Mam ladny kawalek schabu z polskiego sklepu...ale co z niego zrobic na obiad?Jest nas 7(no tylko ze mala jeszcze nie je hehehe) wiec na 6 osob.Najlepiej w kawalku cos bo kotlety byly pare dni temu.Zaznaczam ze po pierwsze nie lubie gotowac i jest to dla mnie meczarnia wiec cos latwego prosze, a po drugi bedac w Anglii nie wszystko moge tu kupic co w Polsce(chociaz duzo lepiej jest teraz jak mamy polskie sklepy)...wiec czekam na pomysly Aha i do 14:00 mojego czasu czyli 15 w Polsce musi byc gotowe bo wtedy Karol do pracy idzie do 23:00 wiec musi zjesc wczesniej.Dziekuje z gory
Nie jestem co prawda specjalnie uzdolniona kulinarnie i sama chętnie korzystam z forumowych przepisów ale mój M podejmował w ten weekend swoją mamę takim daniem https://www.we-dwoje.pl/schab;w;smietanie,artykul,1291.html i nie narobił się a było smakowite.
Ja robię schabowe zawijane z pieczarkami i żółtym serem obtaczam w jajku i bułce smaże jak normalne schabowe . Pyszne ale trochę pracochłonne . Najszybciej i bez roboty przyprawić dzień wcześniej i upiec w całośći w rękawie z pokrojonymi w paseczki warzywami .Po upieczeniu pokroić schab w plasterki .
A ja wypróbowałam ostatnio ten przepis: https://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/pieczen_tesciowej/
to ja czasami robię bitki.kroję na plasterki potłukę tłuczkiem wkładam do gara z zrumienioną cebulka duszę doprawiam jeszcze czosnkiem i jakimi kto lubi przyprawami.Na koniec albo zaczepka z mąki albo nic nie daję.
to ja czasami robię bitki.kroję na plasterki potłukę tłuczkiem wkładam do gara z zrumienioną cebulka duszę doprawiam jeszcze czosnkiem i jakimi kto lubi przyprawami.Na koniec albo zaczepka z mąki albo nic nie daję. Ja robie podobnie, tyle, że przed podsmażeniem obtaczam w mące i sosik fajny od razu w gotowaniu się robi, wrzucam tez włoszczyznę suszoną, roboty tesciowej i pieczarki suszone, do tego kasza wiejska i ogórek konserwoy lub buraczki, mniami
No nie zdazylam zrobic do 15 bo trzeba bylo na zakupy najpierw....i w koncu tylko wstawilam do piekarnika z czosnkeim(bardzo ladnie wyszlo-soczyste i smaczne) ale nastepnym razem sprobuje zrobic bitki bo jeszcze nie probowalam.
ja schabik zapiekam w foli z przyprawami mało zachodu i smaczne. Dodaję soli zioła prowansalskie bazylie i kminek, jak sie upiecze okolo 1 h to wyciagam i kroję w plastry wrzucam do garnka i roie sosik mniam dzisiaj jadłam
Do bitek lepsza szynka albo ładna łopatka-to tak moim zdaniem. Schab czasem robi się "wiórowaty". A najsmaczniejsze są bitki z wołowiny.
Mozesz zrobic np pyszny pieczony schab a la aluc ale bedzie Ci niezbedna zamrozona poledwiczka namacerowana wiec nie wiem czy na obiad da sie.
Inna opcja to przepyszny schab w smietanie i z pieczarkami do tego. Mozesz upiec w calosci ale najlepiej pokroic w plastry i podsmazyc. Do tego cebulka (ile lubicie), przyprawy (sol, czarny, swiezo zmielony pieprz (czarny albo bialy), mozna jakis tymianek) Nastepnie podlewasz albo woda albo bialym winem i dusisz troche. Gdy jest prawie prawie, dodajesz smietane ( najlepiej sour cream, Crème fraîche tez sie nada, jesli nie to troche single cream z odrobina jogurtu naturalnego) Jesli lubicie na bardziej ostro to dodatek chrzanu albo musztardy (gruboziarnistej albo dijon), jeszcze troche poddusic i voila! Czy do ziemniakow ( np purre) czy z salatkami wylacznie. W lecie niezle komponuje sie z mizeria a po drugi bedac w Anglii nie wszystko moge tu kupic co w Polsce(chociaz duzo lepiej jest teraz jak mamy polskie sklepy)...wiec czekam na pomysly To zajrzyj na to forum https://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=37418 do watku podczepionego o produktach i substytutach. Z wlasnego doswiadczenia wiem ze nie ma chyba takiej rzeczy ktorej nie daloby sie znalezc badz zastapic, choc fakt, trzeba sie zorientowac troche w produktach i nazewnictwie oraz slownictwie. Schab w kawalku tez mozna spoko kupic poza polskim sklepem. Kupowalam zanim polskie sklepy w okolicy zaistnialy. Swiezutki, pyszny i organic A i teraz do glowy by mi nie przyszlo by swiezego miesiwa w polskim sklepie szukac. No ale ja z pokolenia ktore nie bylo rozpieszczane polskimi sklepami co krok wiec sie wzielam i pofatygowalam i znalazlam czego mi brakowalo Pomijajac moze typowo polskie produkty typu vegeta czy inne comfort food (haha, teraz w tesco i ASDA np) no ale to akurat grupa bez ktorej sie z powodzeniem obywalam i na zdrowie
A ja dzisiaj zrobiłam winiarowe danie "Pomysł na..." roladki schabowe. Kurcze, jak zawsze dla mnie żarcie z torebki śmierdziało chemią, tak ten sosik jest mniam! polecam zwłaszcza w wersji z pieczarkami. Roboty na 15 minut, oczekiwania na upieczenie 35 minut, a efekt jest świetny.
Kocurek ale te roladki schabowe to nie z torebki co?
Mnie po tym watku tak na sos smietanowy naszlo a za pozno bylo zeby M po drodze po schab wstapil wiec byly piersi z kurczaka w tym sosie kwasno-smietanowym z pieczarkami. Tez piorunem sie robi. No z wyjatkiem obierania cebuli A ja dzisiaj zrobiłam winiarowe danie "Pomysł na..." roladki schabowe. Kurcze, jak zawsze dla mnie żarcie z torebki śmierdziało chemią, tak ten sosik jest mniam! polecam zwłaszcza w wersji z pieczarkami. Roboty na 15 minut, oczekiwania na upieczenie 35 minut, a efekt jest świetny. Potwierdzam. Ja w ogóle ostatnio stałam sie fanką "Pomysłu na...", szczególnie kiedy musze coś zrobic szybko, a weny brak. Roladki schabowe sa pyszne w sosie serowym choć śmietanowy tez niczego sobie. Na dłuższa metę takie jedzenie by pewnie egzaminu u mnie w domu nie zdało ale od czasu do czasu, szczególnie wtedy gdy pomysłów brak to sprawdza sie to idealnie.
moje propozycje
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,30061583,30061583.html https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,35103020,35103020.html https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62597901,62597901.html https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62605203,62605203.html https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,69258803,69258803.html To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|