Można na przykład parówki zawijane w drożdzoweciasto, bułki z jakimś farszem (szynka, cebula, pieczarki, kapusta pekińska - który chcesz?
) albo drożdzówki gotowane z sosem owocowym i śmietaną.
Parówki w cieście
Potrzebne ciasto drożdżowe (zagniatam tak długo, aż mis ie od ręki swobodnie odrywa, czekam tylko tyle aż sie "ruszy", zagniatam raz jeszcze, krótko, i cieniutko wałkuję). Ciasto pociąć na wąskie, długie paski, posmarować jakimś sosem pomidorowym (np. koncentrat, ketchup, zioła) i spiralnie tym owijać parówke (można ja też wcześniej owinąć plasterkiem żółtego sera. Owinięte parówki posmarowac roztrzepanym jajkiem, piec aż się upiecze
(jakieÅ› 15 minut).
Bułki z nadzieniem
Z wyrobionego ciasta zrobić okrągle bułeczki, spłaszczyc trochę, w srodku zrobic dołek, włożyc nadzienie, ciasto posmarowac z wierzchu jajkiem, piec też około 15 minut.
Nadzienie do bułek
Kapusta i pieczarki
Kapuste pekińską poszatkować, zmiażdżyc 3 ząbki czosnku. Czosnek zeszklić na oliwie (chwile tylko), dodać kapuste. Dusić około 15 minut. Na drugiej patelni zeszklić jedna cebulę drobno posiekaną, dodać do niej pieczarki (jakieś 10-15 dkg) pokrojone w plasterki. Doprawić. Dusić aż wyparuje sok z pieczarek. Połączyć kapuste z pieczarkami, napychać buły
i piec.
Cebulowe
Kilka dużych cebul pokroić w piórka, zeszklić na oliwie, doprawić do smaku sola, pieprzem białym, ziołami (ja koniecznie kminek daję). Napychać bułi i piec. Pod konieć pieczenia posypać utartym serem.
Szynka i cebula
Szynkę pojkroic w cieniutkie paseczki, cebulę w piórka. Cebulę zeszklić, dodać szynkę, dusić chwilę, dodać zioła, sól i pieprz (czasem dodaję też sos pomidorowy). Napychać buły i piec.
Bułki gotowane
Z drożdżówki zrobic niewielkie kuli, spłaszczyc, poczekac chwile aż podrosną, wrzucać na osolony wrzatek, gotować około 5 minut. Podawać z sosem owocowym i bitą śmietaną albo sosem pieczarkowym albo innym jakimś.