To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Przepis na ciasto dla alergików

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Ammm
Dziewczyny, potrzebne mi na jutro ciasto, które będzie mogła zjeść zarówno moja córka jak i jej koleżanka. Jako, że każda ma inną nietolerancję ciasto nie może zawierać:

- glutenu (pszenica, jęczmień, owies, żyto)
- kukurydzy
- orzechów i migdałów
- kakao
- raczej nie powinno zawierać nabiału
- jaj kurzych (ale mam przepiórcze)

Pomocy. Z tolerowanych mąk mam tylko gryczaną. Da się coś takiego zrobić?
Tusia8
Takie znalazłam, ale czy uda się dostać wszystkie składniki?

https://mamaalergikagotuje.blogspot.com/201...jatwiejsze.html
kalarepa78
Taki przepis: https://smakoterapia.blogspot.com/2013/12/p...ru-i-mleka.html znalazłam
Orinoko
Rety, to wyzwanie jest!
Któraś maluszanka pisała o cieście z fasoli, ale nie wiem, która. Może coś znajdziesz w necie?
Tusiu, w Twoim przepisie jest mÄ…ka orkiszowa, a ona zawiera gluten.

Tu jest sernik bez sera - na zimno, ale potrzebuje trochę czasu, żeby go żelatyna ścięła - robiłam. Całkiem niezły jest.
https://pinkcake.blox.pl/2013/05/Sernik-bez...Baking-Day.html

Tutaj z mÄ…kÄ… gryczanÄ…:
https://mamaalergikagotuje.blogspot.com/201...y-bez.html#more

Tu pralinki:
https://mamaalergikagotuje.blogspot.com/201...encie.html#more

Tu jest bananowe z gryczanÄ… mÄ…kÄ…:
https://pinkcake.blox.pl/2010/05/Bananowe-c...nie-proste.html

A tu brownies z kaszy jaglanej, zamiast kakao dałam karob, zamiast jajek - siemię lniane, zamiast śmietany - mleko kokosowe, (które się odstało w lodówce i było gęste, a dodatkowo trochę posłodzone wcześniej syropem z agawy), ale może być inne roślinne, zamiast cukru - fruktoza i zamiast orzechów - płatki migdałowejest smaczne, choć niewyględne, bo nie rośnie:
https://www.mojewypieki.com/przepis/brownie...orzechami-pekan

A ciasteczka zamiast ciasta?

Tutaj bezglutenowa babka:
https://smakuje.blox.pl/2012/04/Babka-piask...zglutenowa.html

I szarlotka lub tarta na spodzie z jaglanej:
https://smakuje.blox.pl/2013/10/Szarlotka-n...zglutenowa.html
aniakuleczka
Jeżeli może być np. masło (mało mleka ma w sobie, albo możesz kupić/zrobić klarowane)
to zrób kruche ciasto z mąki ryżowej
a na górę wrzuć owoce np. jabłka

Mąkę ryżową najlepiej wymieszać z mąką ze słodkiego ryżu (ona jest glutenowa, ale dobra dla alergików), bo mąka ze słodkiego ryżu sprawia, że inne mąki niepszeniczne zachowują się jak mąka pszenna.
Elak
CYTAT(Orinoko @ Sat, 01 Feb 2014 - 23:44) *
Któraś maluszanka pisała o cieście z fasoli, ale nie wiem, która. Może coś znajdziesz w necie?



Ja pisałam, ale tu się nie sprawdzi bo ma kakao icon_wink.gif
tu link do przepisu:
https://www.maluchy.pl/forum/Ciasta-dietetyczne--t94270.html

Ammm na twoim miejscu wcale bym się z ciastem nie wygłupiała, tylko zrobiła galaretkową fantazję, Do salaterki wlewać kolejno różne galaretki (można zrobić tęczę) i zatopić w niej owoce.
Potem pięknie wyjąć galaretkowy "tort" na talerz i gotowe. Szybko i bez alergenów (mam nadzieję).
Ammm
CYTAT(Elak @ Mon, 03 Feb 2014 - 13:08) *
Ja pisałam, ale tu się nie sprawdzi bo ma kakao icon_wink.gif
tu link do przepisu:
https://www.maluchy.pl/forum/Ciasta-dietetyczne--t94270.html

Ammm na twoim miejscu wcale bym się z ciastem nie wygłupiała, tylko zrobiła galaretkową fantazję, Do salaterki wlewać kolejno różne galaretki (można zrobić tęczę) i zatopić w niej owoce.
Potem pięknie wyjąć galaretkowy "tort" na talerz i gotowe. Szybko i bez alergenów (mam nadzieję).


Zapomniałam dodać, że koleżanka nie może też wieprzowiny, więc wszelkie galaretki odpadają (żelatyna)...

W końcu spasowałam, nie miałam skladników, a wiekszość Waszych propozycji też niestety odpadała (bo albo owies albo kakao albo żelatyna albo migdały/orzechy).

NaprawdÄ™, sama celiakiÄ… to luz 29.gif
Kocisława zwana Warkotem
CYTAT(Ammm @ Tue, 04 Feb 2014 - 20:44) *
Zapomniałam dodać, że koleżanka nie może też wieprzowiny, więc wszelkie galaretki odpadają (żelatyna)...


Można kupić galaretki na bazie agaru,albo kupić sam agar i zrobić galaretkę z soku owocowego.
Orinoko
Zamiast kakao daję karob do ciast. Jest ok, tylko nad polewą nie popracowałam, ale do środka - luz.
Jak mleko owsiane w składnikach, to dowolnie można na ryżowe zmienić, żaden problem.
No rzeczywiście, zestaw "bez" - wybitnie trudny, nie powiem.

gilly
Dacie jeszcze jakieÅ›?
p_plan
Spróbuj kochana to ciasto z cukinii:
https://www.przepisy.pl/przepis/ciasto-z-cukinii

Smaczne, proste, dzieci je uwielbiają icon_smile.gif Oraz nie zawiera w sobie alergenów tak wiec spokojnie możesz dać maluchowi nawet jeśli jest alergikiem ( o ile oczywiście nie jest uczulony na cukinię, ale sama o takim włąśnie uczuleniu nie słyszałam do tej pory).
marzena94
Trudne wyzwanie... myślałam i wpadł mi do głowy tylko przepis na ciasto marchewkowe. Smakuje jak piernik, w ogóle nie czuć marchewki, więc dzieci go polubią icon_smile.gif i zdrowe jest. Znalazłam taki przepis:
Składniki
500 g marchewki
szklanka mÄ…ki gryczanej
pół szklanki oleju
1/3 szklanki mleka sojowego
szklanka bakalii (zależy co dzieci lubią, nie muszą być orzechy, ale np. daktyle, morele, żurawina)
1/4 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki sezamu (niekoniecznie)
2 łyżki pestek dyni albo słonecznika
łyżeczka cynamonu
łyżka soku z cytryny
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
łyżka octu (obojętnie jakiego)

Przygotowanie: Bakalie pokroić na mniejsze części i połączyć z mlekiem sojowym, potem włożyć do lodówki na około pół godziny. Obrać i zetrzeć marchewki na tarce o drobnych oczkach, potem dodać namoczone bakalie, sok z cytryny, olej, sezam, pestki i ocet. Następnie przesiać mąkę z cynamonem, p. do pieczenia, sodą i solą do miski i dodać resztę składników. Tak przygotowane ciasto wlać do blaszki keksówki lub silikonowej foremki (blachę dobrze wyłożyć papierem do pieczenia) i pieczemy 40-50 min w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopni.
Po wystudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem, pyszna jest też polewa czekoladowa lub kakaowa icon_smile.gif w przepisie, z którego korzystam, są też orzechy, ale w tym przypadku lepiej będzie bez icon_smile.gif
Ceda
Ciasto z truskawkami ale inne owoce tez mozna dodać:
Ciasto zrobilam na prostokatnej blaszce.
Upieklam biszkopt z ponizszego przepisu:

15 dkg maki
20 dkg cukru pudru
5 jaj
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 opakowania proszku do pieczenia
3 lyzki wody
szczypta soli

Bialko z sola ubic na sztywna piane. Zoltka ubic z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodac piane z bialek, delikatnie wymieszac, nastepnie dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylozyc na blaszke, piec ok. 30- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160-180°C.
Ostudzic.

Krem to nic innego, jak truskawkowe bite smietany w proszku (chyba firmy Gellwe), ktore po ubiciu polaczylam z rozpuszczona zelatyna (6 platkow lub 1 male opakowanie). Tak przygotowany krem nalozylam na biszkopt, nastepnie ulozylam truskawki, a na gore wylalam galaretke (2 opakowania rozpuszczone w 3 szklankach wody).

Dla chrupkości można tez kupić orzeszki: https://biokurier.pl/akcja-promocyjna/cenna...zechy-nerkowca/ Jak tutaj icon_smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.