Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Był już wątek, jak zaparzyć dobrą kawę. To teraz może podzielimy się pomysłami jak przyrządzić herbatę. W postach Jaco wyłapałam, że pija ciekawe herbaty, ostatnio wspomniała o imbirze, wcześniej o pomarańczach chyba Ja za przykładem Jaco, sypnęłam sobie dziś imbirem do zielonej herbaty i nie powiem, fajnie w gardło drapało Jaco podzielisz się pomysłami? I Was też zapraszam do tematu
W chwili obecnej jestem chora (gardło, suchy kaszel), a podczas choroby nic zimnego mi przez gardło nie przechodzi Dlatego przerzucić się musiałam na herbatę. I pijam zieloną, np. Lipton zielona Mandarin Orange, czy Rooibos Orange. Do tego jestem na diecie i odpada cukier i miody i jakieś inne dosładzacze, z wyjątkiem słodzika, ale tego wolałabym nie nadużywać
A_KA
Fri, 07 Jan 2011 - 23:06
Ja uwielbiam herbatę z pomarańczą. Kojarzy mi się z Kazimierzem Dolnym, gdzie to strasznie dawno byliśmy ze ślubnym w jednej z kafejek. Zamówiliśmy herbatę i jakieś ciastko. Zdziwiłam się lekko, że w filiżance pływa plasterek pomarańczy , ale... pyszne było. No ale przede wszystkim ten zapach...
Poza tym mogę polecić herbatę z rumem
Chętnie popodglądam ten wątek
katiek
Fri, 07 Jan 2011 - 23:06
Ila miód to teraz lekarstwo na twoje gardło. Już polecała Bogusia napar imbirowy świetny przy przeziębieniu, podam ci moją wersję-pokroić ok. 2 cm imbiru do kubka, zalać wrzątkiem. Zaparzyć ok. 10 min. Dodać sok z cytryny, miód i sok malinowy (prawdziwy, nie zaprawę do napojów). Wypić. Można razem z imbirem zaparzyć herbatkę.
Joanna 81
Sat, 08 Jan 2011 - 10:58
Ja od kilku tygodni delektuję się wspaniałą herbatą kaktusową. Jest przepyszna w smaku, delikatna, daje mi ukojenie po całym dniu pracy i w chwilach zmęczenia. Uwielbiammmm.
~anula~
Sat, 08 Jan 2011 - 15:32
Na codzień pijemy wszyscy rodzinnie z cytryną i miodem lub bardziej ekskluzif z pomarańczą i miodem. Poza tym ostatnio smakuję z biedronkowej ze śliwką i cynamonem, taka właśnie zimowa fajna jest oraz w herbapolowskiej melisa z gruszką - ale tą dość trudno jest kupić. Lubię też czarną z jabłkiem, tylko musi to być jabłko twarde i słodko-kwaśne - najlepiej się sprawdza ligol - obiera się i kroi do gorącej herbaty, która się przesącza jego sokiem. Herbata jest super ale najlepsze są te kawałeczki jabłek nasączone herbatą, mniam....
odynka
Sat, 08 Jan 2011 - 16:36
właśnie piję zieloną z jaśminem i pomarańczą
uwielbiam też z kwiatami hibiskusa - rewelacja:D
~anula~
Sat, 08 Jan 2011 - 18:13
O, widzisz Odynko, ja herbatÄ™ z hibiskusem omijam szeeerokim Å‚ukiem... Ot, gusta.
odynka
Sat, 08 Jan 2011 - 18:17
CYTAT(~anula~ @ Sat, 08 Jan 2011 - 18:13)
O, widzisz Odynko, ja herbatÄ™ z hibiskusem omijam szeeerokim Å‚ukiem... Ot, gusta.
no każdy ma swoje smaki:)
semi
Sun, 09 Jan 2011 - 19:24
bardzo lubię czarną z pomarańczą-kojarzy mi się z kawiarnią w Poznaniu:). zielonewszejkiej masci. i prezent od przyjaciółki - herbata "skarb majów" -czarna z kawałeczkami czekolady. wyborna.
Ciocia Magda
Sun, 09 Jan 2011 - 20:16
Dla mnie najważniejsza dla dobrej herbaty jest woda - najbardziej smakuje mi w kawiarniach, gdzie woda jest z ekspresu (jak destylowana?). Na co dzień nie chce mi się jednak starać i herbatę normalnie zalewam wodą z czajnika, tyle że filtrowaną przez Britę. Odnośnie smaków to nie przepadam za aromatyzowanymi herbatami, ale są wyjątki - herbata Poranna Rosa z Astry, jakoś nigdzie nie mogę jej dostać więc zastępuje ją Promyk Słońca, herbata zielona z płatkami bławatka i róży. Lubię też zimową porą herbatę Świąteczną, z kardamonem i skórką pomarańczy. I ostatnio kupiłam klasyczną czarną mieszankę Petersburską Popoff - też mi bardzo smakuje. Wydaje mi się, że super nadaje się do podawania z konfiturą, np. z pomarańczy, róży. To herbaty z herbaciarni.
Z torebkowych bardzo lubię zieloną z jaśminem Dilmah - ale zieloną piję głównie latem, bo ponoć wychładza - nie wiem czy to prawda ale jestem podatna na sugestię . Lubię też zwykłą czarną Assam, opakowanie z chińskimi "krzaczkami".
Herbatę imbirową robię tak, że plasterek imbiru zalewam wrzątkiem, super rozgrzewa.
odynka
Sun, 09 Jan 2011 - 20:55
ja dzis mam imbryk zimnej czarnej z melisa i kawalkami pomaranczy - cudnie koi nerwy:)
joa133
Sun, 09 Jan 2011 - 21:24
uwielbiam pić herbaty
teraz pijam czarną z miodem i kwiatem lipy ..mniam rooibos uwielbiam czarną z dodatkiem innego smaku (czarna z truskawkami,z czekoladą,czy z dodatkiem innych owoców, jakiejś nuty smakowej) Księżycowa Noc to tęż pychotka (nie mam jej)
użytkownik usunięty
Mon, 10 Jan 2011 - 11:48
Ja uwielbiam herbatę, którą serwuje mój szwagier- herbata zagotowana z mlekiem, cukrem lub miodem, kardamonem, goździkami pycha.
Pijam też czarną z pomarańczą i goździkami, odrobiną cynamonu i miodu (albo bez miodu, tylko z sokiem malinowym)
Zielone różne, kupione na wagę i zaparzane dwa, trzy razy. Wtedy zawsze gorzkie.
A jak jestem u babci to musowo tradycyjnie w cienkiej szklance z cytrynÄ… i cukrem, no nigdzie indziej mi tak nie smakuje
agnese
Mon, 10 Jan 2011 - 14:45
ja do zwykłej harbaty lubie dorzycić mandarynkę
kociek
Mon, 10 Jan 2011 - 20:56
Moja kolezanka z pracy mowi ze bardzo dobra jest herbata z dodatkiem mrozonych truskawek. Musze sprobowac.
rysa154
Mon, 10 Jan 2011 - 22:36
CYTAT(Joanna 81 @ Sat, 08 Jan 2011 - 12:58)
Ja od kilku tygodni delektuję się wspaniałą herbatą kaktusową. Jest przepyszna w smaku, delikatna, daje mi ukojenie po całym dniu pracy i w chwilach zmęczenia. Uwielbiammmm.
a z jakiej firmy?
ja uwielbiam herbaty ku[powane w sklepie na wage...moja ulubiona to wiśnie w rumie...
~anula~
Mon, 10 Jan 2011 - 23:07
Kociek, ale te truskawki to w całości? Bo zmiksowanych jakoś sobie nie wyobrażam...
agnese
Mon, 10 Jan 2011 - 23:09
ja jak mam to mrożone maliny tez lubię wrzucic - pycha
marghe.
Mon, 10 Jan 2011 - 23:42
Ila, nie syp imbiru suszonego, dodaj prawdziwego, swiezego. Startego na tarce, albo pokrojonego w plasterki
O herbatach nie pogadam, bo po prostu zaparzam, studzę (nie lubie ciepłej) i piję
ale zareklamuję nasz ulubiony napój - idealny na taką pogodę. "Odpadki" z ananasa (trzpień, jakies skrawki nie nadające się do jedzenia), kawałek świezego imbiru pokrojonego w plasterki, kilka plastrów cytryny. Zalać wrzątkiem. Pić ciepłe albo zimne. Dla lubiących herbatę - do tej mikstury można dodać herbatę z czerwonych pomarańczy
kociek
Tue, 11 Jan 2011 - 09:42
anula tak w calosci te truskawki
Ila
Tue, 11 Jan 2011 - 13:50
CYTAT(marghe. @ Mon, 10 Jan 2011 - 23:42)
Ila, nie syp imbiru suszonego, dodaj prawdziwego, swiezego. Startego na tarce, albo pokrojonego w plasterki
Marghe, wlasnie ja sypalam z torebki Dzis pedze po imbir prawdziwy. Sprobuje tez napoju
Joanna81, a skad ta herbata kaktusowa, bo mnie zaciekawila
joa133
Tue, 11 Jan 2011 - 14:07
Ila herbata kaktusowa to jest herbata zielona z opuncji -firm, które ja produkują jest do wyboru do koloru- ja lubię z Teekanne
kasiunia
Tue, 11 Jan 2011 - 16:41
CYTAT(Magda EZ @ Sun, 09 Jan 2011 - 20:16)
Dla mnie najważniejsza dla dobrej herbaty jest woda - najbardziej smakuje mi w kawiarniach, gdzie woda jest z ekspresu (jak destylowana?). Na co dzień nie chce mi się jednak starać i herbatę normalnie zalewam wodą z czajnika, tyle że filtrowaną przez Britę. Odnośnie smaków to nie przepadam za aromatyzowanymi herbatami, ale są wyjątki - herbata Poranna Rosa z Astry, jakoś nigdzie nie mogę jej dostać więc zastępuje ją Promyk Słońca, herbata zielona z płatkami bławatka i róży. Lubię też zimową porą herbatę Świąteczną, z kardamonem i skórką pomarańczy. I ostatnio kupiłam klasyczną czarną mieszankę Petersburską Popoff - też mi bardzo smakuje. Wydaje mi się, że super nadaje się do podawania z konfiturą, np. z pomarańczy, róży. To herbaty z herbaciarni.
Z torebkowych bardzo lubię zieloną z jaśminem Dilmah - ale zieloną piję głównie latem, bo ponoć wychładza - nie wiem czy to prawda ale jestem podatna na sugestię . Lubię też zwykłą czarną Assam, opakowanie z chińskimi "krzaczkami".
Herbatę imbirową robię tak, że plasterek imbiru zalewam wrzątkiem, super rozgrzewa.
Magda a gdzie masz sprawdzonÄ… herbaciarniÄ™ w Poznaniu?
Ciocia Magda
Tue, 11 Jan 2011 - 16:59
kupowałam na Wrocławskiej, ale z tego co wiem w M1 mają to samo.
kasiunia
Tue, 11 Jan 2011 - 17:01
CYTAT(Magda EZ @ Tue, 11 Jan 2011 - 16:59)
kupowałam na Wrocławskiej, ale z tego co wiem w M1 mają to samo.
dzięki
mamami
Wed, 12 Jan 2011 - 14:57
Najlepsze herbaty na świecie serwuje mój mąż osobisty Czarna ekspresowa, zaraz po zalaniu wciska odrobinę cytryny, gdy sie już zaparzy dodaje jeszcze trochę i potem, sok z dzikiej róży/jarzębina ze słoiczka/pigwa ze słoiczka (te składniki wymiennie) i troszkę miodu.... Uwielbiam każdą wrsję, zwykle podbija tymi herbatami serca naszych gości Sobie parzy też z limonką i plastrem imbiru, tej nie próbuję, bo nie znosze imbiru ale dla tych co lubią rewelacja. Udało mi sie też kiedyś kupić cytrynę w soku z dzikiego bzu (takie plastry w słoiczku), jak dla mnie cudo, niestety teraz juz nidzie nie umiem tego dorwać.
bajkowa
Sun, 16 Jan 2011 - 21:11
Pyszna jest z Herbapolu MALINA Z CYTRYNĄ Albo Grzaniec z Biedronki i do tego kieliszeczek wódeczki
ania_411
Wed, 19 Jan 2011 - 21:16
ostatnio zasmakowalam sie w Andalusi z Liptona, cudowna mieszanka jablka, owocu dzikiej róży, cynamonu, cykorii, aromatu lukrecji, owoców cytrusowych (pomarańczowy, grejpfrutowy, cytryny, limonki), imbiru i kwiatu pomarańczy. polecam bardzo!
Aneczka
Thu, 21 Mar 2013 - 11:13
W ramach szukania zamiennika czarnej herbaty wczoraj zrobiłam pyszną owocową herbatkę: - obierki z jabłka, wysuszone (moja prababcia tak robiła) - liofilizowana truskawka - kilka rodzynek - pół łyżeczki miodu
I jeszcze jeden przepis, zimowy co prawda, ale skoro jeszcze śnieg leży - czarna herbata zaparzona razem z goździkami - plastry pomarańczy - sok malinowy dla mnie co prawda za słodka, ale moja rodzinka się o nią zabija
Abotak
Thu, 21 Mar 2013 - 15:12
dobra herbata to po prostu dobra herbata. Nie zmiotki pakowane do torebek ktore normalnie wracaly na pole w roli nawozu, a dobrej jakosci, lisciasta herbata (cale liscie, nie rozdrobnione) czyli po prostu dobra jakosciowo przede wszystkim (ze zmiotek nigdy nie bedzie naprawde dobrej herbaty) Wtedy jest pyszna i zadnego poprawiacza nie potrzebuje. Sama herbata sie mozna delektowac bez potrzeby zabijania posmaku cukrem, mlekiem, pomarancza czy imbirami
U siebie znalazlam np taki przybytek https://www.cantonteaco.com/ gdze wybor ogromny, smaki niebianskie i te rzeczy. Biala, czarna, zolta, czerwona, zielonaz dymem, bez dymu, oolong, puerh, mieszanki, dodatki kwiatowe, ziolowe... do wyboru, do koloru
Ale mysle ze to nie jedyny w swym rodzaju. Naprawde warto poszukac dobrego zrodla. Pamietam ze herbata w PL w latach 80-90tych chyba jeszcze byla calkiem niezla ( taka luzem lisciasta, czesto gruzinska czy indyjska -assam, madras taki prawdziwy ), ale z czasem, na zachodnia modle weszly torebki i niestety sie popsula bardzo. Moze sie jeszcze gdzies uchowala jednak. Naprawde warto poszukac.
Tez kazda odmiana ma swoja temp parzenia. Te zmiotki oczywiscie i wrzatkiem mozna zalac bo i tak im juz nic nie zaszkodzi, ale szanujace sie herbaty maja b konkretne wymagania np temp 85 czy 90 st ( bez termomentra mozna sie nauczyc jak oceniach wysokosc temp wiec to nie wyzsza sztuka) I niektore mozna zalewac kilkakrotnie ( te dojrzewajace przez kilka lat np- one stopniowo sie `otwieraja`) . Za kazdym razem inna gama smakowa
Honey*
Thu, 21 Mar 2013 - 16:30
ja lubie herbate z imbirem, miodem i cytryna. kupuje tez czesto w bierdonce rooibos z pomarancza i cynamonem
pajka83
Thu, 21 Mar 2013 - 19:46
CYTAT(Bogusia123456 @ Thu, 21 Mar 2013 - 15:12)
Pamietam ze herbata w PL w latach 80-90tych chyba jeszcze byla calkiem niezla ( taka luzem lisciasta, czesto gruzinska czy indyjska -assam, madras taki prawdziwy ), ale z czasem, na zachodnia modle weszly torebki i niestety sie popsula bardzo. Moze sie jeszcze gdzies uchowala jednak. Naprawde warto poszukac.
ja kupuję Assan, madras, yunan liściastą z róznych firm, jedne lepsze inne gorsze są, ale ogólnie jakoś jest całkiem fajna i dostępność bardzo duża.Mieszam w słoiki kilka rodzai czarnych(lubie też Earl Gray dosypać) i taką pijam, do takiej przywykłam i takie torebkowe są blee, chyba,że owocowe. Ostatnio posmakowała mi pomarańczowa Tekanne, smaczne tez są z Herbapolu różne samki. Zimą lubię czarna z cytryną i miodem/cukrem/sokiem malinowym lub z pomarańczą, cytryna i sokiem malinowym.
joa133
Thu, 21 Mar 2013 - 22:09
a ja kocham księżycowa noc, czarna herbata z dodatkami wiatrów .. kupuje na wagę w herbaciarni..pyszność
minka.
Thu, 21 Mar 2013 - 22:13
Parze czesto w czajniczku z ziarnami kardamonu lub laskami cynamonu.
agnese
Fri, 22 Mar 2013 - 10:34
o zielona liściasta - uwielbiam- samą bez dodatków (ekspresówki zupełnie mają inny smak)
lubie też herabte z korzeniem imbiru albo czasem zamiast cytryny wrzucam mandarynki - z pomarańczą tez lubie lubie też dorzucić maliny
często zaparzam herbatkę z imbirem. Czarna herbata plus plasterki świeżego imbiru, to jest bardzo ważne, imbir musi być świeży, musi być korzeń. Wrzucam plasterki mandarynki lub kawałki pomarańczy. Herbatka pyszna.
Idę spróbować polecanej tutaj herbatki z mrożoną truskawką
anax
Thu, 29 Jan 2015 - 21:16
Wracając do tematu. Delektuję się pyszną czerwoną herbatą z miętą i syropem z imbiru i cytryny z odrobiną miodu.poezja własna kompozycja. Dziś byłam w herbaciarni i urzekły mnie zapachy herbat na wagę.znalazałam atrakcyją herbaciarnię internetową w krakowie i już czekam na wypłatę aby zamówić zestawy próbne.
wiesiołek
Tue, 10 Mar 2015 - 20:17
Do szklanki bardz gorącej wody wrzucam torebkę herbatki miętowej i kawałek jablka- "tymbark jabłko-mieta" w domowym nauralnym wydaniu.
Przed laty na tym forum pojawił się przepis na herbatę po indyjsku- robię ją zwlaszcza zimą, bo rozgrzewa: na trzy szklanki wody wrzucam fusy herbaciane, ziarno kardamonu, 2-3 gożdziki, kawałke kory cynamonowej , kawałeczek imbiru,ętroche cukru i szklankę mleka- to wszystko nalezy gotować przez ok. 4 minuty. Super mi pasuje do ciężkiego ciasta z jabłkami i bakaliami ( ciasto włoskie tez z tego forum sprzed lat).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.