Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Dziewczyny, potrzebne mi na jutro ciasto, które będzie mogła zjeść zarówno moja córka jak i jej koleżanka. Jako, że każda ma inną nietolerancję ciasto nie może zawierać:
- glutenu (pszenica, jęczmień, owies, żyto) - kukurydzy - orzechów i migdałów - kakao - raczej nie powinno zawierać nabiału - jaj kurzych (ale mam przepiórcze)
Pomocy. Z tolerowanych mąk mam tylko gryczaną. Da się coś takiego zrobić?
Tusia8
Sat, 01 Feb 2014 - 19:53
Takie znalazłam, ale czy uda się dostać wszystkie składniki?
Rety, to wyzwanie jest! Któraś maluszanka pisała o cieście z fasoli, ale nie wiem, która. Może coś znajdziesz w necie? Tusiu, w Twoim przepisie jest mąka orkiszowa, a ona zawiera gluten.
A tu brownies z kaszy jaglanej, zamiast kakao dałam karob, zamiast jajek - siemię lniane, zamiast śmietany - mleko kokosowe, (które się odstało w lodówce i było gęste, a dodatkowo trochę posłodzone wcześniej syropem z agawy), ale może być inne roślinne, zamiast cukru - fruktoza i zamiast orzechów - płatki migdałowejest smaczne, choć niewyględne, bo nie rośnie: https://www.mojewypieki.com/przepis/brownie...orzechami-pekan
Jeżeli może być np. masło (mało mleka ma w sobie, albo możesz kupić/zrobić klarowane) to zrób kruche ciasto z mąki ryżowej a na górę wrzuć owoce np. jabłka
Mąkę ryżową najlepiej wymieszać z mąką ze słodkiego ryżu (ona jest glutenowa, ale dobra dla alergików), bo mąka ze słodkiego ryżu sprawia, że inne mąki niepszeniczne zachowują się jak mąka pszenna.
Elak
Mon, 03 Feb 2014 - 11:08
CYTAT(Orinoko @ Sat, 01 Feb 2014 - 23:44)
Któraś maluszanka pisała o cieście z fasoli, ale nie wiem, która. Może coś znajdziesz w necie?
Ammm na twoim miejscu wcale bym się z ciastem nie wygłupiała, tylko zrobiła galaretkową fantazję, Do salaterki wlewać kolejno różne galaretki (można zrobić tęczę) i zatopić w niej owoce. Potem pięknie wyjąć galaretkowy "tort" na talerz i gotowe. Szybko i bez alergenów (mam nadzieję).
Ammm na twoim miejscu wcale bym się z ciastem nie wygłupiała, tylko zrobiła galaretkową fantazję, Do salaterki wlewać kolejno różne galaretki (można zrobić tęczę) i zatopić w niej owoce. Potem pięknie wyjąć galaretkowy "tort" na talerz i gotowe. Szybko i bez alergenów (mam nadzieję).
Zapomniałam dodać, że koleżanka nie może też wieprzowiny, więc wszelkie galaretki odpadają (żelatyna)...
W końcu spasowałam, nie miałam skladników, a wiekszość Waszych propozycji też niestety odpadała (bo albo owies albo kakao albo żelatyna albo migdały/orzechy).
NaprawdÄ™, sama celiakiÄ… to luz
Kocisława zwana Warkotem
Wed, 05 Feb 2014 - 11:44
CYTAT(Ammm @ Tue, 04 Feb 2014 - 20:44)
Zapomniałam dodać, że koleżanka nie może też wieprzowiny, więc wszelkie galaretki odpadają (żelatyna)...
Można kupić galaretki na bazie agaru,albo kupić sam agar i zrobić galaretkę z soku owocowego.
Orinoko
Wed, 05 Feb 2014 - 12:10
Zamiast kakao daję karob do ciast. Jest ok, tylko nad polewą nie popracowałam, ale do środka - luz. Jak mleko owsiane w składnikach, to dowolnie można na ryżowe zmienić, żaden problem. No rzeczywiście, zestaw "bez" - wybitnie trudny, nie powiem.
Smaczne, proste, dzieci je uwielbiają Oraz nie zawiera w sobie alergenów tak wiec spokojnie możesz dać maluchowi nawet jeśli jest alergikiem ( o ile oczywiście nie jest uczulony na cukinię, ale sama o takim włąśnie uczuleniu nie słyszałam do tej pory).
marzena94
Fri, 22 Sep 2017 - 13:45
Trudne wyzwanie... myślałam i wpadł mi do głowy tylko przepis na ciasto marchewkowe. Smakuje jak piernik, w ogóle nie czuć marchewki, więc dzieci go polubią i zdrowe jest. Znalazłam taki przepis: Składniki 500 g marchewki szklanka mąki gryczanej pół szklanki oleju 1/3 szklanki mleka sojowego szklanka bakalii (zależy co dzieci lubią, nie muszą być orzechy, ale np. daktyle, morele, żurawina) 1/4 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki sezamu (niekoniecznie) 2 łyżki pestek dyni albo słonecznika łyżeczka cynamonu łyżka soku z cytryny szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody łyżka octu (obojętnie jakiego)
Przygotowanie: Bakalie pokroić na mniejsze części i połączyć z mlekiem sojowym, potem włożyć do lodówki na około pół godziny. Obrać i zetrzeć marchewki na tarce o drobnych oczkach, potem dodać namoczone bakalie, sok z cytryny, olej, sezam, pestki i ocet. Następnie przesiać mąkę z cynamonem, p. do pieczenia, sodą i solą do miski i dodać resztę składników. Tak przygotowane ciasto wlać do blaszki keksówki lub silikonowej foremki (blachę dobrze wyłożyć papierem do pieczenia) i pieczemy 40-50 min w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopni. Po wystudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem, pyszna jest też polewa czekoladowa lub kakaowa w przepisie, z którego korzystam, są też orzechy, ale w tym przypadku lepiej będzie bez
Ceda
Wed, 17 Nov 2021 - 08:03
Ciasto z truskawkami ale inne owoce tez mozna dodać: Ciasto zrobilam na prostokatnej blaszce. Upieklam biszkopt z ponizszego przepisu:
Bialko z sola ubic na sztywna piane. Zoltka ubic z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodac piane z bialek, delikatnie wymieszac, nastepnie dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylozyc na blaszke, piec ok. 30- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160-180°C. Ostudzic.
Krem to nic innego, jak truskawkowe bite smietany w proszku (chyba firmy Gellwe), ktore po ubiciu polaczylam z rozpuszczona zelatyna (6 platkow lub 1 male opakowanie). Tak przygotowany krem nalozylam na biszkopt, nastepnie ulozylam truskawki, a na gore wylalam galaretke (2 opakowania rozpuszczone w 3 szklankach wody).