Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
No to pierwszy przepis na obiad w I fazie, przepis znaleziony w internecie, trochę zmodyfikowany przeze mnie
2 piersi kurczaka (40 dag) lub z indyka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku puszka fasoli białej bez cukru) puszka pomidorów krojonych 1 duża papryka 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka kminku szklanka bulionu
Mięso pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, na rozgrzaną oliwę, dodać chili i kminek, lekko posolić. Delikatnie podsmarzyć, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i dusić pod przykryciem do miękkości . Szklankę bulionu wlać do garnka dodać paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę pogotować, dodać pomidory i wcisnąć czosnek-zagotować. Dodać odcedzoną fasolę i uduszonego kurczaka z cebulką, wymieszać.
Monika ww
Wed, 09 Sep 2009 - 17:28
Soczewica z pomidorami I faza
Jedno opakowanie soczewicy zielonej ( 350g ) 0,5 szklanki oliwy z oliwek bulion pomidory w puszce 1 cebula 5 ząbków czosnku sól, pieprz do smaku
Soczewicę opłukać i wsypać do garnka, wlać pół szklanki oliwy z oliwek i dolać bulion, aby soczewica była jakiś 1cm pod powierzchnią płynu. W czasie gotowania można dolewać bulion jeśli będzie go za mało. Po około 45 minutach dodać pomidory w puszce, drobno posiekaną cebulę i gotować jeszcze około 15-20 minut, na koniec wcisnąć czosnek i doprawić solą i pieprzem do smaku.
*Blue*
Mon, 21 Sep 2009 - 17:11
"RISOTTO" Z KASZKI KUSKUS Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM - II FAZA
-pół szklanki gotowej (miękkiej)kaszki kusku -1 cycek kurzy -pół czerwonej papryki -pół cebuli lub jedna mała -pieczarki 4 szt. -groszek cukrowy
Na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmażamy cycka, pokrojonego w paski, przyprawiamy go pieprzem, solą i papryką. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka lub kostkę, pieczarki, paprykę i kilka strączków groszku cukrowego. Gdy się wszystko ladnie udusi, wsypujemy zrobioną, miękką już kaszkę kuskus, mieszamy i wcinamy.
*Blue*
Mon, 21 Sep 2009 - 20:10
Purre z kalafiora
czyli takie oszukane "ziemniaki" ') do mięsa
-1 średni kalafior (ok. 3-4 szklanki różyczek);
-1/4 szklanki chudego mleka; -1/4 szklanki chudego jogurtu naturalnego; -czosnek granulowany, sól, pieprz, inne przyprawy do smaku -pół łyżeczki masła (ale to już w II fazie)
Mieszamy mleko z jogurtem, dodajemy przyprawy. Kalafior gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kalafiora miksujemy i zalewamy przygotowanym sosem.
ZUPA PIECZARKOWA FAZA I
-udusic pieczarki z cebulka -zalac bulionem -doprawic pieprzem, sola lub kostką rosolową -zmiksowac -mozna ewentualnie "zabielic" jogurtem naturalnym
Można jeszcze zrobić pieczarkową z kurczakiem.
aga 77
Tue, 22 Sep 2009 - 07:01
kostki rosołwe zawierają cukier, czyli nie wolno. Właśnie mi ich brakje do zup ale jadam bez nich
*Blue*
Tue, 22 Sep 2009 - 17:20
Ptasie mleczko
- 1 galaretka bez cukru - 1 mały jogurt - słodzik
Rozrobić galaretkę wg. przepisu na opakowaniu ,posłodzić słodzikiem, do zimnej dodać jogurt ,dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
Nadziewane pieczarki
-pieczarki najlepiej o duzych kapeluszach -cebula -ser zolty niskotluszczowy -papryka -szynka -przyprawy
Pieczarki obrac/umyc po czym usunac nozki. Nozki pieczarek wraz z cebula, papryka, szynka pokroic w drobna kosteczke. Pokrojone skladniki podsmazyc na oliwie. Farsz nalozyć do pieczarek i posypac startym serem. Posypac przyprawami. Pieczarki wlozyc do rozgrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się stopi i zrumieni.
Doruśka
Tue, 22 Sep 2009 - 21:48
Monika??? Ty sie odchudzasz??? no szok!
ps. skad galaretka bez cukru??
*Blue*
Wed, 23 Sep 2009 - 16:11
Gellwe, robi bez cukru i jeszcze są w Lidlu, firmy niestety nie pamiętam.
monia2007
Thu, 24 Sep 2009 - 15:15
ZUPKA PROWANSALSKA I ETAP-od Klekotki
Składniki: -750 g mięsa mielonego - duży por - vegeta i pieprz do przyprawienia mięsa - 2 serki topione śmietankowe - 1 op. ziół prowansalskich
Wykonanie: Mięso podsmażyć z porem (ja w między czasie dodawałam vegete i pieprz). Zalac wodą i gotowac do miękkości. Gdy mięso zmięknie dodać serki topione i zioła. Gotować jeszcze 5 minut (serek ma się rozpuścic całkowicie).
Smacznego!
*Blue*
Thu, 24 Sep 2009 - 15:27
STRACIATELLA ZE SZPARAGAMI
Składniki: półtora litra bulionu, solidny pęczek świeżych szparagów, 1 duży pomidor, 1 jajko , 40 g tartego parmezanu , sól i pieprz, kilka listków bazylii.
Szparagi starannie obrać, pokroić na kilkucentymetrowe odcinki i gotować do miękkości w rosole (20-25 min.) Sparzonego pomidora obrać ze skórki, pokroić w kawałki, rozdrobnić w miseczce (za pomocą miksera) i dodać do zupy pod koniec gotowania.
Wymieszać dokładnie jajko i parmezan - masa powinna być niezbyt gęsta, o konsystencji gęstej śmietany. Całą masę wlać do wrzącej zupy, energicznie mieszając widelcem. Doprawić solą, pieprzem i siekaną bazylią.
BAKŁAŻAN NADZIEWANY
Składniki: bakłażan pomidor cebula pieczarki żółty ser przyprawy
1. Bakłażan przekroić na pół (wzdłuż). Posypać solą i odstawić na ok. 20 min. Po 20 minutach zebrać suchym papierowym ręcznikiem krople, które się pojawią (w ten sposób unikniemy gorzkiego smaku). 2. Miąższ bakłażana posiekać. 3. Cebulkę pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek. 4. Dodać do cebuli pieczarki i podsmażyc kilka minut. 5. Dodać pomidory i posiekany miąższ bakłażana. Podusić kilka minut, aż nieco zmiękną. Przyprawic do smaku. 6. Taką masą nadziewać połowki bakłażana. 7. Wstawić do gorącego piekarnika, leciutko skropić oliwą z oliwek (nie jest to konieczne) i zapiec przez ok. 0,5 h. Można posyać startym żółtym serem.
1. Bakłażany umyć.Odciąć nasady i przekroić wzdłuż. Wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. 2. Obrać cebulę i czosnek, i posiekać. Smażyć na oliwie z oliwek przez 2 minuty. 3. Dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby, miąższ z bakłażanów oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć aż grzyby będą miękkie. Często mieszać. 4. Dodać do smażonych grzybów miąższ z pomidorów i rozkruszony ser. Doprawić solą i pieprzem. 5. Powstałą masą nadziać połówki bakłażana. 6. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. 7. Przed podaniem posypać koperkiem.
Szpinak rozmrozić, zmieszać z cebulą, czosnkiem i serkiem. Piersi kurczaka przyprawić solą, pieprzem (i czym tam się jeszcze chce). Ostrym nożem przeciąć każdy kawałek wzdłuż, nie przecinając do końca - należy zrobić coś na wzór kieszonek. Do nich należy naładować farszu, można wykałaczkami pozpinać i do piekarnika na 25 - 30 min.
Bakłażana pokroić w plastry. Posolić, odłożyć do sitka na 20 min. Pokroić cukinie w plastry. Cebulę i łodygę selera posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać mięso, ciągle mieszając, tak, aby mięso się nie skawaliło i dodać pomidory z puszki. Posolić, popieprzyć i opruszyć słodką papryką. Odparować na wolnym ogniu przez ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Bakłażana opłukać i wysuszyć, grillować razem z cukinią. Pokroić drugą łodygę selera, dodać do uduszonego mięsa z pomidorami i dodać posiekane zioła tymianek ( garść ) i rozmaryn ( dwie gałązki )( ja daję suszone jak nie mam świeżych - po 1łyżeczce ). Do formy do zapiekania nakładać na przemian mięso i bakłażana z cukinią ( w sumie 3 warstwy mięsa, dwie warzyw ). Piec w 180 stopniach przez 45 minut, przy czym po 30minutach położyć na wierzchu pokrojoną w plastry mozarellę light.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.