i wygląda tak, jak na zdjęciu z przepisu, a do jutra ma czas jeszcze. Co do chleba, to chyba zrobię z mąki żytniej razowej i pszennej z otrębami i słonecznikiem. Mam nadzieję, że urośnie icon_smile.gif

--------------------
Sz. marzec 2009
F. luty 2011
B.A. Aniołek 6tc [*]



...nie ma stópki zbyt małej, by nie mogła zostawić śladu...
moko.
pią, 04 lut 2011 - 10:51
W związku z tym, ze upiekłam chleb na drożdżach i chleb na zakwasie to mogę się wypowiedzieć odnośnie różnicy: po chlebie na drożdżach strasznie mnie wzdyma i odbija mi się drożdżami a po chlebie na zakwasie nie mam zadnych dolegliwości!
moko.


Grupa: Moderatorzy
Postów: 14,870
Dołączył: pią, 12 gru 03 - 10:59
Skąd: Wrocław
Nr użytkownika: 1,254




post pią, 04 lut 2011 - 10:51
Post #20

W związku z tym, ze upiekłam chleb na drożdżach i chleb na zakwasie to mogę się wypowiedzieć odnośnie różnicy: po chlebie na drożdżach strasznie mnie wzdyma i odbija mi się drożdżami a po chlebie na zakwasie nie mam zadnych dolegliwości!

--------------------
"Jednym z objawów zbliżającego się załamania nerwowego jest przekonanie, że wykonujemy niezwykle ważną pracę."
B.Russell

O.(1998) i O.(2010)
> chleb na drożdżach, chleb na zakwasie, wyjaśnijcie pls
Start new topic
Reply to this topic
5 Stron V   1 2 3 następna ostatnia 
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: czw, 28 mar 2024 - 13:46
lista postw tego wtku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama