Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
za tydzien bedzie u nas grill polaczony ze spacerem w chustach po puszczy, bedzie troszke ludzi i dzieciakow... chcialabym byscie mi pomogli zebrac w tym watku jakies fajne przepisy na grilla ale... nie czaso i pracochlonne gdyz duzo glodnych ludzi bedzie;)
a moze macie jakies oszczednosciowe patenty na usadowienie wszystkich?
Silije
Thu, 23 Apr 2009 - 19:50
Swego czasu organizowałam u siebie grille dla Wielkopolanek z naszego forum i zawsze furorę robiły grillowane banany z gorzką czekoladą. Kładziesz na grillu banany i czekasz aż się "zarumienią" a w środku podgrzeją, potem przecinasz z wierzchu skórkę i wciskasz 2 kostki czekolady, czekasz aż się rozpuszczą, zdejmujesz z grilla i wyjadasz łyżeczką. Mniaaaam.
marghe.
Thu, 23 Apr 2009 - 20:57
Mięso, kiełbaski itp to oczywista oczywistość
ale do tego warto zrobić np bruschettę (grzanki z pomidorami, jak cesz wrzuce przepis), jakaś duża misę sałaty (może być wzbogacona serami ..), jakiś sos (tzatziki? ) i voila'.
odynka
Thu, 23 Apr 2009 - 21:31
Silije wow jaki super przepis:D
margha poprosze o przepis:D
marghe.
Thu, 23 Apr 2009 - 22:54
można tak dobry chleb podpiec na grilu
"sałatka": pomidory, czosnek, bazylia, ocet balsamiczny, sól, pieprz,oliwa sałatkę ułozyć na chlebie i zajdac
niebo w gebie
albo ciut inaczej chleb też podpiec po czym natrzeć go ząbkiem czosnku, skropić oliwą i przykryć plastrami pomidora.
"nadzienie" na grzance może być w miare dowolne, to z pomidorami to wersja najpopularniejsza.
Sałatki ziemniaczane też fajnie wchodzą podczas grillowania
ulcik
Fri, 24 Apr 2009 - 06:55
karczek zamarynować można dzień wcześniej a potem tylko chlup na grilla i za chwilę będzie gotowy, to samo nóżki z kurczaka, ew. szaszłyki
sałaty zielona + dodatki np możesz przygotować wszystko a potem w minutę połączyć,
pomyślę dzisiaj co jeszcze ..
bo ja za niedługo znowu będę miała grilla tyle że komunijnego
u
Arwena.
Fri, 24 Apr 2009 - 09:35
Chciałam wpisać czekoladowe banany ale widzę, że Silije już się odezwała. Są pyszne, wcale nie pracochłonne i uwielbiają je nie tylko dzieci.
Agnieszka Kamila
Fri, 24 Apr 2009 - 09:40
to ja podam przepis na dwa szybkie sosy: serek bieluch naturalny: trochę soli i przecisnięty albo drobno posiekany czosnek to samo ale zamiast czosnku chrzan,
do mięsa pasują suuuuper i są naprawdę wszybkie niektórzy do wersji z czosnkiem dodają zielonego ogórka, my jestesmy na ogórka uczuleni więc robimy bez, a sosików używamy zamiast musztardy ( bieluch jest gęsty)
mięso najlepiej karczek pokroic w plastry w misce rozrobic olej przyprawę do grilla pikantną moczyć w zalewie mięso i przekładac cebulą pozostawic na noc, mięso i cebulę ugrolowac
kiełbaski ponacinac i ugrilowac
ryby posypaną przyprawą do ryb odrobiną soli i pieprzu kazdą osobno zawinąć w folię aliminiową, razem z kawałeczkiem masła i psiekaną natką pietruszki, ugrilowac, można do tego podac plasterek cytryny
dzieciaki lubią grilowane parówki ale wczesniej trzeba je obrac z foliowych skórek
masło wymieszac z zielonymi ziołami wg uznania, posmarowac chleb i ugrilowac
sałatka warstwowa: w misce układac po kolei; seler ze słoika, czerwoną fasolę, kukurydzę, szynkę gotowaną (lub konserwową) pokrojoną w kostkę) ananas z puszki pokrojony w kostkę może byc wymieszany a jabłkiem pokrojonym w kostkę, polać majonezem wymieszanym w proporcji 1:1 z jogurtem naturalnym, tak żeby zakryc wierzch sałatki posypac pokrojonym w krążki porem (białą częścią)
dla mnie najlepsze na swiecie i najprostrze: pomidory w kawałkach cebulka w kostkę sól i pieprz
cebula pokrojona w krążki posypana solą i pieprzem już łatwiej i taniej to nie wiem czy się da ( można ją położyc na aluminiowych tackach i ugrilowac pieczarki bez niczego na aluminiowe tacki i na grilla
Korniszony z lidla są malutkie ładnie wyglądają jak się je wleje do przezroczystej miski razem z całą zawartością słoika dodatkowy plus nie wysychają
musztarda i ketchup w ogromnych ilościach
pieczywo
jeśli grill jest blisko domu to w piekarniku mozna upiec frytki
dużo różnych napojów dobry humor i impreza gotowa
odynka
Fri, 24 Apr 2009 - 10:05
dzieciaki lubią grilowane parówki ale wczesniej trzeba je obrac z foliowych skórek - hihi padlam;)
dzieki dziewczyny kochane jestescie:D
Agnieszka Kamila
Fri, 24 Apr 2009 - 10:08
no wiesz odynka, mówię z własnego doświadczenia a raczej z doświadczenia mojej szwagierki , już wiem ze jak dajesz komus instrukcje do bardzo dokładne typu nie suszyc kota w mikrofalówce
anetadr
Fri, 24 Apr 2009 - 19:17
Mój ulubiony sos "grillowy" składa się z majonezu, jogurtu naturalnego, przeciśniętego przez praskę czosnku (sporo) oraz ziół prowansalskich. Do grillowanego karczku (i nie tylko) pycha!
Aneta
odynka
Tue, 28 Apr 2009 - 13:03
dzieki dziewczyny - grill juz w sobote:D a ja sie denerwuje:P
odynka
Wed, 20 May 2009 - 22:08
chcialam bardzo podziekowac - sorka ze teraz dopiero banany byly mega hitem - wszystkim polecam:D
milutka
Thu, 20 Aug 2009 - 07:30
Odkopuję, bo pod koniec września przygotowuję grilla na dużą ilość osób, z okazji pierwszej rocznicy ślubu.
Odynko a oprócz bananów, co jeszcze dobrego podałaś?
I może ktoś jeszcze ma przepisy na proste sałatki?
Ja mam zamiar podać, mini szaszłyki, skrzydełka, żeberka, karkówkę, boczek zawijany na patyczku od szaszłyka, pierś z kurczaka tez na patyczku, kiełbaski, parówki.
A jak ugrilować warzywa i jakie?
ulcik
Thu, 20 Aug 2009 - 08:11
a po co parówki ? nie psuj grilla
sałatki : ja będę robiła w piątek multum pomidorków z zieloną sałatą z mocno czosnkowym vinegretem, i jeszcze jakąś z owocami z vinegretem ale delikatniejszym
u
odynka
Thu, 20 Aug 2009 - 10:40
ulcik parówki szczególnie cielęce te grubsze są rewelacyjne na grilla:D u nas banany były hitem ofc:) i do dziś są...
pozatym karkówa, sałatka grecka, masa ogórków zielonych i kiszonych, papryka świerza i chrupki kukurydziane;)
marghe.
Thu, 20 Aug 2009 - 13:40
CYTAT(milutka @ Thu, 20 Aug 2009 - 08:30)
A jak ugrilować warzywa i jakie?
Bakłażany, cukinia, papryka, , marchew itp Rzucić na grila, skropić oliwą i już. Możesz do nich zrobić jakies sosy..
iza2006
Thu, 20 Aug 2009 - 14:07
Ja polecam przepyszną i prostą sałatkę do grillowanego mięsa :
ugotowane ziemniaki pokroić w większą kostkę, do tego pokrojone również w kostkę zielone ogórki, sos do sałatek knorra ziołowo-koperkowy (taki suchy wsypać), cebula zielona, pieprz, ew. sól do smaku i majonez. Wszystko to wymieszać i zajadać. Pychotka
marghe.
Thu, 20 Aug 2009 - 16:12
A nie lepiej dodać swieżego koperku?
milutka
Thu, 20 Aug 2009 - 18:24
CYTAT(ulcik @ Thu, 20 Aug 2009 - 09:11)
a po co parówki ? nie psuj grilla
sałatki : ja będę robiła w piątek multum pomidorków z zieloną sałatą z mocno czosnkowym vinegretem, i jeszcze jakąś z owocami z vinegretem ale delikatniejszym
u
A te parówki to z myślą o dzieciach, ale w sumie teraz sobie przypomniałam, że koleżanki 3 letnia córeczka ostatnio zajadała boczek z grilla .
Iza a jaka to jest cebula zielona? chodzi Ci o taką młodą cebulę?
Tigerek
Thu, 20 Aug 2009 - 22:02
Co do warzyw to furorę robiły takie pakieciki z ziemniaków, można zrobić rano bo to poleży: obrane ziemniaki, duże w ćwiartki, położyć na kwadratach folii aluminiowej(każdy osobno), posypać przyprawą do potraw z ziemniaków, na to odrobinka masła, zawinąć ciasno i piec na wierzchu. Schodziło lepiej niż kaszanka w folii (z kawałkami czosnku albo piórkami cebuli, też ciasno zawinąć, kaszana bez flaczka lepiej bo flaczek potrafi się wtapiać) - kaszanka niby z myślą o panach ale kobiety ich ubiegły
odynka
Thu, 20 Aug 2009 - 22:17
ja robię zawsze ziemniaki tak: umyte całe w mundurkach nakrajam na środku, wkładam w nakrojenie czosnek i masło, na folię kładę czosnek, paprykę, marchewkę i co tam mi przyjdzie do głowy, zawijam w paczuszki i do grilla;) albo kroję na ćwiartki obrane ziemniaki, mieszkam z ziołami i przyprawami zawiajam z masłem i czosnkiem;)
marghe.
Thu, 20 Aug 2009 - 22:19
A ja dorzucÄ™ fetÄ™ pieczonÄ… w folii
Można dodac paprykę, czosnek, pomidora.. NIeco suszonego organo, pieprz.. soli bym nie dawała
iza2006
Mon, 24 Aug 2009 - 14:32
CYTAT
Iza a jaka to jest cebula zielona? chodzi Ci o taką młodą cebulę?
no o ten szczypior mi chodziło. Nie szczypiorek taki cienki tylko jak młodą cebulę się kupuje to ona zwykle ma takie "włosy"
semi
Sun, 30 Aug 2009 - 13:40
dziewczyny, pilnie potrzebuję informacji, czy ziemniaki o których piszecie piecze się w żarze?czy na grilu?wszystko gotowe, gril za godzinę, a tu mi się pojawiła wątpliwość...
milutka
Tue, 01 Sep 2009 - 22:51
CYTAT(emi @ Sun, 30 Aug 2009 - 14:40)
dziewczyny, pilnie potrzebuję informacji, czy ziemniaki o których piszecie piecze się w żarze?czy na grilu?wszystko gotowe, gril za godzinę, a tu mi się pojawiła wątpliwość...
oj nikt nie odpowiedział
Ale takie z grilla to na grillu, w żarze to z ogniska raczej
Najlepiej grilluje się pstrągi. Pycha jest pstrąg w folii. Warto jest dodać do niego czosnek i zioła. I podawać z ziemniaczkami opiekanymi. Palce lizać.
rowan_berry
Wed, 25 Jul 2018 - 00:36
Dziewczyny, a polecicie jakiś smaczny i łagodny ketchup? Najlepiej bez konserwantów i wzmacniaczy...
wyczesana
Wed, 01 Aug 2018 - 14:47
Bardzo ciekawe propozycje. Aktualnie mamy bardzo dobra pore na robienie wszelkiego rodzaju imprez plenerowych. Uwazam, ze dla naszych malych podopiecznych jest to swietna okazja na to aby sie troche pobawic. Niestety wiekszosc siedzi tylko w wirtualnym swiecie i jest zupelnie oderwana od rzeczywistosci. Na taka okazje trzeba dobrze przygotowac sie od strony technicznej .. polecam uzycie chociazby paleniska na zwyklym drewnie. Wazna kwestia jest takze odpowiednio lagodnie doprawione mieso. W wiekszosci sklepow mozna znalezc gotowe mieszanki co ulatwi caly proces. Jesli chodzi o mieso to jednak stawialabym na kurczaka. Ma w sobie duzo bialka co pozytywnie wplynie na rozwoj naszych pociech. Nalezy zwrocic baczna uwage na to czy mieso jest dobrze upieczone .. pomoc w tym moga specjalne mierniki temperatury ( przykladowo mozna je kupic tutaj - https://www.sklepogrodniczy.pl/grille/akcesoria-grillowe/ ) pozwalajace na pelna kontrole podczas obrobki. Z drugiej strony tez trzeba uwazac by go zbytnio nie wysuszyc .. wtedy juz tak dobrze nie smakuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.