To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

South Beach - maluchowe przepisy

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Monika ww
No to pierwszy przepis na obiad w I fazie, przepis znaleziony w internecie, trochę zmodyfikowany przeze mnie icon_smile.gif


2 piersi kurczaka (40 dag) lub z indyka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka fasoli białej bez cukru)
puszka pomidorów krojonych
1 duża papryka
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka kminku
szklanka bulionu

Mięso pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, na rozgrzaną oliwę, dodać chili i kminek, lekko posolić. Delikatnie podsmarzyć, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i dusić pod przykryciem do miękkości . Szklankę bulionu wlać do garnka dodać paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę pogotować, dodać pomidory i wcisnąć czosnek-zagotować. Dodać odcedzoną fasolę i uduszonego kurczaka z cebulką, wymieszać.
Monika ww
Soczewica z pomidorami I faza

Jedno opakowanie soczewicy zielonej ( 350g )
0,5 szklanki oliwy z oliwek
bulion
pomidory w puszce
1 cebula
5 ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku

Soczewicę opłukać i wsypać do garnka, wlać pół szklanki oliwy z oliwek i dolać bulion, aby soczewica była jakiś 1cm pod powierzchnią płynu. W czasie gotowania można dolewać bulion jeśli będzie go za mało. Po około 45 minutach dodać pomidory w puszce, drobno posiekaną cebulę i gotować jeszcze około 15-20 minut, na koniec wcisnąć czosnek i doprawić solą i pieprzem do smaku.
*Blue*
"RISOTTO" Z KASZKI KUSKUS Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM - II FAZA

-pół szklanki gotowej (miękkiej)kaszki kusku
-1 cycek kurzy icon_wink.gif
-pół czerwonej papryki
-pół cebuli lub jedna mała
-pieczarki 4 szt.
-groszek cukrowy

Na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmażamy cycka, pokrojonego w paski, przyprawiamy go pieprzem, solą i papryką. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka lub kostkę, pieczarki, paprykę i kilka strączków groszku cukrowego. Gdy się wszystko ladnie udusi, wsypujemy zrobioną, miękką już kaszkę kuskus, mieszamy i wcinamy. icon_wink.gif
*Blue*
Purre z kalafiora

czyli takie oszukane "ziemniaki" ') do mięsa

-1 średni kalafior (ok. 3-4 szklanki różyczek);

-1/4 szklanki chudego mleka;
-1/4 szklanki chudego jogurtu naturalnego;
-czosnek granulowany, sól, pieprz, inne przyprawy do smaku
-pół łyżeczki masła (ale to już w II fazie)

Mieszamy mleko z jogurtem, dodajemy przyprawy.
Kalafior gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kalafiora miksujemy i zalewamy przygotowanym sosem.

ZUPA PIECZARKOWA FAZA I


-udusic pieczarki z cebulka
-zalac bulionem
-doprawic pieprzem, sola lub kostką rosolową
-zmiksowac
-mozna ewentualnie "zabielic" jogurtem naturalnym

Można jeszcze zrobić pieczarkową z kurczakiem. icon_wink.gif
aga 77
kostki rosołwe zawierają cukier, czyli nie wolno. Właśnie mi ich brakje do zup ale jadam bez nich icon_sad.gif
*Blue*
Ptasie mleczko

- 1 galaretka bez cukru
- 1 mały jogurt
- słodzik

Rozrobić galaretkę wg. przepisu na opakowaniu ,posłodzić słodzikiem, do zimnej dodać jogurt ,dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.




Nadziewane pieczarki

-pieczarki najlepiej o duzych kapeluszach
-cebula
-ser zolty niskotluszczowy
-papryka
-szynka
-przyprawy

Pieczarki obrac/umyc po czym usunac nozki. Nozki pieczarek wraz z cebula, papryka, szynka pokroic w drobna kosteczke. Pokrojone skladniki podsmazyc na oliwie. Farsz nalozyć do pieczarek i posypac startym serem. Posypac przyprawami. Pieczarki wlozyc do rozgrzanego piekarnika
i zapiekać aż ser się stopi i zrumieni.


Doruśka
Monika??? Ty sie odchudzasz??? no szok!

ps. skad galaretka bez cukru??
*Blue*
Gellwe, robi bez cukru i jeszcze są w Lidlu, firmy niestety nie pamiętam.
monia2007
ZUPKA PROWANSALSKA I ETAP-od Klekotki


Składniki:
-750 g mięsa mielonego
- duży por
- vegeta i pieprz do przyprawienia mięsa
- 2 serki topione śmietankowe
- 1 op. ziół prowansalskich

Wykonanie:
Mięso podsmażyć z porem (ja w między czasie dodawałam vegete i pieprz). Zalac wodą i gotowac do miękkości. Gdy mięso zmięknie dodać serki topione i zioła. Gotować jeszcze 5 minut (serek ma się rozpuścic całkowicie).

Smacznego!
*Blue*
STRACIATELLA ZE SZPARAGAMI

Składniki: półtora litra bulionu, solidny pęczek świeżych szparagów, 1 duży
pomidor, 1 jajko , 40 g tartego parmezanu , sól i pieprz, kilka
listków bazylii.

Szparagi starannie obrać, pokroić na kilkucentymetrowe odcinki i gotować do
miękkości w rosole (20-25 min.) Sparzonego pomidora obrać ze skórki, pokroić w
kawałki, rozdrobnić w miseczce (za pomocą miksera) i dodać do zupy pod koniec
gotowania.

Wymieszać dokładnie jajko i parmezan - masa powinna być niezbyt gęsta, o
konsystencji gęstej śmietany. Całą masę wlać do wrzącej zupy, energicznie
mieszając widelcem. Doprawić solą, pieprzem i siekaną bazylią.


BAKŁAŻAN NADZIEWANY

Składniki:
bakłażan
pomidor
cebula
pieczarki
żółty ser
przyprawy

1. Bakłażan przekroić na pół (wzdłuż). Posypać solą i odstawić na ok. 20 min.
Po 20 minutach zebrać suchym papierowym ręcznikiem krople, które się pojawią (w
ten sposób unikniemy gorzkiego smaku).
2. Miąższ bakłażana posiekać.
3. Cebulkę pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek.
4. Dodać do cebuli pieczarki i podsmażyc kilka minut.
5. Dodać pomidory i posiekany miąższ bakłażana. Podusić kilka minut, aż nieco
zmiękną. Przyprawic do smaku.
6. Taką masą nadziewać połowki bakłażana.
7. Wstawić do gorącego piekarnika, leciutko skropić oliwą z oliwek (nie jest to
konieczne) i zapiec przez ok. 0,5 h. Można posyać startym żółtym serem.


BAKŁAŻAN Z GRZYBAMI

Składniki:
2 bakłażany
40 dkg grzybów
1 papryka
2 pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
20 dkg sera "feta"
oliwa z oliwek
koperek
sól
pieprz

1. Bakłażany umyć.Odciąć nasady i przekroić wzdłuż. Wydrążyć miąższ i pokroić w
kostkę.
2. Obrać cebulę i czosnek, i posiekać. Smażyć na oliwie z oliwek przez 2 minuty.
3. Dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby, miąższ z bakłażanów oraz
pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć aż grzyby będą miękkie. Często mieszać.
4. Dodać do smażonych grzybów miąższ z pomidorów i rozkruszony ser. Doprawić
solą i pieprzem.
5. Powstałą masą nadziać połówki bakłażana.
6. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w temperaturze 200 stopni przez 25
minut.
7. Przed podaniem posypać koperkiem.

Kieszonki z piersi ze szpinakiem

Składniki:
Pół paczki mrożonego posiekanego szpinaku
1/2 posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku (wyciśnięty)
pojemnik serka wiejskiego Piątnica light
piersi kurczaka
przyprawy: sól, pieprz, chili
margaryna Flora/Benecol


Szpinak rozmrozić, zmieszać z cebulą, czosnkiem i serkiem. Piersi kurczaka
przyprawić solą, pieprzem (i czym tam się jeszcze chce). Ostrym nożem przeciąć
każdy kawałek wzdłuż, nie przecinając do końca - należy zrobić coś na wzór
kieszonek. Do nich należy naładować farszu, można wykałaczkami pozpinać i do
piekarnika na 25 - 30 min.
Monika ww
Lasagne I faza

300g mielonego udźca z indyka
800g pomidorów z puszki
2 łodygi selera naciowego
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
1 kulka mozzarelli light
oliwa
sól, pieprz, papryka
Tymianek rozmaryn

Bakłażana pokroić w plastry. Posolić, odłożyć do sitka na 20 min. Pokroić cukinie w plastry. Cebulę i łodygę selera posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać mięso, ciągle mieszając, tak, aby mięso się nie skawaliło i dodać pomidory z puszki. Posolić, popieprzyć i opruszyć słodką papryką. Odparować na wolnym ogniu przez ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Bakłażana opłukać i wysuszyć, grillować razem z cukinią. Pokroić drugą łodygę selera, dodać do uduszonego mięsa z pomidorami i dodać posiekane zioła tymianek ( garść ) i rozmaryn ( dwie gałązki )( ja daję suszone jak nie mam świeżych - po 1łyżeczce ). Do formy do zapiekania nakładać na przemian mięso i bakłażana z cukinią ( w sumie 3 warstwy mięsa, dwie warzyw ). Piec w 180 stopniach przez 45 minut, przy czym po 30minutach położyć na wierzchu pokrojoną w plastry mozarellę light.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.