To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

dieta bezglutenowa

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

oluśia
Szukam osób które moją sprawdzone przepisy dla dzieci przy diecie bezglutenowej . Będę bardzo wdzięczna za pomoc . Mój roczny synek jest na diecie od tygodnia. Mineły kolki i bóle brzucha ale kompletnie nie wiem co mu gotować .
skanna
Ale przepisy na co? Bo każdy przepis, który nie zawiera mąki pszennej, żytniej, produktów jęczmiennych i owsianych jest jak najbardziej dozwolony. Jeśli to jest dieta tylko bezglutenowa to musisz wyłaczyć pieczywo z wyżej wymienionych zbóż, makarony, kasze oraz czytać skład produktów które kupujesz - słodyczy, słoiczków z obiadkami dla dzieci, przetworów mlecznych, mięsnych itd. Resztę można gotować normalnie.

Tutaj masz listę produktów dozwolonych, podejrzanych i zabronionych.
oluśia
Witaj Skanna. A już zapoznałam sie z listą zabronionych produktów przy diecie bezglutenowej.Ale moje dziecko bardzo lubi pierogi i kopytka naleśniki Szukam sprawdzonych przepisów z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej może jakieś ciasteczka . jakie proporcje ? czy wszystko tak samo jak ze zwykłej mąki tylko dodaje się kukurydzaną Napewno są rodzice którzy mają dzieci na takiej diecie i posiadają takie przepisy i chcą się podzielić.Pozdrawiam
konto_usunięte
polecam forum [edit: moderacja]
jak dla mnie-skarbnica wiedzy. dużo przepisów, rad itp.
jak chodzi o pierogowo-kluskowe rzeczy, to do takich celów są specjalne bezglutenowe mąki, dostępne w sklepach dla celiaków, ze zdreową żywnością, na stronach producentow itp.
moj mąż jest bezglutenowy- da się życ. nawet ciasta nauczyłam sie piec, nie mowiąc o pierogach i nalesnikach.
trzeba tylko dokladnie czytac etykiety, bo gluten czai się wszedzie 37.gif ale mozna się nauczyć.
polubiłam dzieki temu np mąkę kukurydzianą, ktora do zagęszczania np nadaje się wg mnie lepiej, niż zwykła. dzięki temu gotujemy i jemy wspólnie. praktycznie tylko chleb mamy osobny.

poczytaj- dużo ciekawych rzeczy mozna znaleźć na tamtej stronie.
oluśia
Dzięki Rzodkiewka super ta strona !!!! Ja bardzo lubię gotować więc myślę że powoli wszystkiego się nauczę a moja rodzinka także przyzwyczaji się do diety Kacperka. Znajde takie przepisy żeby wszyscy mogli jeść. Mam pytanko czy kupujesz chlebek kukurydziany ? Bo u nas w piekarni jest taki chlebek kukurydziany na kromeczki czy lepiej kupować pieczywo w sklepie ze zdrową żywnośćią ? A jeszcze jedno rozumię że do zagęszczania sosów mogę spokojnie używać mąki kukurydzanej?
konto_usunięte
nie ma takiej opcji, żeby to był chleb WYłACZNIE z mąki kukurydzianej.
po prostu musi mieć tylko pewną część mąki kukurydzianej, podejrzewam, że ok 20 %max.
po prostu by nie wyrósł, bynajmniej nie w takim wymiarze icon_smile.gif
podejrzewam, że jest pszenny właśnie z dodatkeim kukurydzy.
więc absolutnie odradzam go jako chleb bezglutenowy- bo taki nie jest.
oprócz tego, został wyprodukowany w piekarni, w której piecze się glutenowe pieczywo- więc dodatki glutenu ma na milion procent.
to nie jest dobry pomysł.

ja piekę wg przepisów z forum, czyli z dodatkiem mąki bezglutenowej. albo z samej kukurydzianej- ale wtedy to raczej typowego chleba nie przypomina. ale dobre jest. generalnie- mój mąż nie jest wyjątkowo "chlebowy", pieczywo nie stanowi bazy posiłków- więc często go nie popełniamy wink.gif


mąka kukurydziana jest super do zagęszczania sosów, zup-jak kto lubi, panierowania mięsa, warzyw itp. jest bardzo obojętna w smaku, nie narzuca swojego posmaku potrawie, bardzo delikatna. nie zbryla się i nie grudkuje, jak pszenna- nie robią się w sosie kluski, jeśli się dobrze nie rozmiesza.
mozna do zagęszczania używać skrobii bezglutenowej- ale nam bardziej smakuje maka kukurydziana.
mozna się przyzwyczaić. ja u siebie też widze pozytywny efekt diety męża- nie ma ciasteczek, chlebusiów, czuję się lepiej- nie mam apetytu na słodycze (wcześniej potrafiłam wchłonąc ogromne ilosci słodkiego), wcale mi nie smakuje pieczywo- a zwłaszcza białe.


i jeszcze jedna rada- uwaga na syrop glukozowo-fruktozowy, substancję słodzącą, ktora jest dosc powszechna: często jest pozyskiwana z pszenicy, więc zabroniona.
oluśia
Bardzo dziękuje za te cenne informacje .Jak dobrze mieć tak dobrego speca od glutenu - oczywiśćie piszę o tobie Rzodkiewka Dla mnie jest to coś nowego a brakuje czasu żeby na spokojnie o wszystkim poczytać .Dobrze że nasz Glutenek uspokoił się na tej diecie i możemy zacząć nowy rozdział. Miałam duże wątpliwośći co do tego chleba koniecznie muszę poszukać przepisu na chlebek . Co do syropu to mnie zaskoczyłaś tego jeszcze nie doczytałam.Kacperkowi słodyczy nie dawałam a do picia robie mu kompocik z jabłek bo ma jeszcze dokucza mu refluks więc słodycze miał zabronione a soczki mu nie służyły. Wskakuje na polecaną przez Ciebie stronkę szukać cennych przepisów Pozdrawiam
oluśia
Może ma ktoś przepis na gofry bezglutenowe ?! Pozdrawiam
Orinoko
Ja mam, moge Ci podeslac, skopiowalam z forum alergia na gazecie, jeden przepis wyprobowalam, choc dziecko nie bylo entuzjastycznie nastawione
Wafle gryczane
kerstink 05.04.06, 11:26 zarchiwizowany
100g maki gryczanej
2 lyzki 'z gorka' maki ziemniaczanej lub kukurydzianej
szczypta soli
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
100 ml wody lub mieszanki wody i dozwolonego mleka
1 lyzka syropu ryzowego lub daktylowego lub fruktozy

Wszystkie skladniki mieszac, zostawic na 10 minut. Przy sredniej temp. piec 5
minut w gofrownicy.
Reszta na maila, napisz czy chcesz
oluśia
Dzięki Orinoko zbieram wszystke przepisy na dietę bezglutenową i bezmleczną chyba że w przepisie można użyć mleko które pije dziecko ja daje Kacperkowi Prosobe Pozdrawiam
oluśia
mój adres - alexsa@orange.pl
Orinoko
Już wysyłam maila, przepraszam, ale nie zaglądałam tutaj bardzo długo.
Ania
Ela-mama
Ja swojej małej (3 latka) piekę gofry ziemniaczane. Starkowany ziemniak (lekko odcisnąć) + szczypta soli + trochę mąki ziemniaczanej + trochę oleju i ewentualnie trochę żółtka. Poczekać aż się lekko przypiecze, wtedy odejdzie od gofrownicy.
Olenia17
Witam icon_smile.gif nazywam sie Ola. mimo że mam 17 lat jestem na diecie bezglutenowej. To znaczy zaczynam być...niestety... w te wakacje wybrałam się do Gołubia na wczasy zdrowotne. Tak na prawdę pojechałam tam żeby schudnąć chociaz nie jestem otyła ani z nadwagą. Jadło sie tam same surówki i lecza i zupy bez dodatków vegety czy tam różnych przypraw. któregoś dnia na wykładzie pani doktor Dąbrowskiej usłyszałam że jest badanie na produkty pokarmowe które nie są przyswajane w moim organiźmie. "badanie na nietolerancje pokarmową". zaciekawiło mnie to i zdecydowałam sie zrobić je. kosztowało 600 złotych ale jak sie okazało było baaaardzo warto. Wykryto u mnie tak dużo produktów ktore mój organizm nietoleruje że pani doktor złapała sie za głowe i powiedziała że jeszcze nie widziała takiej sytuacji. kiedy powiedziała że mam zastosować diete bezglutenową nie wiedziałam o co chodzi. Wysłala mnie do dietetyka i on mi wszystko powiedział. Załamałam sie bo okazało się że natychmiast mam na nią przejść. teraz wiem czemu mam troche sadełka mimo tego że na prawde nie jem dużo. Bralam leki bo często po posilku czulam sie źle. moje żywienie jakie prowadzilam do tej pory uleglo calkowitej zmianie . Ciężko mi jest ale pocieszam sie tym że dzięki temu będe zgrabna icon_wink.gif Mam do Was wielką, ogromną prośbę: widze że znacie parę przepisów na dietę bezglutenową więc jakbyście mogli przesłać nawet po jednym przepisie na maila bylabym ogromnie wdzięczna! nie mogę niestety codziennie wchodzic na forum i czytac dlatego prosiłabym na maila. To naprawde niewiele czasu trzeba a bardzo mi pomożecie. napisze wam czego nie mogę jeść. na pewno to was zaskoczy icon_wink.gif Majonez, lody, makarony, ciasta, pasztety, parówki, salami, keczup, hamburger, pizza, pszenica, żyto, jęczmień, owies, piwo, wódka żytnia, dżin, whisky, bułka tarta, galaretki, kisiele, budynie, kwasek cytrynowy, kawy smakowe, sos sojowy, maggi, jogurty nisko tł. , śmietanka, konserwy rybne w sosie pomidorowym, panierowana ryba {paluszki rybne}, kostki rosołowe, vegeta, gotowe sosy, wafle, batony czekoladowe, corn flakes, kiełbasy, ryż, seler, fasola, arbuz,marchewka, soja, oliwki, pomarańcza, cytryna, jajo, mąki, orzechy, drożdze, grejpfrut. Masakra... mój mail {olusia_olusia_olusia@o2.pl}
oluśia
hej opisze ci wieczorem bo lece z dzieci na basen icon_smile.gif Może uda mi się chociaż trochę pomóc .Możesz coś więcej napisać o tym badaniu ?
oluśia
Olenia odpisałam na maila icon_smile.gif
milenka20
no u mnie tez dieta bezglutenowa tylko i wyłącznie, inaczej to ciągle brzuch wzdęty, a przy tej diecie to jeszcze jako tako i przekąski można fajne zrobić, ostatnio znalazłam genialny przepis na amarantusowe naleśniki [edit: moderacja] pyszne i zdrowe
Jessicaa
Dieta bezglutenowa jest rzeczywiście przydatna wielu osobom. Jeżeli nie macie sami czasu jej przestrzegać to według mnie sprawdzi się to https://www.dietific.pl/ruda-slaska/ . Mają tam opcję bezglutenową, a same posiłki podobno są bardzo smaczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.