Tak jak w temacie...
Napiszcie jakie znacie sałateczki ale takie szybkie i smaczne oczywiście.
Znudziła mi się już ryżowa, kuskus i porowa.
Tak jak w temacie...
Napiszcie jakie znacie sałateczki ale takie szybkie i smaczne oczywiście. Znudziła mi się już ryżowa, kuskus i porowa.
-makaron
-kukurydza puszkowa -czerwona fasola puszkowa -ryż ugotowany -tuńczyk zapuszkowany:) Wszystko razem wymieszać z majonezem i łyżką jogurtu naturalnego. Pycha:)
Ja tam lubię szybkie i proste a ta jest najprostsza na świecie!
- tuńczyk w sosie własnym - ser żółty - cebula - majonez - sól i pieprz Sałatkę układa się warstwowo zaczynając od tuńczyka (któreko odsączamy z zalewy), na to ser na grubej tarce ścieramy, i na ser cebulka posiekana w drobną kostkę. Cebulkę solimy i pieprzymy. I tak do wyczerpania składników - kończymy na cebuli. Na to majonez (który można zmieszac z jogurtem naturalnym) i całość posypać czymś zielonym (szczypiorek, koperek - albo nic!) Ja tam lubię
Liście sałaty
feta kukurydza z puszki, pokrojona w kostkę papryka, pokrojony w kostkę lub plasterki świeży ogórek, rzodkiewka można też dodać jajko ugotowane na twardo i pokrojone w cząstki pokrojone w cząstki maleńkie pomidorki na to sos jogurtowy dużo zieleniny
Mniam mniam....
Wypróbuję przy najbliższej okazji , popróbuję i napiszę Dzięki!Wiedziałam ,że mogę na Was liczyć Jakby się Wam jeszcze jakaś sałateczka przypomniała to piszcie..... Całusy!
Radzę wrzucuć do wyszukiwarki (polecenie "szukaj" na górze strony, pomiędzy "FAQ" a "Użytkownicy") hasło "sałatka" a będziesz mieć do wyboru , do koloru furę przepisów.
Wiesiu
Dzięki gorace!Masa tam ciekawostek Szkoda ,że wcześniej nie wiedziałam o tym .
25 dag grzybów świeżych lub kiszonych (borowików, koźlarzy, podgrzybków), 20 dag makaronu (świderków, muszelek lub kokardek), 20 dag gotowanej szynki, 2 pomidory, 2 jaja, 5-6 łyżek majonezu, natka pietruszki, odrobina cukru, sok z cytryny, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
Grzyby oczyścić, wypłukać, zalać wrzącą lekko posoloną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ugotować (kiszone osączyć na sitku). Makaron ugotować w osolonej wodzie, osączyć i wystudzić. Osączone grzyby, pomidor i jajo dość grubo pokroić, szynkę pociąć na krótkie paski, wymieszać z makaronem, posiekaną pietruszką, majonezem. Przyprawić do smaku cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Udekorować cząstkami jaj, pomidora i natką pietruszki. ____________________________________________________________ Puszka kukurydzy, 2 strąki czerwonej papryki, 2-3 ogórki kiszone, 2 marchewki, pietruszka, ćwierć selera, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, zielenina, cukier, sól, pieprz Marchew, seler i pietruszkę obrać, ugotować w małej ilości wody, odcedzić. Paprykę oczyścić z nasion. Ogórki kiszone obrać. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, zieleninę posiekać i wymieszać z osączoną kukurydzą. Przyprawić do smaku, wymieszać z sosem przyrządzonym z majonezu i jogurtu. Podawać z pieczywem jako jarską przekąskę lub jako dodatek do wędlin, ryb i innych mięs ___________________________________________________________ 4-5 mięsistych twardych pomidorów, 4-5 cebul białych lub czerwonych, 2-3 ogórki sałatkowe, 2 pęczki szczypiorku, 2-3 strąki papryki w różnych kolorach, 15 dag bryndzy lub startego rokpolu, pęczek koperku, słoiczek majonezu, słoiczek sosu tatarskiego, oliwa, sok z cytryny lub ocet winny, cukier, pieprz, sól Przygotować szklane naczynie (najlepiej w kształcie walca) o średnicy ok. 20 cm. Pokroić warzywa: pomidory - na cząstki lub na półplasterki, cebulę - w kostkę, obrane ogórki - w półplasterki, paprykę - w paski lub grubą kostkę, szczypior - bardzo drobno. W szklanym naczyniu ułożyć produkty warstwami. Z wierzchu posypać warzywa pokruszoną bryndzą lub rokpolem, posiekanym koperkiem i ustawić naczynie na stole na jakimś podwyższeniu. Wokół surówki ustawić sosjerki lub miseczki z majonezem, sosem tatarskim, dzbanuszki z oliwą i sokiem z cytryny albo octem winnym oraz przyprawy. Każdy uczestnik posiłku doprawia swoje porcje surówki tak, jak lubi. Taką surówkę można podać zarówno na przystawkę, jak i do drugiego dania. ____________________________________________________________ Szklanka ryżu ugotowanego na sypko, mała puszka zielonego groszku, 20 dag chudej szynki, strąk czerwonej papryki, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki rodzynek, 2 łyżki posiekanych zielonych listków lub płaska łyżka otartego majeranku, po łyżce posiekanej zielonej pietruszki i koperku, 5-6 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz Ugotowany ryż skropić łyżeczką soku z cytryny, wymieszać. Groszek odcedzić. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę pokroić w cienkie paski, a szynkę w kostkę. Wymieszać dokładnie sok z cytryny z solą, pieprzem, cukrem i olejem, a następnie z ryżem. Dodać orzechy, rodzynki, paprykę, szynkę, groszek i zieleninę. Ponownie wymieszać, przykryć, wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Podawać w salaterce wyścielonej liśćmi sałaty, udekorować ćwiartkami pomidorów i gałązkami majeranku. _____________________________________________________________ Mały słoik buraków konserwowych, 1-2 cebule, 3 jaja ugotowane na twardo, kiszony ogórek, 3 łyżki majonezu, natka pietruszki, 2 łyżki wyłuskanych pestek słonecznika, sól, pieprz Buraki, jaja i ogórek pokroić w drobną kostkę. Włożyć do salaterki, posypać solą i pieprzem. Dodać 2-3 łyżki majonezu i wymieszać. Posypać posiekaną natką oraz uprażonymi na patelni pestkami słonecznika.
Kasiunia dziękuję
Znasz może jakieś z porów sałatki? Dostałam masę porów a tej sałatki , którą robię od zawsze mam już dosyc.
Monika surówka :
Surówka z porów, papryki i pomidorów 2-3 pory, 2 strąki papryki (może być marynowana), 2 pomidory, olej słonecznikowy, sól Warzywa dokładnie umyć. Z porów odciąć korzonki, z papryki usunąć gniazda nasienne. Jasne części porów pokroić w talarki, paprykę w cienkie paseczki, pomidory w plasterki. Wszystko połączyć, posolić, skropić olejem i wymieszać. Podawać do pierogów, dań z ryb i potraw jarskich. __________________________________________________ Surówka z pora 2 duże pory, 2 duże winne jabłka, 4 łodygi selera naciowego, łyżka soku z cytryny, mały pojemnik kefiru, łyżeczka musztardy, cukier, sól Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Białe części pora pokroić w cienkie plastry, starannie wypłukać i osączyć na sicie. Łodygi selera obrać z włókien i pokroić na cienkie plasterki. Wszystko wymieszać z kefirem i musztardą. Posłodzić i posolić do smaku. Podawać do dań z wieprzowiny i z ryb. ____________________________________________________ Por w majonezie 3/3 pory, 2 jajka na twardo, 2/3 żądełka czosnku, majonez, sól, pieprz. Poru pokroić w półksiężyce, jajka ugotować na twardo, skroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praske, posolić, dodać pieprzu , wymieszać z majonezem. _____________________________________________________ Sałatka porowo/makaronowa makaron, 2/3 pory, puszka tuńczyka w sosie własnym, 2/3 jajka, majonez, łyżka jogurtu naturalnego. Makaron ugotować, wystudzić, dopdać tuńczyka, jajka ugoptować na twardo, skroić w kostkę, pora sparzyć ukropem do miękkości, pokroić w półksiężyce, dodać majonez, jogurt, posolić....wymieszać ____________________________________________________ Palce lizać:)
A ja jadłam u pewnej mojej przyjaciółki na imprezie z okazji... 70 urodzin wspaniałą, oryginalną i w ogóle cudowną sałatkę. Do tego superprostą: arbuz (może byś porobiony w eleganckie kulki), cebula (lepiej cukrowa) w postaci wiórków i winegret z musztardą. Jest to tak pyszne, jak nie weim co. Maria nauczyła się jej u Angoli, ale wątpię by oni to wymyślili. Zaryzykujcie - warto
Pory w krązki + jabłko + majonez + jogurt = dobra suroweczka
M.
Piersi kurze ugotowac (można w rosole), schłodzić , pokroić w kostkę.
Dodac ananansa (też kostka), orzechy włoskie pokruszone, ew. kukurydzę z puszki. Sosik : majonez z duuuuuuuużą ilością curry M.
Ja do tej twojej z kurczakiem, ananasem i orzechami daję jeszcze seler naciowy.
No no no....
To teraz nic tylko won do kuchni i sałateczki trzaskać z porami A potem zaprosić Was wszystkie i próbowac, próbować , próbować Dziekuję raz jeszcze Dam znac jak coś z nich zrobie i jak smakowało
Hejka moze salatka z makreli
1 makrela 1 puszka groszku 1 ogorek swiezy potarkowany odsaczony majonez ser zolty tarkowany Wszystko pokolei polozone warstwowo bez przypraw.SMACZNEGO.
Saladka z pora
3 szt.pora sol pieprz smietana gesta Pokroic pora dodac skladniki i wymieszac . Polecam jest super.
Kapuste pekinska drobniutko posiekac, posypac kukurydza, popieprzyc, posolic, dodac jogurt naturalny z niewielkim dodatkiem majonezu. Pyyyszne!!!
Ogórkowo-ziemniaczana
ogórek świeży, ogórki konserwowe (pokroić w kostkę) -1 dymka, 1 jabłko (też pokroić w kostkę) -4 ziemniaki ugotowane w mundurkach -szczypiorek lub natka pietuszki świeża majonez wymieszać pół na pół ze śmietana 12%, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, pieprz, sól do smaku i łyżkę octu winnego. Wszystko razem wymieszać.
Prosze podajcie dobra salatke z kurczaka .oby byla bez owocow.Dzieki....
Jak patrzę co ja kiedyś gotowałam to brrrr..
A macie przepis na jakąś dobrą letnią sałatkę?
Pycha jest ta sałatka z cukinią:
https://www.przepisy.pl/przepis/surowka-z-cukinii Bardzo prosta, zaledwie kilka składnikow. Robię albo samą jak mam ochotę na coś lekkiego na kolację. Albo jako dodatek do obiadu. Kiedy nie mam ochoty na tradycyjną mizerię czy na pomidory. Sama szukam aktualnie dobrych sałatek owocowych . Może ktoś poratuje? To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|