To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Torty nie tylko dla dzieci

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32
mama_do_kwadratu
Sama zrobiłaś to cudo?????? icon_eek.gif icon_eek.gif
Tuni
Jutta, pięęęęęęęęęęęęęęęęękny icon_biggrin.gif
Jutta
Samochody, samoloty i weza zrobila corka, reszta to moja praca icon_smile.gif
to nie takie trudne, lądowisko to wafelkowa miseczka polana lukrem, most to pasek ciasta "oparty" na polowie miseczki waflowej icon_lol.gif ot i cała tajemnica icon_smile.gif
ulcik
CYTAT(Jutta)
Samochody, samoloty i weza zrobila corka, reszta to moja praca icon_smile.gif
to nie takie trudne, lądowisko to wafelkowa miseczka polana lukrem, most to pasek ciasta "oparty" na polowie miseczki waflowej  :lol: ot i cała tajemnica icon_smile.gif


Jutta.. otwieraj cukiernie z córką icon_smile.gif

u.
mama_do_kwadratu
CYTAT(Jutta)
to nie takie trudne(...) ot i cała tajemnica icon_smile.gif

no, banalne icon_wink.gif
Jutta
Jak juz sie człowiek rozpedzi to sam nie wie, kiedy wszystko zrobił icon_smile.gif



tort dookoła pokryty był bita śmietana którą musiałam częściowo zdjąc bo
"dzie pojada amochody, jak djoga ziamknieta bedzie ?" icon_lol.gif
Izuka
marg., czy mogłabym Cię prosić o link do przepisu tego zajca:

https://static.flickr.com/10/14012022_15c26be1ae_m.jpg

Bardzo Ci dziękuję przytul.gif
KM
Jutta, artystka z Ciebie icon_exclaim.gif Powinnaś robić torty na zamówienie, byłabym pierwszą klientką icon_smile.gif
Jutta
CYTAT(KM)
Jutta, artystka z Ciebie icon_exclaim.gif  Powinnaś robić torty na zamówienie, byłabym pierwszą klientką icon_smile.gif


Moze kiedyś bedę je robic ? kto wie icon_wink.gif
użytkownik usunięty
[post usunięty]
Mama Anka
Jutta adoptujesz mnie. icon_question.gif icon_wink.gif icon_biggrin.gif
Izuka
Witajcie,
taka zdolna to nie jestem jak np. Jutta, ale też cosik wyrobiłam własnymi rękami ( do dziś w to nie wierzę, że to ja, bo w przeszłości nawet najłatwiejsze ciasto mi nie wychodziło icon_lol.gif )i chciałam Wam przedstawić moje wielkie wypieki:

to letni torcik truskawkowy


to coś poważnego na bardzo poważne spotkanie rodzinne


a to na urodziny mojej słodkiej córeczki
(z tego jestem najbardziej dumna) icon_biggrin.gif



Teraz walczę z królikem icon_confused.gif, jeżeli coś z tego wyjdzie napewno zaprezentuję na tym pysznym forum...
burek
CYTAT(Izuka)
marg., czy mogłabym Cię prosić o link do przepisu tego zajca:

https://static.flickr.com/10/14012022_15c26be1ae_m.jpg

Bardzo Ci dziękuję przytul.gif

Izuka, Marhe jest wyjechana. icon_cool.gif
Izuka
Bardzo Ci dziękuję, tak też myślałam...
Może cosik mi wyjdzie bez instrukcji icon_sad.gif
Jutta
Izuka, piekne !!! a talent sie ujawnia w miare pieczenia nastepnych ciast !
Abotak
lokomotywa- straszydlo ktore wyladowalo w koszu zanim ujrzalo stol 37.gif wink.gif


i zostala zastapiona lekkim torcikiem

i moja pierwsza w zyciu rolada z bita smietana i jagodami icon_smile.gif



marghe.
CYTAT(Izuka)
marg., czy mogłabym Cię prosić o link do przepisu tego zajca:

https://static.flickr.com/10/14012022_15c26be1ae_m.jpg

Bardzo Ci dziękuję przytul.gif


przepraszam, że dopiero teraz sie odzywam (nie było mnie)
Niestety to tylko zdjęcie z netu, przepisu nie mam icon_sad.gif

Izuka, piękne te Twoje torty. Bardzo eleganckie
Bogusiu, Twoje dzieła jak zwykle urocze (co Ty chcesz od tej lokomotywy??)
Jutta
Kolejny tort na urodziny Mate - tym razem zamowiony w cukierni przez chrzestna icon_wink.gif







Bogusiu, dlaczego ciuchcie wywalilas do kosza ? byla bardzo ladna !
monga
No właśnie też sie zastanawiam Bogusiu dlaczego takie piękne dzieło wylądowalo w koszu ? icon_eek.gif
Abotak
To, zeby nie bylo, ze niewinna lokomotywe wywalilam icon_wink.gif to sie wytlumacze. icon_redface.gif
Po pierwsze to ona wyglada jako tako, ale tylko z daleka icon_twisted.gif
Na tym malym zdjeciu nie widac wad kontrukcyjnych.icon_razz.gif Specjalnie takie wstawilam. icon_lol.gif
A najwieksze wady ujawnily sie nazajutrz po wykonczeniu. Bo za produkcje zabralam sie 2 dni wczesniej, zeby, o ironio, pozniej
w pospiechu nie robic. icon_rolleyes.gif
Ciasta wewnetrzne wyszly zadziwiajaco dobrze wiec zachecona sukcesem , pomyslalam ze w takim razie szybko machne lukier zamiast do jutra odkladac.
No i niestety, nastepnego dnia okazalo sie, ze konstrukcja zawiodla. Rolada pelniaca role tej traby icon_rolleyes.gif
na gorze najwyrazniej sie troche rozmoczyla i spuscila nos na kwinte. Podwazylam calosc probujac ratowac co sie da,
z zamiarem podlozenia czegos pod lokomotywe...lukier zaczal zlazic i wszystko sie walic. 37.gif
Myslalam, ze chociaz wnetrznosci uratuje. I tak zamierzalam przy konsumpcji zewnetrze wywalic bo ta chemia w barwnikach... icon_rolleyes.gif
Wlasciwie to gdyby nie usilne prosby starszego rodzenstwa*,
ktore chcialo dla Merliniaka lokomotywe, to bym sie w tym barwnikach nie paprala.
Ale niestety, po sciagnieciu lukru okazalo sie, ze barwniki przelazly do srodka ciasta i po okrojeniu tylko kawalek niezabarwiony zostal. icon_confused.gif

Koniec z tortami do ogladania! Bedzie klasyka wybitnie do jedzenia. icon_mrgreen.gif

* Rodzenstwo zadowolilo sie udzialem przy produkcji lokomotywy i efektem koncowym wiec ladowanie w koszu usprawiedliwili icon_smile.gif
Abotak
Ech, ten Mate to szczesciarz! icon_eek.gif icon_smile.gif

Marghe, fajnie, ze jestes spowrotem!
Jakies impresje kulinarne z wakacji? icon_biggrin.gif
marghe.
CYTAT(Bogusia123456)
Ech, ten Mate to szczesciarz! icon_eek.gif  :)  

Marghe, fajnie, ze jestes spowrotem!
Jakies impresje kulinarne z wakacji?  :D


kwaśnica i schabowy icon_biggrin.gif
Ale mozę jeszcze nadrobię icon_wink.gif
Blankaa
Izuka torty superowe, co do księżniczki to ja się chyba przymierzę na urodz. chrześnicy, ale pewna nie jestem
Jutta dzieło sztuki!!!!!
Izuka
Bardz dziękuję za ciepł komentarze, a teraz chce Wam przedstawić tego niby królika, który okazał się totalną porażką icon_sad.gif

oczywiście zdjęcie zostało zrobione świeżo po "doklepaniu" drażetek icon_lol.gif

Stało się z nim podobnie jak u Bogusi123456 z lokomotywą... Wszystko byłoby cacy (tak myśle) gdyby to było w domu, ale...zacznę od początku:
zrobiłam podstawę, na to większy biszkopt - jako rondo cylindra, obsmarowałam to b.śmietanąi bach do lodówki, po paru minutach musiałam go wyjąć i po wertepkach jechać na działeczkę, co spowodowało wewnętrzne wyciskanie soków z owoców - doklepałam - wrzóciłam do lodóweczki na działeczce i luli... z samego rana wyjełam cylinder i zajęłam się wpasowywaniem królika ( w międzyczasie przyjechał drugi, kupny torcik, który zajął w lodówce miejsce mojego cylinderka), no i zaczęła się topić śmietanka icon_cry.gif , draże spływały, królikowi uszy zaczęły rozjeżdżać się na boki, a lodówka i tak nie zmieściłaby tego wielkoluda. Przed samą imprezką doklepałam wszystko ponownie, wyglądało trochę żałośnie ale wszyscy udawali że jest oki... ale to nie wszystko, na koniec musiałam uciąć uszy icon_redface.gif i to cała przygoda mojego królika, myślę, że z dostępem do lodówki i bez "wertepkowych telepacji" było by oki... wink.gif
To mnie nie zraziło, teraz przymierzam się do zrobienia łaciatego tortu ( krowiastego) icon_twisted.gif
Aaaa, próbowałam wykleić cylinder masą marcepanową 37.gif - to już wogóle tragedia- wylądowała w koszu...
przytul.gif
i.
CYTAT(Jutta)
Kolejny tort na urodziny Mate - tym razem zamowiony w cukierni przez chrzestna  :wink:


Jutta, w której cukierni był zamówiony?
Abotak
urodzinowy Olive
ulcik
CYTAT(Bogusia123456)
urodzinowy Olive


wowwwww

u.
Abotak
u. dzieki!
Okrutnie proste w wykonaniu.
Poszlam na latwizne bo dziecko chcialo kaczke icon_redface.gif

Jeszcze w wersji ulepszonej icon_wink.gif z innymi dodatkami icon_cool.gif

Mika
śliczny,cudny,piękny icon_biggrin.gif
Ty Bogusia to masz talent kobieto wink.gif
Cleo
Addera: "Ja nie wiem po jaką chusteczkę katuję się tym wątkiem"

SIĘ PODPISZĘ icon_twisted.gif
ale Wasze dzieci amja fajnie!
mi sie na razie udalo pierwszy raz zrobic DOBRZE nalesniki! icon_cool.gif
marghe.
Bogusia, alez Ty masz pomysły!
Zazdroszczę

za miesiac urodziny Gaby.. hmm. Dobrze,ze nie umie korzystać z internetu..
Abotak
CYTAT(marg.)
Bogusia, alez Ty masz pomysły!


Marg. ksiazke z pomyslami icon_mrgreen.gif
Tylko musze ja gdzies dobrze schowac icon_twisted.gif bo jak mi co niektorzy solenizanci wyboru dokonaja to... 37.gif
ulcik
[quote="Bogusia123456"]u. dzieki!
Okrutnie proste w wykonaniu.
[quote]

to ja prosze o przepis icon_biggrin.gif
dziekuje
u.
Abotak
A prosze bardzo icon_smile.gif
Przepis zywcem z ksiazki( The Best of Sainsbury`s Cake Decorating Janice Murfitt)
(ja troche pozmienialam acz i tak malo jak na mnie icon_redface.gif )

Tort-skarb icon_cool.gif

[b]Ciasto- szybkie, krecone


175g maki samorosnacej ( z dosypanym juz proszkiem do pieczenia)
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia *
175g mialkiego cukru
175g miekkiego masla lub margaryny
3 jajka

Wlaczyc piekarnik ustawiajac na 160st.
Natluscic forme keksowa (taka na 1kg) i wylozyc dno papierem do pieczenia.

Rozne dodatki w zaleznosci od przeznaczenia.

W tym przypadku dodalam 2 lyzki kakao i 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
(rozpuszczonej nad grankiem z goraca woda)

Make przesiac z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodac cukier, margaryne i jajka.
Wymieszac razem drewniana lyzka
Ubijac mikserem przez ok 1-2 min az bedzie gladkie i blyszczace.
Dodac czekolade.
Wymieszac.
Wylac do formy. Upiec (ok 1h 10min)

*w/g przepisu jesli ciasto ma byc pieczone w keksowce albo innej glebokiej formie, zalecaja pominiecie proszku do pieczenia (chyba, ze uzyta jest zwykla maka a nie samorosnaca) bo ciasto moze opasc.
Ja jednak dodalam bo pieklam w dosc dlugiej keksowce(pozniej przycielam boki)


Pozwolic ciastu odpoczac po wyjeciu z piekarnika, nastepnie, po ok 10 min, wyjac na siatke druciana i zostawic do wystygniecia.

`Polewa` fudge

75g niesolonego masla
3 lyzki mleka
25g ciemnego (nierafinowanego), miekkiego cukru trzcinowego (Muscovado)
1 lyzka molasy
375g przesianego cukru pudru
ew. dla dodatkowego koloru- 1 lyzeczka kakako(przesianego)

Maslo, mleko i cukier podgrzac w misce nad garnkiem z gotujaca woda.
Mieszajac od czasu do czasu az maslo i cukier calkiem sie rozpuszcza
Zdjac z garnka i dodawac powoli cukier puder. Ubijac do gladkosci az zrobi sie blyszczace.
Nakladac szybko na wystygniete ciasto (dla uzyskania gladkiej powierzchni)


Odkroic gore ciasta na grubosc ok 2,5 cm (na wieko (A)- schemat ponizej))



Nastepnie z wieka(A) odciac wzdluz pasek © grubosci ok 2,5 cm
Wierzch i boki skrzyni(B)posmarowac kremem . Wygladzic plaskim nozem zanurzanym w goracej wodzie.
To samo z gora i brzegami wieka. Udekorowac skrzynie.
Odkrojony od wieka prostokat© ulozyc mniej wiecej w polowie gory skrzyni(B) (wzdluz rzecz jasna) i na nim oprzec wieko.
Skarby do skrzyni (czyli wszelakie jadalne badziewie na klejnoty wygladajace icon_cool.gif i gotowe! icon_smile.gif

PS
1. do podklejania , jak zwykle w takich przypadkach,przydaje sie podgrzana marmolada morelowa
2. podstawke tortu mozna posmarowac ww mazidlem z marmolady i wysypac ciemnym cukrem nierafinowanym typu Demerara-bedzie robil za piasek icon_smile.gif
Graz
Skrzynia skarbów jest gebnialna - szczególnie dla pirato-maniaków icon_lol.gif
mamami
Ja poprosze o szczegółową instrukcje nakładania masy marcepanowej.
Jak to wałkować zeby sie nie kleiło, jaką grubość nakładać, czym farbowac i wszelkie inne tajniki.
Ja ostatnio sie tak namęczyłam że mam dosc a tu idą chrzciny.

Marg poszukaj dla mnie tort wózeczek icon_wink.gif
Abotak
Mamami, wedle mojej `wiedzy` wink.gif to mase marcepanowa naklada sie raczej pod te z cukru pudru (rozwalkowywana ( i ma ona na celu wzmocnienie konstrukcji i `wygladzenie`- to taki jakby podklad.
Na to sie rozwalkowuje pokrycie z cukru pudru-lukier (albo tzw royal icing czyli lukier inaczej wink.gif ) ktory mozna tez barwic barwnikami spozywczymi (albo sie juz gotowy, kolorowy kupuje)
Nie wozek ale z wozkiem icon_biggrin.gif
https://members.westnet.com.au/pnalepa/Cake.../picture15.html

https://www.cakesbyann.co.uk/christenings.htm
https://cakesbycindy.photosite.com/album23/...ge_on_pink.html

https://cakesbycindy.photosite.com/album23/

inne nadajace sie moze na te okazje






https://uk.search.yahoo.com/search/images?p...vc=&fr2=tab-web

https://stephanies.photosite.com/album2/
https://jhull3.photosite.com/christeningcakes/
https://casperzz.photosite.com/cakes_tortes/?page=5
https://casperzz.photosite.com/cakes_tortes...s/IM000705.html
https://karacakes.photosite.com/album1/
https://jweston1.photosite.com/album5/
https://tstaley.photosite.com/baby_shower_cakes/
https://gallery.photosite.com/?action=searc..._af&query=cakes
mamami
Bogusiu dziekuje. ten z pierwszego linka z białym wozeczkiem tojest to.
Juz nawet wymyslilam jak to zrobic zeby ten wozeczek sie trzymal, naloze mase na wyciete elementy z andruta.
I jeszcze pytanie. Ja sie robi taka mase cukrowa?
ulcik
CYTAT(Bogusia123456)
A prosze bardzo icon_smile.gif  
Przepis zywcem z ksiazki( The Best of Sainsbury`s Cake Decorating Janice Murfitt)


dzięki !
u.
Abotak
CYTAT(mamami)
I jeszcze pytanie. Ja sie robi taka mase cukrowa?


Mamami, przyznaje, ze ja kupuje juz gotowa icon_redface.gif
Tzn te do rozwalkowania taka (albo juz rozwalkowana nawet)

Przy walkowaniu podsypuje sie ja cukrem pudrem (mozna tez wygladzac maka ziemniaczana)
Jesli chcesz zrobic to dam przepis z ksiazki.


Czy moze potrzebujesz tzw Royal icing czyli ten, ktory, oprocz pokrycia, nadaje sie tez do wiciskania i robienia dekoracji?

https://www.imaginativeicing.demon.co.uk/ro...royalicing.html
https://www.imaginativeicing.demon.co.uk/ro...howtocover.html
https://magazines.ivillage.com/countrylivin...,402398,00.html
https://home.ivillage.com/cooking/recipes/d...andRef=msnwomen

https://www.bbc.co.uk/food/recipes/database...cing_2360.shtml

https://www.foodnetwork.com/food/recipes/re...6_25188,00.html

I do wyciskania takich rzeczy icon_smile.gif
https://www.imaginativeicing.demon.co.uk/ro...howtopipe2.html
https://www.imaginativeicing.demon.co.uk/ro...eginnerspiping1

https://www.cybernex.net.au/clubs/pathfind/...how%20to%20use'
mamami
Bogusiu musiałby byc ten Royal. taki tez sie da gotowy kupic, tylko ciekawe czy u nas cos takiego jest do dostania.
Powiedz mi jeszcze drogie toto jest?
Abotak
CYTAT(mamami)
Bogusiu musiałby byc ten Royal. taki tez sie da gotowy kupic, tylko ciekawe czy u nas cos takiego jest do dostania.
Powiedz mi jeszcze drogie toto jest?


Gosiu, ten Royal?
Widzialam u nas w puszkach takich plastikowych- cos ok. 2 funtow.
Albo w proszku (trzeba tylko dodac odrobine wody chyba)- tez tak jakos.
Ten do rozwalkowania tez tak jakos. Najmniejsza paczka, chyba 250g- ok funta. W Polsce moze taniej

One tez sa dosc latwe do zrobienia. W zastosowaniu trudniejsze bo np przy tym krolewskim trzeba kilka warstw nakladac dla uzyskania ladnej powierzchni. I czekac az kazda dobrze zaschnie. Jesli ciasto okragle to najlepiej na obrotowej tortownicy. Pozniej to wypolerowac do gladkosci.
(jak tylko tak od strony teoretycznej icon_redface.gif )
Jutta
Mamami, moze jakis zaprzyjazniony cukiernik sprzeda Ci kawalek takiej masy do rozwałkowania ? bo w Polsce to tylko w sklepach dla cukiernikow widzialm takie cuda .
mamami
Jutta no właśnie czekałam na twoj odzew. Powiedz mi czy ty swoje cudeńka z masy marcepanowej robisz czy jeszcze czego innego uzywasz?
W sumie ten wózeczek co sobie wybrałam jest dośc prosty bo to w miare płąski wzór na poziomej powierzchni i jak sie uprę to go z masy po prostu zrobię ale może byłoby ładniej z czegoś sztywniejszego.
skanna
CYTAT
 

Masa cukrowa
Przepis Alki:
400 g cukru pudru
50 g glukozy
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
Żelatynę rozpuszczamy w 35 ml wody i mieszamy z cukrem pudrem i glukoza. Nie ukrywam, że najszybciej zrobimy to przy pomocy malaksera, ale ręcznie też jest to możliwe. Jak już mamy kulę elastycznej masy to ją rozwałkowujemy na placek dość duży, który kładziemy na naszym torcie i ugniatamy


Dalsze rady Alki

CYTAT
- łatwiej się wałkuje masę po posmarowaniu blatu i wałka olejem, dosłownie kilka kropli, niż podsypywaniem krochmalu,

- można masę zafarbować na etapie wyrabiania owej masy, ale lepiej to robić barwnikami suchymi niż płynnymi,

- używam glukozy tylko w proszku, kupionej w sklepie spożywczym i jest jak najbardziej dobra


Efekty w wykonaniu Iguany



Wszystko podprowadzone z CinCina icon_smile.gif
aminka
mniam mniam tten tort musiał być pyszny icon_smile.gif
Jutta
CYTAT(mamami)
Jutta no właśnie czekałam na twoj odzew. Powiedz mi czy ty swoje cudeńka z masy marcepanowej robisz czy jeszcze czego innego uzywasz?
W sumie ten wózeczek co sobie wybrałam jest dośc prosty bo to w miare płąski wzór na poziomej powierzchni i jak sie uprę to go z masy po prostu zrobię ale może byłoby ładniej z czegoś sztywniejszego.


Mamami, uzywam marcepanu, ktory barwie ogolnie dostepnymi barwnikami spozywczymi, tak samo jak np. masę do tortu, oraz lukru.

Ten tort - wozek jest bardzo ladny i efektowny, od razu wpadl mi w oczy icon_smile.gif
Wiesz, mysle, ze oprocz prostokatnego wozka, musialabys ubiec biszkopt okragły, który po przecięciu na połowe, i postawieniu pionowo, posłuzyłby za budkę.
Aby budka miała wiekszą stabilnośc radziłabym Ci pokroić biszkopt tak, by po przekrojeniu całości, wyglądał jak tort pietrowy, czyli wszystkie płaty ciasta ulozone jeden na drugim.

Łatwiej bedzie wówczas przełożyc tort i udekorować i nie będziesz sie musiała martwić, że cos Ci odpadnie ! nie bedzie także potrzeby uzywac konstrukcji z andruta, czy wafla wink.gif
Iveta Uramová
Ahojte ja som zo Slovenska a tiež pečiem torty tie vaše sú nádherné,veľmi krásne,neviem či mi budete rozumieť,ale tento link si odložim do obľúbených .Posielam moje torty.Majte sa krásne.A prajem ešte veľa krásnych tortičiek icon_lol.gif


[/img]https://www.mamatata.sk/uploads/img/Gallery384/DSC00001_small.JPG[img]
[/img]
Iveta Uramová
A ešte par


Iveta Uramová
A ešte dve icon_lol.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.