To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Przetwory

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
marghe.
Zakłądam osobny wątek, bo sie pogubimy.

Wpadłam w szał przetworów. To wciaga.

A ile szalonych przepisów, ile niekonwencjonalnych połaczen. Problem w tym, że nie sa to sprawdzone rzepisy (wiem, wiem, nudna jestem), ale jako analfabeta przetworowy potrzebuję przetestowanych cudeniek. Z bardzo dokłądnymi wskazówkami dotyczącymi np pasteryzowania .
Im bardziej wymyślne tym lepiej icon_smile.gif

Nalewki Berka icon_biggrin.gif już mam w bazie, będę robić.

Ale co dalej?

Słuze przepisami z włoskich stronek i jednoczesnie prosze o komentarz do nich - czy mają ręce i nogi, czy warto w nich coś zmienic itp.
Ika
Ja na razie marynowałam czosnek i kalafior, więc nie wesprę przepisowo, ale włączam śledzia, bo też mam w planach dalsze przetwarzanie.... icon_wink.gif
Graz
Skąd bierzesz słoiki?

Szał przetworowy w praktyce jest mi obcy, jednokże ochote mam od zawsze na zrobienie: dżemu z moreli, przecieru pomidorowego, sałatki z zielonych pomidorów, nalewki z malin, i oczywiście suszonych pomidorów, ale czasu nie mam. Ale mam mamę....
Magenta
Będę bacznie śledzić wątek, bom wielce zainteresowana icon_wink.gif . Już mi stoi na półce marynowana papryka, czosnek i przecier pomidorowy. W kolejce czekają buraczki z papryką.

Magenta
Magenta
CYTAT(Graz)
Skąd bierzesz słoiki?

Sloiki mam po zeszłorocznych przetworach i na bieżąco ze sklepowych sałatek. Ale w tym roku będę musiała dokupić, albo mąż od swojej mamy przytarga - podobno zalegają w całej piwnicy icon_lol.gif .

Magenta
moko.
oj ja czekam na paprykÄ™, buraczki z paprykÄ…:)
Magenta
CYTAT(m_o_k_o)
oj ja  czekam na paprykÄ™, buraczki z paprykÄ…:)


Moko - kopiuję przepis jednej z dziewczyn z forum. Nie pamiętam której icon_redface.gif .

BURAKI z PAPRYKÄ„
- 3 kg buraków
- 8 sztuk papryki
- 4 cebule
- 1 szkl octu
- 1 szkl cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 litra wody.

Buraki ugotować, zetrzeć na tarce z grubimi oczkami, dodać startą paprykę - można zmielić w maszynce do mięsa, zetrzeć cebulę tak samo jak paprykę.
Cebulę i paprykę zmieloną wrzucamy do gara i zalewamy wodą, octem dodajemy sól, cukier, podgotowujemy ok 10 min, na końcu dodajemy buraki. Gotujemy całość 5 min. Wkładamy gorące buraki do słoików i pasteryzujemy.

Magenta
Ika
CYTAT(Graz)
SkÄ…d bierzesz sÅ‚oiki?  

Z hipermarketów icon_biggrin.gif
A poza tym zostają po majonezach i różnych takich.... icon_wink.gif
ulcik
słoiki z placu 50 groszy sztuka 0,5 + 10 groszy pokrywka...wątek zaczynam śledzić icon_smile.gif

wiśni na jutro czeka 6 kg icon_smile.gif

pomidorów koło 5 kg icon_smile.gif


ulcik
ps. ika co z tym czosnkiem ?? i kiedyś było coś o kalafiorach ???
Ika
CYTAT(ulcik)
ps. ika co z tym czosnkiem ?? i kiedyś było coś o kalafiorach ???

A co ma być....? icon_wink.gif Stoją w lodówce.....
ulcik
no przepisik Ika przepisik icon_smile.gif proszÄ™ icon_smile.gif


ulcik
Ika
Ulcik, przepisy są tu na forum icon_wink.gif Czosnek jest w wątku Agnismy "MARYNOWANY CZOSNEK" a kalafior chyba w marynatach... Wrzuć w wyszukiwarkę, powinno wyskoczyć icon_wink.gif
mama4
To moze ktos ma sprawdzone przepisy na brzoskwinie? Ja chetnie zrobilabym w syropie. Marghe, moze znajdziesz cos na tych wloskich stronach? I ostatnio widzialam w sklepie mrozone brzoskwinie i tak sie zastanawiam, czy przed zamrozeniem trzeba je blanszowac? Jak sadzicie? Poza tym nie pamietam juz kto, ale ktos mowil o buraczkach "prosto na patelnie" - tyle, ze przepsiu nie znalazlam.
To tyle pytan na poczatek.
Marta
joannabo
CYTAT(Martka)
To moze ktos ma sprawdzone przepisy na brzoskwinie? Ja chetnie zrobilabym w syropie.

Ja tez czekam moze jakiś pomysł ktoś ma, bo będe miała mnóstwo.

Na razie wiem, że z moich nie da sie zrobić smacznego wysmażonego dżemu - dwuletni stoi w piwnicy.
Z powodzeniem robiłam nektar, mielac w malakserze, zagotowując i wlewając do słoika, potem słoik do góry nogami aż do spożycia.

Jezeli chcesz zrobić w syropie, to nie spodziewaj sie tego samego efektu jak brzoskwinie z puszki, bo południowcy najwyraźniej używają niedojrzałych. Z dostępnych dojrzałych wyjdą miękkie.

Robiłam w klasycznym syropie ale mnie mnie denerwuje pasteryzowanie, więc ostatnio robię tak, że wrzucam do garnka brzoskwinie i stawiam na malutkim gazie. Czekam, az puszczą sok, słodzę i zwiększam grzanie. Gotuję kilka minut, potem do słoików i do góry dnem.

Zauważyłam, ze brzoskwinie są bardzo trwałe, nic mi sie nie popsuło, nawet słoik, który mi sie zaplątał i zamiast pójść na pierwszy rzut, bo był wypełniony w jednej trzeciej, poczekał rok na konsumpcję.
joanna
marghe.
ano coś tam znalazłam
brzoskwiniowy dzem z miodem
brzoswinie z waniliÄ…
nalewka brzoswiniowa
ocet brzoskwiniowy

Graz, własnie jadę do sklepu przemysłowego nabyć słoiczki. Nie wiem natomiast gdzie można kupić ładne butelki - większe na nalewki a mniejsze na octy.
m.

przepisy będę mogła podać dopiero w poniedziałek, dziś czasu za mało.
Jaco
Marghe,

Mój mąż został zarzucony piwem marki Fischer i Grolsh icon_lol.gif .

Zobowiązałam go do konsumpcji, bo butelki właśnie na soki mi są potrzebne. A buteleczki śliczne icon_lol.gif takie ze specjalnym korkiem.
No i na półce ślicznie wyglądają icon_lol.gif

A na nalewki też by mi się przydały. Mam jedną piękną butlę po teqili (tak się to pisze??), ale już do niej sok wlałam....

A na więcej brakuje icon_rolleyes.gif


Jacobina


PS. Dzisiaj będę robiła, sok, dżem i frużelinę z białych porzeczek. Dam Wam znać jakie efekty.
Małgoś.dz
CYTAT(Jacobina)
A buteleczki Å›liczne  :lol:  takie ze specjalnym korkiem.
No i na półce Å›licznie wyglÄ…dajÄ…  :lol:


U mnie takie same stoją wypełnione sokiem. Cieszą oko, aż żal będzie opróżniać. icon_wink.gif
marzena 30
Ja równiez dołączam do slędzących ten wątek,może któras rzuci jakis przepis na pyszna sałatkę warzywna do słoików.
Chetnie skorzystam.
marghe.
Dzis robie:
dzem wisniowy z laskÄ… wanilii (mam drylownicÄ™, ha!)
dzem malinowo brzoswiniowy
dzem bananowo cytrynowy z imbirem.

Po południu jade po Grolscha icon_wink.gif
m.
i.
Poproszę o przepis na dżem bananowo cytrynowy z imbirem.
marghe.
BArdzo proszÄ™
Przepis pochodzi z Gazety
w oryginale powinien byc z limonkami.. ponoc zupełnie inaczej smakuje. Ale u mnie limonek nie było

KopiujÄ™ z gazety wyborczej:
Pół kilo bananow (wazonych po sciagnieciu skorki), 4 limonki, 2
cm korzenia swieżego imbiru , pół kilo cukru zeluajcego 1:1.
Pokroic banany w palstry. Limonki wyszorowac. JednÄ… limonke
wycisnac i sok na banany. Wymieszac. Pozostale limonki pokroic w b.
cienkie plastry (im ciensze tym lepiej) ze skorka (jak kroiłam na półplastry -
wygodniej się potem jadło). Obrac imbir,
pokroic. Razem wymieszac, dodac cukru i conajmniej na 1 h zostawic.
Potem wg procedury podanej na cukrze żelującym. Jak się zagotuje dodać alkohol,
najlepiej jakąś wódkę ziołową (ponieważ przepis nie precyzował jaką testowałam
Becherovkę i gin Gordon's, czy jakoś tak, w każdym razie amerykański - oba
alkohole sprawdzały się rewelacyjnie). Konkretnie 1-2 łyżki tego alkoholu
basiau
Marghe, czy Gabie smakował ten np. dżem bananowy?
Jak czytam przepisy przez Ciebie podawane, to zastanawiam się, czy tylko moje dziecko jest takie niewydarzone pod względem spożywania posiłków (ma 3 ulubione na krzyż icon_confused.gif i wprowadzenie jakiejkolwiek nowej potrawy graniczy z cudem). Bo ja te przetwory co robię to tak bardziej pod kątem małej, niż naszym...
marghe.
Basiu, ale ja jeszcze nie zrobiłam tego dżemu. Na razie stoi zasypany cukrem i czeka az patelnia sie zwolni.
Ale Gaba lubi owoce i słodkości, wiec podejrzewam ze i dzem zje. Co do niejadków, zerknij na post aAdzi o koszernych dzieciach icon_biggrin.gif
m.
basiau
No tak, moja owoców nie lubi . Jak w dżemie trafi się jakiś kawałek owoca, to jest ble...
Ale może się skuszę na ten dżem. W końcu starym też się coś od życia należy icon_razz.gif
marghe.
Donosze z frontu kuchennego. Gaba oblizala łyzkę i stwierdziła: " Mmmm to smakuje jak galaretka. A ja bardzo lubię galaretkę"
Niezłe, dośc słodkie ale niezłe.
Wyszły mi 2 nieduze słoiczki.

m.
i.
Trzeba będzie wypróbować icon_wink.gif
Mam tylko problem z wódką ziołową, ale coś się wykombinuje.
marghe.
CYTAT(ilka)
Trzeba bÄ™dzie wypróbować  :wink:  
Mam tylko problem z wódką ziołową, ale coś się wykombinuje.


Ilka, a ja kompletnie zapomniałam o alkoholu icon_biggrin.gif
m.
Małgoś.dz
Marghe, a mogłabyś wklepać przepis na brzoskwinie z wanilią? Plisss. icon_smile.gif
marghe.
1 kg twardawych brzoskwin
50 dag cukru
2 szklanki wody
laska wanilii
sok z 1 cytryny

Brzoskwinie umyc, zanurzyc we wrzatku , a potem na moment w zimnej wodzie>obrac, wyjÄ…c pestki.
Ułozyć ciasno w przygotowanych słoikach
Z wody, cukru, wanilii i soku z cytryny ugotować syrop, zbierając tworzącą sie pianę.
Laskę wanilii mozna (ale nie trzeba) przekroić i wydłubac z niej nasiona. ale wtedy syrop nie będzie klarowny chyba.Gorącym syropem zalac owoce (dokładnie je przykryc). Pasteryzowac 20 min.

Ja bym dorzuciła ciut skórki z tej cytryny.

Wiecie ile mi weyszło dżemu z 2,5 kg wiśni.
Jeden nieduzy słoik. icon_eek.gif
m.
Doruśka
Mi z 3 kg porzeczek czarnych wyszło 6 małych słoiczków dżemu,ale jaki esencjonalny,cieniutko trzeba smarować,bo za ostre jak grubo icon_smile.gif

a brzoskwinie wyglÄ…dajÄ… mniam.

Wiecie co? ja to sie martwię kto to wszystko pozjada i powypija,jak zacznę wszystko robić?
ile wy tego przetwarzacie?
takich brzoskwiń na ten przykład?
albo ide założyć wątek nowy..
Jaco
Marghe,
ZlitujÄ™ siÄ™ nad TobÄ… icon_lol.gif

Przepis na pyszny sok i rewelacyjny dżem z wiśni.

Wziąć wiśni ile wlezie. Wypestkować. Wrzucić do do sokownika i zasypać cukrem icon_lol.gif . Wylewać do butelek pyszny sok.

Nie odsokowywać tak na amen tylko tak do połowy. Odsokowane do połowy wiśnie wrzucić do gara, zasypać cukrem do smaku, zagotować aż odzyskają kolor i do słoiczków. Zamknąć i postawić na pokrywce.


Wczoraj ten dżem jadłam u mojej Mamy. Jest REWELACYJNY. A ja kurczę wywaliłam do śmieci 10 kilo wiśni, bo mi się wypestkowywać nie chciało i sok robiłam z wiśni z pestkami.

Dodam tylko, że dokładnie tak samo robię z czarnymi porzeczkami. Dżem jest poprostu pyszny. A w buteleczkach stoi pyszny soczek icon_lol.gif


Jacobina, która bierze się za brzoskwinie i morele w zalewie wg Marghe. Moje dziecko pożarło ostatnio 4 wielkie austriackie knedle z morelami. Robię więc zapasy na zimę!
marghe.
Nie ma sokownika icon_cry.gif ale mam drylownice i dużo dobrych chęci icon_biggrin.gif wink.gif
marghe.
Jaco icon_lol.gif icon_lol.gif
A opisz mi na czym rzecz polega. W życiu sokownika na oczy nie widzialam:)
m.
Jaco
Wysłałam priva icon_smile.gif
goÅ›
czy analogiczną zalewą jak do brzoskwiń z wanilią można potraktować gruszki?
mama4
CYTAT(joannabo)
Z powodzeniem robiłam nektar, mielac w malakserze, zagotowując i wlewając do słoika, potem słoik do góry nogami aż do spożycia.

więc ostatnio robię tak, że wrzucam do garnka brzoskwinie i stawiam na malutkim gazie. Czekam, az puszczą sok, słodzę i zwiększam grzanie. Gotuję kilka minut, potem do słoików i do góry dnem.joanna


Joanna, a czy do tego nektaru i brzoskwin dolewasz wode? A! I ile cukru?

Marta
Ludek
CYTAT(Jacobina)
Przepis na pyszny sok i rewelacyjny dżem z wiśni.


Potwierdzam, i dżem i sik są superowskie. Ja robię dokładnie tak samo

CYTAT(Jacobina)
A ja kurczę wywaliłam do śmieci 10 kilo wiśni, bo mi się wypestkowywać nie chciało i sok robiłam z wiśni z pestkami.


Do drylowania ztrudniłam męża icon_biggrin.gif Wcześniej nad nim z tydzień pracowałam, żeby nie był zbyt oporny.

CYTAT(Jacobina)
Dodam tylko, że dokÅ‚adnie tak samo robiÄ™ z czarnymi porzeczkami. Dżem jest poprostu pyszny. A w buteleczkach stoi pyszny soczek  :lol:  


Z porzeczkami też tak zrobiłam, z tym, że ja musiałam je jeszcze przetrzeć przez sitko, coby pestek i skórek nie było icon_confused.gif
marghe.
wyciągam sobie wąteczek co by sie dalej chwalić wink.gif

Zrobiłam cos .. hmm niby galaretkę. Z Arbuza, melona i ananasa swiezego (z dodatkiem likieru i soku z cytryny). Spróbowałam na ciepło. Dooobre było. Ciekawe czy jak postoi też bedzie ok.
...a dzis zamierzam kisic buraki.. moze jakieÅ› sugestie?
m.
EwaSerdeczna
Marghe poszperaj na mniam-mniamie icon_cool.gif dziewczyny pisały o burakach.

serdecznie pozdrawiam ewa
marghe.
O kiszonych była mowa?

Przegladałam i nie znalazłam. Moze mi pomozesz?
m.
EwaSerdeczna
Wiem ,ze pisały.
Jak Ci pomóc?

serdecznie pozdrawiam ewa
marghe.
Pomóc znaleźć posty, w ktorych pisaly o kiszonych burakach..
m.
EwaSerdeczna
Jak znajdÄ™ to wklejÄ™!

serdecznie pozdrawiam ewa
sammy
CYTAT(marghe.)
wyciÄ…gam sobie wÄ…teczek co by sie dalej chwalić  :wink:  

Zrobiłam cos .. hmm niby galaretkę. Z Arbuza, melona i ananasa swiezego (z dodatkiem likieru i soku z cytryny). Spróbowałam na ciepło. Dooobre było. Ciekawe czy jak postoi też bedzie ok.
m.


Marghe, daj przepis. Przecież mi język ucieknie icon_lol.gif

pozdrawiam
s.
marghe.
Sammy, ale uprzedzam,ze to mój wymysł. Totalny eksperyment.
Zatem: z 1 kg miazszu wycisnełam sok (przecierając przez sitko).. wyszło tego pewnie z 700 ml, moze nieco wiecej.
Z poprzedniego dnia miałam skrojonego melona i ananasa - duże cząstki, a żem leniwa to ich nie rozdrobniłam, chociaż pewnie ładniej by całosc wyglądała i łatwiej by sie toto jadło. Zatem kroimy drobno pół melona i poł ananasa.

Sok z arbuza wlewamy do garnka, wsypujemy cukier zelkujący (zabijcie ale nie pamietam ile i jakiego.. chyba Oetker to był, ale nie wiem jaki icon_redface.gif .. zdaje sie,z e na torebce było napisane że starcza na 1 kg owoców lub 1 lit soku.. dałam całe opakowanie..), dodajemy pokrojone owoce, wlewamy kieliszek likieru (ja dałam Grand MArnier, ale chyba kazdy alkohol bedzie ok), wrzucamy skórke z 1 cytryny i sok z tejże. Gotujemy ciagle mieszając ... i potem tak jak na opakowaniu cukru.
Przelewamy do słoików, stawiamy do góry nogami i gotowe.

Uprzedzxam, mnie wyszło bardzo słodkie,a le smaczne. Moze warto zmniejszyc ilosc cukru.
m.
dumiczowa
CYTAT(marghe.)
...a dzis zamierzam kisic buraki.. moze jakieÅ› sugestie?
m.


przepis Iwo

CYTAT
 
2 litrowy sÅ‚oik ,krojÄ™ buraczki w talarki i ukÅ‚adam warstwami  
buraczki ,skórka z chlebka,dużo czosku trzeba toto mocno upchać potem zalewam to wrzątkiem i stoi z tydzień ,kiedy jest gotoew(poczujesz bo pachnie w całej kuchni )JAk masz słoik z takim szkalnym knebelkiem to go zamknij będzie szybciej



pozdr.
EwaSerdeczna
Dumiczowa szybsza była:)

serdecznie pozdrawiam ewa
marghe.
Dumi, dzieki.
Mam tylko jedną wątpliwosć. Wydaje mi sie ,ze przepis który mi zacytowałaś dotyczy buraków kiszonych na zakweas, do jedzenia na bierząco. A jaj ochotę ukisić je na zimę, jak ogórki.

Jak na razie zaeksperymentowałam.
A miamowicie obgotowane, obrane buraki zalałam wodą z solą, dodałam czosnek i odrobinę gorczycy. Zapasteryzowałam. Pojęcia nie mam co z tego wyjdzie.

Moze załozyc osobny wątrek na "kiszonki"? MArzą mi sie kiszone głowki kapusty..
Doruśka
Skończyły mi sie słoiki...icon_sad.gif
marghe.
PocieszÄ™ CiÄ™.
Wczoraj miałam 8.
Zaczełam robic jakeś arbuzowe coś (chyba kompot..)..
Teraz słoików mam 4, bo 4 pękły icon_cry.gif

A pomysły i chęci nadal mam, zwłąszcza na Twoje zielone pomidory icon_smile.gif

Wziełam sie za chutneye, na razie robi sie cytrynowy.

Aha, powiedzcie ciemiędze, czy morele to juz tak na amen sie skonczyły??
m
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.