Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
A ile szalonych przepisów, ile niekonwencjonalnych połaczen. Problem w tym, że nie sa to sprawdzone rzepisy (wiem, wiem, nudna jestem), ale jako analfabeta przetworowy potrzebuję przetestowanych cudeniek. Z bardzo dokłądnymi wskazówkami dotyczącymi np pasteryzowania .
Im bardziej wymyślne tym lepiej
Nalewki Berka już mam w bazie, będę robić.
Ale co dalej?
Słuze przepisami z włoskich stronek i jednoczesnie prosze o komentarz do nich - czy mają ręce i nogi, czy warto w nich coś zmienic itp.
Ika
Fri, 06 Aug 2004 - 17:51
Ja na razie marynowałam czosnek i kalafior, więc nie wesprę przepisowo, ale włączam śledzia, bo też mam w planach dalsze przetwarzanie....
Graz
Fri, 06 Aug 2004 - 19:44
Skąd bierzesz słoiki?
Szał przetworowy w praktyce jest mi obcy, jednokże ochote mam od zawsze na zrobienie: dżemu z moreli, przecieru pomidorowego, sałatki z zielonych pomidorów, nalewki z malin, i oczywiście suszonych pomidorów, ale czasu nie mam. Ale mam mamę....
Magenta
Fri, 06 Aug 2004 - 20:25
Będę bacznie śledzić wątek, bom wielce zainteresowana . Już mi stoi na półce marynowana papryka, czosnek i przecier pomidorowy. W kolejce czekają buraczki z papryką.
Magenta
Magenta
Fri, 06 Aug 2004 - 20:27
CYTAT(Graz)
Skąd bierzesz słoiki?
Sloiki mam po zeszłorocznych przetworach i na bieżąco ze sklepowych sałatek. Ale w tym roku będę musiała dokupić, albo mąż od swojej mamy przytarga - podobno zalegają w całej piwnicy .
Magenta
moko.
Fri, 06 Aug 2004 - 20:35
oj ja czekam na paprykÄ™, buraczki z paprykÄ…:)
Magenta
Fri, 06 Aug 2004 - 20:44
CYTAT(m_o_k_o)
oj ja czekam na paprykÄ™, buraczki z paprykÄ…:)
Moko - kopiuję przepis jednej z dziewczyn z forum. Nie pamiętam której .
BURAKI z PAPRYKĄ - 3 kg buraków
- 8 sztuk papryki
- 4 cebule
- 1 szkl octu
- 1 szkl cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 litra wody.
Buraki ugotować, zetrzeć na tarce z grubimi oczkami, dodać startą paprykę - można zmielić w maszynce do mięsa, zetrzeć cebulę tak samo jak paprykę.
Cebulę i paprykę zmieloną wrzucamy do gara i zalewamy wodą, octem dodajemy sól, cukier, podgotowujemy ok 10 min, na końcu dodajemy buraki. Gotujemy całość 5 min. Wkładamy gorące buraki do słoików i pasteryzujemy.
Magenta
Ika
Fri, 06 Aug 2004 - 21:37
CYTAT(Graz)
Skąd bierzesz słoiki?
Z hipermarketów
A poza tym zostają po majonezach i różnych takich....
ulcik
Fri, 06 Aug 2004 - 22:08
słoiki z placu 50 groszy sztuka 0,5 + 10 groszy pokrywka...wątek zaczynam śledzić
wiśni na jutro czeka 6 kg
pomidorów koło 5 kg
ulcik
ps. ika co z tym czosnkiem ?? i kiedyś było coś o kalafiorach ???
Ika
Fri, 06 Aug 2004 - 22:32
CYTAT(ulcik)
ps. ika co z tym czosnkiem ?? i kiedyś było coś o kalafiorach ???
A co ma być....? Stoją w lodówce.....
ulcik
Fri, 06 Aug 2004 - 22:36
no przepisik Ika przepisik proszÄ™
ulcik
Ika
Fri, 06 Aug 2004 - 22:38
Ulcik, przepisy są tu na forum Czosnek jest w wątku Agnismy "MARYNOWANY CZOSNEK" a kalafior chyba w marynatach... Wrzuć w wyszukiwarkę, powinno wyskoczyć
mama4
Sat, 07 Aug 2004 - 04:51
To moze ktos ma sprawdzone przepisy na brzoskwinie? Ja chetnie zrobilabym w syropie. Marghe, moze znajdziesz cos na tych wloskich stronach? I ostatnio widzialam w sklepie mrozone brzoskwinie i tak sie zastanawiam, czy przed zamrozeniem trzeba je blanszowac? Jak sadzicie? Poza tym nie pamietam juz kto, ale ktos mowil o buraczkach "prosto na patelnie" - tyle, ze przepsiu nie znalazlam.
To tyle pytan na poczatek.
Marta
joannabo
Sat, 07 Aug 2004 - 09:52
CYTAT(Martka)
To moze ktos ma sprawdzone przepisy na brzoskwinie? Ja chetnie zrobilabym w syropie.
Ja tez czekam moze jakiś pomysł ktoś ma, bo będe miała mnóstwo.
Na razie wiem, że z moich nie da sie zrobić smacznego wysmażonego dżemu - dwuletni stoi w piwnicy.
Z powodzeniem robiłam nektar, mielac w malakserze, zagotowując i wlewając do słoika, potem słoik do góry nogami aż do spożycia.
Jezeli chcesz zrobić w syropie, to nie spodziewaj sie tego samego efektu jak brzoskwinie z puszki, bo południowcy najwyraźniej używają niedojrzałych. Z dostępnych dojrzałych wyjdą miękkie.
Robiłam w klasycznym syropie ale mnie mnie denerwuje pasteryzowanie, więc ostatnio robię tak, że wrzucam do garnka brzoskwinie i stawiam na malutkim gazie. Czekam, az puszczą sok, słodzę i zwiększam grzanie. Gotuję kilka minut, potem do słoików i do góry dnem.
Zauważyłam, ze brzoskwinie są bardzo trwałe, nic mi sie nie popsuło, nawet słoik, który mi sie zaplątał i zamiast pójść na pierwszy rzut, bo był wypełniony w jednej trzeciej, poczekał rok na konsumpcję.
joanna
marghe.
Sat, 07 Aug 2004 - 10:23
ano coś tam znalazłam
brzoskwiniowy dzem z miodem
brzoswinie z waniliÄ…
nalewka brzoswiniowa
ocet brzoskwiniowy
Graz, własnie jadę do sklepu przemysłowego nabyć słoiczki. Nie wiem natomiast gdzie można kupić ładne butelki - większe na nalewki a mniejsze na octy.
m.
przepisy będę mogła podać dopiero w poniedziałek, dziś czasu za mało.
Jaco
Sat, 07 Aug 2004 - 14:54
Marghe,
Mój mąż został zarzucony piwem marki Fischer i Grolsh .
Zobowiązałam go do konsumpcji, bo butelki właśnie na soki mi są potrzebne. A buteleczki śliczne takie ze specjalnym korkiem.
No i na półce ślicznie wyglądają
A na nalewki też by mi się przydały. Mam jedną piękną butlę po teqili (tak się to pisze??), ale już do niej sok wlałam....
A na więcej brakuje
Jacobina
PS. Dzisiaj będę robiła, sok, dżem i frużelinę z białych porzeczek. Dam Wam znać jakie efekty.
Małgoś.dz
Sun, 08 Aug 2004 - 12:35
CYTAT(Jacobina)
A buteleczki śliczne :lol: takie ze specjalnym korkiem.
No i na półce ślicznie wyglądają :lol:
U mnie takie same stoją wypełnione sokiem. Cieszą oko, aż żal będzie opróżniać.
marzena 30
Sun, 08 Aug 2004 - 21:39
Ja równiez dołączam do slędzących ten wątek,może któras rzuci jakis przepis na pyszna sałatkę warzywna do słoików.
Chetnie skorzystam.
marghe.
Mon, 09 Aug 2004 - 13:33
Dzis robie:
dzem wisniowy z laskÄ… wanilii (mam drylownicÄ™, ha!)
dzem malinowo brzoswiniowy
dzem bananowo cytrynowy z imbirem.
Po południu jade po Grolscha
m.
i.
Mon, 09 Aug 2004 - 13:45
Poproszę o przepis na dżem bananowo cytrynowy z imbirem.
marghe.
Mon, 09 Aug 2004 - 13:51
BArdzo proszÄ™
Przepis pochodzi z Gazety
w oryginale powinien byc z limonkami.. ponoc zupełnie inaczej smakuje. Ale u mnie limonek nie było
KopiujÄ™ z gazety wyborczej:
Pół kilo bananow (wazonych po sciagnieciu skorki), 4 limonki, 2
cm korzenia swieżego imbiru , pół kilo cukru zeluajcego 1:1.
Pokroic banany w palstry. Limonki wyszorowac. JednÄ… limonke
wycisnac i sok na banany. Wymieszac. Pozostale limonki pokroic w b.
cienkie plastry (im ciensze tym lepiej) ze skorka (jak kroiłam na półplastry -
wygodniej się potem jadło). Obrac imbir,
pokroic. Razem wymieszac, dodac cukru i conajmniej na 1 h zostawic.
Potem wg procedury podanej na cukrze żelującym. Jak się zagotuje dodać alkohol,
najlepiej jakąś wódkę ziołową (ponieważ przepis nie precyzował jaką testowałam
Becherovkę i gin Gordon's, czy jakoś tak, w każdym razie amerykański - oba
alkohole sprawdzały się rewelacyjnie). Konkretnie 1-2 łyżki tego alkoholu
basiau
Mon, 09 Aug 2004 - 14:51
Marghe, czy Gabie smakował ten np. dżem bananowy?
Jak czytam przepisy przez Ciebie podawane, to zastanawiam się, czy tylko moje dziecko jest takie niewydarzone pod względem spożywania posiłków (ma 3 ulubione na krzyż i wprowadzenie jakiejkolwiek nowej potrawy graniczy z cudem). Bo ja te przetwory co robię to tak bardziej pod kątem małej, niż naszym...
marghe.
Mon, 09 Aug 2004 - 14:58
Basiu, ale ja jeszcze nie zrobiłam tego dżemu. Na razie stoi zasypany cukrem i czeka az patelnia sie zwolni.
Ale Gaba lubi owoce i słodkości, wiec podejrzewam ze i dzem zje. Co do niejadków, zerknij na post aAdzi o koszernych dzieciach
m.
basiau
Mon, 09 Aug 2004 - 15:47
No tak, moja owoców nie lubi . Jak w dżemie trafi się jakiś kawałek owoca, to jest ble...
Ale może się skuszę na ten dżem. W końcu starym też się coś od życia należy
marghe.
Mon, 09 Aug 2004 - 17:03
Donosze z frontu kuchennego. Gaba oblizala łyzkę i stwierdziła: " Mmmm to smakuje jak galaretka. A ja bardzo lubię galaretkę"
Niezłe, dośc słodkie ale niezłe.
Wyszły mi 2 nieduze słoiczki.
m.
i.
Mon, 09 Aug 2004 - 17:10
Trzeba będzie wypróbować
Mam tylko problem z wódką ziołową, ale coś się wykombinuje.
marghe.
Mon, 09 Aug 2004 - 17:28
CYTAT(ilka)
Trzeba będzie wypróbować :wink: Mam tylko problem z wódką ziołową, ale coś się wykombinuje.
Ilka, a ja kompletnie zapomniałam o alkoholu
m.
Małgoś.dz
Mon, 09 Aug 2004 - 18:56
Marghe, a mogłabyś wklepać przepis na brzoskwinie z wanilią? Plisss.
marghe.
Mon, 09 Aug 2004 - 21:53
1 kg twardawych brzoskwin
50 dag cukru
2 szklanki wody
laska wanilii
sok z 1 cytryny
Brzoskwinie umyc, zanurzyc we wrzatku , a potem na moment w zimnej wodzie>obrac, wyjÄ…c pestki.
Ułozyć ciasno w przygotowanych słoikach
Z wody, cukru, wanilii i soku z cytryny ugotować syrop, zbierając tworzącą sie pianę.
Laskę wanilii mozna (ale nie trzeba) przekroić i wydłubac z niej nasiona. ale wtedy syrop nie będzie klarowny chyba.Gorącym syropem zalac owoce (dokładnie je przykryc). Pasteryzowac 20 min.
Ja bym dorzuciła ciut skórki z tej cytryny.
Wiecie ile mi weyszło dżemu z 2,5 kg wiśni.
Jeden nieduzy słoik.
m.
Doruśka
Tue, 10 Aug 2004 - 09:06
Mi z 3 kg porzeczek czarnych wyszło 6 małych słoiczków dżemu,ale jaki esencjonalny,cieniutko trzeba smarować,bo za ostre jak grubo
a brzoskwinie wyglÄ…dajÄ… mniam.
Wiecie co? ja to sie martwię kto to wszystko pozjada i powypija,jak zacznę wszystko robić?
ile wy tego przetwarzacie?
takich brzoskwiń na ten przykład?
albo ide założyć wątek nowy..
Jaco
Tue, 10 Aug 2004 - 09:17
Marghe,
ZlitujÄ™ siÄ™ nad TobÄ…
Przepis na pyszny sok i rewelacyjny dżem z wiśni.
Wziąć wiśni ile wlezie. Wypestkować. Wrzucić do do sokownika i zasypać cukrem . Wylewać do butelek pyszny sok.
Nie odsokowywać tak na amen tylko tak do połowy. Odsokowane do połowy wiśnie wrzucić do gara, zasypać cukrem do smaku, zagotować aż odzyskają kolor i do słoiczków. Zamknąć i postawić na pokrywce.
Wczoraj ten dżem jadłam u mojej Mamy. Jest REWELACYJNY. A ja kurczę wywaliłam do śmieci 10 kilo wiśni, bo mi się wypestkowywać nie chciało i sok robiłam z wiśni z pestkami.
Dodam tylko, że dokładnie tak samo robię z czarnymi porzeczkami. Dżem jest poprostu pyszny. A w buteleczkach stoi pyszny soczek
Jacobina, która bierze się za brzoskwinie i morele w zalewie wg Marghe. Moje dziecko pożarło ostatnio 4 wielkie austriackie knedle z morelami. Robię więc zapasy na zimę!
marghe.
Tue, 10 Aug 2004 - 13:00
Nie ma sokownika ale mam drylownice i dużo dobrych chęci
marghe.
Tue, 10 Aug 2004 - 13:26
Jaco
A opisz mi na czym rzecz polega. W życiu sokownika na oczy nie widzialam:)
m.
Jaco
Tue, 10 Aug 2004 - 13:54
Wysłałam priva
goÅ›
Tue, 10 Aug 2004 - 15:04
czy analogiczną zalewą jak do brzoskwiń z wanilią można potraktować gruszki?
mama4
Wed, 11 Aug 2004 - 17:50
CYTAT(joannabo)
Z powodzeniem robiłam nektar, mielac w malakserze, zagotowując i wlewając do słoika, potem słoik do góry nogami aż do spożycia.
więc ostatnio robię tak, że wrzucam do garnka brzoskwinie i stawiam na malutkim gazie. Czekam, az puszczą sok, słodzę i zwiększam grzanie. Gotuję kilka minut, potem do słoików i do góry dnem.joanna
Joanna, a czy do tego nektaru i brzoskwin dolewasz wode? A! I ile cukru?
Marta
Ludek
Thu, 12 Aug 2004 - 09:00
CYTAT(Jacobina)
Przepis na pyszny sok i rewelacyjny dżem z wiśni.
Potwierdzam, i dżem i sik są superowskie. Ja robię dokładnie tak samo
CYTAT(Jacobina)
A ja kurczę wywaliłam do śmieci 10 kilo wiśni, bo mi się wypestkowywać nie chciało i sok robiłam z wiśni z pestkami.
Do drylowania ztrudniłam męża Wcześniej nad nim z tydzień pracowałam, żeby nie był zbyt oporny.
CYTAT(Jacobina)
Dodam tylko, że dokładnie tak samo robię z czarnymi porzeczkami. Dżem jest poprostu pyszny. A w buteleczkach stoi pyszny soczek :lol:
Z porzeczkami też tak zrobiłam, z tym, że ja musiałam je jeszcze przetrzeć przez sitko, coby pestek i skórek nie było
marghe.
Sun, 29 Aug 2004 - 10:46
wyciągam sobie wąteczek co by sie dalej chwalić
Zrobiłam cos .. hmm niby galaretkę. Z Arbuza, melona i ananasa swiezego (z dodatkiem likieru i soku z cytryny). Spróbowałam na ciepło. Dooobre było. Ciekawe czy jak postoi też bedzie ok.
...a dzis zamierzam kisic buraki.. moze jakieÅ› sugestie?
m.
EwaSerdeczna
Sun, 29 Aug 2004 - 10:53
Marghe poszperaj na mniam-mniamie dziewczyny pisały o burakach.
serdecznie pozdrawiam ewa
marghe.
Sun, 29 Aug 2004 - 10:58
O kiszonych była mowa?
Przegladałam i nie znalazłam. Moze mi pomozesz?
m.
EwaSerdeczna
Sun, 29 Aug 2004 - 12:32
Wiem ,ze pisały.
Jak Ci pomóc?
serdecznie pozdrawiam ewa
marghe.
Sun, 29 Aug 2004 - 13:13
Pomóc znaleźć posty, w ktorych pisaly o kiszonych burakach..
m.
EwaSerdeczna
Sun, 29 Aug 2004 - 15:12
Jak znajdÄ™ to wklejÄ™!
serdecznie pozdrawiam ewa
sammy
Sun, 29 Aug 2004 - 17:47
CYTAT(marghe.)
wyciągam sobie wąteczek co by sie dalej chwalić :wink:
Zrobiłam cos .. hmm niby galaretkę. Z Arbuza, melona i ananasa swiezego (z dodatkiem likieru i soku z cytryny). Spróbowałam na ciepło. Dooobre było. Ciekawe czy jak postoi też bedzie ok.
m.
Marghe, daj przepis. Przecież mi język ucieknie
pozdrawiam
s.
marghe.
Sun, 29 Aug 2004 - 19:26
Sammy, ale uprzedzam,ze to mój wymysł. Totalny eksperyment.
Zatem: z 1 kg miazszu wycisnełam sok (przecierając przez sitko).. wyszło tego pewnie z 700 ml, moze nieco wiecej.
Z poprzedniego dnia miałam skrojonego melona i ananasa - duże cząstki, a żem leniwa to ich nie rozdrobniłam, chociaż pewnie ładniej by całosc wyglądała i łatwiej by sie toto jadło. Zatem kroimy drobno pół melona i poł ananasa.
Sok z arbuza wlewamy do garnka, wsypujemy cukier zelkujący (zabijcie ale nie pamietam ile i jakiego.. chyba Oetker to był, ale nie wiem jaki .. zdaje sie,z e na torebce było napisane że starcza na 1 kg owoców lub 1 lit soku.. dałam całe opakowanie..), dodajemy pokrojone owoce, wlewamy kieliszek likieru (ja dałam Grand MArnier, ale chyba kazdy alkohol bedzie ok), wrzucamy skórke z 1 cytryny i sok z tejże. Gotujemy ciagle mieszając ... i potem tak jak na opakowaniu cukru.
Przelewamy do słoików, stawiamy do góry nogami i gotowe.
Uprzedzxam, mnie wyszło bardzo słodkie,a le smaczne. Moze warto zmniejszyc ilosc cukru.
m.
dumiczowa
Sun, 29 Aug 2004 - 20:22
CYTAT(marghe.)
...a dzis zamierzam kisic buraki.. moze jakieÅ› sugestie?
m.
przepis Iwo
CYTAT
2 litrowy słoik ,kroję buraczki w talarki i układam warstwami buraczki ,skórka z chlebka,dużo czosku trzeba toto mocno upchać potem zalewam to wrzątkiem i stoi z tydzień ,kiedy jest gotoew(poczujesz bo pachnie w całej kuchni )JAk masz słoik z takim szkalnym knebelkiem to go zamknij będzie szybciej
pozdr.
EwaSerdeczna
Sun, 29 Aug 2004 - 20:41
Dumiczowa szybsza była:)
serdecznie pozdrawiam ewa
marghe.
Sun, 29 Aug 2004 - 21:02
Dumi, dzieki.
Mam tylko jedną wątpliwosć. Wydaje mi sie ,ze przepis który mi zacytowałaś dotyczy buraków kiszonych na zakweas, do jedzenia na bierząco. A jaj ochotę ukisić je na zimę, jak ogórki.
Jak na razie zaeksperymentowałam.
A miamowicie obgotowane, obrane buraki zalałam wodą z solą, dodałam czosnek i odrobinę gorczycy. Zapasteryzowałam. Pojęcia nie mam co z tego wyjdzie.
Moze załozyc osobny wątrek na "kiszonki"? MArzą mi sie kiszone głowki kapusty..
Doruśka
Mon, 30 Aug 2004 - 08:49
Skończyły mi sie słoiki...
marghe.
Mon, 30 Aug 2004 - 13:25
PocieszÄ™ CiÄ™.
Wczoraj miałam 8.
Zaczełam robic jakeś arbuzowe coś (chyba kompot..)..
Teraz słoików mam 4, bo 4 pękły
A pomysły i chęci nadal mam, zwłąszcza na Twoje zielone pomidory
Wziełam sie za chutneye, na razie robi sie cytrynowy.
Aha, powiedzcie ciemiędze, czy morele to juz tak na amen sie skonczyły??
m
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.