Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32
Sama zrobiłaś to cudo??????
Jutta, pięęęęęęęęęęęęęęęęękny
Samochody, samoloty i weza zrobila corka, reszta to moja praca
to nie takie trudne, lądowisko to wafelkowa miseczka polana lukrem, most to pasek ciasta "oparty" na polowie miseczki waflowej ot i cała tajemnica CYTAT(Jutta) Samochody, samoloty i weza zrobila corka, reszta to moja praca
to nie takie trudne, lądowisko to wafelkowa miseczka polana lukrem, most to pasek ciasta "oparty" na polowie miseczki waflowej :lol: ot i cała tajemnica Jutta.. otwieraj cukiernie z córką u. CYTAT(Jutta) to nie takie trudne(...) ot i cała tajemnica
no, banalne
Jak juz sie człowiek rozpedzi to sam nie wie, kiedy wszystko zrobił
tort dookoła pokryty był bita śmietana którą musiałam częściowo zdjąc bo "dzie pojada amochody, jak djoga ziamknieta bedzie ?"
marg., czy mogłabym Cię prosić o link do przepisu tego zajca:
https://static.flickr.com/10/14012022_15c26be1ae_m.jpg Bardzo Ci dziękuję
Jutta, artystka z Ciebie Powinnaś robić torty na zamówienie, byłabym pierwszą klientką
CYTAT(KM) Jutta, artystka z Ciebie Powinnaś robić torty na zamówienie, byłabym pierwszą klientką
Moze kiedyś bedę je robic ? kto wie
[post usunięty]
Jutta adoptujesz mnie.
Witajcie,
taka zdolna to nie jestem jak np. Jutta, ale też cosik wyrobiłam własnymi rękami ( do dziś w to nie wierzę, że to ja, bo w przeszłości nawet najłatwiejsze ciasto mi nie wychodziło )i chciałam Wam przedstawić moje wielkie wypieki: to letni torcik truskawkowy to coś poważnego na bardzo poważne spotkanie rodzinne a to na urodziny mojej słodkiej córeczki (z tego jestem najbardziej dumna) Teraz walczę z królikem , jeżeli coś z tego wyjdzie napewno zaprezentuję na tym pysznym forum... CYTAT(Izuka) marg., czy mogłabym Cię prosić o link do przepisu tego zajca:
https://static.flickr.com/10/14012022_15c26be1ae_m.jpg Bardzo Ci dziękuję Izuka, Marhe jest wyjechana.
Bardzo Ci dziękuję, tak też myślałam...
Może cosik mi wyjdzie bez instrukcji
Izuka, piekne !!! a talent sie ujawnia w miare pieczenia nastepnych ciast !
lokomotywa- straszydlo ktore wyladowalo w koszu zanim ujrzalo stol
i zostala zastapiona lekkim torcikiem i moja pierwsza w zyciu rolada z bita smietana i jagodami CYTAT(Izuka) marg., czy mogłabym Cię prosić o link do przepisu tego zajca:
https://static.flickr.com/10/14012022_15c26be1ae_m.jpg Bardzo Ci dziękuję przepraszam, że dopiero teraz sie odzywam (nie było mnie) Niestety to tylko zdjęcie z netu, przepisu nie mam Izuka, piękne te Twoje torty. Bardzo eleganckie Bogusiu, Twoje dzieła jak zwykle urocze (co Ty chcesz od tej lokomotywy??)
Kolejny tort na urodziny Mate - tym razem zamowiony w cukierni przez chrzestna
Bogusiu, dlaczego ciuchcie wywalilas do kosza ? byla bardzo ladna !
No właśnie też sie zastanawiam Bogusiu dlaczego takie piękne dzieło wylądowalo w koszu ?
To, zeby nie bylo, ze niewinna lokomotywe wywalilam to sie wytlumacze.
Po pierwsze to ona wyglada jako tako, ale tylko z daleka Na tym malym zdjeciu nie widac wad kontrukcyjnych. Specjalnie takie wstawilam. A najwieksze wady ujawnily sie nazajutrz po wykonczeniu. Bo za produkcje zabralam sie 2 dni wczesniej, zeby, o ironio, pozniej w pospiechu nie robic. Ciasta wewnetrzne wyszly zadziwiajaco dobrze wiec zachecona sukcesem , pomyslalam ze w takim razie szybko machne lukier zamiast do jutra odkladac. No i niestety, nastepnego dnia okazalo sie, ze konstrukcja zawiodla. Rolada pelniaca role tej traby na gorze najwyrazniej sie troche rozmoczyla i spuscila nos na kwinte. Podwazylam calosc probujac ratowac co sie da, z zamiarem podlozenia czegos pod lokomotywe...lukier zaczal zlazic i wszystko sie walic. Myslalam, ze chociaz wnetrznosci uratuje. I tak zamierzalam przy konsumpcji zewnetrze wywalic bo ta chemia w barwnikach... Wlasciwie to gdyby nie usilne prosby starszego rodzenstwa*, ktore chcialo dla Merliniaka lokomotywe, to bym sie w tym barwnikach nie paprala. Ale niestety, po sciagnieciu lukru okazalo sie, ze barwniki przelazly do srodka ciasta i po okrojeniu tylko kawalek niezabarwiony zostal. Koniec z tortami do ogladania! Bedzie klasyka wybitnie do jedzenia. * Rodzenstwo zadowolilo sie udzialem przy produkcji lokomotywy i efektem koncowym wiec ladowanie w koszu usprawiedliwili
Ech, ten Mate to szczesciarz!
Marghe, fajnie, ze jestes spowrotem! Jakies impresje kulinarne z wakacji? CYTAT(Bogusia123456) Ech, ten Mate to szczesciarz! :)
Marghe, fajnie, ze jestes spowrotem! Jakies impresje kulinarne z wakacji? :D kwaśnica i schabowy Ale mozę jeszcze nadrobię
Izuka torty superowe, co do księżniczki to ja się chyba przymierzę na urodz. chrześnicy, ale pewna nie jestem
Jutta dzieło sztuki!!!!!
Bardz dziękuję za ciepł komentarze, a teraz chce Wam przedstawić tego niby królika, który okazał się totalną porażką
oczywiście zdjęcie zostało zrobione świeżo po "doklepaniu" drażetek Stało się z nim podobnie jak u Bogusi123456 z lokomotywą... Wszystko byłoby cacy (tak myśle) gdyby to było w domu, ale...zacznę od początku: zrobiłam podstawę, na to większy biszkopt - jako rondo cylindra, obsmarowałam to b.śmietanąi bach do lodówki, po paru minutach musiałam go wyjąć i po wertepkach jechać na działeczkę, co spowodowało wewnętrzne wyciskanie soków z owoców - doklepałam - wrzóciłam do lodóweczki na działeczce i luli... z samego rana wyjełam cylinder i zajęłam się wpasowywaniem królika ( w międzyczasie przyjechał drugi, kupny torcik, który zajął w lodówce miejsce mojego cylinderka), no i zaczęła się topić śmietanka , draże spływały, królikowi uszy zaczęły rozjeżdżać się na boki, a lodówka i tak nie zmieściłaby tego wielkoluda. Przed samą imprezką doklepałam wszystko ponownie, wyglądało trochę żałośnie ale wszyscy udawali że jest oki... ale to nie wszystko, na koniec musiałam uciąć uszy i to cała przygoda mojego królika, myślę, że z dostępem do lodówki i bez "wertepkowych telepacji" było by oki... To mnie nie zraziło, teraz przymierzam się do zrobienia łaciatego tortu ( krowiastego) Aaaa, próbowałam wykleić cylinder masą marcepanową - to już wogóle tragedia- wylądowała w koszu... CYTAT(Jutta) Kolejny tort na urodziny Mate - tym razem zamowiony w cukierni przez chrzestna :wink:
Jutta, w której cukierni był zamówiony?
urodzinowy Olive
CYTAT(Bogusia123456) urodzinowy Olive
wowwwww u.
u. dzieki!
Okrutnie proste w wykonaniu. Poszlam na latwizne bo dziecko chcialo kaczke Jeszcze w wersji ulepszonej z innymi dodatkami
śliczny,cudny,piękny
Ty Bogusia to masz talent kobieto
Addera: "Ja nie wiem po jaką chusteczkę katuję się tym wątkiem"
SIĘ PODPISZĘ ale Wasze dzieci amja fajnie! mi sie na razie udalo pierwszy raz zrobic DOBRZE nalesniki!
Bogusia, alez Ty masz pomysły!
Zazdroszczę za miesiac urodziny Gaby.. hmm. Dobrze,ze nie umie korzystać z internetu.. CYTAT(marg.) Bogusia, alez Ty masz pomysły!
Marg. ksiazke z pomyslami Tylko musze ja gdzies dobrze schowac bo jak mi co niektorzy solenizanci wyboru dokonaja to...
[quote="Bogusia123456"]u. dzieki!
Okrutnie proste w wykonaniu. [quote] to ja prosze o przepis dziekuje u.
A prosze bardzo
Przepis zywcem z ksiazki( The Best of Sainsbury`s Cake Decorating Janice Murfitt) (ja troche pozmienialam acz i tak malo jak na mnie ) Tort-skarb [b]Ciasto- szybkie, krecone 175g maki samorosnacej ( z dosypanym juz proszkiem do pieczenia) 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia * 175g mialkiego cukru 175g miekkiego masla lub margaryny 3 jajka Wlaczyc piekarnik ustawiajac na 160st. Natluscic forme keksowa (taka na 1kg) i wylozyc dno papierem do pieczenia. Rozne dodatki w zaleznosci od przeznaczenia. W tym przypadku dodalam 2 lyzki kakao i 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (rozpuszczonej nad grankiem z goraca woda) Make przesiac z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodac cukier, margaryne i jajka. Wymieszac razem drewniana lyzka Ubijac mikserem przez ok 1-2 min az bedzie gladkie i blyszczace. Dodac czekolade. Wymieszac. Wylac do formy. Upiec (ok 1h 10min) *w/g przepisu jesli ciasto ma byc pieczone w keksowce albo innej glebokiej formie, zalecaja pominiecie proszku do pieczenia (chyba, ze uzyta jest zwykla maka a nie samorosnaca) bo ciasto moze opasc. Ja jednak dodalam bo pieklam w dosc dlugiej keksowce(pozniej przycielam boki) Pozwolic ciastu odpoczac po wyjeciu z piekarnika, nastepnie, po ok 10 min, wyjac na siatke druciana i zostawic do wystygniecia. `Polewa` fudge 75g niesolonego masla 3 lyzki mleka 25g ciemnego (nierafinowanego), miekkiego cukru trzcinowego (Muscovado) 1 lyzka molasy 375g przesianego cukru pudru ew. dla dodatkowego koloru- 1 lyzeczka kakako(przesianego) Maslo, mleko i cukier podgrzac w misce nad garnkiem z gotujaca woda. Mieszajac od czasu do czasu az maslo i cukier calkiem sie rozpuszcza Zdjac z garnka i dodawac powoli cukier puder. Ubijac do gladkosci az zrobi sie blyszczace. Nakladac szybko na wystygniete ciasto (dla uzyskania gladkiej powierzchni) Odkroic gore ciasta na grubosc ok 2,5 cm (na wieko (A)- schemat ponizej)) Nastepnie z wieka(A) odciac wzdluz pasek © grubosci ok 2,5 cm Wierzch i boki skrzyni(B)posmarowac kremem . Wygladzic plaskim nozem zanurzanym w goracej wodzie. To samo z gora i brzegami wieka. Udekorowac skrzynie. Odkrojony od wieka prostokat© ulozyc mniej wiecej w polowie gory skrzyni(B) (wzdluz rzecz jasna) i na nim oprzec wieko. Skarby do skrzyni (czyli wszelakie jadalne badziewie na klejnoty wygladajace i gotowe! PS 1. do podklejania , jak zwykle w takich przypadkach,przydaje sie podgrzana marmolada morelowa 2. podstawke tortu mozna posmarowac ww mazidlem z marmolady i wysypac ciemnym cukrem nierafinowanym typu Demerara-bedzie robil za piasek
Skrzynia skarbów jest gebnialna - szczególnie dla pirato-maniaków
Ja poprosze o szczegółową instrukcje nakładania masy marcepanowej.
Jak to wałkować zeby sie nie kleiło, jaką grubość nakładać, czym farbowac i wszelkie inne tajniki. Ja ostatnio sie tak namęczyłam że mam dosc a tu idą chrzciny. Marg poszukaj dla mnie tort wózeczek
Mamami, wedle mojej `wiedzy` to mase marcepanowa naklada sie raczej pod te z cukru pudru (rozwalkowywana ( i ma ona na celu wzmocnienie konstrukcji i `wygladzenie`- to taki jakby podklad.
Na to sie rozwalkowuje pokrycie z cukru pudru-lukier (albo tzw royal icing czyli lukier inaczej ) ktory mozna tez barwic barwnikami spozywczymi (albo sie juz gotowy, kolorowy kupuje) Nie wozek ale z wozkiem https://members.westnet.com.au/pnalepa/Cake.../picture15.html https://www.cakesbyann.co.uk/christenings.htm https://cakesbycindy.photosite.com/album23/...ge_on_pink.html https://cakesbycindy.photosite.com/album23/ inne nadajace sie moze na te okazje https://uk.search.yahoo.com/search/images?p...vc=&fr2=tab-web https://stephanies.photosite.com/album2/ https://jhull3.photosite.com/christeningcakes/ https://casperzz.photosite.com/cakes_tortes/?page=5 https://casperzz.photosite.com/cakes_tortes...s/IM000705.html https://karacakes.photosite.com/album1/ https://jweston1.photosite.com/album5/ https://tstaley.photosite.com/baby_shower_cakes/ https://gallery.photosite.com/?action=searc..._af&query=cakes
Bogusiu dziekuje. ten z pierwszego linka z białym wozeczkiem tojest to.
Juz nawet wymyslilam jak to zrobic zeby ten wozeczek sie trzymal, naloze mase na wyciete elementy z andruta. I jeszcze pytanie. Ja sie robi taka mase cukrowa? CYTAT(Bogusia123456) A prosze bardzo
Przepis zywcem z ksiazki( The Best of Sainsbury`s Cake Decorating Janice Murfitt) dzięki ! u. CYTAT(mamami) I jeszcze pytanie. Ja sie robi taka mase cukrowa?
Mamami, przyznaje, ze ja kupuje juz gotowa Tzn te do rozwalkowania taka (albo juz rozwalkowana nawet) Przy walkowaniu podsypuje sie ja cukrem pudrem (mozna tez wygladzac maka ziemniaczana) Jesli chcesz zrobic to dam przepis z ksiazki. Czy moze potrzebujesz tzw Royal icing czyli ten, ktory, oprocz pokrycia, nadaje sie tez do wiciskania i robienia dekoracji? https://www.imaginativeicing.demon.co.uk/ro...royalicing.html https://www.imaginativeicing.demon.co.uk/ro...howtocover.html https://magazines.ivillage.com/countrylivin...,402398,00.html https://home.ivillage.com/cooking/recipes/d...andRef=msnwomen https://www.bbc.co.uk/food/recipes/database...cing_2360.shtml https://www.foodnetwork.com/food/recipes/re...6_25188,00.html I do wyciskania takich rzeczy https://www.imaginativeicing.demon.co.uk/ro...howtopipe2.html https://www.imaginativeicing.demon.co.uk/ro...eginnerspiping1 https://www.cybernex.net.au/clubs/pathfind/...how%20to%20use'
Bogusiu musiałby byc ten Royal. taki tez sie da gotowy kupic, tylko ciekawe czy u nas cos takiego jest do dostania.
Powiedz mi jeszcze drogie toto jest? CYTAT(mamami) Bogusiu musiałby byc ten Royal. taki tez sie da gotowy kupic, tylko ciekawe czy u nas cos takiego jest do dostania.
Powiedz mi jeszcze drogie toto jest? Gosiu, ten Royal? Widzialam u nas w puszkach takich plastikowych- cos ok. 2 funtow. Albo w proszku (trzeba tylko dodac odrobine wody chyba)- tez tak jakos. Ten do rozwalkowania tez tak jakos. Najmniejsza paczka, chyba 250g- ok funta. W Polsce moze taniej One tez sa dosc latwe do zrobienia. W zastosowaniu trudniejsze bo np przy tym krolewskim trzeba kilka warstw nakladac dla uzyskania ladnej powierzchni. I czekac az kazda dobrze zaschnie. Jesli ciasto okragle to najlepiej na obrotowej tortownicy. Pozniej to wypolerowac do gladkosci. (jak tylko tak od strony teoretycznej )
Mamami, moze jakis zaprzyjazniony cukiernik sprzeda Ci kawalek takiej masy do rozwałkowania ? bo w Polsce to tylko w sklepach dla cukiernikow widzialm takie cuda .
Jutta no właśnie czekałam na twoj odzew. Powiedz mi czy ty swoje cudeńka z masy marcepanowej robisz czy jeszcze czego innego uzywasz?
W sumie ten wózeczek co sobie wybrałam jest dośc prosty bo to w miare płąski wzór na poziomej powierzchni i jak sie uprę to go z masy po prostu zrobię ale może byłoby ładniej z czegoś sztywniejszego. CYTAT Masa cukrowa Przepis Alki: 400 g cukru pudru 50 g glukozy 2 łyżeczki żelatyny 35 ml wody Żelatynę rozpuszczamy w 35 ml wody i mieszamy z cukrem pudrem i glukoza. Nie ukrywam, że najszybciej zrobimy to przy pomocy malaksera, ale ręcznie też jest to możliwe. Jak już mamy kulę elastycznej masy to ją rozwałkowujemy na placek dość duży, który kładziemy na naszym torcie i ugniatamy Dalsze rady Alki CYTAT - łatwiej się wałkuje masę po posmarowaniu blatu i wałka olejem, dosłownie kilka kropli, niż podsypywaniem krochmalu,
- można masę zafarbować na etapie wyrabiania owej masy, ale lepiej to robić barwnikami suchymi niż płynnymi, - używam glukozy tylko w proszku, kupionej w sklepie spożywczym i jest jak najbardziej dobra Efekty w wykonaniu Iguany Wszystko podprowadzone z CinCina
mniam mniam tten tort musiał być pyszny
CYTAT(mamami) Jutta no właśnie czekałam na twoj odzew. Powiedz mi czy ty swoje cudeńka z masy marcepanowej robisz czy jeszcze czego innego uzywasz?
W sumie ten wózeczek co sobie wybrałam jest dośc prosty bo to w miare płąski wzór na poziomej powierzchni i jak sie uprę to go z masy po prostu zrobię ale może byłoby ładniej z czegoś sztywniejszego. Mamami, uzywam marcepanu, ktory barwie ogolnie dostepnymi barwnikami spozywczymi, tak samo jak np. masę do tortu, oraz lukru. Ten tort - wozek jest bardzo ladny i efektowny, od razu wpadl mi w oczy Wiesz, mysle, ze oprocz prostokatnego wozka, musialabys ubiec biszkopt okragły, który po przecięciu na połowe, i postawieniu pionowo, posłuzyłby za budkę. Aby budka miała wiekszą stabilnośc radziłabym Ci pokroić biszkopt tak, by po przekrojeniu całości, wyglądał jak tort pietrowy, czyli wszystkie płaty ciasta ulozone jeden na drugim. Łatwiej bedzie wówczas przełożyc tort i udekorować i nie będziesz sie musiała martwić, że cos Ci odpadnie ! nie bedzie także potrzeby uzywac konstrukcji z andruta, czy wafla
Ahojte ja som zo Slovenska a tiež pečiem torty tie vaše sú nádherné,veľmi krásne,neviem či mi budete rozumieť,ale tento link si odložim do obľúbených .Posielam moje torty.Majte sa krásne.A prajem ešte veľa krásnych tortičiek
[/img]https://www.mamatata.sk/uploads/img/Gallery384/DSC00001_small.JPG[img] [/img]
A ešte par
A ešte dve
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|