To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Szukam przepisu na pyszne skrzydełka

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

CrazyMary
CoÅ› dobrego do piwa, do przegryzania podczas meczu icon_wink.gif

Będziemy mieli gości i chciałabym zrobić coś dobrego(ale łatwego w przygotowaniu). Pomyślałam o pieczonych skrzydełkach, tylko nie wiem jak przyprawić. Kiedyś robiłam w miodzie, ale zgubiłam przepis. Poratujcie icon_smile.gif

A jak kto zna co innego pysznego, to też bardzo proszę.
Kate
Skrzydełka po chińsku

Składniki:
2 kg skrzydełek - umyć, pokroić na cząstki w stawach, obgotować ok. 10 min w niesolonej wodzie. Przełożyć na durszlak i spłukać zimną wodą.
2 łyżki imbiru - popruszyć obgotowane skrz.
4 łyżki oleju
3-5 łyżek miodu
3 łyżki sosu sojowego
2 kostki rosołowe
4-5 łyżek soku wiśniowego lub konfitur
100gr wódki (ja robię bez)
2 zÄ…bki czosnku

Na rozgrzany olej dac miód i doprowadzić do złotego koloru. Wsypać skrz. W szklance przygotować 3/4 szkl. wody + 2 kostki rosołowe + sos sojowy + sok wiśniowy i zalać tym skrz. Smażyć bez przykrycia. od czasu do czasu przemieszać drewnianą łyżką. Całość ma mieć złocisto-brązowawy kolor, sos ma być kleisty i słodki. Na koniec dodać wódkę i troszkę podgotować.
Najlepiej podawać z ryżem i surówką z białej lub pekińskiej kapusty.
Smacznego!
Angie
Złote skrzydełka

Składniki:
- 1 kg skrzydełek,
- przyprawy: warzywko, curry, sól, przyprawa do kurczaka,
- miód,
- olej do smażenia.

Skrzdełka odzielamy od lotek i (oczywiscie najpierw myjemy i moczymy w wodzie). Nastepnie przyprawiamy je przyprawami, ktore podałam wyżej. Na koniec całosc skrzydełek oblewamy rozpuszczonym w odrobinie wody miodem i zostawiamy na cała noc w lodówce. Następnego dnia smażymy na oleju na złocisty kolor. Sosem który sie wytworzty oblewamy całosc i jeszcze dusimy. Skrzydełka maja wygląd bardzo złocistych. SMACZNEGO!
CrazyMary
Dzięki dziewczyny, wykorzystam następnym razem, bo goście już byli, poratowała mnie Bryndza. Przepisy pyszne, w razie czego ją prosić icon_biggrin.gif
Doruśka
Mary,napisz czym Cie Bryndza poratowała,bo ja tez lubie skrzydełka icon_smile.gif
campari
Skrzydełka po szatańsku

icon_arrow.gif 1 kg skrzydełek kurzych
Marynata:
icon_arrow.gif po pół szklanki oliwy i soku z cytryny(ja oliwę mieszam z olejem)
icon_arrow.gif 2 duże ząbki czosnku
icon_arrow.gif po 2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki,świeżo zmielonego pieprzu i soli( ja w wersji dla dzieci daję papryke słodka i ciut ostrej)

Skrzydełka umyć,osuszyć i ułożyć w płaskim naczyniu.Czosnek obrać rozetrzeć z solą i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.Zalać nia skrzydełka,przykryć,wstawić do lodówki na 24 godziny.W czasie marynowania kilkakrotnie przekładać.Po wyjęciu z marynaty skrzydełka piec na grillu przewracają od czasu do czasu i smarując marynatą.
Ja robiłam i skrzydełka i udka ,i jedno i drugie rewelacja.Podałam w tytule skrzydełka ,bo taki jest oryginalny przepis.A udka marynowałam dwie godziny i wystarczyło,chociaz jak sie dłużej marynuje to napewno jest całkiem inny (mocniejszy) smak.
Smacznego!!!
Mika
CYTAT(Angie)
Złote skrzydełka

Składniki:
- 1 kg skrzydełek,
- przyprawy: warzywko, curry, sól, przyprawa do kurczaka,
- miód,
- olej do smażenia.


ja do tego dodaję jeszcze ze 3-4 łyżki musztardy -wbrew pozorom icon_wink.gif taki mix jest pyszny. Przygotowuję i smażę tak samo jak Angie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.