Odkryłam niedawno, że w pobliskim markecie właśnie owo lekko zapomniane warzywo, przeeksperymentowałam z tradycyjną najprostszą surówką (starta, przesolona, z kwaśną śmietaną i bardzo mi posmakowała, ale podobno można też przyrządzać ją inaczej? Macie sprawdzone przepisy?
Ja najbardziej lubię też w wersji surówkowej. Nie wiem, czy jest sens inaczej. Pewnie w necie można znaleźć przepisy na podanie jej inaczej, ale ja bym nie profanowała tego smaku .
Ja lubiÄ™ cieniutko pokrojonÄ… na kanapkach.
Rzepa w rumianym sosie:
Obraną rzepę pokroic jak makaron i na sicie włozyć do wrzącej wody na kilka minut. W rondlu przygotować karmel z 2 łyżeczek cukru, dodać łuzkę tłuszczu, sól do smaku o obrumienić na tym rzepę na silnym ogniu. Potem zalac szklanką rosołu ( może być z kostki) i dusić pod przykryciem aż będzie miekka. Dodać zasmażkę z łyzki tłuszczu i łyżki maki, rozprowadzic sosem spod rzepy i podawać do mięsa. Rzepa duszona z kiełbasą: KOlka obranych młodych rzepek zablanszowac i przełozyc do zasmażki zrobionej z tłuszczu imaki, rozprowadzić rosołem, posolic i poddusić aż zmieknie. Na koniec wsypac garść posiekanej natki pietruszki i podawać z podsmażoną lub gotowaną kiełbasą . Rzepa faszerowana: Młode rzepki zblanszowac ok. 8 min. Ściąć wierz i wydrążyć środek. Napełnić dowolnym farszem (najprostszym z miesa jak na mielone), przykryć odciętymi wierzchami,ustawić w rondlu i zalać do 3/4 woda i posolic. Podgotowac, dodać łyżeczkę cukru i gotować do zmięknięcia. Podawać z sosem wykonanym z zasmażki zmieszej z wydrążonymi kawałeczkami i śmietaną To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|