Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32
ja wszystkie barwniki mam w proszku
w paście nie mam,muszęnad tym pomyśleć
Agnieszko,a dobrze ci się w kremie rozpuszcza taki barwnik? jednolicie barwi?
mam pytanie odnośnie lukru plastycznego,
można nim pokryc cały tort ale tez robic ozdoby na niego, no ale jak to jest, lukier wysycha i ozdoby są twarde, a lukier na torcie? jak go kroić jesi zaschnie, a moze jest jakas metoda żey nie zasechł, Chcę wiedzieci jak fizycznie się zachowuje to cudo mam pytanie odnośnie lukru plastycznego, można nim pokryc cały tort ale tez robic ozdoby na niego, no ale jak to jest, lukier wysycha i ozdoby są twarde, a lukier na torcie? jak go kroić jesi zaschnie, a moze jest jakas metoda żey nie zasechł, Chcę wiedzieci jak fizycznie się zachowuje to cudo Lukier smaruję po skończeniu pracy tłuszczem. Wtedy nie ma problemu ani z utratą koloru, ani z kruszeniem się
też robię tak jak [użytkownik x]
smaruję przeważnie oliwką z oliwek
Flo, zrobilam twoj krem z brzoskwiniami z puszki i stwierdzam, że wersja truskawowa jest nie do pobicia. Brzoskwinie po zmiksowaniu i dodaniu do masy traca caly smak, jedynie kolor jest brzoskwiniowy. Juz nie bede wiecej kombinowala i trzymala sie wersji truskawkowej.
Bluska, dobrze wiedziec o tych brzoskwiniach, ale szkoda, ze tak wyszlo. Nie pomyslalam o tym, ze moglyby stracic smak. Ale z malinami robilam i na 100% smak pozostaje
Flo, ja myślę,że po prostu brzoskwinie są za mdłe do tego kremu, truskawi są kwaskowate.Ostatnio jak zdrobilam w wersje truskawkową, to żeżarli ciasto w jeden dzień a teraz dwa dni minely i pół zostało. Fota poniżej. Jedna warstwa jest z orzechami i smakuje naprawdę super.
Mam jeszcze prośbę. Podpowiedzcie, jaki zrobić tort z okazji narodzin maluszka( za tydzień się urodzi), nie wiem czy to chlopiec czy dziewczynka. Wierzch na pewno bedzie z masy marcepanowej ale jak go ozdobić??
Oki, oki, nikt mi nie doradził więc sama wymyśliłam ozdoby na tort. Zrobię min. buciki, tylko teraz mam dylemato czy lepiej z masy cukrowej czy z marcepanowej? Nie chcę by się kapcie zrobily, mają być sztywne.
mam pytanie odnośnie lukru plastycznego, u mnie jest tak że cała masa jest twarda ale kroi się bez problemów, nie kruszy się .a ozdoby na torcie są niestety twarde i generalnie nikt ich nie je - słuzą bardzie ozdobie niż do jedzenia
można nim pokryc cały tort ale tez robic ozdoby na niego, no ale jak to jest, lukier wysycha i ozdoby są twarde, a lukier na torcie? jak go kroić jesi zaschnie, a moze jest jakas metoda żey nie zasechł, Chcę wiedzieci jak fizycznie się zachowuje to cudo Oki, oki, nikt mi nie doradził więc sama wymyśliłam ozdoby na tort. Zrobię min. buciki, tylko teraz mam dylemato czy lepiej z masy cukrowej czy z marcepanowej? Nie chcę by się kapcie zrobily, mają być sztywne. polecam tę stronkę ja z niej korzystam. https://cakecentral.com/cake-decorating-photos.html
Bluska, ja bym zrobila kapcie z masy cukrowej. Do wiekszych figurek uzywam specjalnego kleju CMC. Tort smacznei wyglada. Mase orzechowa uwielbiam
Ja na powitanie maluszkow robie najczesniej takie cos (baba maslana + ozdoby) Szczegolnie jak mama jest na diecie Agneszka.zg niezla stronka
Ło matko, Flo oświeciłas mnie, przecież te buty muszę przykleić. Co to jest za klej, ktorego używasz i czy na półkach z ozdobami i innymi rzeczami do tortów go dostanę?
Baba fajna, na pewno mniej roboty niż przy torcie ale mam zamówienie na tort. Wymysliłam własnie te buciki i jeszcze zrobię przez 1/3 tortu wstązeczkę i ulepię różyczki. Fotkę oczywiscie potem wleję, by się pochwalić jak wyszedł.
Bluska, to jest cos takiego. Jesli czesto robisz torty z masa cukrowa, to moze ci sie przydac. To popraia elastycznosci masy a rozrobione z niewielka iloscia wody sluzy jako klej. Moze stac okolo 6 miesiecy w lodowce. Pewnie mozna tez uzyc bialka, ale ja surowych jajek w jedzeniu unikam.
Zdjecia chetnie obejrze
blue,polecem ci przejrzenie e-bay ,tam widziałam klej spożywczy bo jak widzę i się domyślam to możemy sobie rękę podać w profesji ?? tyle ,że inne regiony uk
polecam ci również masę cukrową do ulepienia bucików,mercepan chyba zbyt miękki ja dzidzię na tort chrzcinowy (był tu wklejany) robiłam z pianek marschmallows,na parę dni przed imprezą,fajnie mi figurka stwardzniała ,przyklejałam ją do tortu kremem tym co był w srodku aha i była jak najbardziej jadalna,nie za twrda i nie kruszyła się
[użytkownik x]
Ja dziś PIERWSZY RAZ W ŻYCIU zrobiłam mase cukrową, Zrobiłam kilka figurek,wyszły nawet nieźle-nie chwaląc się ale bardzo wyschły i są kruche. Czy Wy też tak macie? Weda,jak robiłaś figurkę dzidziusia?
A czy masa tak szybko zasycha i zaraz się kruszy?czy to tylko ja?
jak skończyłam wyrabiać to była plastyczna, troszkę bardziej miękka niż plastelina.
Weda, dzieki, zajrzę na e-bay, bo w sklepach nigdzie nie ma tego kleju. No i coby się nie męczyć, zakupiłam 1kg gotowej masy cukrowej.Wychodzi zdecydowanie taniej niż własnoręczne lepienie i babranie się z cukrem pudrem żelatyną itp. Z piankami marschmallow dalaś mi do myślenia, czy one są bardziej plastyczne niż lukier?(chodzi mi konkretnie o lepienie figurek).
Weda, dzieki, zajrzę na e-bay, bo w sklepach nigdzie nie ma tego kleju. No i coby się nie męczyć, zakupiłam 1kg gotowej masy cukrowej.Wychodzi zdecydowanie taniej niż własnoręczne lepienie i babranie się z cukrem pudrem żelatyną itp. Z piankami marschmallow dalaś mi do myślenia, czy one są bardziej plastyczne niż lukier?(chodzi mi konkretnie o lepienie figurek). W tortowni jest Bluśka, ja niedawno nabyłam (za 16,90) tortownia.pl anusia, ja kupuję lukier, więc nie mam pojęcia o masie cukrowej własnej roboty. Lukier cudownie reaguje na dodatek tłuszczu.
Blue,jak dla mnie to lepiej mi robić z pianek,wygodniej mi
ale skoro piszesz,ze gotowa wychodzi taniej...muszę popróbować gdzie kupiłaś aż kg? na e-bay są przeróżne cuda do dekoracji,coś jak na tortowni polskiej (formy,wykrawaczki,gotowe figurki,no...dużo tego ,o,przeróżne barwniki etc) ja tam zakupiłam właśnie formę do dzidziusia ,tylko niezbyt wygodna jest bo są jakby dwie połowy dziecka,które potem zlepiałam razem i wychodzi dzidziuś do góry dupcią obrócony,ja go jeszcze przystroiłam kapelusikiem i pieluszką i ten dzieć był właśnie z marschmallow ,dobrze się zlepiało wszystko razem po posmarowaniu odpowiednich części wodą (niedużo) anusia,nie jestem pewna ale może dałaś zbyt dużo cukuru pudru ? lub za szybko jego porcję na raz? bo to trzeba stopniowo i do odpowiedniej konsystencji
Weda, 1kg masy cukrowej kupisz w Adzie, 05kg też są. Idę zobaczyć na ebayu te foremki dzidziusiowe.Ostatnio mnie dziewczyna molestowała własnie o takiego spiacego dzidziusia, przykrytego kołderką ale zgrabnie zmieniłam jej gusta. Jak dla mnie ulepienie własnoręcznie takiej figurki graniczy z cudem, mimo,że mam zdolności plastyczne.
kurcze,kilogramowych nie widziałam,tylko 0,5
jednak mnie się lepiej pracuje na piance niż tej gotowej masie,raz zakupiłam ją w tesco i do położenia na torcie była w miarę ok ale do figurek nie bardzo patrz,a ja zdolnosci plastycznych nigdy nie miałam a wykonuję te torty artystyczne (jak to mój m.mówi) na zlecenie dzidziusia,mimo,że z formy to lepiłam 3 x i dopiero ten 3 mi wyszedł w miarę ok a jeśli robisz co robisz zarobkowo to w formę sie zaopatrz bo wcześniej czy póżniej będziesz miała takie zlecenie chociaż dzidziusie to ciężko trafić,ja miałam akurat farta ,chociaż ta moja forma pozostawia wiele do życzenia,raz widziałam taką fajną ,z której wychodzi caly dzieć a nie dwie jego połówki (ale durna,przegapiłam aukcje) p.s. są gotowe dzidziusie,do zakupienia ale dość drogie jak na jednorazowy zakup
WEda, znalazlam na e-bayu formę silikonową śpiacego dzidziusia, za niecałe 8funtów.Wyglada, że cały dzieć z niego wychodzi już uformowany. Facet ma inne ciekawe formy silikonowe, różnych figurek.
daj linka,może być na pw ????
ok, pw wysłane.
wielkie dzienks
ale super krówka
ja się na wstępie obronię,że najpierwsiejszy raz w życiu robiłam masę cukrową i figurki z owej.
mój dzidziuś z marcepana i pierwszy tort dla miłośnika zwierząt. czyly - małpka,ara modra,drzewołaz karłowaty, mysz, anakonda, żółw i gawial
Torcik z okazji narodzin dziecka.W środku bita śmietana i masa jablkowa, wierzch masa marcepanowa, figurki z masy cukrowej.
Agnieszka.zg swietna krowa
Anusia, jak na pierwszy raz, swietnie ci wszystko wyszlo. Dzidzius slodki Blusia, bardzo ladny i skromny torcik
Anusia, torcik bardzo ładny a dzidziuś naprawdę super, ja bym takiego nie ulepiła. Dupcia z przedziałkiem, paluszki, jestem naprawde pod wrażeniem.
Blue, STRASZLIWIE podoba mi się Twój tort! Jest jak dla mnie po prostu idealny, ani za bardzo wypasiony, ani za mało. A brzmi tak, że mam ślinotok
Agnieszka, super krówka!!! DZięki za poddanie patentu dla kolegi anusia... dupcia z przedziałkiem super, ale to pikuś. Jak zobaczyłam małpkę ze wzniesioną łapką i potomstwem Dajesz radę, Dziewczyno!
[użytkownik x], dzieki za komplementa.
Blue ja ci juz pisałam ,że jestem pod wrażeniem,super twój tort
anusiu,strasznie fajnie wyszły ci te ozdoby a tort taki wesoły jest... Blue,ty masz chyba inną asdę niż ja bo byłam w dwóch i ni huhu,kilogramowej masy nie ma no,nic w braku laku zakupiłam 2Xpół kilo ,to tak na czarną godz jakby trzeba było coś na szybko zmajstrować
Bardzo dziękuję za miłe słowa
Agnieszka śliczna krówka,zawsze wujek google ją wyrzuca i nawet się zastanawiałam nad nią...nastęnym razem. Blue,piekny..sczególnie butki. Przyjaciółka zostanie mamą więc odgapię Masa wyszła mi średnia.kruszyła się i wyglądąło to jak baranek wielkanocny. Chyba trza dodać tej gumy targantowej. Używacie? gdzie to kupujecie? [użytkownik x],małpka z małą świnką chciałaś powiedzieć ale tak naprawdę Marcel był zauroczony malutką małpką. a łapka na wykałaczce [użytkownik x],małpka z małą świnką chciałaś powiedzieć ale tak naprawdę Marcel był zauroczony malutką małpką. a łapka na wykałaczce Ej, anuś... A Ty widziałaś kiedyś świnkę z DŁUGIM, PROSTYM ogonkiem??? No ten ogonek mnie zmylił! I uszy! Świnki mają ostro zakończone uszy! I kręcony ogonek! A z wykałaczką to się domyśliłam. Ale i tak przypadam do stóp! Masa wyszła mi średnia.kruszyła się i wyglądąło to jak baranek wielkanocny. Chyba trza dodać tej gumy targantowej. Używacie? gdzie to kupujecie? Anusia, ja mam taki przepis na mase cukrową. Czasami robie ale przyznaje sie bez bicia, ze taniej mi wychodzi kupić gotową. -800g cukru pudru (mozliwe ze bedzie potrzebne mniej, stopniowo dodawać) -3 łyżeczki glukozy -3 łyzeczki żelatyny -50 ml gorącej wody Do goracej wody wrzucic żelatyne i wymieszac dokladnie.Nastepnie dodajemy glukoze.Na stolnice wysypac ze 3 szklanki cukru pudru i wlewac powoli zelatyne.Mieszamy i zagniatamy, dosypujac reszte cukru. Do lukru mozna dodac odrobine masla, wtedy lukier bedzie bardziej plastyczny. Gluzkoza jest niezbedna w tym przepisie, inaczej lukier nie wyjdzie.
Blue nie wiem jak u ciebie ale ja mam podobny przepis do twojego i cała ta porcja idzie mi na jedengo torta a z gotowej masy bym tyle nie zrobiła. u mnie koszt tej robionej to ok 12 zł. a w sklepie jedna porcja jedego koloru to ok 12 zł. i wiadomo ze jedna porcja nie starczy a i inne kolory przecież potrzebne,wiec sama wolę zrobić i barwic tyle ile mi potrzeba
Ja na tort zawsze daję masę marcepanową a figurki lepię z cukrowej. Ceny mniej wiecej w przeliczeniu na złotówki: gotowa masa marcepanowa 5zł, gotowa masa cukrowa 0,5kg też 5zł.
no to u mnie gotowa masa w hurtowni 12 zł chyba za 0,5 kg, w sklepie jeszcze nie spotkałam
a to moje najnowsze....
a ja zamowiłam uroczy tort w cukierni (reklama) na saskiej kępie, nie wiem jak tu wstawic zdjecie, wiec polecam adres (reklama)
post edytowany przez moderatora
buuuuu ... reklama
dziewczyny,czy macie jakiś sprawdzony przepis na wiśniowy krem do tortu??? po necie krąży kilka ale nie wiem ,który wybrać
Witam. Właśnie do Was dołączyłam. Od jakiegoś czasu próbuję robić torty w różnych kształtach. Mam nadzieję że się nie obrazicie jak narazie troszkę Was podczytam. W miarę możliwości i swojej skromnej w tej dziedzinie wiedzy będę się udzielać. Jeśli chcecie o coś zapytać chętnie odpowiem. Pozdrawiam Agnieszka.
Oto kilka moich torcików
ten robiłam dla dzieci naszych przyjaciół a ten na naszą dzisiejszą rocznicę ślubu
bardzo fajowe te twoje torciki a co uzywasz jako barwnika?
Kupuję gotowe lukry plastyczne w Tortowni. Twoje zdjęcia też tam widziałam ale chyba pod innym troszkę nikiem. Moich też parę jest i też pod innym.
Agnieszko a jest tutaj gdzieś przepis na lukier? Jesli nie to mogłabys zdradzić jak go zrobić? Jak dotąd robiłam tylko zwykły, a w ogóle to tort smarowałam wkoło kremem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|