Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Jak ktoś ma dużą loówkę to sobie moze już zacząć. Tak, tak to jest właśnie przepis na TE pierniczki. Nie wiem czy tak można, ale jest żywcem zerżnięty z wiadomego foruma. Autorką postu o pierniczkach jest Silije.
Pierniczki Składniki:
1 kg mÄ…ki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
imbir
cynamon
gałka muszkatałowa
kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
mielone goździki
W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy.
Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz
przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi
aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów).
Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie
całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta.
Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci,
obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek. Jak sobie przypomnę to napiszę do ilu stopni nagrzewamy
piekarnik. Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną
bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!)
Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę
czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na
cały wieczór.
Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha.
Przepis jest autorski, więc poszedł razem z komentarzami.
bur
Ika
Thu, 07 Oct 2004 - 20:43
Ale masz speeda! Ledwo powiedziałam o pierniczkach, wspomniałam, że idę wątek założyć - a tu już jest!
Robimy Niech zyskajÄ… miano "Maluchowych"
burek
Thu, 07 Oct 2004 - 20:46
Chodzą za mną już jakiś czas i zastanawiałam się tylko czy aby nie jest za wcześnie...
bur
iff
Thu, 07 Oct 2004 - 21:09
burek gdzie tam za wczesnie, ja z chlopcami juz 3 razy zdazylismy zrobic pierniczki i je skonsumowac i na twardo i na miekko , mniem mniem pyszne, ale teraz chyba bez nich zrobie ciasto razy dwa lub trzy i wloze do lodowki na calutki miesiaczek lub dluzej i dopiero wyprobuje wypiekow
Potwora
Thu, 07 Oct 2004 - 21:22
W tym roku robię z podwójnej porcji
Ika
Thu, 07 Oct 2004 - 21:25
RobiÄ™ jutro
Jutta
Thu, 07 Oct 2004 - 21:31
Doruśka
Thu, 07 Oct 2004 - 21:50
ja mam pojemnik ciasta z zeszłego roku,wiec piec będę lada chwila,żeby nowe ciasto zrobić
Sekta jak nic sekta...
jl101
Thu, 07 Oct 2004 - 22:29
a ja juz mam jedne za soba w tym sezonie ciasto dlugo nie lezalo bo nie wytrzymalam.
ja nie pieke pierniczkow tylko piernik i zastanawiam sie czy do tego mozna dodac bakalii i jak tak to kiedy. dodac od razu i z tymi bakaliami zostawic, czy lepiej przed pieczeniem? a i jeszcze jakie te bakalie powinny byc, ja jadlam kiedys piernik z orzechami wloskimi i rodzynkami, cos jeszcze sie dodaje?
pozdr
justyna
użytkownik usunięty
Thu, 07 Oct 2004 - 23:31
CYTAT(Dorusia)
ja mam pojemnik ciasta z zeszłego roku,wiec piec będę lada chwila,żeby nowe ciasto zrobić
Dorusia, ja też mam z zeszłego roku W lodówce cały czas stało
Doruśka
Fri, 08 Oct 2004 - 07:56
Paka:) ja wzorem Ewci z zeszłego roku )
mam zamiar upiec w przyszłum tygodniu a TY?
i podaj mi na priva adres to Ci tÄ… Carrie podeslÄ™ ..
Arwena.
Fri, 08 Oct 2004 - 08:39
Kurcze ja w tym roku też dwie porcje "pierniczków Silije". Bo jedna zostaje pozarta jeszcze przed świętami - mówicie że już zarabiać?
Doruśka
Fri, 08 Oct 2004 - 08:42
ale wiecie co? ja nie ozdabiam pierniczków.oszczędzam kalorie
i zawsze nie mam czasu...
Doruśka
Fri, 08 Oct 2004 - 08:45
Jutta,ten przepis nieco sie różni od tego "naszego"
w tym roku robie z oryginału
czyli z Juttowego przepisu:)
Arwena.
Fri, 08 Oct 2004 - 08:47
Ja ozdabiam tylko jedną partię, której poźniej używam do dekoracji stołu.
Potwora
Fri, 08 Oct 2004 - 10:02
Ja ozdabiam tyle te na choinkÄ™, te do jedzenia to nie, po co i tak sÄ… pyszne, najpyszniejsze z pysznych
e w a
Fri, 08 Oct 2004 - 11:05
taaaak, my w tym roku też zapewne z 2 porcji zrobimy. Jedną udekorujemy na stół i choinkę, a drugą pożremy ). Zacznie pachnieć Świętami.
Pyyyycha
ewa
Litka
Fri, 08 Oct 2004 - 15:12
Juz mysleliśmy z mężem o pierniczkach, kiedy zrobimy? Tylko musimy miód gryczany kupić, zapach ma niespecjalny, ale do pierników wysmienity.
Uwielbiam ten zapach roznoszący się po całym mieszkaniu.
W zeszłym roku u nas ciasto owszem leżakowało 5 tygodni, ale same pierniki upieczone zostały tuż przed świętami i o dziwo mięciutkie były, może to przez ten miód gryczany.
agarad
Fri, 08 Oct 2004 - 15:34
agarad
Fri, 08 Oct 2004 - 15:35
CYTAT(Dorusia)
ja mam pojemnik ciasta z zeszłego roku,wiec piec będę lada chwila,żeby nowe ciasto zrobić
Sekta jak nic sekta...
Jak to już rok lezakuje to ciasto tak w lodówce?
Miało byc ok 5 tygodni, kurcze juz nie wiem o co chodzi
Ika
Fri, 08 Oct 2004 - 15:59
CYTAT(agarad)
CYTAT(Dorusia)
ja mam pojemnik ciasta z zeszłego roku,wiec piec będę lada chwila,żeby nowe ciasto zrobić
Sekta jak nic sekta...
Jak to już rok lezakuje to ciasto tak w lodówce?
Miało byc ok 5 tygodni, kurcze juz nie wiem o co chodzi
Podobno ciasto piernikowe im dłużej leży, tym lepiej. Kto to mówił, że w zamierzchłych czasach ciasto piernikowe wyrabiano na chrzcinach, coby piernik na zaślubiny upiec...?
moko.
Fri, 08 Oct 2004 - 16:01
no nie jutro robie pierniczki, oczywiście z podwójnej porcji
agarad
Fri, 08 Oct 2004 - 16:06
CYTAT(Ika (mama Oskarka))
CYTAT(agarad)
CYTAT(Dorusia)
ja mam pojemnik ciasta z zeszłego roku,wiec piec będę lada chwila,żeby nowe ciasto zrobić
Sekta jak nic sekta...
Jak to już rok lezakuje to ciasto tak w lodówce?
Miało byc ok 5 tygodni, kurcze juz nie wiem o co chodzi
Podobno ciasto piernikowe im dłużej leży, tym lepiej. Kto to mówił, że w zamierzchłych czasach ciasto piernikowe wyrabiano na chrzcinach, coby piernik na zaślubiny upiec...?
no ale żeby rok - czekam na doniesienia Dorusi po upieczeniu pierniczków.
Ika
Fri, 08 Oct 2004 - 17:40
CYTAT(agarad)
CYTAT(Ika (mama Oskarka))
CYTAT(agarad)
Jak to :shock: już rok lezakuje to ciasto tak w lodówce?
Miało byc ok 5 tygodni, kurcze juz nie wiem o co chodzi :?
Podobno ciasto piernikowe im dłużej leży, tym lepiej. Kto to mówił, że w zamierzchłych czasach ciasto piernikowe wyrabiano na chrzcinach, coby piernik na zaślubiny upiec...?
no ale żeby rok - czekam na doniesienia Dorusi po upieczeniu pierniczków.
He, he, no od chrzcin do zaślubin to pewnie więcej nawet niż rok upływało
skanna
Fri, 08 Oct 2004 - 17:55
Aga, w ubiegłym roku ktoś, nie pamiętam kto, odkrył przez przypadek w lodówce ciasto pierniczowe z roku poprzedniego. O ile pamiętam upiekł, dobre było i przeżył.
Doruśka
Fri, 08 Oct 2004 - 18:18
Ja pamietam kto to był.
i w tym roku nie ja jedna mam takie ciasto
ika,to ja pisałam o tych chrzinach i weselu,bo to wyczytałam w jakiejś ksiazce historycznej:)
Aga,nie martw sie,przeżyję,a ciasto ma stać CONAJMNIEJ 5 tygodni.
użytkownik usunięty
Fri, 08 Oct 2004 - 19:18
CYTAT(Dorusia)
Ja pamietam kto to był.
i w tym roku nie ja jedna mam takie ciasto
hihihi
ja tez pamietam
i tez mam
ania175
Wed, 13 Oct 2004 - 11:41
Dziewczyny, pierniki to moja pasja, znaczy jedzenie pierników
Coś tam wprawdzię piekłam, ale takie szybkościowe, niemniej też baaardzo dobre.
No i sobie pomyślałam czytając wasz wątek, ze chyba też spróbuję tego przepisu. Skoro mówicie, że czas zacząć to może nawet w tym tygodniu się skuszę.
Tym bardziej że ma długo postać, tylko musze uprzedzić meża, bo on często wyciaga z zakamarków jakieś przypleśniałe serki, czy wędlinki i twierdzi ze ja nawet sama nie wiem co jest u nas w lodówce. Jeszcze gotów wywalić mi piernik.
Pozdrawiam.
moko.
Wed, 13 Oct 2004 - 12:21
Mój chłop jak co roku wie, ze miska stoi z piernikami, zawsze mu wczesniej mówie, a on co roku głupkowato pyta
nie wywala, chociaz tez wymiata resztki z lodówki
agabr
Wed, 13 Oct 2004 - 15:04
wiem gdzie w warszawie jest kardamon.)B
siłaczka
Fri, 15 Oct 2004 - 22:39
CYTAT(agnieszkabryndza)
wiem gdzie w warszawie jest kardamon.)B
No gdzie??
amania
Fri, 15 Oct 2004 - 23:45
Kurcze, chyba od poniedziałku ruszam na zakupy piernikowe i niebawem zaczynam. Oczywiście w conajmniej podwójnej ilości!
Małgoś.dz
Sat, 16 Oct 2004 - 10:08
O qrcze, to już czas na TE pierniczki przyszedł???
A ja mam wrażenie, jakbym wczoraj piekła te z zeszłorocznej akcji piernikowej.
No cóz, w takim razie trzeba będzie się brać do dzieła. W tym roku będę miała już małego pomocnika.
burek
Sat, 16 Oct 2004 - 10:33
U mnie już czeka wieeelka micha. Podwójna porcja.
bur
Doruśka
Sun, 17 Oct 2004 - 09:28
Donosze iz upiekłam to ciasto z zeszłego roku,rewelacyjne !!!
nie tylko smak,ale i ciasto spreżyste i sie tak nie kleiło jak w zeszłym roku.]
pierniczki miękną.
amo
Sun, 17 Oct 2004 - 10:30
Naprawde dobre te pierniczki? Bo jesli tak to moze i ja wprowdze te tradycje. Powiedzcie czy sa miekkie czy twarde.
skanna
Sun, 17 Oct 2004 - 10:49
Moje były dość miękkie od razu, bo grubo rozwałkowałam i krótko piekłam. Pyyyyszne były.
Doruśka
Sun, 17 Oct 2004 - 19:57
na początku są miekkie,tzn wczoraj były,dzisiaj twarde jak chleb dla konia:) ale zmiękną po kilku dniach.
i.
Sun, 17 Oct 2004 - 20:11
Mnie w zeszłym roku nie wyszły - jakieś dziwne były - gorzkawe.
No i w tym roku waham się czy robić...
użytkownik usunięty
Sun, 17 Oct 2004 - 20:45
Ilka, może tak jak ja sypnęłaś za dużo przypraw (imbiru)?
i.
Sun, 17 Oct 2004 - 21:03
Coś z pewnością musiałam pokręcić, ale nie wiem co Albo sody za dużo albo przypraw.
moko.
Mon, 18 Oct 2004 - 07:48
u mnie micha juz w lodówce jest i czeka sobie na wielki dzień pieczenia
Mamamona
Tue, 26 Oct 2004 - 20:01
w tym eDzieckowym przepisie jest, zeby przykryć ręcznikiem i folią ale nie całkiem . nie wiem osso chodzi , i czy aby to ciasto nie spleśnieje??
w jakiej temperaturze piec pierniki? jak długo -coż pytań mam bez liku, ale ciasta i ciasteczka to coś co mi jeszcze się nigdy nie udało
moko.
Tue, 26 Oct 2004 - 20:18
monaj nic nie spleśnieje mi ciasto stoi w lodówce średnio 2 miesiące i jest ok
ja piekÄ™ pierniczki w nagrzanym piekarniku ok 15 min, zalezy jaki piekarnik.
Mamamona
Tue, 26 Oct 2004 - 20:45
no dobra, ale to ciasto stoi czymÅ› przykryte??
i gdzie jest kardamon w Warszawie??
kayak
Tue, 26 Oct 2004 - 21:49
Kolezanke bys spytala monaju wstretny, o piernikach TYCH wiem wszystko
Kardamon jest w Galerii Mokotow na stoisku z przyprawami przy takiej tasmie co wjezdza z parkingu na parter
TE pierniczki ozywily we mnie w zeszlym roku chec do przezywania rodzinnie swiat, wycinania, malowania.... Sa dobre po upieczeniu po tygodniu, dwoch, trzech i szesciu Przytylam az od nich
Gorzkie byly zapewne od za duzej ilosci galki. Kardamon trzeba dobrze rozetrzec.
W ten weekend robie ciacho, zastanawiam sie czy podwojna ilosc skladnikow wystarczy
Kto jeszcze nie robil, niech nie zwleka
Mamamona
Tue, 26 Oct 2004 - 21:57
pytałam, pytałam tą koleżankę u nas, ale nie odpowiedziała
dzięki. my też w ten weekend. napalona już jestem strasznie na te pierniczki oczywiście
dumiczowa
Tue, 26 Oct 2004 - 21:57
CYTAT(burek)
U mnie już czeka wieeelka micha. Podwójna porcja.
bur :mrgreen:
u mnie identycznie
pozdr.
Jaco
Tue, 26 Oct 2004 - 23:38
Pierniczki będą jeszcze lepsze jak dodacie do ciasta łyżkę kakao i pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
enea
Wed, 27 Oct 2004 - 17:34
dziewczyny napiszcie ile dodać gałki, kardamonu, cynamonu, imbiru i goździków , żeby za gorzkie nie wyszło
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.