Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Orinoko, te moje wspomniane z maka kokosowa sa adaptacja innego przepisu na cupcakes z maka orzechowa/mielonymi migdalami. Niestety, wersja z jajkami, ale bez dodatku tluszczu.
Przepis podstawowy ( tez sie nadaje na torty, do zalania tym owocow i zapieczenia)-taki na wieksza ilosc
12 jajek 400g mielonych migdalow ( albo 200 g maki kokosowej, albo 10 g maki kokosowej i 200 g migdalow) 3-4 lyzki xylitolu ( albo duzo mniej stevii, ew ok 10 lyzek cukru rafinowanego
Inne dodatki smakowe 2 lyzki maku 2 lyzki kakao 2 lyzki kawy 100 h mielonych orzechow laskowych, pecan, wloskich- zamiennie za 100g maki migdalowej
Piekarnik na 180st najpierw ubijam jajka z cukrem oosobno mieszam make /maki. Jesli z kakao, to dodaje od razu -przesiane Do suchych skladnikow powoli wlewam ubite jajka i mieszam Maka kokosowa ma to do siebie ze pecznieje wiec masa robi sie szybko gesta i mniej wiecej polowe mniej jej trzeba. Migdalowej mozna dodawac mniej niz w przepisie lub troche wiecej- zaleznie od ilosci, ciasto bedzie albo lekkie, bardziej wyrosniete, albo ciezsze ( np na tort ktory ma byc przekrojony pozniej lepiej dac wiecej troche)
Ciasto z kokosowek bardziej sie kruszy i mniej wyrasta ale konsystencja jest b przyjemna ( troche jak babka piaskowa czyli typowa z dodatkiem maki ziemniaczanej)
Oj, Bogusiu, wzruszyłam się bardzo jak zobaczyłam dedykację w wątku A jakie zdjęcia apetyczne!!!! Niestety, u nas póki co musi być kategorycznie bez jajek, a na pewno bez białek i bez nabiału (Emi i ja), bez nabiału (mąż). Tak więc aktualnie od ograniczeń wolny jest tylko Kubuś. Natomiast gluten możemy wszyscy, a dietytycznie przydałoby się nam wszystkim oprócz Kubusia (nadal szczypiorek). No dobrze, Emi można wyłączyć, bo jest dzieckiem, ale ograniczenie cukru jak najbardziej nie zaszkodzi. Niemniej jednak orzechy też odpadają - u Emi, bo nie wiem, czy może (jeszcze nie dawałam, ale jest alergiczką, więc się boję), a mnie po orzechach od paru lat drapie zaraz w gardle Myślę, że kokos i migdały ok. Kakao - out póki co. Masło i mleko to pikuś, bo mogę dać olej, oliwę i mleka roślinne, tak samo śmietanę, a zamiast masła - margarynę bezmleczną. Da się przeżyć, tylko efekt może nie w 100% ten sam. Ech.... Co do jajek w przepisach, wiem, że można je z różnym efektem zastępować, np. tartym jabłkiem, marchewką, dynią, bananem, siemieniem lnianym... W ostateczności mam kupiony zamiennik jaja dla bezglutenowców i przetestowałam już do jakichś ciastek, które nie chciały się skleić - nadaje się
Tak więc strzelajcie dalej przepisami, a ja będę musiała kombinować (no, dobrze, ale zastąpienie 12 jajek w przepisie to już jest nielada sztuka ).
Ten ostatni przepis A.L. gdzieś już widziałam - tzn. wraz z wykonaniem. To było jakieś danie wytrawne, prawda?
Z pozdrowieniami!
Abotak
Tue, 27 Mar 2012 - 11:45
CYTAT(Orinoko @ Tue, 27 Mar 2012 - 10:04)
Co do jajek w przepisach, wiem, że można je z różnym efektem zastępować, np. tartym jabłkiem, marchewką, dynią, bananem, siemieniem lnianym... W ostateczności mam kupiony zamiennik jaja dla bezglutenowców i przetestowałam już do jakichś ciastek, które nie chciały się skleić - nadaje się
jeszcze chyba zmiksowane daktyle by sie nadaly zamiast-jajecznie bo tez konsystencje tworza.
A maslo tluszczem kokosowym ( tylko nie wiem jak na kokos reagujecie)
Ja Merliniakowi -patyczakowi z bezzbozowa dieta eksperyment robie. On jest wielkim fanem makaronow, chleba. Niestety juz mnie kiedys niepokoily jego produkty koncowe trawienia ( zeby sie w watku kulinarnym nie wyrazac). Zabarwienie i konsystencja. Nawet zaprowadzilam dziecie do lekarza co u mnie rzadkoscia przeciez ale objawy ww b charakterystyczne dla celiakii. Ten stwierdzil ze nie ma zmian skornych, rosnie, nie choruje wiec to nie wrazliwosc na gluten. No niby nie a i kiedy bezglutenowym zaczelam go zywic to poprawy nie bylo. Pomyslalam ze szukam pewnie dziury w calym.
I teraz przy okazji swojej diety, usunelam mu zboza, glownie pszenice. I... niespodzianka Poprawa nagla. Plus dziecko zadnych wiatrow ( a sobie tlumaczylam ze po rodzinie MK odziedziczyl). I ogolnie spokojniejsze jakby ( acz to moze byc przypadek choc sam niedawno doszedl do wniosku ze ma `temper problem` ) Zaczyna m to dawac troche do myslenia.... Ponoc wrazliwosc nie musi byc na gluten. Moze byc natomiast na zboza ogolnie i roznie sie objawiac.... no nie wiem..
Orinoko
Tue, 27 Mar 2012 - 15:04
Bogusiu, ten wątek to pewnie trzeba byłoby na Alergie przenieść U nas nie widzę powodów do niepokoju pod kątem zbóź, choć Kubuś alergik wziewny na pyłki zbóż, choć w testach pokarmowych ostatnio już żyto nie wyszło. Natomiast ja wiem, że kilka lat temu po odstawieniu glutenu na 2 tyg. moja skóra cudownie się wygładziła i zniknął efekt suchości!!!!
A dla Merlinka mąka orkiszowa, gryczana, makarony orkiszowe, żytnie? Jak u nas można kupić, to u Was tym bardziej? Orkisz niby pszenica, ale lepsza i zdrowsza niż ta tradycyjna. U nas niestety mąki kokosowej nawet nie widziałam, chyba, że na Allegro będzie albo w jakimś sensownym sklepie eko, bo w okolicy mam tylko półki ze zdrową żywnością i dość ograniczony wybór.
Ale za to śmietaną owsianą namierzyłam
Abotak
Tue, 27 Mar 2012 - 16:31
CYTAT(Orinoko @ Tue, 27 Mar 2012 - 14:04)
Bogusiu, ten wątek to pewnie trzeba byłoby na Alergie przenieść
no pewnie i racja Moze ktos nam przerzuci
CYTAT(Orinoko @ Tue, 27 Mar 2012 - 14:04)
A dla Merlinka mąka orkiszowa, gryczana, makarony orkiszowe, żytnie?
no wlasnie kiedy wyeliminowalismy gluten, to i orkisz tez i zyto i wtedy poprawy nie bylo. I to mnie zmylilo tez wtedy. Teraz kiedy sie wglebilam w temat, doczytalam ze to z racji pokrewienstwa ww i jakies tam substancje wspolne dla nich wszystkich ( po krzyzowkach roznych) ktore moga nadwrazliwosc wywolywac ale jeszcze sie do konca z terminologia nie obeznalam. Narazie dostawal amarantusa preparowanego, platki owsiane ale tradycyjne ( tylko rozgniecione takie) , quinoe i przy tym jest OK. Rozwazam zakup mlynka do maki i flakera( takie ustrojstwo do robienia platkow). Wlasnie dzwonilam do Austrii w tym celu bo by nam sie repertuar sniadaniowy dzieki temu uatrakcyjnil ( narazie mielone siemie jeszcze i platki kokosowe w repertuarze ale to siemie z malakserze dzisiaj mielilam
Co do gryki, kolezanka mnie do niej zniechecila. Otoz nabyla w Bieszczadach kawal ziemii w nadziei ze bedzie tam rzeczona gryke uprawiala ekologicznie ( albo w miare ekologicznie) Posiala, wyroslo owszem. Z tym ze gryka ma to do siebie ze ona ponoc nie dojrzewa jednorazowo a non stop plonuje i trzeba ja metoda reczna kosic ( bo zadna maszyna tego nie zrobi) nastepnie tak zostawic do wyschniecia i pozniej mlocic tez jakos pracochlonnie zeby to w miare ekologicznie bylo.
Natomiast ta gryka powszechnie dostepna w sklepach jest zbierana mniejszym nakladem pracy, za to sposobem niekoniecznie jej ( i nam) na zdrowie wychodzacym. Otoz tuz przed zbiorem cala uprawa najpierw opryskana srodkiem przeciwchwastowym. Usycha wiec na pniu. I zbior bezproblemowy
Tym samym kolezanka odkryla ze gryka jednak nie dla niej. Podobnie jak plantacja malwy ( w ktorej sie teraz nawet kapie bo brak zbytu ( izraelska sprowadzana w cenie 2 Eu za kg a ona z corka po 16 h w pocie czola harowaly zeby na ten kg uzbierac dorobiwszy sie przy tym paru kleszczy i boreliozy )
xxyy
Fri, 13 Apr 2012 - 22:35
Bogusia , krakersy serowe sa u nas absolutnym hitem! Dzis zrobilam z tartymi orzechami, tez pyszne. Jak zrobilam pierwszy raz, moj starszy synus zostawiony w kuchni sam, spalaszowal wszystkie z wyjatkiem jednego, ktorego wczesniej sprobowalam !
Abotak
Sat, 14 Apr 2012 - 12:36
ciesze sie ze podeszlo
Ila
Wed, 18 Apr 2012 - 13:06
Dziewczyny przeniesc Wam watek na alergie?
Orinoko
Wed, 18 Apr 2012 - 13:29
Jestem za
Beasia88
Tue, 29 Mar 2016 - 14:04
Dziewczyny proszę o więcej przepisów na słodkości bez cukru, maki pszennej i nabiału
Capulik5
Tue, 13 Feb 2018 - 10:05
A ja tam ostatnio stawiam na takie zdrowe oleje spożywcze. Podobno smażenie na nich oraz dodawanie ich do sałatek doskonale wpływa na organizm.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.