Tu wpisujemy przepisy na mięsa wszelakie
Roladki drobiowe zawijane z kapustą
Potrzebujemy: dorodne piersi drobiowe - sztuk...... w zależności od ilości domowników liście młodej kapusty ser feta, bądź ser żółty No i: piersi dzielimy na parę plastrów - jak kto umie, następnie traktujemy delikatnie tłuczkiem - czyli je poklepujemy Nacieramy solą, pieprzymy, posypujemy majerankiem lub inną ulubioną przyprawą (wedle gustu). Na każdy wyklepany kotlecik kładziemy sparzony wrzątkiem liść kapusty, na to ser feta lub pokrojony w słupki ser żółty i zawijamy w zgrabne roladki. Jeśli komuś się rozpadają można je spiąć wykałaczką lub kto lubi bardziej misterne zajęcia zawinąć nitką Roladki wrzucamy na rozgrzaną patelnię, obsmażamy z każdej strony. Przerzucamy do rondelka, podlewamy małą ilością wody i dusimy pod przykryciem. Sos można zagęścić jeśli ktoś lubi zawisiste sosy. ---------------------------- Szwajcary Potrzebne będą: piersi kurczaka (jeśli duże, to wyjdzie nam dwa razy więcej szwajcarów niż piersi) serek żółty w plasterkach (ja dodaję takiego plasterkowanego Hochlandu) szynka (tyle plasterków, ile szwajcarów) sól, pieprz Piersi przecinamy wzdłuż na pół (chyba, że małe są). Rozbijamy na folii i pod folią spożywczą (najlepiej mocną i to ważne, żeby byla folia, bo inaczej nie da się zwinąć) w ten sposób, że tam, gdzie ma być wkładka, to ciut grubiej zostawiamy, solimy, pieprzymy, kładziemy po plasterku szynki i serka, a boki rozbijamy baaaaardzo cienko, aż przejrzyście. Zawijamy te boki i jak nam jeszcze wystają, to znowu rozbijamy na cieniuto i zawijamy. Właśnie w tym pomaga nam folia, bo miesko tak rozbite się rozrywa... Tak przygotowane szwajcary panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy... ------------------------------ Pieczeń Kawał mięcha na pieczeń nakłuwam nożem i w te dziurki wciskam kawałki czosnku (nieduże - ząbek na 4-5 częsci podzielony). Pieczeń obsmażam najpierw mocno (ale nie przypalam), potem zalewam wodą i pod przykryciem duszę jeszcze sporo czasu (mi tak wychodzi z 2 godzinki, a jak zapomnę to i dłużej) na maleńkim ogniu... Jeśli chodzi o przyprawy, to gdy chcę mieć z tego tradycyjny sos pieczeniowy, to tylko solą i pieprzem doprawiam mięcho.. A jeśli mam miec po prostu sos, to szaleję z tym, co mi pod rękę wpadnie Rozpływa się w ustach
przeklejam
WOŁOWINA Z GRZYBAMI MUN Ładny kawałek wołowiny bez kosci - nie polędwica - ilosc wedle uznania Spora garsc grzybów MUn Alkohol - jakiś łiskacz albo cus innego w maire wytrawnego Sos sojowo grzybowy Kostka grzybowa lub "wywar grzybowy" pieprz Olej/oliwa do smażenia 1 papryczka chilli swieza lub suszona ew. orzeszki arachidowe (mogą być uprażone lub nie) 1 - 2 łyzeczki mąki ziemniaczanej Grzyby zalac wrzatkiem i odstawic Mieso pokroić na małe, cieniutkie plasterki - jakies 2 cm na 2 (maximum ) Olej rozgrzac, wrzucic mięso, podsmażyć. Jak zacznie puszczać soki podlać alkoholem. Dodać sporo sosu grzybowo sojowego, wrzucić kostke, podlać gorącą wodą (oczywiscie, kostke mozna wczesniej we wrzątku rozpuscic i tym rosołkiem podlewać). Doprawić pieprzem, wrzucić papryczkę. Dusić do miekkosci (ja dusiłam w szybkowarze - uwaga.. sosu ma być sporo) Próbowac i w razie koniecznosci dodawac sos i rosołek. Ostrożnie z solą - sos jest dosc słony Grzyby pokroić drobno - mogą być paseczki. Wrzucić do mięsa. Mąke ziemniaczaną rozpuscić w 1/2 zimnej wody. Wlac do miesa.Wymieszac. Podawać z ryzem Powiedzmy , że "Chińszczyzna" Piers kurza lub indycza - pokroic w kostke lub paseczki 1 czerwona cebula - pokroic w piórka 15 dag fasolki szparagowej - zblanszować 2 łyzyeczki startego swiezego imbiru 3 ząbki czosnku 1 mała cukinia - pokroic w półplasterki garsc grzybów Mun - zalac wrzątkiem i pokroić w paseczki 1 trawa cytrynowa - pokroić dość drobno tabasco, sól, pieprz , olej/oliwa , sos sojowy lub sojowo grzybowy ocet balsamiczny Zrobic marynate z oleju/oliwy, zmiazdzonego czosnku i octu (ze 2 łyzki) Odstgawić na minimum 1 h Rozgrzac patelnię, wrzucić mieso osączone z marynaty, podlac sosoem sojowym (ilosci wg uznania). Zdjąc z patelni. Dodać reszte składników. Obsmazyc, podlac ponownie sosem sojowym. Doprawic do smaku. Wrzucić mięso. Jesc:) Kurze piersi w sosie imbirowo cytrusowym 1,5 piersi kurzej (porcja na 2 baardzo głodne osoby) - pokroić w cieniutkie paseczki lub w miare drobną kostkę 2-3 cm swieżego imbir (zetrzec na drobnej tarce) 2 ząbki czosnku oliwa ocet ryżowy (winny też może być) soso sojowy jasny 1 łyżeczka bardzo ostrej musztardy 2 pomarańcze 1 cytryna 1 limonka kieliszek wódki (lub innego baiłego, mocnego alkoholu) Zrobic marynatę: oliwa, ocet, sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir + skórka z 1 limetki + sok z 1/2 limetki+ skorka i sok z 1 pomaranczy + sok z 1/2 cytryny. Wrzucić mięso, wymieszać, odstawic . Po jakimś czasie mięso smażyć, dodać wódkę i pozostały sok (1 pomarancza, 1/2 limonki, 1/2 cytryny) sól, pieprz.. Dodać łyżeczke musztardy. Można zagęscic mąką ziemniaczaną. Podawac z ryżem.
Mini zraziki by morela
Potrzebujemy : polędwiczki wieprzowe trochę chudego wędzonego boczku ogórki kiszone cebulę duży okrągły chleb (byle nie ten na polepszaczach) - ostatnio zrobiłam w bochnie razowym - pychotka! uzbrajamy się w cierpliwość baa do dzieła! polędwiczki trzeba pokroić na cienkie plasterki, leciutko rozgnieść dłonią, posmarować cienko musztardą, położyć piórko cebuli i słupek ogórka i boczku, posypujemy vegetą i pieprzem świeżo zmielonym, ładnie zawinąć, jak mamy wszystkie zraziki to obsmażamy je na gorącym oleju ze wszystkich stron i wkładamy do garnka, podlewamy bulionem tak aby zakryć zraziki i gotujemy tak 30 minut - można spróbować wcześniej czy nie są już miękkie. Zraziki wyciągamy, sos doprawiamy do smaku tak aby pasował nam do smaku zraza, zagęszczamy. Bierzemy chlebek, przecinamy w 2/3 wysokości i wydrążamy środek pozostawiając około 2-3 cm obwódki chlebowej, wkładamy tam zraziki. Czapeczkę chleba, też lekko wydrążoną smarujemy roztrzepanym białkiem i zamykamy chlebek. Chleb należy lekko skropić wodą i włożyć do gorącego piekarnika, pieczemy w 180-200 stopniach około 15 minut. Wyciągamy i podajemy w całości na dużym talerzu. Sos stawiamy obok w sosjerce. Na 1,5 kg chlebek kupuję 2-3 polędwiczki, kroję tak na około 1/2 cm. Przy smażeniu najlepiej jest położyć mięso wpierw stroną złączenia, to się nie rozleci.
Graz,jestem pod wrazeneim
zraziki mielone w sosie myśliwskim mieso mielone jak na kotlety przygotować,usmazyc małe kotleciki panierowane w mace,nie musza być dosmazone do samego środka.kotleciki maja mieć do 2 cm średnicy.usmazone odkładamy tymczasem na bok,na tłuszczu i mace ze smażenia podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka ,i zalewamy wodą.wrzucamy listek i ziele,i niech sie dusi.jeśli mamy grzyby suszone lub świeże to sper,dodajemy i dusimy razem,jeśli nie,to podsmażamy pieczarki pokrojone w słupki,ew plastry,dodajemy kiełbasę podsmazona lub nie pokrojona w słupki małe,wrzucamy również kotleciki,i sie gotuje,aż sie kotleciki będą dogotowane. teraz dodajemy mąke z wodą w celu otrzymania pozadanej konsystencji(moze to być zasmażka ew) i na koniec wrzucamy pokrojone w cienkie słupki ogórki kiszone,zagotowujemy.pyszne z kaszą:) gryczana mniam..
Schab na rózne sposoby
https://maluchy.pl/forum/viewtopic.php?t=4003&start=30
Przepis nie mój . Wygrzebany na innym forum. Ale na prośbę Skanny - kopiuję go tutaj. Mam nadzieję, że autorka głowy mi nie urwie.
Dodam jeszcze, że właśnie robiłam (nieco zmodyfikowany) i wyszedł fajny. PASZTET (autorka: MzM) 150 gr. cieleciny w kawalku 150 gr. schabu 150 gr. szynki surowej (prosciutto di Parma) w kawalku 150 gr. watróbki wieprzowej 150 gr. watróbek drobiowych 250 gr. watróbki cielecej 500 gr. masla 1 duza cebula 1 kieliszek koniaku (plus drugi dla kucharza) 1 kieliszek bialego wina wytrawnego 10 lisci bobkowych 10 gr. trufli bialej sól Miesa pokroic w kostke. Cebule zeszklic na masle z liscmi bobkowymi. Podsmazyc najpier 5 minut na duzym ogniu schab, szynke i cielecine, dodac watróbki, polac bialym winem, zmniejszyc ogien, poddusic 20 minut mieszajac. Wyjac liscie bobkowe, reszte zmiksowac. Rozpuscic (nie smazyc!) maslo, dodac do mies, dosolic, wymieszac. Dodac trufle w plasterkach (po moim trupie!) koniak (cin cin!), wymieszac. Wlac do formy wysmarowanej maslem. Siup - do lodówki. Od siebie dodam, że mięsa można chyba dowolnie wymieniać (ja np. w ogóle nie dałam wątróbki wieprzowej i cielęcej, za to zwiększyłam ilość szynki). Dłużej mięso dusiłam w winie niż zostało to podane w przepisie i co za tym idzie więcej białego wina podlałam. Oczywiście trufli to ja w zyciu na oczy nie widziałam (nie mówę o zdjęciu ). No i z braku koniaku - wymieniłam go na czerwone wino półwytrawne. A to ten pasztet:
Wypróbowany przepis na kurczaka w winie
kurczak (lub udka, skrzydełka) 4 cebule główka czosnku kilka suszonych moreli lub śliwek (moim zdaniem za śliwkami jest lepsze) szklanka wina łyżka oleju łyżeczka cukru pieprz sól cebulę, czosnek i suszone owoce b. drobno posiekać. Dodać wino, olej cukier, sól, pieprz. Wymieszać. Kurczaka podzielonego na porcje zalać zalewą. Odstawić na 2 dni w chłodne miejsce. Potem upiec w piekarniku. Najlepiej smakuje z ryżem marchewką i zielonym groszkiem, a do tego surówka z kapusty pekińskiej https://maluchy.pl/forum/viewtopic.php?p=26...ghlight=#261974 Smacznego
wygrzebane z bloga kuchennego:
pikantne udka na posłaniu z fasolki szparagowej cyt. "Składniki: 8 udek kurczaka (bez podudzi) z wytrybowaną kostką, 6 zmiażdżonych ząbków czosnku, 2 łyżki miodu, 1 łyżka świeżego startego korzenia imbiru, 1/2 łyżeczki chilli, 2 łyżeczki słodzonego sosu sojowego, 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, 1 łyżeczka ostrej, zmielonej papryki, 2 goździki, zmiażdżone, 100g stopionego masła, 100ml soku z pomarańczy, 3 łyżki rodzynek. Składniki posłania: 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej, po 500g każde, 1 duża cebula, pokrojona w piórka, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła, 2 łyżki łagodnego keczupu. W miseczce utrzeć drewnianą łyżką zmiażdżony czosnek, miód, sos sojowy, imbir, chilli, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, paprykę, zmiażdżone goździki i płynne masło. Dużym pędzlem posmarować udka ze wszystkich stron. Rozgrzać piekarnik do 180C. Żaroodporne naczynie posmarować 2 łyżkami sosu, ułożyć na jego dnie ciasno zwinięte udka. Polać mięso sokiem pomarańczowym, wsypać rodzynki i wstawić do piekarnika. Co kwadrans smarować udka resztą sosu korzenno-miodowego. W garnku zagotować szklankę wody, wrzucić sól, cukier i mrożoną fasolkę szparagową. Gotować przez 10 minut. Odcedzić. W rondlu rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Włożyć fasolkę, wlać keczup i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Odstawić na bok. Gdy udka są przyrumienione i bardzo miękkie, podgrzać fasolkę (2 minuty) i ułożyć na dużym półmisku. Położyć na tym posłaniu udka, wszystko polać aromatycznym sosem i podawać z ryżem na sypko. " też z bloga Kurczak po somalijsku "Składniki: - 45 deko filetów z kurczaka - średnia lub duża cebula - trzy średnie pomidory - kilka ząbków czosnku - większa puszeczka koncentratu pomidorowego - dwie cytryny - sól - pieprz - imbir Najpierw przygotowujemy kurczaka: Do szklanej bądź ceramicznej miski wyciskamy sok z cytryn, doprawiamy solą i pieprzem. Do tej marynaty wkładamy filety, najlepiej po 10 deko każdy. Postarajmy się aby filety były dobrze zamoczone w marynacie. Podczas marynowania, które trwa około godziny, może półtorej, należy filety przewracać, lekko przyciskać do dna. Pod koniec marynowania kroimy filety w poprzek na kawałki grubości ok. 2,5 cm. Równolegle przygotowujemy sos: Cebulę siekamy na plasterki i lekko podduszamy na patelni z niewielką ilością wody. W tym czasie kroimy pomidory, każdy na 8 cząstek, otwieramy przecier, miażdżymy czosnek lub siekamy go bardzo drobniutko. Składniki, w tym cebulę, mieszamy w rondlu na bardzo małym gazie. Dodajemy pieprz, sól i imbir. Uwaga! Z imbirem lepiej uważać. Jest dość wredny, 3,5 grama wystarczy dla dobrego wyrazistego smaku. Ja, niestety, przesadziłem, sypnąłem dwa razy tyle i Kkoss miała łzy w oczach. Ale zjadła dzielnie. Pichcimy: Do rondla, w którym przegryzał się od 10 minut sos wrzucamy kawałki marynowanego kurczaka. Proszę nie wlewać marynaty! Całość dokładnie mieszamy, dolewamy dwie łyżki stołowe wody i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Musimy mieć bowiem pewność, że kurczak będzie kruchy i aromatyczny. Gotową potrawę można podać z ziemniakami, makaronem bądź ryżem, ozdobić listkiem kolendry. Można też zamiast pomidorów dać czerwoną paprykę. Tyle, że wtedy to już z pewnością nie będzie kurczak po somalijsku. Warto zauważyć, że w całym procesie przygotowywania posiłku nie użyliśmy ani odrobiny tłuszczu! " piersi drobiowe z bananami składniki 3 sztuki piersi z kurczaka 1 średnia cebula 1 łyżka cury 1/2 szkl mleka 4 łyżki wiórków kokosowych 1/4 szklanki bulionu 2 banany 3 łyżki soku z cytryny masło makaron dużych kształtów np. rurki ( nie wiem jak się fachowo nazywają ) mięso skroić w kostkę, posolić o podsmazyć na oleju lub maśle, podsmazone odstawić, do tego tłuszczu skroić cebulkę, dodać pieprz, cury, mleko, bulion i wiórki kokosowe - zagotować. banany pokroic w plasterki, skropić sokiem z cytryny i podsmażyć na drugiej patelni. Wszystkie składniki ( banany, mięso, sos ) razem wymieszać, podawać z makaronem. segetyński gulasz, rewelacyjny do knedla składniki: 600g mięsa wieprzowego 400g kiszonej kapusty 200ml słodkiej śmietany ( najlepiej 18% w zwyż z kartonika) 2 łyzki maki 40g smalca 1cebula czosnek ( ja daję jakieś 4 ząbki ) 1kostka rosołowa paryka mielona slodka pieprz, kminek, sól Z kostki rosołowej przygotować bulion. Cebulke drobno skrojoną podsmazyc na smalcu, dodać w kostke skrojone mięso, dodać paryki ( ilość od upodobania ) i podsmażyć, dodać czosnek przetłoczony przez maszynkę, kminek, sól,pieprz i zalać troszką bulionu. Należy dusić co jakiś czas mieszająć w razie potrzeby dolewać bulionu. Osobno należy podusić kiszona kapustę na smalcu z niewielką ilością wody, miękką kapustę należy dodać do mięsa, makę wymieszać razem ze śmietaną w kubku z niewielką ilością soli ( coby się śmietana nie zwarzyła ) i zagęścimy w ten sposób gulasz. Jako dodatek proponuję knedla Diabelskie kotlety 50-70dkg kg mięsa wieprzowego ( najlepiej schabik ) Marynata3 jajka - wybełtać 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1-2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka papryki słodkiej ( lub ostrej jak kto woli ) troszke pieprzu, kminku 1 łyżeczka majeranku 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez maszynkę poporcjowane kotlety włożyć do marynaty i pozostawić w lodówce najlepiej na 24godz. W drugim dniu smażyć na oleju podawać z ziemniaczkami i surówką wieprzowina w piwie składniki: 1kg polędwiczek wieprzowych 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 pomidory ( sparzone bez skórki ) 1strąk czerwonej papryki 1/2szkl. oleju 1,5 szkl. piwa sól, pieprz, liśc laurowy, natka pietruszki mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju, posolić, dodać skrojoną w plasterki cebulę i czosnek, zeszklić, dodać paprykę, sparzone, skrojone pomidory, piwo, liśc laurowy, pieprz. Gar przykryć pokrywką i dusić ok. 1 godz. jeżeli zajdzie taka potrzeba dolać troszke bulionu. Podawać z ryżem - smacznego
POLĘDWICZKI W CZERWONEJ SKORUPCE
4 polędwiczki wieprzowe 50 g suchej bułki 20-30 g sera parmezan lub grana padano kilka łyżek masła 10-15 g czerwonego pieprzu Sos: 1 cebula, oliwa do smażenia 50 ml białego wina 200 ml śmietamy sól, biały pieprz do smaku Panierka: bułkę zmiksować z czerwonym pieprzem. Dodać starty ser, następnie masło. Całość połączyć, zagnieść. Polędwiczki obsmażyć na rozgrzanej oliwie i panierować. Piec 9 min w temp. 200st. Sos: na patelni po smażeniu polędwiczek zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Zalać białym winem i odparować. Dodać śmietanę i ponownie odparować. Dusić cebilkę do miękkości, zmiksować. Doprawić solą i białym pieprzem. Polędwiczki pokroić w plastry, podawać z sosem oraz z musem z marchwi i kalafiora. To jest przepis z miesięcznika Dom i Wnętrze. Orginalny. Ale ja robiłam i mam pewne uwagi. Otóż panierki nie zagniatałam w formę ciasta. Do bułki tartej gotowej dodałam wiórki twardego masła. Dodałam pieprz czerwony zmielony osobno i tu miałam problem. Ten pieprz nie mieli się tak jak czarny. Jest on mokry, wobec czego trudno go było równomiernie wgnieść do panierki. Dlatego pozwoliłam dodać sobie dodać go mniej, a przyprawić wiecej pieprzem białym. Panierkę zagniotłam do sypkiej formy. Panierka niezbyt trzyma się obsmażonych polędwiczek, dlatego obtaczyłam je w rozbełtanym jajku. Mniej niż do kotletow schabowych, tylko tak, aby panierka nie odpadała. I piekłam nieco dłużej, bo po tych 9 min panierka była po prostu surowa, ale ja mam piekarnik bez termoobiegu, może to dlatego.... Ale i tak wyszło pycha.....
Schab a la Daddy
Schabik... jak schabik, najlepiej jak kupi go Lua (maila do niej znajdziecie, lub macie ) Schabik nacieramy solą i pieprzem - nie załujemy!!! Potem bierzemy z drugiej szuflady od góry taką śmieszną zabawkę, do której wkładamy obrany czosnek i naciskamy - wylatuje pachnacy cudnie, bialuteńki i posiekany... hmmm... fajowa zabawa. Potem zwracamy uwagę na szafki, które "akurat właśnie dzisiaj były specjalnie przed Świetami myte i już są upaprane czosnkiem..." No nic szafki się zaraz umyje jeszcze raz, a zabawa i tak jest przednia! Następnie do takiego naczynia ze szkła, które nie pęka w dużych temperaturach (ciekawe! ) wlewamy trochę oliwy... ile? a tyle ile się wleje... Zbieramy porozstrzelany czosnek i też tam umieszczamy. Potem wsypujemy kilka takich pachnących kuleczek, które stoją w lewej szafce, w pudełeczku z niebieską pokryweczką... Dalej parę takich listków, które zawsze trzeba wyławiać z zupy. Następnie wsypujemy do tego wszystkiego taki zielony pyłek, który też fajowo pachnie... a pyłek ten bierzemy z pudełeczka z zieloną pokryweczką i też nie żałujemy! Jeszcze na koniec łyżka musztardy (też fajnie klapie jak wpada ) i... teraz jest najważniejsza część przepisu! Pakujemy tam nasz schabik i międlimy nim tak długo aż się pokryje naszą uprzednio spreparowaną mieszaniną. Stawiamy zamknięty schabik w tym specjalnym naczyniu na parapecie w kuchni i koniec... Potem staramy się zetrzeć pozostałości naszej mieszaniny z czajnika, podgrzewacza do butelek, ściany i górnych szafek, które też "dopiero co były myte..." hmmm? ciekawe, jak to zawsze się zbiega robienie świątecznego schabiku z myciem szafek. Przed ścieraniem radzę umyć ręce, chociaż entuzjaści sportów ekstremalnych mogą nie myć! No nic! Pieczemy nasz schabik, najlepiej następnego dnia, jak długo? Nie wiem... ale zawsze jest wspaniale upieczony Naprawdę polecam!!! No to paaaa..... Daddy PS. W przepisie, w cudzysłowiu, posłużono sie autentycznymi cytatami żony Luy Dla szczególnie zainteresowanych podaję objaśnienia: -pachnące kuleczki w pudełeczku z niebieska pokryweczką - ziele angielskie -listki, które zawsze wyławia się z zupy - liście laurowe -pachnący pyłek w pudełeczku z zieloną pokryweczką - majeranek -nie żałujemy - tzn. nie mało, ale bez przesady -czas pieczenia - naprawdę nie wiem... , ale jest zawsze soczysty i miękki
Piers kurza lub indycza z imbirem i cytryną
około 1/2 kg kurzej piersi skroić w kostkę 2 - 3 ząbki czosnku pokroic drobno 2- 3 cm imbiru pokróic równie drobno.. lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami 2 cytryny sparzyć, z obu zetrzeć skórkę i wycisnąc sok Czosnek i imbir obsmazyć na oliwie, wrzucić kuraka, podsmazyć. Wlac sok i wsypac skórkę z cytryn. Wlać 2 łyzki sosu sojowego (ja miałam light..), doprawić pieprzem (moze być cytrynowy ) i solą. Wsypac odrobinę pieprzu kajeńskiego i imbiru w proszku. Poddusić Jesc
Pierś kurza lub indycza z cukinią i octem balsamicznym
Kurzą lub indyczą ) pierś pokroic w plastry dośc cienkie i nie za duże. Zamarynowac na całą noc w :oliwa + ocet balsamiczny + ząbek czosnku. Odsatawć do lodówki. Nasętpnego dnia mięso smażyć - na zalewie (tylko nie całej, bo tego dużo jest). POdlać białym winem, dolac ocet balsamiczny (ze 2 łyżki). Wkroić 2 cukinie (plasterki przekrojone na pół), 1 cebulę, 2 zabki czosnku (zmiażdzone). Poddusic kilka minut, doprawić sola, pieprzem i sosem worcester (1 łyzka). Przed podaniem skropić cytryną. Podawac np. z makaronem - szerokie wstazki
Indyk lub kurczak z porami
Banalne, a jakie pyszne.... Ptactwo w kosteczkę pokroić i lekko przygrzać na oliwie. Dolać bulionu i dusić. Dodać pokrojone w półtalarki pory. Pod koniec, gdy mięsko będzie mięciutkie, dodać pomidory (koncentray, ale taki sklepowy może znacznie zmienić smak - ja mam własne przeciery... w razie czego sugeruję świeże pomidory rozciapać i udusić). A już na sam koniec dodać trochę startego żółtego sera. Potem jeszcze ewentualnie na taleru można go dosypać, jak ktoś lubi. Pyszne z ziemniakami, z makaronem i z ryżem. CYTAT(Tobatka) [b]Pieczeń Kawał mięcha na pieczeń nakłuwam nożem i w te dziurki wciskam kawałki czosnku (nieduże - ząbek na 4-5 częsci podzielony). Pieczeń obsmażam najpierw mocno (ale nie przypalam), potem zalewam wodą i pod przykryciem duszę jeszcze sporo czasu (mi tak wychodzi z 2 godzinki, a jak zapomnę to i dłużej) na maleńkim ogniu... Jeśli chodzi o przyprawy, to gdy chcę mieć z tego tradycyjny sos pieczeniowy, to tylko solą i pieprzem doprawiam mięcho.. A jeśli mam miec po prostu sos, to szaleję z tym, co mi pod rękę wpadnie Rozpływa się w ustach No, zachecilas mnie! Tylko jaki to ma byc kawal miecha, bo ja zielona jestem w tych sprawach?
polędwica wołowa w ostrym sosie pomidorowym
1/2 kg poledwicy woł. pokroić w kostkę i zaprawić ( 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki soli) odstawic na 1/2 godz. 6 średnich pomidorów sparzyć, pokroić i oddzielic pestki na patelni rozgrzać 3 łyzki oliwy z oliwek ( ew. olej rzepakowy) dodać - 1 łyżeczkę kminku mielonego - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - 1/2 łyżeczki chilli - 1/2 łyżeczki soli - pokrojone pomidory - 1/4 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki tymianku dusić ok. 1 godziny mięso obsmażyć na oleju ( 4 łyzki) i przekładać do sosu pomidorowego, zamieszać i dodać jeszcze chilli, 2 listki laurowe i dusic całość 10 minut potrawa powinna być pikantna Podawać z ryżem na żółto lub makaronem lub co kto lubi...
dla Lidki i nie tylko
kotlety kurzęce pod pierzynką piersi z kurczaka - tyle ile osób, obsypać według uznania, ja daję vegete + papryke słodką + pieprz+sok z cytryny, wrzucić do smażenia, w tym czasie posiekać pieczarki i cebulkę - popieprzyć, posolić, przesmażyc, zdjąć z ognia - troche przestudzić dodać grubo starkowany żółty ser najlepiej ostry - salami lub morski- tą mieszanka przykryć dochodzace piersi i całość przykryć pokrywką coby poddusić- jak ser się rozpuści /lekko/ - gotowe
A ja robię troszkę innego kurczaka w porach
Składniki: 1,5 kg kurczaka(w oryginalnym przepisie są piersi) por - im więcej tym lepiej kostka rosołowa mały kubeczek śmietany- najlepiej 30% curry(ja daję łagodne bo je z nami Ewcia)-2 łyżki przyprawy mąka do zagęszczenia sosu kurczaka poprzedniego dnia wieczorem dzielę na porcje i nacieram przyprawami: delikat ewentualnie wegeta,sól, pieprz i zostawiam na noc w lodówce następnego dnia rumienię kurczaka na oleju wyjmuję i na tym samym tłuszczu smażę pory aby zmiękły,wrzucam spowrotem kurczaka do patelni zalewam rosołkiem(można od razu śmietaną tylko czasami się waży szczególnie jeśli mamy tylko 18%)wsypuję curry i duszę 1 godzinę. Gdy mięso jest już miękkie dolewam śmietanę ,przyprawiam do smaku i podbijam mąką jeśli sos jest zbyt rzadki. My jadamy tego kurczaka z ziemniakami surówką z czerwonej kapusty i kefirem-niestety moje dwa szczęścia nie trawią ryżu.
[b][color=blue][/color]
kotlety schabowe rozbić porządnie posolic, popierzyć, sypną cpieprzem kajeńskim (niekoniecznie). Połozyć plaster szynki (najlepsza byłaby suszona - parmeńska, ale i nasza swojska będzie ok), na nim ułozyć kilka suszonych pomidorów z zalewy. Zawinąc i spiąć. Obsmazyć na oliwie - dokładnie ze wszystkich stron przełozyć do zaroodpornego naczynia, wlać oliwe ze smażenia, wrzucić ząbek czosnu, romzryn swieży, pieprz i co kto lubi., wlać odrobinę wody lub bulionu. Piec .. wyjac, pokroić i serwować sos to po pristu sietana z jogurtem, zielonym pieprzem i zwykłym pieprzen. Na ciepło Wkleiłam orginalny przepis i zdjęcia Marghe. To danie jest rewelacyjne. Ja zapraszam do wątku obiadowego. Tam znajdziecie mój sposób podania Słuchajcie, to jest schab po mołdawsku wg. Makłowicza. Podam przepis, ale nie pamiętam czego jest ile, ale to jest tak prosty przepis, że nie można tu niczego sknocić Schab bz kroimy w plastry nieco grubsze niż do kotletów schabowych. Rozbijamy, ale b. lekko. Makłowicz rozbijał drugą stroną ostrza. Solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oliwie, aż do momentu, kiedy schab odklei się od patelni. Nie odklejać na siłę. Obsmażamy z dwóch stron oczywiście. Dodajemy kieliszek wytrawnego, białego wina. Dusimy. Odparowujemy alkohol. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone w ósemki brzoskwinie. Posypujemy cukrem. Karmelizujemy na niewielkim ogniu. Dolewamy kieliszek śliwowicy i podpalamy. Czekamy aż plomień się wypali. Uwaga!!!!!!! płomień bucha, więc uwaga na ręce, dzieci, kuchnie, okapy itp I włala . Już... Teraz do schabu dodajemy 18% śmietanki. Mieszamy z sosem ze schabu cierpliwie i dokładnie i............ gotowe. Serwujemy jak się podoba. Ja zaserwowałam jak na zdjęciu. Smacznego.....
Edi ja to danie robiłam na chrzciny Maciusia i było boskie, choć zgoła inaczej wyglądało.
Moja rada jest tylko taka że ja uzywam śmietanki 30% bo taka się na patelni nie ścina. I ja smazę połówki brzoskwiń ale to akurat bez znaczenia.
Pieczen huzarska
Kawal miecha - 1kg 3 cebule 1 por 1 duza bula najlepiej razowa maslo przyprawy ziola Nasmarowac miesko sokiem z 1/2 cytryny i odstawic na godzine w chlodne miejsce. Ja jeszcze dodalam cydru coby jablkowe bylo nieco. Potem obsmazyc na masle z dwoch stron na brazowo po oproszeniu maka dodac wrzatku - dusic przez 45min. Drobno posiekac 2 cebule i pora przysmazyc na maselku ale nie brazowic ma byc tylko przeszklona, dodac zmielona bule i przesmazyc - nastepnie ostudzic. Mieso pokroic w plasterki ale nie dokonca. W co drugi plaster wlozyc farsz scisnac , reszta farszu posmarowac po wierzchu i do piekarnika na nastepne 45 min. Z wody i soku pozostalego po duszeniu zrobic sos dodajac posiekana ceble i lyzke maki rozbeltanej smietana. Jedna porcja to 2 plasterki+ farsz. Pycha bo farsz jes chrupiacy - ja do sosu dodalam jeszcze grzybki i calosc sie ladnie skomponowa. Do tego pieczone ziemniaki (slodkie i normalne) pieczone jablko i taka gruszkowata dynia. W ogole pieczone warzywa jak kto chce bo te 45 min . to idealny czas wszystkie ladnie dochodza. smacznego cymru
Cymru,a ta była to ma być sucha czy moze świeża?
CYTAT(Dorusia) Cymru,a ta była to ma być sucha czy moze świeża?
Bula swieza bo jak ja rozdrobnisz w mikserze (na tarce ciezko) to ma wieksze kawalki niz tarta bula.
600 g wieprzowiny pokroić w kostkę
zalać marynatą złozona z: skórki z1/2 pomaranczy skórki z 1/2 cytryny soku z 1 pomaranczy soku z 1 cytryny chili 20 ml sosu sojowego 20 ml oliwy łyzeczka zielonego pieprzu z zalewy łyżeczka suszonego zielonego pieprzu2 ząbków posiekanego czosnku pieprzu czarnego Odstawić na kilka h, po czym smazyć około 20 min. Podawac z chińskim makaronem jajecznym
polędwiczki musztardowe z sosem serowym - autor BAJADERKA
2 poledwiczki wieprzowe (750g kazda) 4 lyzki musztardy Dijon 1 lyzka oliwki 1 lyzka suszonego majeranku 1 zabek czosnku, drobniutko posiekany Sos: 1 lyzka masla 1 lyzka maki 1 szklanka slodkiej smietanki 1/4 szklanki bialego wina 1/4 szklanki rosolu 1-2 zabki czosnku, drobniutko posiekane 1 szklanka (okolo 100g) pokruszonego sera gorgonzola Plaska blache wylozyc folia aluminiowa, posmarowac lekko oliwka. Musztarde zmieszac z oliwka, majerankiem i czosnkiem w malej miseczce. Umyte i wysuszone poledwiczki oproszyc sola i pieprzem i obsmazyc na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron na rumiano, okolo 10 minut. Przeniesc rumiane poledwiczki na przygotowana blache i posmarowac musztardowa mieszanka, starajac sie pokryc je marynata rownomiernie. Zyskaja na smaku, jezeli zostawi sie je odkryte w lodowce na 2 godziny. Rozgrzac piekarnik do 225ºC, wsunac blache z poledwiczkami do pieca i piec okolo 30 minut. W czasie kiedy poledwiczki sie pieka przygotowac sos. W malym rondelku rozpuscic maslo, dodac make i smazyc okolo minuty. Stopniowo dodawac smietanke, wino i rosol. Gotowac az sos bedzie gesty, czesto mieszajac. Dodac pokruszony ser i gotowac mieszajac az ser sie rozpusci i sos bedzie gladki i gesty, okolo 5 minut lub dluzej. Poledwiczki wyjac z pieca, zostawic na 5 minut, aby mieso stezalo. Pokroic na plastry i polac czescia sosu.Reszte sosu podac osobno. Podawc z makaronem, kluskami lub ryzem.
Gulasz troszkę inny
Mięso wołowe (ja mialam pieczeniowe) pokrojone jak na gulasz cebula Posmażamy i podelwamy czerwonym winkiem. Dusimy do miękkości od czasu do czasu podlewając dodatkowo czym kto ma (bulion, wino, woda) Kiedy mięsko jest miękkie zajmujemy się sosem, i tu zaczyna sie inność tego gulaszu. Uzupełniam wodą lub bulionem tyle ile chce mieć sosu, dodaję: czosnek granulowany tymianek łyżeczkę czerwonego pesto dwie łyzki musztardy Bawarskiej Na koniec troche zagęść mąką i już mozna jesc.
Pierś z kurczaka a la Strogonow
Porcja na dwie i pół osoby (czyli rodzice + dziecko) Podwójna pierś z kurczaka 7 sporych pieczarek dwie małe (lub półtorej średnich) cebule przecier pomidorowy kwaśna śmietana mąka sól pieprz ser Mięso pokroić na kawałki, mniej więcej 5 cm długości, grubość i szerokość 1 cm Posolić, popierzyć i obsypać mąką. Cebulę drobno pokroić. Pieczarki na plasterki. Obsmażyć mięso na złoto, przełożyć do naczynia do zapiekania, na patelnię wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pieczarki i poddusić całość z niewielką ilością wody (jak juz będą gotowe można dodać wody, będzie więcej sosu). Jak pieczarki będą dobre, doprawić, dodać koncentrat (ja dodałam dwie łyżki), zagęścić wodą z mąką, dodać śmietanę i dobrze wymieszać i doprawić. Pieczarki z sosem dołozyć do mięsa, całość przemieszać, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika na ok. 40 min.
Schab w mleku i musztardzie duszony - autor - Asika
cytuję: "piekny kawalek schabu posolic, posmarowac musztarda i obsmazyc ze wszystkich stron na masle masla nie zalowac, oliwy z oliwek dodac. jak juz rumiany to zalac goracym mlekiem tak by byl przykryty, gotowac tak dlugo az zrobi sie sos gesty taki grudkowaty o pieknym zlotym kolorze. Jesli macie slodka smietanke to tez mozna dolac do tego mleka.Pachnie w domu jak w niebie. Jesc z marchewka gotowana - pyszna jest mojej tesciowej co to dodaje sie jajko do niej i piertuszke mniam i bagietke oczywiscie trzeba mniec coby ten sos wylizac Matko kochana - niebo w gebie po okolo 3 godzinach - nic sie nie robi poprostu samo sie gotuje a smakuje cudownie" ode mnie: do mleka dorzuciałam ząbek czosnku i kilka ziaren pieprzu.
Marghe,powiedz mi,czy to mleko kipi? czy bardzo trzeba pilnowac i ile to trwa? mam kilogram schabu .czy dusić pod przykryciem?
przykręc gaz do minimum, od czasu do czasu mieszaj (ważny jest dobry garnek)
bez przykrycia około 3 h
zrobim,w smaku dobry ale suchy. nie polecam
suchy?
Mój był wilgotny a sos palce lizac
Sos super jest ,to prawda. owszem schab wilgotny,ale wiórowaty, czyli trocinowaty. czyli nie kruchy i nie miękki
Dorusia, moze za długo go trzymałas?
moze za długo, bo aż sos zgęstniał
a moze to po prostu schab
sa mięsa i mięsa
poczekajmy az jeszcze ktos wypóbuje CYTAT(ulla) Pierś z kurczaka a la Strogonow
Porcja na dwie i pół osoby (czyli rodzice + dziecko) Podwójna pierś z kurczaka 7 sporych pieczarek dwie małe (lub półtorej średnich) cebule przecier pomidorowy kwaśna śmietana mąka sól pieprz ser Mięso pokroić na kawałki, mniej więcej 5 cm długości, grubość i szerokość 1 cm Posolić, popierzyć i obsypać mąką. Cebulę drobno pokroić. Pieczarki na plasterki. Obsmażyć mięso na złoto, przełożyć do naczynia do zapiekania, na patelnię wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pieczarki i poddusić całość z niewielką ilością wody (jak juz będą gotowe można dodać wody, będzie więcej sosu). Jak pieczarki będą dobre, doprawić, dodać koncentrat (ja dodałam dwie łyżki), zagęścić wodą z mąką, dodać śmietanę i dobrze wymieszać i doprawić. Pieczarki z sosem dołozyć do mięsa, całość przemieszać, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika na ok. 40 min. ja robie troche inna wersję pierś z kurczaka+ pieczarki + talarki pora każde smaże osobno potem wrzucam rtazem do gara i zalewam śmietaną 12%
Piersi z kurczaka w sosie serowym
podwójna pierś z kurczaka kilka pieczarek por cebula 2 ząbki czosnku serek topiony trochę żółtego sera trochę śmietany mąka przyprawy Piersi pokroić jak na kotlety, lekko rozbić z obu stron, posmarować oliwą, obsypać solą, pieprzem, curry (ja z braku curry obsypałam gotową mieszanką do kurczaka Kamisa i dołozyłam trochę imbiru) - odstawić do lodówki na jakieś pół godzinki. W miedzyczasie oczyścić i pokroić na plasterki pieczarki. Pokroić na "piórka" cebulę (lub pół) Pokroić na plasterki pora. Piersi z kurczaka obtoczyć w mące - podsmazyć z obu stron na złoto na patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dolać odrobinę wody i na czas przygotowania pozostałych składników, trochę poddusić na płycie (pod przykryciem). Udusić cebulę i pora, doprawić. Przełożyć na kurczaka, dodając przedtem do niego wyciśnięty czosnek. Podsmażyć pieczarki, doprawić. Przełozyć na kurczaka. W garnuszku z niewielką ilością wody rozpuścić ser, ew. dodać troche smietany - przyprawić do smaku, zagęścić nieco wodą z mąką. Całość polać sosem serowym i wstawic do piekarnika na jakieś 30-40 minut (na początku pod przykryciem (200 C) , potem odkryć i ew. trochę zmniejszyć temperature (170 C), aż się nieco zazłoci na wierzchu). Podawać z ziemniakami z wody lub z czym kto lubi. PS. Danie wyszło pyszne...jedyne co można mu zarzucić to wygląd, bo na pierwszy rzut oka nie widać co to jest
Zrobiłam ten schab w mleku. Pycha! Soczysty, mięciutki, rozpływający się w ustach. Musiał być dobry, bo moje dzieci - co tylko udko z kurczaka i pulpety jadają - prosiły o dokładkę
znakiem tego schab był ze starej świni co jest całkiem mozliwe.spróbuje jeszcze raz.
Karkówka pieczona pod pierzyną warzywną
autor szellla (troszke zmodyfikowałam) Kilka plastrów karkówki (przepis podam na 4) 1 papryka, 1 pietruszka 1/2 małego selera 2 marchewki, 2 cebule, 15dkg pieczarek wszystko w plastry krojone sól, pieprz, zielona pietruszka Ja karkówke przygotowałam sobie wieczorem poprzedniego dnia, tzn nasoliłam, popieprzyłam i poczosnkowałam, skropiłam oliwa i odstawiłam na noc do lodówki. na drugi dzień plastry miesa lekko rozbiłam i podsmażyłam na mocnym ogniu na oliwie. Kilka chwil po każdej stronie. Ułozyłam mięsko w naczyniu żaroodpornym przykryłam cebulą i całą mieszanką warzywną. posypałam solą i zieloną pietruszką. Całośc podlałam tą oliwa na której rumieniłam mięsko. Piekłam w piekraniu 180 stopni przez ok 1 godzinę, ostatnie 15 min bez przykrycia. Podałam z brązowym ryżem. po wyjęciu z piekarnika na talerzu
Graz ,poledwiczki by morela są super!!! tylko ile ich trzeba na 22 osoby zrobić??
Polędwiczki są suuuuper!!! Robiłam już kilkukrotnie, nie wyłączając chrzcin
W zasadzie stały się moim popisowym daniem w rodzinie Tylko dlaczego one są "by morela" ??? No zagadka dla mnie
Gaga, bo Morela jest autorką przepisu
polędwiczki pomarańczowo imbirowe wg Pascala www.poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid234/ zrobiłam wersję okrojoną: bez jabłek dodałam imbir ŚWIEZY do mięsa (jakieś 3 cm) + trochę octu balsamicznego + ciut oliwy marynowałama cała noc i kawałek kolejnego dnia
dzisiaj anglosaskie
polędwiczki na jabłkach a la Jamie Olivier polędwiczki wieprzowe zamarynować w oliwie z wyciśniętym czosnkiem, rozgniecionym jałowcem, goździkami, sosem sojowym, chilli (najlepiej suszonym pokruszonym), można świeży tymianek dodać, odstawić do lodówki na noc albo na tyle ile się da naczynie żaroodporne wyłożyć kawałkami kwaśnych jabłek, każdy kawałek jabłka posmarować cienko miodem - jabłek ma być na dwa-trzy cm grubo (mniej więcej) na jabłkach położyć polędwiczki, piec w 180 st. piętnaście minut bez przykrycia, potem następne 15 minut pod papierem pergaminowym (zmietym i zwilżonym) - trzeba uważać, bo jabłka lubią się przypiekać za szybko po upieczeniu jabłka rozgniecione widelcem dają cudny jabłkowy sos jagnięcina z soczewicą a la Nigela Lawson posoloną lekko jagnięcinę (najlepiej niewielkie udźce z kostką, ale inne dość duże kawałki też się nadadzą, oby poprzerastane lekko tłuszczem) obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron, odłożyć na tłuszczu ze smażenia podsmażyć przyprawy: 2-3 cebule w kostkę kilka ząbków czosnku posiekane pół łyżeczki kurkumy łyżeczka cynamonu pół łyżeczki pokruszonego chilli łyżeczka imbiru (można dodać świeży pokrojony w bardzo cieniutkie plasterki) dodać 1-2 łyżki miodu, chlupnąć wytrawnym sherry, dodać sos sojowy włożyć obsmażone mięso, zalać wodą prawie zupełnie, dodać to, co wyciekło z obsmażonego mięsa, dusić na małym ogniu przez co najmniej 1,5 godziny, aż mięso będzie zupełnie miękkie na koniec dodać kilka łyżecz czerwonej soczewicy o gotować jeszcze 10-15 minut, aż soczewica zagęści sos posypać świeżą kolendrą podawać z kuskusem - jest to danie ostre, słodkawe, podobne do marokańskiego tadżyne
medaliony z kurczaka
piersi z kurczaka rozbite jajka masło (ja robię na roślinnym) śmietana (oczywiście żółta z piątnicy) maggi parmeraz sól, pieprz rozbić tłuczkiem mięso, posolić i popieprzyć, każdy kawałek zanurzyć w jajkach, obtoczyć w mące, smażyć na maśle na średnim ogniu Teraz można dodać śmietanę, maggi, parmeraz i dusić (ok 10 min.) pod przykryciem na patelni (malutki płomień) lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na ok 20 min.[/b]
"tajski" kurczak
Piersi kurczaka (lub indyka) pokroić w paseczki i zamarynować prze noc w sosie sojowym wymieszanym z octem balsamicznym 2 – 3 szalotki posiekać, obsmażyć na oliwie Dodać mięso, obsmażyć Dodać 2 – 3 ząbki zmiażdżonego czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry wkroić 2 zielone cebulki Podsmażyć Wlać puszkę mleka kokosowego Wrzucić 2 źdźbła trawy cytrynowej Dusić. Posypać szczypiorem Jeść z ryżem.
2 polędwiczki zamarynować w oliwie + ocet balsamiczny owocowy + czosnek+ pieprz + chili
Odstawić na kilka h Obsmażyć ze wszystkich stron, podlać kilkoma kroplami octu balsamicznego, włożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 30 min w 220 stopniach. Sos wiśniowy: to co pozostało po smażeniu + wydrylowane wiśnie + pieprz + ocet + sól, + chili =. Poddusić sos porzeczkowy ok. 200 ml wina czerwonego zagotować z 20 g cukru, zredukować, wrzucić 200 g porzeczek czerwonych, dusić aż zmiękną. Pod koniec wlać kilka kropel octu winnego, sól, pieprz..
Bardzo imbirowy kurczakPierś kurzą pokroić w kostkę / paski
Zamarynować w : Skórce i soku z 1 (lub więcej cytryny) Łyżce miodu Sosie sojowym jasnym (nie za druzo) Odstawić na minimum 1 h Gotowacz ryż. Ugotowany wymieszać z 1 – 2 łyżkami oliwy Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wkroić pól cebuli lub 2 szalotki + 4- 5 cm startego świeżego imbiru Wrzucić mięso z marynatą. Doprawić solą Smażyć aż mięso się lekko zrumieni Wrzucić ryż, dosmażyć Podawac z cząstką cytryny lub limonki To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|