Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Ciasto umiem, w końcu się nauczyłam, wiem jak zawinąć żeby nie popękało, ale co zrobić, żeby mak się nie wysypywał z ciasta? Te kupne to ten mak i ciasto jakoś tak się trzymają razem, a moje się sypie... może napiszę jak robię
miksuję suchy mak, wrzucam do garnka, dodaję masło, miód, cukier, mleko, aromat i rodzynki i parzę przez jakiś czas ( wszystkie składniki dodaję na oko i smak ) po wystudzeniu dodaję jajko. Co robię nie tak?
Tusia8
Mon, 12 Dec 2011 - 17:41
ATeFKa, nie suchy mak Mak musisz zaparzyć-czyli najlepiej pogotować trochę w mleku. Potem na drobne sitko i odcedzić, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Dalej tak, jak robisz. Wtedy na pewno nic nie będzie suche. A tu fajny przepis, może Cię zainspiruje https://mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html
ATeFKa
Mon, 12 Dec 2011 - 19:22
Tusia, ale ja muszę suchy miksować, bo termomix mokrego nie zmiksuje. Pewnie muszę białko ubite dodać i zrobić tak, żeby masa nie była za sucha dzięki za przepis
Tusia8
Mon, 12 Dec 2011 - 19:24
Nie mam pojęcia, czy z suchym makiem wyjdzie Ci masa-szczerze wątpię, nigdy się nie spotkałam z masą bez zaparzania maku. Ale powodzenia
A w ogóle, to przecież wystarczy na kuchence składniki po prostu dobrze wymieszać łyżką , niepotrzebny do tego termomix...no, chyba, że to jakiś inny makowiec
Czy może Ty ten max tym termomixem miksujesz zamiast mielenia?
ATeFKa
Mon, 12 Dec 2011 - 19:27
Tusia, ale ja właśnie najpierw na sucho mielę, a potem w tym garze gotuję. Kiedyś, jak mieliłam w maszynce do mielenia, to mieliłam mak zaparzany i było tak samo.
Tusia8
Mon, 12 Dec 2011 - 19:28
Aha, no bo ja mielę w maszynce do mięsa. Jeszcze innym wyjściem jest kupić już zmielony mak. Trochę tylko droższy jest.
No bo kwestia jest taka, że trzeba mak zaparzyć. Zaparzasz go w tym garze też? Z mlekiem? Sorry za pytania, ale nie znam ustrojstwa.
ATeFKa
Mon, 12 Dec 2011 - 19:49
tak, zaparzam w tym garze, z mlekiem i wszystkimi innymi dodatkami, tak mam w przepisie z TM
nie muszę kupić zmielonego, bo właśnie TM mi zmieli suchy mak, czego nie zrobi maszynka a taki zmielony w TM jest jak tak roztarty, że mojej teściowej nic między zęby nie wchodzi, więc jest zmielony prawie na pastę
Tusia8
Mon, 12 Dec 2011 - 20:11
Aa, no wreszcie zajarzyłam No to w takim razie faktycznie-dodać białko, no i może ciut więcej tłuszczu? Chyba nic więcej nie wymyślę.
anetadr
Mon, 12 Dec 2011 - 21:03
Ja do kilograma maku dodaję przynajmniej 7-8 białek (żółtka idą do kruchego ciasta na spód).
Aneta
katiek
Mon, 12 Dec 2011 - 21:08
Atefka spróbuję zapytać sąsiadów-mają thermomix i mi makowce pieką na Święta, a mak suchy nie jest.
ATeFKa
Mon, 12 Dec 2011 - 22:03
dzięki. Może ja faktycznie za mało tłuszczu daję...
anetadr, a możesz dać przepis na te kruche z makiem?
katiek, podpytaj. Ja jak robiłam pierwszy raz mak w TM to mi coś nie wyszło, bo mi mleko się zważyło??? w każdym bądź razie mak nie nadawał sie do niczego, strasznie śmierdział. Stwierdziłam że musiało być kwaśne mleko...
Użytkownik usunięty
Tue, 13 Dec 2011 - 10:55
Ja do masy nie dodaję cukru, tylko dosładzam wszystko miodem. Może za mało masła dajesz? Jajko też dodaję ale nie całe tylko ubite białko i mieszam z nim delikatnie wszystkie składniki.
jacek placek
Tue, 13 Dec 2011 - 11:04
Ja tez sie z suchym makiem nie spotkałam,tzn. z mieleniem suchego .wszędzie jest napisane ,że suchy zalewamy wrzatkiem lub gorącym mlekiem,studzimy i mielimy przez maszynke.troche to nudne ale da się wytrzymać.poza tym ja zatrudniam do tego mielenia męża,lub ja mielę a maoja mamma wyrabia ciast-a potem zmiana itd.Dobrze jest mie3ć kogoś do pomocy.Jesli ABSOLUTNIE nie chce Ci się mielić,zaparzać itp.kup masę makową w puszce Uwielbiam makowce ,mnnnniam Pozdrowionka i wespłych Świąt :*
ATeFKa
Tue, 13 Dec 2011 - 14:19
nie lubiÄ™ maku z puszki...
a to że nie chce mi się mielić to też nie tak. Mam takie ustrojstwo za kupę kasy więc chce go wykorzystać na maxa a po zatym nie mam maszynki do mielenia...
Żabolek
Tue, 18 Dec 2012 - 10:54
Wyciągam stary wątek. Chce upiec makowiec na świeta i mam problem JAK ZMIELIĆ MAK??? Nie posiadam maszynki ani do maku ani do miesa. Mak juz kupiony. Byłam pewna ze mama ma maszynke ale przy przeprowadzce w lecie maszynka zniknęla wiec musze sobie poradzic inaczej. Z urzadzeń domowych posiadam blender mlynek do kawy i malakser. Nada sie to? No i czy mielic ten mak na sucho czy po namoczeniu?
Tusia8
Tue, 18 Dec 2012 - 11:41
Ja bym go po namoczeniu blenderem albo malakserem potraktowała.
Tuni
Tue, 18 Dec 2012 - 13:49
Ja mielę na sucho w maszynce do mielenia maku. Wychodzi tłusta masa. Potem dopiero dodaję mleko, miód , bakalie i gotuję.
moko.
Tue, 18 Dec 2012 - 14:24
Ja tez na sucho mielÄ™, a potem gotujÄ™, doprawiam.
jak nie miałam maszynki, to prosiłam w piekarni/cukierni o zmielenie maku.
justine1980
Tue, 18 Dec 2012 - 15:08
CYTAT(moko. @ Tue, 18 Dec 2012 - 12:24)
Ja tez na sucho mielÄ™, a potem gotujÄ™, doprawiam.
jak nie miałam maszynki, to prosiłam w piekarni/cukierni o zmielenie maku.
Ja też chodzę do piekarni,płacę pare groszy a problem z głowy.
Użytkownik usunięty
Tue, 18 Dec 2012 - 22:56
Ja zawsze najpierw płucżę mak i zawsze jakieś pypruchy wypływają. Jak zmielicie suchy mak to i brud z nim też.
Tuni
Tue, 18 Dec 2012 - 23:07
Blue, nie no płuczę w zimnej wodzie i zostawiam na troche aż podeschnie. Pewnie ciut wody tam zostanie ale jest niemal suchy kiedy go mielę. Moczenie w gorącym mleku czy gotowanie w gorącej wodzie spowoduje, że zmięknie i nasiąknie, rozpulchni się, no zdecydowanie inna konsystencja już przed mieleniem jest
Użytkownik usunięty
Tue, 18 Dec 2012 - 23:14
hehe, każdy Cyryl ma swoje Metody. Uff, odetchnelam, że brudnego maku nie mielisz. Ja zawsze mak gotuję, odcedzam i dopiero mielę. Raz tylko zrobilam inną metodą: zaparzyłam i zmieliłam. Strucla wyszła paskudna, że hej, cały mak się sypał z ciasta. Zła byłam strasznie, co mnie podkusiło rezygnować ze sprawdzonego od lat sposobu.
gosiagosia
Tue, 18 Dec 2012 - 23:26
ja kupuje zmielony i mam mniej roboty
Użytkownik usunięty
Tue, 18 Dec 2012 - 23:29
a skąd wiesz, czy był płukany przed zmieleniem?
gosiagosia
Tue, 18 Dec 2012 - 23:37
nie wiem, mi taki odpowiada
Tuni
Tue, 18 Dec 2012 - 23:46
CYTAT(Blue @ Tue, 18 Dec 2012 - 22:29)
a skąd wiesz, czy był płukany przed zmieleniem?
czasem lepiej nie wiedzieć
Tuni
Tue, 18 Dec 2012 - 23:50
CYTAT(Blue @ Tue, 18 Dec 2012 - 22:14)
hehe, każdy Cyryl ma swoje Metody. Uff, odetchnelam, że brudnego maku nie mielisz.
Nie no , błagam, ja ? Ja wszystko odkażam i myję , nawet mak
Użytkownik usunięty
Wed, 19 Dec 2012 - 10:48
Tuni, ja wiem,że ty jesteś zboczona w temacie czystości. Ja podobnie (nadal polewam deskę klozetową wrzątkiem )
Żabolek
Wed, 19 Dec 2012 - 12:40
Dzieki za odpowiedzi. Spróbuje ten mak zagotowac i po gotowaniu tym malakserem potraktowc. Najwyzej wyjdzie papka makowa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.