U mnie furore robi ta mega pyszna szarlotka na kruchym ciescie
przepis na wymiary blaszki ok 25x35cm (chyba, ze ma byc ciensza to mozna wieksza blaszke)
Skladniki:
300gr masla (najlepsze osełkowe)
500gr maki krupczatki
250gr cukru pudru
6 ugotowanych żółtek (startych na tarce na malych oczkach lub przetartych przez sito)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto zagnieść i wstawic na ok. 2h do lodowki (ja wkladam na 20-30 min do zamrażarki)
plus:
ok. 2 kg jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szkl. zimnej wody
Jablka obrac i zetrzec na grubych oczkach. Nastepnie krotko przesmazyc z cukrem oraz cynamonem. Pod koniec w wowdzie rozrobic make ziemniaczana i dodac do jablek. Wymieszac i po ok. 1-2 minucie wylaczyc. Jabłka mozna przygotowac wczesniej, jak i ciasto, wiec samo wykonanie pojdzie o wiele szybciej
Nastepnie do wylozonej formy papierem wylozyc 1/2 ciasta. Ja scieram na tarce o duzych oczkach i rownomiernie rozkladam po blaszce. Podpiec spod w piekarniku w temp.ok 175 st. z termoobiegiem przez 10-12 minut. Po czym wylozyc na podpieczony spod jablka i zetrzec na wierzch druga polowe ciasta. Piec ok. 40 min w temp. 150 st. z termoobiegiem. Upieczone posypac cukrem pudrem. Ciasto jest bardzo kruche. Najlepiej wyciagnac ciasto z papierem na blat i dopiero kroic na dowolne kawalki.
Smacznego