Co robicie z truskawek? Brak mi pomysłów (dżem, kompot, z makaronem, pierogi, ciasto)dodajecie może do jakiś sałatek? Co ja tu będę.... proszę o wszelkie przepisy truskawkowe
Głownie dzemy - własnie wykonałam czekodzem wg. pomysłu Marghe
Ale czesto dodaje je do sałatek z rukolą, kaczką, chociaz często je zastępuje malinami. Bardzo lubie pyzy z truskawkami i wszelkie tarty!
Smoothie.
O, a przepis na dunska tarte z truskawkami moge wrzucic pojutrze! ( podawalam w ogolnym mniam mniamie, swego czasu, w ciastach i wypiekach ).
Ja robię deser: truskawki miksuję i dodaję galaretkę rozpuszczoną w szklance wody ( tak jak sie robi galaretke ale w połowie płynu) Powstaje taki mus. Do lodówki na godzinkę. Truskawek ok pół kilo na jedna galaretke.
Fajnie sprawdza się tez zimą z mrożonych owoców.
A macie przepis na takie banalne ciasto (najbanalniejsze znaczy ) z truskawkami, takie co KAŻDEMU antytalentowi wyjdzie?
Ja miksuję z serkiem mascarpone, nakładam do pucharków i odstawiam do lodówki na jakiś czas. Dziewczyny, w tym ja ) uwielbiają.
Ciasto z musem truskawkowym - coś a la sernik na zimno. W dodatku bez sera, dla alergików. Przebój w domu. (masę serową udawała kasza manna).
Makaron z truskawkami. Coctaile. Truskawki z jogurtem naturalnym jako deser. Będę mrozić, żeby mieć w zimie. Galaretkę bez galaretki = mus na agarze Lody bezmleczne i bezcukrowe - bananowo-truskawkowe (miksuję w blenderze te dwa zmrożone owoce i voila). Gotowe momentalnie, po zmiksowaniu, plusj akieś 30 min mrożenia wcześniej. Bez maszynki i wielkich ceregieli. Zdrowe, pyszne.
Sernik na zimno, koktajle z co się nawinie (kiwi, banan, pomarańcza....) z mlekiem lub wodą min. Ewentualnie mrożone jak u poprzedniczki. Do lodów dodaję lody w pucharki + truskawki porojone.
I wcinam same mmmniam.... A z makaronem jak robicie z serem, śmietaną, jogurtem naturalnym? A macie przepis na takie banalne ciasto (najbanalniejsze znaczy ) z truskawkami, takie co KAŻDEMU antytalentowi wyjdzie? nie wiem, czy każdemu, bo kiedyś podawałam ten przepis Cleo i jej nie wyszło - a wychodziło nawet moim córkom jak miały 10 lat 5 całych jajek plus szklanka cukru - zmiksować dodać: 1 i 1/2 szklanki mąki i jedno opakowanie kiślu (czy kisielu ???) cytrynowego (normalnego, nie żadne wynalazki typu "szybki kubek") oraz 10 - 15 dag masła (roztopionego, ale nie ciepłego) i wymieszać mikserem (ale nie miksować długo). Przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Na wierzch położyć całe truskawki (albo inne owoce) - w czasie pieczenia zatopią sie w cieście. Piec w temp. 180 - 200 stopni, aż się zrumieni na wierzchu, a w środku będzie suche. Posypać cukrem pudrem. Przepis pochodzi z "Kuchni" sprzed wielu lat, podawała go żona ś.p. Jerzego Binczyckiego. Stosuję go w róznych wersjach - z owocami, jako babkę (trochę jak piaskowa), a na Wielkanoc piekę z niego baranka i zajączka (ta porcja wytarcza na obie foremki).
dżemy, domowe galaretki i kisiele, lody, soki, koktajle, sosy do naleśników, drinki
dodaję do sałatek, do gazpacho itp przymierzam się do drożdżówek
Ukochany torcik moich dzieci: https://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/t...ny/przepis.html
Piekę bezy małe albo kruszę większą, można też kupić gotowe małe beziki, do tego bita śmietana i truskawki. To mi ostatnio chodzi po głowie też: https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek...ny/przepis.html Robię krem na bazie serka mascarpone i mus z truskawek i układam warstwami w kieliszku w kształcie stożka. Daiquiri/margarita truskawkowa. Koktajl na maślance. To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|