Lecznicze działanie miodów

RODZAJ MIODU

KOLOR

ZAPACH

SMAK

DZIAŁANIE

AKACJOWY

Jasnosłomkowy kremowy (po krystalizacji biały).

Słaby zapach kwiatu akacji.

Smak słodki lekko mdły

Zalecany diabetykom, przy przeziębieniach trudnościach trawiennych oraz schorzeniach nerek i przewodu moczowego.

LIPOWY

Jasnożołty lub zielonkawożółty (po krystalizacji żółto (po krystalizacji żółto-pomarańczowy lub brunatny).

Silny zapach kwiatu lipy.

Smak ostry z gorzkawym posmakiem.

Działa antyseptycznie i uspakajająco. Dla wzmocnienia jego działania podaje się go w herbacie z kwiatu lipowego. Stosowany w chorobach gorączkowych kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Skuteczny przy leczeniu przeziębień, w stanach niepokoju i bezsenności.

GRYCZANY

Od ciemnoherbacianego do brunatnego.

Zapach zbliżony do zapachu gryki.

Smak ostry

Przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Sprzyja tworzeniu się kostnicy po złamaniach. Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, a także przy miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek, przy grypach gorączkowych. Zawiera dużo biopierwiastków

MNISZKOWY

Jasnobrązowy

 

Słodki, mdły.

Stosowany w chorobach wątroby i dróg żółciowych, chorobach reumatycznych, przy niedokrwistości oraz w stanach wyczerpania psychofizycznego. Dzięki zawartej w miodzie mniszkowym cholinie, obniża się poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny.

RZEPAKOWY

Bezbarwny czasem słomkowy lub cytrynowy (po krystalizacji białokremowy)

 

Bezbarwny czasem słomkowy lub cytrynowy ( po krystalizacji białokremowy)

Stosowany głównie przy schorzeniach płucnych i sercowych. Poza tym przy zaparciach, przy schorzeniu wątroby, nerek i przewodu moczowego.

SPADZIOWY

Brunatnozielony

Zapach słodowy, lekko korzenny.

Smak łagodnie cierpki

Zawiera dużo białka, a tym samym ma większe wartości odżywcze i lecznicze od miodów nektarowych. Stosowany przy anemiach i zaburzeniach przemian materii. Miód ze spadzi iglastej leczy nieżyt górnych dróg oddechowych.

WIELOKWIATOWY

Od jasnokremowego do herbacianego

Zapach podobny do wosku pszczelego

Smak słodki, łagodny.

Stosowany przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym. Jak każdy miód ma właściwości lecznicze serca i przy chorobach przeziębieniowych.

WRZOSOWY

Zabarwienie czerwonobrunatne. Po krystalizacji przybiera konsystencję galaretowatą.

Silny aromat przypominający zapach kwiatów wrzosu.

Niezbyt słodki, lekko gorzkawy, ostry.

Stosowany do terapii schorzeń jamy ustnej, gardła, błony śluzowej, nie uszkadza szkliwa zębów; chorobach dróg moczowych i prostaty, przy kamicy nerkowej, zapaleniach jelit i biegunkach.

opr. na podstawie: rig-onz.pl