dziewczyny,zakładam nowy wątek,bo tam nie da sie znaleźć przepisów,wpisujmy tu przepisy,o które proszą forumki.
ja prosze o karczek zapiekany,bo znaleźć nie mogę
to był karczek w plastry na to pomidory i co jeszcze??
dziewczyny,zakładam nowy wątek,bo tam nie da sie znaleźć przepisów,wpisujmy tu przepisy,o które proszą forumki.
ja prosze o karczek zapiekany,bo znaleźć nie mogę to był karczek w plastry na to pomidory i co jeszcze??
To wklejam :
TEMPURA jajko szklanka wody 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia a potem maczasz w tym dowolne jedzonko i na głębokim oleju smażysz a tu znalazłam dokładniejsze info https://www.strumyk21.edu.pl/praca/kuchnia.html --- ZUPA FASOLKOWO (Słodlko kwaśna) Campari Gotuję najpierw wywar mięsny (gotowałam na zeberkach), mięsko wyciągam, łyżką cedzakową odłowiam to co pływa zawsze po wierzchu wywaru, potem dodałam pokrojoną w kostkę marchewkę, pociętą świeżą fasolkę żółtą, wsypałam zamrozoną już zieloną fasolkę , dodałam całą cebulkę, 2 ziarenka ziela angielskiego, to wszystko pogotowałam troche, gdy warzywka zaczęły robić sie miękkie dodałam pokrojone w kostkę ziemniaczki i dalej gotowałam. Na końcu (bo ja zawsze na końcu doprwiam ) zupkę posoliłam, trochę cukru dałam do smaku, łyżkę masła (opcjonalnie, ja zawsze tak uszlachetniam zupę hmmm szkoła mojej teściowej sie kłania, wiem, wiem tuczące a niech tam, ale smaczne) w wersji dla dzieci w osobnym garnku do tego wszystkiego dodałam sok z cytryny, a dla nas ocet, na koniec zupę lekko zaciągnęłam wodą z mąką. No i to wszystko, czyli zwykła słodko-kwaśna zupka mniam... szkoda, że sie skończyła, bo bym sobie znów zjadła
Dzieki Marghe )
[b]TARTA
tarta: 0,5 kostki margaryny, 20 dag mąki, 0,5 łyżeczki soli, jedno żółtko, wszystko zagnieść i do lodówki do schłodzenia pieczarki pokroić, usmażyć cebulkę pokroić udusić, dodać wątróbkę pokrojoną w kawałki , zesmażyć razem 4 dojrzałe pomidory sparzyć, obrać skórkę, udusić aż powstanie sos, dodać 4 ząbki czosnku (lubię czosnek, może być mniej), doprawić pieprzem kajeńskim i solą ciasto rozwałkować, wyłożyć formę (ja robiłam na małej tortownicy), podpiec w piekarniku na złoty kolor, po wyjęciu nałożyć wątróbkę i pieczarki, na wierzch dać sos pomidorowy zapiec w piekarniku ok. 25 minut Na koniec rozmieszać jajeczka z pokrojonym szczypiorkiem, polać tartę na wierzchu i wstawić do piekarnika aż do ścięcia jajek. Mam nadzieję, że komuś będzie to smakowało Zastrzegam jednak, że wszystko oprócz ciasta to moja własna wybujała fantazja Nie ręczę za efekt końcowy _________________ [color=red][/color]
Sałątka brukułowa z migdalami Małgosi.dz
- ugotowany w osolonej wodzie na półtwardo brokuł i podzielony na różyczki (brokuł średniej wielkości) - ok. 1/2 opakowania sera feta - pokrojonego w niezbyt drobną kostkę - 1 opakowanie sera camembert (np. Turek) - pokrojonego w cząstki (można go pominąć, jeśli ktoś nie lubi) - ok. 5dag płatków migdałowych uprażonych na patelni do koloru złotego (można dać więcej) - grzanki czosnkowe (oczywiście usmażone własnoręcznie) w ilości dowolnej - łyżka octu balsamicznego Wszystko wrzucamy do naczynia i delikatnie mieszamy. Chodzi o to, by w miarę mozliwości brokuł i feta pozostały w całości, a nie zamieniły się w paćkę. Taką sałatkę (tylko w wersji bez grzanek i camemberta) i jadałam w restauracji jako dodatek do pieczonego mięsa. Ale z grzankami można z powodzeniem jeść jako samodzielną sałatkę.
Danka bezmiesne KAsi Rybki
Omlet serowy z warzywami. Składniki: 4 jajka, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki startego, żółtego sera, 1 strąk papryki, cukinia lub mały bakłażan, cebula, łyżka oleju, łyżeczka masła, sól, papryka. Warzywa umyć, oczyścić i pokrajać w kostkę. na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę a następnie pozostałe warzywa. Oprószyć je solą i papryką. Jajka zmiksować ze śmietaną i serem. Do masy jajecznej dodać warzywa. Całość przelać do posmarowanej masłem formy. Piec przez 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Pasta do kanapek Składniki: kostka twarogu lub serek wiejski (farmerski), pół pęczka szczypiorku, kilka rzodkiewek (nie zdrewniałych), 1 jajko ugotowane na twardo, trochę śmietany, przyprawy: sól, pieprz (oraz wg uznania: Kamis - do sałatek, rozgnieciony ząbek czosnku lub posiekany młody, szczypta ziół prowansalskich, papryka - ostra lub słodka, ew. chili) Twaróg lub serek rozgnieść widelcem na jednolitą masę, dodać takoż rozgniecione (możliwe najdrobniej) jajko, posiekany szczypiorek i rzodkiewki skrojone w (możliwie najdrobniejszą kostkę). Przyprawić solą i pieprzem (ew. dodatkowymi przyprawami). Dokładnie wymieszać; jeśli pasta jest za gęsta dodać nieco śmietany - 1-2 łyżki Ziemniaczano - cebulowa tortilla Składniki: oliwa lub olej, 6 dużych ziemniaków pokrojonych w plastry, 2 duże cebule również pokrojone w plastry, 6 jajek, sol, pieprz, "ósemki" pomidorów. Rozgrzać olej na dużej patelni. Dodać ziemniaki, cebulę i trochę soli. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. (aż ziemniaki będą miękkie). Wbić jajka do dużej miski i zmieszać jak na omlet. Wyjąć z patelni ziemniaki z cebulą i dodać do jajek. Zmieszać dokładnie i przyprawić solą i pieprzem. Ponownie rozgrzać patelnię. Wlać całą miksturę na patelnię i piec na dużym ogniu przez ok. 3 min. Przewrócić tortillę na druga stronę. Piec jeszcze 5 min. Pociąć na 4 lub 8 części. Podawać z pomidorami. Pasztet sojowy Składniki: 2 szkl. soi, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 2 duże cebule, olej słonecznikowy, bułka tarta, 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub 1/3 szkl. mąki owsianej, majeranek, pieprz ziołowy, duszone grzybki, papryka słodka. Soję zamoczyć na kilka godzin, następnie gotować w małej ilości wody przez ok. 1-1.5 godz. z solą i ząbkami czosnku. Ugotowaną soję zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Zmielić też 2 surowe cebule i dodać suchą bułkę tak, aby wchłonęła resztę sosu, w którym gotowała się soja. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną lub owsianą, sól i inne przyprawy oraz trochę oleju. Piec w piekarniku przez ok. 1/2 godziny. Pilaw warzywny Składniki: 10 dag ryżu parabolicznego, 1 szkl. wody lub bulionu, 1 łyżka oleju, 1 łyżka masła, 10 orzeszków arachidowych (sztuk), 6 całych migdałów w skórce, 1 szkl mieszanych warzyw (marchew, groszek, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, biała kapusta, brukselka, pory, seler - w proporcji wg smaku), sól, pieprz. Ryż starannie umyć, odcedzić. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim ryż nie rumieniąc, dodać wodę, posolić, przykryć i zagotować na dużym ogniu. Można też bulion bez soli. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. W tym czasie rozgrzać w małym rondelku masło, wrzucić migdały i orzechy i trzymać na małym ogniu ok. 5-10 minut. Wrzucić przygotowane warzywa, odpowiednio pokrojone i smażyć razem przez 5 minut. Posolić i popieprzyć. Przełożyć całość do ryżu, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu jeszcze 10 minut. Podawać na gorąco. serowo- ziołowe kluseczki Składniki: - 1 cebula - pęczek natki - 20 g masła - 1 łyżka siekanej bazylii, oregano - 8- 10 igiełek rozmarynu - 500 g twarogu - 3 jajka - 150 g startego żółtego sera np. Gouda - 300 g mąki - sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1. Cebulę i natkę posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, wymieszać z ziołami (świerze można ew. zastąpić suszonymi) 2. Twaróg wymieszać z jajkami, 100 g sera, mąką i mieszanką cebulowo- ziołową, doprawić solą, pieprzem, gałką i odstawić na ok. 30 min. 3. W garnku zagotować osoloną wodę. Kluski formować 2 łyzkami i wrzucać do gotującej się wody. Po wyypłynięciu gotować jeszcze ok. 5 min. 4. Odcedzone kluski przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać resztą sera i zapekać ok. 2 minut. Placek afrykański Składniki: 2 ugotowane i przetarte przez sito ziemniaki, 2 posiekane cebule, 2-3 roztarte ząbki czosnku, półtorej szklanki ugotowanych kostek marchwi, półtorej szklanki ugotowanego zielonego groszku, 4-5 roztrzepanych jaj, sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, olej Wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec przez 20-25 min. Podawać z dodatkiem ogórka konserwowego.. Fasolka szparagowa w śmietanie Składniki: 30 dag żółtej fasolki szparagowej 30 dag zielonej fasolki szparagowej 350 ml gęstej kwaśnej śmietany (30%) 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Fasolkę umyć pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 3 cm kawałki. Zalać lekko osoloną wodą. Gotować pod przykryciem ok. 8 min. Odcedzić. Śmietanę wymieszać z musztardą. Ogrzewać na wolnym ogniu nie dopuszczając do zagotowania przez ok 5 min. ( do zgęstnięcia sosu)Dodać koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Sosem polać ugotowaną wcześniej fasolkę
sos łososiowo-pomidorowy Aluc
cebula ząbek czosnku pomidor łosoś wędzony (u mnie poszła paczka 150g) mała ostra papryczka koperek bazylia śmietana (w oryginalnym przepisie 2 szklanki 36%, ja dałam dwa małe kubki 18%) makaron pappadrelle (wysokojajeczne szerokie wstążki) 250g na cztery osoby cebulę i posiekać, zeszklić na oliwie (w oryginalnym przepisie - na maśle) pomidora (albo dwa) sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona, pokroić w kostkę łososia pokroić w paski pomidor i łososia (w orygoinalnym przepisie występowały tu jeszcze obgotowane szparagi) wrzucić do cebuli i trochę podusić dodać śmietanę i gotować na małym ogniu, aż sos zgestnieje na koniec wrzucić posiekaną papryczkę, koperek i bazylię, ja jeszcze opieprzyłam świerzo mielonym pieprzem (oryginalny przepis mówi o soli, ale dla mnie łosoś jest wystarczająco słony) no i ponieważ sosy śmietanowe z łososiem to ja lubię kwaskowe zdecydowanie, na koniec jeszcze dorzuciłam sok z połówki cytryny oczywiście całość przed podaniem godzi się potraktować parmezanem
Parówki w ciescie Miki
2szkl. mąki 1/4szkl. mleka 1 jajko parówki (ok. kilograma) 1/2 kostki margaryny 2dag, drożdży 2 łyżki cukru ketchup 30dag. żółtego sera Podgrzać mleko,rozpuścić w nim drożdże i cukier,odstawić do wyrośnięcia.Później do mąki,margaryny i jajka dodać wyrośnięte drożdże-zagnieść ciasto.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm. Pokroić w kwadraty (tak żeby położone w poprzek parówki się zmieściły) .Na każdym kwadracie układać paski żółtego sera,ketchup i parówkę. Zawinąć. Piec w temp. ok 180-200 stopni aż do zrumienienia ciasta w wersji dla zapracowanych lub rozleniwionych -to samo w środku ale zamiast drożdżowego ciasta naleśniki -można smażyć na patelni lub zapiec w piekarniku
Przepisy Lei
česnekačka 1,5 l wywaru z kości 6 ząbków czosnku 1 jajko sól, pieprz, vegeta grzanki do wywaru dodac 6 i wiecej zmiażdzonych żabków czosnku, dodac rozbełtane jajko i podawac z grzankami niektórzy ta zupke podają dodatkowo z ziemniakami svíčková na smetaně 0,5kg mięsa wołowego ( ja często robię z wieprzowego ) 100g słoniny 40g rozpuszczone masło 1 smietana kremówka ocet 2 - 3duże marchewki, 2 - 3 duże pietruszki, seler 1 cebula liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz, vegeta mąka mleko ew. wywar wieprzowy ( z kostki rosolowej ) Mięso posolić, popieprzyć naszpikowane słoniną włożyć do brytfanki, zalać rozpuszczonym masłem z dodatkiem 2 łyżek octu. Rozpuścić masło i obsmażyć na nim mięso dodać warzywa pokrojone w drobne cienkie paseczki dodać zioła. Należy piec do miękkości, w razie konieczności podlewać wywarem. Miękkie mięso wyciągnąć a sos z warzywkami należy zmiksować, taki sos zpowrotem wlać do brytfanki, zagęścić mąką rozmieszaną w mleku, podgotować i na koniec wlać smietanę. Smacznego Ďáblová směs 400g mięsa wieprzowego 400g mięsa wołowego 200g cebulki 50 g papryczek peperoni 5 ząbków czosnku olej sól, pieprz sos sojowy musztarda keczup Mięso pokroić w małe kawałki - jak do chińszczyzny, posolić, popieprzyć i szybko smazyć na gorącym oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, papryczki, zmiażdzony czosnek, dodać sos sojowy, 2-3 łyzki musztardy, 2-3 łyżki keczupu dodać troszkę wody i dusić do miękkości podawać z ryżem lub knedlem
Podudzia z kurczaka ze śliwkami Evchen
1 kg podudzi z kurczaka 0,5 kg śliwek 2 cebule rosól do podlewania mięsa Przyprawy do nacierania mięsa: Rozmaryn, czosnek (4 ząbki roztarte) cynamon, gożdziki Podudzia z kurczaka natrzeć czosnkiem roztartym ze solą i rozmarynem, zostawić na ok. 1 godzinę. Podsmażyć na złoty kolor z obu stron, przełożyć do rondelka. Na tym samym oleju zrumienić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do mięsa. Śliwki przekroić na pół, wyciągnąć pestki. Połowę śliweczek dodać do mięska i cebuli, podlać ok. 0,5 szklanki rosołu (może być z kostki), przykryć i dusić na małym ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pozostałą ilość śliwek, doprawić szczyptą cynamonu i goździków oraz pieprzem i dusić jeszcze ok. 10 minut.
Puplety Ulli
Pulpety jako jednostka wybitnie leniwa robie z zakupionej mielonki indyczej. Dodaje do tego jajo, czosnek, ok. pół drobno pokrojonej cebuli, 1/3 szklanki mleka z 3 łyżkami bułki tartej i przyprawy do smaku (trochę soli, pieprz, słodką paprykę, majeranek). I robię kulki...dziś do środka został włożony żółty ser. Pulpety obgotowuję (czyli gotuję kilka minut) w wywarze z warzyw złożonym z mrożonki warzywnej typu bukiet jarzyn albo zupa wiosenna + sos pomidorowy, kostka rosołowa i przyprawy, tak do smaku i koloru...obgotowane pulpety wykładam do naczynia żaroodpornego (gotuję na raty, bo naraz do gara nie wchodzą) a warzywną mieszankę przelewam przez sito...płynu nie wylewam...warzywa z sitka przecieram (na sitku) albo przepuszczam przez praskę do ziemniaków, dolewam trochę płynu, żeby konsystencja była właściwa..doprawiam, zalewam pulpety sosem, dokładam żółty ser i wstawiam do piekarnika na jakieś 45 minut. Resztę płynu (z warzyw) wypijam Warzywka muszą być trochę rozgotowane....
Tempura raz jeszcze
Tempura Kocurka Ciasto: 6 łyżek mąki 2 łyżki mąki kartoflanej 2 jaja 1 szklanka wody. Zmiksować. Dodatki: 2 cebule, pokrojone drobno 2 marchwie utarte na grubej tarce 2 papryki pokrojone w kostkę lub paseczki (cienkie) 20 dkg pieczarek (starte na tarce) 20 dkg wędliny (najlepiej kupić plasterkowaną i drobno pokroić albo w kawałku i też zetrzeć na tarce). Dodatki łączymy z ciastem, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jak placki ziemniaczane. SMACZNEGO Moje chłopaki pożerają posmarowane cienko keczupem, a wiosenną porą można jeszcze posypać sczypiorkiem
Feta Z Piekarnika Marghe
Najbanalniejszy przepis pod słoncem Fete (polecam oryginalną.. ale ponoc polska też dobrze smakuje) lekko pokruszyć Do zaroodpornych nieduzych naczyń wlac odorbine oliwy wyłozyć fetę. Pomidory (1 - 1,5 na jedno naczynie)obrac ze skóry i pokroić w spora kostkę. Posolic , popieprzyć, posypac ulubioną przyprawa (mnie do fety pasuje origano) Piekarnik rozgrzac dosc mocno (dzis mi sie spieszyło wiec był na 220) Wstawić naczynie, zapiekac 10 - 15 min, az feta zrobi sie miekka. kropka
Marghe,mi origano pasuje do wszystkiego )
a feta z mlekovity,to odrazu jest miekka.zatem Twój czas pieczenia jest do bani ale powiem Ci ,brzmi nieźle.kazdemu osobno powiadasz? ja nie mam kokilek.zrobie w jednym i będziemy przaśnie jeść:))
Pekińska z czosnkiem
utrzeć na tarce(nie mam rozdrabniarki do czosnku) 2 ząbki czosnku,posolić,poszatkowac średnia pekińska,dodać do czosnku,dodać łyżkę śmietany(albo jogurtu) łyzeczkę majonezu,wymieszać bardzo dokładnie,doprawic wg gustu np.origano Sos boczniakowy do makaronu 2 paczki boczniaków(takie po 250g) karton przecieru pomidorowego(albo puszkę pomidorów,rozdrobnić) na oliwie zesmażyć 2pokrojone ząbki czosnku,nie za drobno,bo trzeba je wyłowić jak sie zrumienią. na oliwe wrzucić pokrojone w paski,w poprzek blaszek boczniaki,poddusić az puszczą sok,wlac pomidory,dodać duzo posiekanej pietruszki9albo i nie)doprawić,solą pieprzem,origano,i czym tam chcecie.podawać z makaronem np kolanka,albo innym grubszym niz spagetti. [b]włąsciwei to jest sałatka,którą mozna jesć na zimno z bułką,ale ja robie na ciepło jako danie obiadowe.przepis pochodzi od mojej zamieszkałej we Italii koleżanki
Zupa krem marchewkowo pomarańczowa
SKŁADNIKI Niecały kilogram marchwi 1 cebula tabasco bulion warzywny - około litra sok z 2 - 3 pomarańczy śmietana kremówka - kilka łyżek sól, pieprz skórka pomarańczowa i cytrynowa łyżka startego imbiru oliwa marchew obrać, pokroić w talarki. Na oliwie obsmażyć drobno pokrajaną marchew i imbir. Zalać bulionem i dodać marchew. gotować jakie s pół godziny. Zmiksować, dodać sok z pomarańczy i przyprawy (sporo tabasco). Podgrzać , podawać z kleksem śmietany, posypaną startymi w długie "wiórki" skórkami (mozna nie dawac tabasco jesli ktoś nie lubi) m.
Zawijaski z piersi kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych
A zawijaski robi się bardzo prosto Bierzesz pierś kurczaka, rozbijasz jak na kotlet. Miekkie masło mieszasz z koperkiem, solą czosnkową i pieprzem. Na każdym zawijasku układasz kawałki masła ziołowego - ja jeszcze dokładam serek zółty albo mozarelle. Zawijasz i spinasz wykałaczką. Przygotowujesz płatki rozgniatając je i mieszasz z łyżką natki, łyżeczką słodkiej papryki i łyzką tartego parmezanu. Obtaczasz mięsko najpierw w roztrzepanym jajku a potem w panierce z płatków. Układasz zawijaski w natłuszczonym naczyniu żaro i do piekarnika na około 30 min. 180C.
Próbowała się dowiedzieć na wątku obiadowym ale chyba znikęłam w ilości postów jak się robi kotlety z kapustą czy jakoś tak.
I to Dorusiu od Ciebie - jakąś imprezę miałaś i cały zestaw był podany co robisz i te kotlety mi wpadły w oko więc jak możesz to podaj jak to to się robi Może tu nie "zniknę" i zostanę wysłuchana
Potrawka z indyka mocno czosnkowa
Obgotowuję skrzydło z indyka- dużego indyka na rosół. następnie obieram mięso kroje na kawałki- niezbyt duże niezbyt małe podsmażam na oljeu z pestek winogron ( bo oliwy nie lubię) doodaję przyprawy- zawsze papryke słodką czosnek granulowany i czosnek w całości- to znaczy nie całą głowkę tylko zabki czosnku bez rozgniatania- podlewam woda i dusze nie długo bo mięso jest ugotowane. na koniec zagęszczam sos i tyle. Surówka z kalarepy i rzodkiewki prosta jak..... Na grubej tarce trę kalarepe i rzodkiewkę, solę odtsawiam na jakiś czas odciskam sok następnie dodaję śmietanęi to wszystko
Lila,chodzi Ci o schabowe z kapustą?
to robie tak: gotuje kiszona kapustę do miekkości ,z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego.odciskam i kroję na małe kawałeczki. Pieczarki drobno posiekac lub utrzeć na grubej tarce.zesmazyc na oliwie,dodając sól,pieprz,paprykę.Dodac do pieczarek kapuste i razem przesmażyc doprawiając do smaku,tak solidnie i teraz tak: kotlety schabowe ,raczej bez kosci,albo jeśli schab jest szeroki to zwyczajnie rozbić,jeśli wąski,wówczas kroić grubsze kotlety w połowie nacinając tak nie do końca no wiesz,tak jakbyś kroiła dwa cienkie:) robić,nałozyc farszu,obsypać solą,spiać wykałaczkami. panierować: maka,jajko bułka ,smażyc na rumiano. i juz sa pyszne!! CYTAT(marghe.) To wklejam :
TEMPURA jajko szklanka wody 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia No no, moje niegdysiejsze wspollokatorki japonskie obruszyly by sie co nieco na taka wersje Podobnie jak na ryz z dzemem Ich `ciasto` na tempure skladalo sie wylacznie z maki, jajek i zimnej wody - lodowatej zeby sie nie sklejalo. I to jeszcze prowadzily zagorzale dyskusje czy jajko mozna czy nie mozna. Proporcje: 1 jajko 1 szklanka lodowatej wody 1 szkl maki Woda musi byc b zimna. To wazne by sie ciasto nie kleilo za bardzo i nie wchlanialo za duzo tluszczu. Najpierw roztrzepujemy jajko. Dodajemy wode. Nastepnie make ale ciasto nie moze byc przesadnie wymieszane. Powinno miec tez sporo babelkow powietrza Temperatura oleju w miare niezmienna Warzywa powinny sie smazyc ciut dluzej a wiec w nizszej temp Na probe mozna wlac ciut ciasta do rozgrzanego oleju. Jesli poleci tak do polowy glebokosci i wyplynie na powierzchnie to jest w sam raz. Jesli nie utonie tylko wyplynie szybko to jest za goracy dla warzyw ale prawie w sam raz dla owocow morza. A czas trzeba sobie wyregulowac. Smazyly na oleju roslinnym z dodatkiem sezamowego. Najlepiej ulozyc na siatce drucianej by ciut reszta oleju opadla albo na papierze kuchennym Dla mnie rewelacyjna byla tempura marchewkowa (marchewka w slupki i to wymieszane z ciastem, lyzka i na patelnie ) i cebulowa (cebula w piorka i j.w.) Proste a pyszne No i jesli tempura to rzecz jasna i dip do tego. Moj tato jest wybrednym tradycjonalista od schabowego z kapusta a te tempure wstal w nocy i wyjadl No to sie pomadrzylam. Teraz przydaloby sie jakos przepis dodac To moze to czym sie tak dzis obrazlam jesli juz w tej czesci swiata jestesmy, ale nie wiem czy produkty dostepne. MAKARON SOJOWY Z MIESEM I WARZYWAMI a w oryginale Chap Chae a raczej uproszczona wersja wolowina- najlepiej dobrej jakosci np poledwica albo stek (pokroic w paseczki dlugosci ok 2,5 cm-najlatwiej kroic troche podmrozona Ok 30 dag tej wolowiny a mozna i wiecej paczka makaronu sojowego vermicelli (przezroczysty)-taka wieksza paczka raczej sos sojowy ocet ryzowy olej sezamowy ziarna sezamowe-podprazone w piekarniku albo na patelni czosnek- pol glowki dla lubiacych i jakies 3 zabki dla tych mniej entyzjastycznych cebulka dymka- peczek- posiekana drobno- ogorek albo cukinia-1- w plasterki albo na zapalke cebula jedna cala- pokroic w piorka marchewka- 1-2 pokrojone `na zapalke` grzyby np shitake -jakies 5- zamoczyc jesli suszone szpinak- opcjonalnie- mozna dodac sporo mozna ew tez brokuly- b male rozyczki cukier sol, swiezo zmielony pieprz Duza, dosc gleboka patelnia Makaron zamoczyc w zimnej wodzie-ok 1/2 godz. Mozna go lekko czyms przycisnac by nie wylazil. przygotowac marynate: 3 lyzki sosu sojowego, lyzka cukru, lyzka czosnku (posiekany lub rozgnieciony), lyzka oleju sezamowego, lyzka nasion sezamowych, swiezy pieprz, ciut octu ryzowego. Wymieszac wszystko dokladnie i dodac wolowine i pokrojone w paski grzybki. Odstawic na bok (mozna do lodowki) Podgotowac szpinak- wrzucamy na goraca wode i gotujemy ok2 min. Szybko na sitko i zalewamy zimna woda (by nie stracil koloru) Jesli mrozony to wystarczy rozmrozic i podgotowac chwile. Odcedzic, odcisnac wode i doprawic sosem sojowym i olejem sezamowym. Odstawic na bok Rozgrzac olej na patelni- ok 2 lyzek. Wrzucic troche czosnku a nastepnie warzywa: cebulke, marchewke, brokuly, ogorka, czesc dymki (zostawic troche do dekoracji). Podsmazyc zeby lekko zmiekly ale tylko ciut. Wyjmujemy i na bok Znowu oleju troche na patelnie i podsmazamy zamarynowana wolowine z grzybami- jakies 3 minuty do 5. Wyjmujemy ale zostawiany to co sie z niej wydzielilo. Podlewamy ok pol szkl wody, lyzeczke cukru, 2-3 lyzki sosu sojowego, lyzka oleju sezamowego i lyzka ziaren sezamowych, lyzeczka czosnku, swiezy pieprz do smaku. Podgrzewamy do zawrzenia. Po 2-3 min dodajemy odcedzony makaron (Mozna go lekko pociac nozyczkami). Powinien w tym posiedziec ze 3 min co najmniej. Nastepnie dodajemy cala reszte. {mozna juz w wiekszym garnku wymieszac} Mieszamy dokladnie. Mozna doprawic sosem sojowym, olejem sezamowym i sypnac jeszcze sporo ziarenek sezamu. Smaczne na goraco ale jeszcze lepsze na zimno . Mozna ulozyc na polmisku i ozdobic Do dekoracji: 1-2 jajka. Oddzielic zoltka od bialek. Dobrze roztrzepac. Na tluszcz zoltka. Smazymy jak nalesnik. Nastepnie bialka i to samo. Odtluszczamy na papierze kuchennym i zwijamy w rolke. Rulon kroimy jak makaron domowej roboty albo sushi tylko cienko Posypujemy tymze zawartosc polmiska, na to znowu troche posiekanej dymki (te zielone koncowki) i sezam I do dziela U nas nie ma takiej ilosci, ktora by nie zaszla
ZUPA ponoc MEKSYKANSKA
tak na oko: pare lyzek oliwy ok 3 litrow wody 2-3 kostki bulionu wolowego ok 30dag chudej, mielonej wolowiny 2-3 czerwone cebule kilka zabkow czosnku kawalek kabaczka 1-2 cukinie kawalek pora 1-2 papryki puszka czerwonej fasoli kartonik sosu pomidorowego ew swieze pomidory 2-3 straczki chilli ew chilli w proszku(ostre) sol, pieprz, kolendra swieze listki kolendry,avocado,creme fraiche, tortilla-chipsy (bezsmakowa, ew smakowa tez moze byc) Duzy garnek, blender Podsmazam na oliwie cebulki i czosnek(moze byc w wiekszych kawalkach ) Wrzucam do garnka z woda i juz podgrzewam dodajac kostki wolowe. Kabaczek i cukinia, papryka, por pokroic i lekko zrumienic. Znowu do garnka. Straczki chilli (jesli swieze) najlepiej oczyscic, pokroic i wrzucic do blendera wczesniej, ale uwaga!-czyscic i kroic najlepiej w rekawicach albo przynajmniej wczesniej posmarowac rece np olejem a przy otwieraniu blendera nie pochylac sie za nisko ) Jesli chilli w proszku to ilosc uzalezniona od wytrzymalosci konsumenta )Zreszta powyzej pewnie tez ) Gotowac by warzywa troche zmiekly i dodac puszke fasoli. Zmiksowac wszystko. Ponownie do garnka. W tym czasie podsmazam wolowine. Wrzucam znowu do zupy. Dodaje do smaku przyprawy: ew sol, pieprz, kolendre i na koniec sos pomidorowy. Zupa powinna byc dosc gesta, ale jej gestosc mozna sobie regulowac w zaleznosci od ilosci dodawanych warzyw. Na koniec wylewamy na talerze. Przed podaniem dodajemy troche creme fraiche(pewnie gesta smietana tez ujdzie) dekoracyjnie raczej. Dekorujemy pokrojonym w kostke i lekko skropionym sokiem z cytryny awokado, kilkoma listkami kolendry i tortilla(ktore mozna tez podac obok na talerzyku np) Bardzo fajne tez jako starter na wykwintnym przyjeciu np czy jako pyszna rozgrzewajaca zupka na jesienne popoludnie Smacznego:)
to jeszcze z tej czesci swiata powiedzmy...
przez pomylke wymyslone takie niby TACO ok 0,5kg chudej, mielonej wolowiny 1-2 marchewki-w kostke 1-2 cebule- tez drobno pare zabkow czosnku puszka czerwonej fasoli sos pomidorowy chilli,sol, pieprz- do smaku przyprawa taco troche oliwy paczka chipsow tortilla- tez lepiej klasycznych albo inne kukurydziane w tym stylu Mozna tez ew pokrojona papryke dodac Oliwy ciut na patelnie i podsmazamy wolowine dodajac przyprawy Gdy juz nie wyglada na surowa, przekladamy gdzies- np do rondla sporego. Znowu troche oliwy i po kolei rumienimy cebulke, marchewke podsmazamy i ew papryke, czosnek. Mieszamy to wszystko z wolowina. dodajemy reszte skladnikow ( z wyjatkiem chipsow) i jeszcze troche niech sie podgrzeje. Przekladamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch ukladamy luzno chipsy i podpiekamy troche w piekarniku- tak by sie chipsy zrumienily. Przed wlozeniem do piekarnika mozna tez ew posypac startym serem jakims. Albo juz po wyjeciu. Mozna serwowac z jakas surowka albo zielenina typu liscie salaty rozne.
[b]ZUPA CZOSNKOWA Z CUKINIĄ zmodyfikowana przez MArghe.
6-7 ziemniaków pokroic w kostkę, 1 cebule posiekać, 2 głowki czosnku zmiażdzuc (posiekac..) i obsmazyc na masle /oliwie. Ziemniaki dodac do cebuli i czosnku. Podsmazyc chwilkę. Zalac 2 l. rosołu. Gotowac około 30 min. Doprawic sola i pieorzem. Mozna dodac paprycke chilli (ja dałam). Zmiksowac całosc z dodatekin 1/2 serka topionego kremowego. Zagotować 2 cukinie pokroic w dosc drobą kostkę, wrzucic do zupy i gotowac całosc ok 20 - 25 min. Podawac z grzankami. Smaczengo CYTAT(Lila_) Próbowała się dowiedzieć na wątku obiadowym ale chyba znikęłam w ilości postów jak się robi kotlety z kapustą czy jakoś tak.
I to Dorusiu od Ciebie - jakąś imprezę miałaś i cały zestaw był podany co robisz i te kotlety mi wpadły w oko więc jak możesz to podaj jak to to się robi Może tu nie "zniknę" i zostanę wysłuchana :D ja co prawda nie Dorusia ale przepis znam kotlety mielone inaczej 0.5 kg mięsa mielonego 0.7 kg kapusty (najlepiej białej) 0.4 kg pieczarek (niekoniecznie ale ja dodaję) jedna duża cebula 1-2 ząbki czosnku 1 szklanka ryżu 1/2; szklanki kaszy manny 2 jajka sól, pieprz, maggi lub sos sojowy 2 kostki rosołowe olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki takoż. Najpierw podsmażamy cebulę potem na niej pieczarki tak by nie puściły soku. Kroimy kapustę dosyć drobno. Do mięsa dodajemy odciśniętą kapustę, pieczarki, ryż, kaszę mannę, jajka, pieprz, sól, zmiażdżony czosnek i sos sojowy tudzież maggi. Mieszamy wszystko na w miarę gładką masę. Formujemy kotlety i obsmażamy na oleju. Następnie przekładamy do brytfanki tudzież naczynia żaroodpornego zalewamy bulionem tak, by były one przykryte i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy +/- godzinę. Podajemy z ziemniakami i sałatką tudzież solo z sosem. Ja preferuję grzybowy ale może być i pomidorowy. pozdrawiam s.
Dorusiu i Sammy wieelkie dzięki
Sammy,ja zrozumiałam,ze to o te kotlety chodziło co je na impreze robiłam,
ZRAZY NELSONSKIE
* wołowina (najlepsza ligawa) * cebula (pokrojona w talarki lub piórka) * ogórki kiszone (pokrojone w plastry) * grzybki suszone (sparzone goraca wodą) * pieprz * sól * mąka * tłuszcz Mięso kroję na plastry lekko je traktuje tłuczkiem, następnie wrzucam na gorący tłuszcz na patelni, lekko obsmażam i przerzucam do brytfanki. Na mięso kładę warstwami grzyby, ogórki i cebulę. Wszystko przykrywam i duszę... a dalej tak jak każde mieso podlewam wodą by powstał sos, przyprawiam (jak już mięso jest miękkie) i zaprawiam wodą z mąką... można ze śmietaną. Acha, nie mieszamy, wszystko ma sie próżyć tak jak są warstwy. Nalepiej podawać do kaszy gryczanej CYTAT(Siunia) CYTAT(Ika (mama Oskarka)) Był makaron z porem i pomidorami. I serem. Podobno pyszne :D
domagam się dokładnego przepisu Z sosem beszameloiwym, czy jakims innbym, a może bez? - Siunia Bez sosu. Por pokrojony dowolnie, jak kto lubi (ja mam w połówki krążków - znaczy pora wzdłuż na pół i potem w półplasterki...). Na rozgrzaną oliwę wyciskam czosnek, odrobinkę przesmażam, dodaję pora, lekko duszę. W międzyczasie gotuję makaron. Do pora dodaję pomidory pokrojone na ósemki, duszę, doprawiam (sól, pieprz i oregano). Do tego dodaję jeszcze przecier, ale robiony w domu, a nie kupny, bo kupny by chyba zepsuł jednak smak. Na koniec dodaję żółty ser starty na tarce o grubych oczkach i mieszam aż się rozpuści. Wywalam na makaron. Niby nic, a podobno pyszne, jak twierdzi goszcząca ostatnio u mnie na tym daniu Bajbus. Acha, czasami dla większej rozpusty posypuję jeszcze z wierzchu serem startym na drobnych oczkach tarki - ale to już jak kto chce, ja uwielbiam ser w każdej ilości.
MUSZLE Z ŁOSOSIEM
250g muszli conchiglie 40dag fileta z łososia,bez skóry 3 pomidory 1/2szkl białego wina(nie dodałam,bo mam nieletnie dzieci) 10dag śmietany(dodałam cremose ramy,bo akurat rozdawali w hipermarkecie i wzięłam,ale nie wiedziałam co z tym zrobić:)) 10dag tartego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafrany(nie dodałam,bo nie miałam) 2łyzki mąki 1łyzka masła 4łyżki oliwy 1,5szklanki sosu pomidorowego z bazylią(ja ododłam zmixowane pomidory mrozone z origano) wykonanie szafran zaparzyć z podgrzanym winem,wymieszac z masłem. łososia pokroić w drobną kostkę,oprószyć mąką i podsmażyć na oliwie (ja dodałam w tym mom.masło) dodac pokrojone pomidory,posiekany czosnek,wino(jak wyzej) i śmietanę gotowac aż zgęstnieje.ale nei długo.(doprawić do smaku sola i ja dodałam oreganooraz troche białego pieprzu) na dno płaskiego naczynia żaro wlac sos pomidorowy i ułozyc ugotowane wcześniej ,napełnione farszme muszle.posypać parmezanem, zapiekać w temp 220 stopni,aż ser sie rozpuści// mój niejadek Kalinka zjadła dwie całe muszle! jakie to pyszne.mniam:)) do płaskiego naczynia żaro wlać soso
pieczarki w śmietanie
jak najmniejsze pieczarki(ew wieksze pokrojone w ćwiartki) usmażyć na masle,jak odparują wiekszosć sosu wlewamy zaklepkę: śmietana,maka,sól.zagotowujemy,ew rozrzedzamy wodą.doprawic,chwile pogotować.i juz.
Dorusia dzięki.
serdecznie pozdrawiam ewa
Ziemniaki w śmietanieIlosci na oko..
Ziemniaki obrać i pokroic w dosc cienkie plasterki Zalac smietaną 30 % wymieszaną z solą, pieprzem i czosnkiem wycisnietym przez praskę Podgotowac około 10 minut.. mozna ciut dłuzej Wkroić spore ilosci swiezego zielska (ulubionego).. mnie pasuje szczypiorek Posypac serem zóltym lub parmezanem (tę czynnosc radzę wykonac pod sam koniec, bo sie serek sfajczy..) Wstawic do piekarnika, piec a z ziemniaki będa miekkie. m. Zupa z soczewicy wyszła IMHO (bo tylko ja ją jadłam..) rewelacyjnie - lekko zmodyfikowałam przepis Pascala
Ziemniaki z wolowina
potrawa jednogrankowa-taki niby gulasz ale afrykanski proporcje tez na oko bo nie mam przepisu tylko z obserwacji ziemniaki- ok 1-1.5kg (sorry ale ja tak na swoja rodzine i juz wyobraznia mnie zawodzi ) jakies 30dag-0,5kg wolowiny-dobrej jakosci ale nie musi byc poledwica jedna duza albo 2 srednie cebule czosnek- pare zabkow pieprz sol ostra papryka lisc laurowy koncentrat pomidorowy olej czy oliwa woda patelnia i spory garnek Wolowine kroimy w kostke. 2 lyzki oleju na patelnie i podsmazamy wolowine tak by sie zrumienila ladnie. Mozna podlac woda i poddusic do miekkosci Ziemniaki obieramy, kroimy na pol i pozniej kazda polowke w plasterki grubosci ok 4 mm. Tez na patelnie i lekko podsmazyc. Wrzucamy wolowine do garnka, do niej ziemniaki i zalewamy woda (tyle by pokryla ziemniaki ale nie za duzo. UWAGA: ziemniaki powinno sie dodac w momencie gdy wolowina jest juz zjadliwie miekka. To ma sie gotowac pod przykryciem na srednim ogniu Nastepnie kroimy cebulke i czosnek- mozna na wieksze kawalki jesli komus nie przeszkadza. Tez na patelnie i lekko rumienimy. Do garnka Do tego przyprawy do smaku. Jesli ktos lubi ostrzejsze to mozna ca(użytkownik usunięty) albo wiecej papryki. Gdy ziemniaki juz sa zjadliwe ale nie rozpadaja sie, dodajemy koncentrat i jeszcze troche gotujemy. Z kolei za wczesnie tez koncentratu nie mozna dodac bo sie pyry wtedy nalezycie nie ugotuja Do tego najlepiej nadaja sie ziemniaki z gatunku tych twardszych zeby sie packa nie zrobila bo te czastki ziemniakow nie powinny sie rozplywac. Najwyzej polamac. O i tyle. W sumie bardzo proste ale ja tak komplikuje z tym tlumaczeniem :/ Smacznego!
marghe ja wzgledem tych kartofli: czy gotowac ze smietaną? i tylko czy też wody dolać?
Egg Fried Rice
Ryz gotowany- najlepiej wczorajszy jajka - powiedzmy po 1 na osobe troche oleju jakas wegeta, delikat albo sol, pieprz zwyczajnie czosnek-pare zabkow i co tam mamy Do tego nada sie groszek mrozony, podgotowana ciut fasolka szparagowa cebulka dymka male rozyczki brokul marchewka- w kostke lub male krazki krewetki, kawalki szynki Ja zwykle dodaje groszek mrozony wiec wtedy wrzucam go na patelie i podgrzewam az sie rozmrozi. Na bok do miski i podsmazam szybko reszte warzyw. Na koniec krewetki czy szynke, jakies gotowane mieso, kurczaka (zalezy co dodaje bo skladniki mozna sobie dowolnie komponowac - moga byc same jajka i dymka np) Znowu troche oleju na patelnie i wlewam dobrze roztrzepane przyprawione sola i pieprzem jajka. Powinny sie dobrze przysmazyc tak by tworzyly suche grudki ale nie spalic bo zapach bedzie niespecjalny. Dla lepszego efektu mozna je najpierw roztrzepac z dodatkiem oleju sezamowego i pozniej smazyc. Wtedy dodaje do nich ryz i przyprawy i podsmazam ciagle mieszajac az caly ryz sie podgrzeje ladnie. Do tego warzywa i co tam jeszcze ma byc. Mozna dodatkowo zabarwic ladnie ryz dodajac troche turmerica albo wczesniej go ugotowac z szafranem. Mozna tez sprobowac z 5ma przyprawami chinskimi. Rzecz gustu. To takie danie awaryjne i malo wymagajace jest Moje pierwsze curry kurczak- mieso- moze byc juz ugotowane albo np piersi pokrojone w kostke i podsmazone Szklanka wywaru miesnego/rosolu (albo z kostki rosolowej) 1-2 ziemniaki 1-2 marchewki 2 banany cebula sol, pieprz przyprawa curry tluszcz w bardziej sofistykowanej wersji ciut soku z limetki i lyzeczka startej skorki ew rodzynki, nawet morele czy ananasa ( w wersji wege moga byc same owoce np jeszcze jablka do tego) puszka mleka kokosowego (wtedy mniej bulionu) kurczak jesli surowy- podsmazam dodaje pokrojone w kostke (albo na sporawe kawalki) ziemniaki, marchewke w krazki, cebule tez w wiekszych kawalkach mozna. Podlewam wywarem. Dodaje curry (jakies 2 lyzki) i pokrojonego w plasterki banana i powinno sie pod przykryciem dusic na wolnym ogniu az ziemniaki i marchewka zmiekna a banan sie rozgotuje. Doprawic jogurtem czy/i odrobina smietany jesli ktos lubi. I smacznego! Z ryzem oczywiscie i ew z chlebkiem naan Nie wiem czy curry maja wziecie ale chetnie dopisze kilka sprawdzonych przepisow na delikatna korma jadrowe phaal CYTAT(Dorusia) marghe ja wzgledem tych kartofli: czy gotowac ze smietaną? i tylko czy też wody dolać?
zalać smietaną i w tej smietanie podgotować ale ja mam jeszcze inną radę: ziemniaki obgotowac przed pokrojeniem i obraniem i takie podgotowane zalac smietaną i do pieca. m.
Cukinia po francusku z gazety jakiejś
Obrana cukinię przekroic wzdłuz, wybrac pestki jesli ma, podzielic na 3-4 kawalki, gotowac w osolonej wodzie 5 min. Odcedzić, ochłodzic, osączyć i ulożyc w naczyniu żaro. Czosnek (4 ząbki) rozgnieść, wymieszac z posiekanym koperkiem (pęczek), tarta bulką (szklanka), sola i pieprzem. Cukinie skropic olejem i obsypac mieszanka tartej bułki. Wstawic do gorącego piekarnika 200 stopni na 10-15 min. Na wierzchu powinna sie utowrzyć zlota skorupka. Ciekawe co z tego wyjdzie.
Jeszcze tego nie robiłam,a le skoro mowa o cukiniach to z wczorajszego programu o gotowaniu (Włochy)..
domowy makaron jajeczny tagliolini - takie cieniusienkie wstązki (zrobic z dodatkiem gałki muszkatołowej) do tego cukinie w kostkę obsmazone na oliwie, krewetki (w oryginale swieze, duze..), pomidorki koktajlowe pokrojone w cwiartki i torebka szafranu. Sól , pieprz. Moim zdaniem brzmi rewelacyjnie.. m.
Zapiekanka ziemniaczna na mleku
ziemniaki mleko czosnek śmietana (18%) żółty ser wędlina dowolne przyprawy (sól, pieprz, zioła ...) Ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki. Do żaroodpornego naczynia wlewamy na dno trochę mleka i zarumieniamy na nim pokrojony w plasterki czosnek (około 4 ząbków). Układamy warstwami ziemniaki z plastrami wędliny przesypując przyprawami. Całość zalewamy mlekiem tak, aby wszystkie ziemniaki były zakryte. Gotujemy na gazie około 15-20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 C. Po zdjęciu zapiekanki z gazu wykładamy na wierzch cienką warstwę śmietany (można pominąć). Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do piekarnika na 40-60 minut. Kiedy ziemniaki będą już miękkie (na jakieś 5-10 minut przed końcem) posypujemy zapiekankę żółtym serem. Zamiast wędliny można dać kiełbasę, albo po prostu nic nie dawać – też wychodzi smaczna.
knedle ze śliwkami Alrys
1 kg ziemniaków gotowanych przeciśniętych przez praskę 2 szkl mąki jajo 2 łyż mąki ziemniaczanej 1 kg śliwek do ziemniaków dodać mąkę, jajo, sól do smakui mąkę ziemniaczaną zagnieść ciasto. Formować wałek,pokroić na równej wielkości kawałki, każdy rozklepać dłonią. i zawijać śliwki uprzednio umyte i wypestkowane. Wrzucać partiami na osoloną wodęi gotować ja got na oko aż będą miękie tak ok 4 min. Podawać polane stopionym tłuszczem ze zrumienioną tarta bułką. my jemy ze śmietanką ukręconą z cukrem ( jak kogel mogel0 Smacznego CYTAT(Dorusia) marghe ja wzgledem tych kartofli: czy gotowac ze smietaną? i tylko czy też wody dolać?
Moja mama nie obgotowuje wcale, ale kroi ziemniaki takim dziwnym czymś (znaczy nie wiem jak się toto nazywa), na bardzo cienkie i równe plasterki....no i piekarnik wystarczy....
Oszukane gołabki(trochę inne niz juz podawane na forum)
400g kapusty-drobno poszatkować 300g mielonego miesa 250g ryzu na pól ugotowanego(tak z 10-15 minut) 3 jajka 150g cebuli mozna podsmażyć -sól,pieprz,majeranek ,ząbek czosnku. przecier pomidorowy olej do smazenia maka do smażenia wszystko wymieszać,doprawić do smaku,lepić gołąbki i obtaczać w mace ,smażyć krótko ze wszytskich stron,układac w garnku,zalać wodą z przecierem,dusić około 20-30minut. ja zrobiłam sos pomidorowy do tego.
piersi z kurczaka w sosie śmietankowym z brokułami - autor Lea
4 pojedyńcze piersi brokuły oliwa z oliwek ( olej ) kari śmietana18% starty żółty ser ( 1 kopiasta łyżka ) sól, bialy pieprz pieprz, suszona natka pietruszki 1 -2 łyżki bialego wina ( nie koniecznie ale doda smaku ) mąką do zagęszczenia sosu bulion mięso pokroić w kostkę, wrzucić na oliwę z oliwek, lekko posolić, dodać troszkę kari, pieprzu po lekkim podsmażeniu zalać bulionem i dusić, później dosypać ser, dodać wino, natkę pietruszki i zagęścić śmietaną z mąką podałam z ryżem kari
Naleśniki z nadzieniami:
nadzienie I - filet z piersi kurczaka, - pieczarki - cebula, por - słoik sosu curry- Knorra Piersi pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć, podsmażyć pieczarki, cebulę, por, wszystko wymieszać ze sobą i poddusić z sosem curry. Usmażyć naleśniki ( słone) i nadziewać sosem. nadzienie II j/w tylko zmienić sos na pomidorowy nadzienie III z sosem smietanowym dodatkowo mozna dodać do sosu, paprykę, pomidora, brokuły, szynkę, ser żółty. Smacznego
warzywa pod pieprzowym beszamelem
2 opakowania warzyw na patelnie "hortex" ,bez przypraw. wsypac do naczynia żaro,lekko posolić,lekko odmrozić. przygotowac beszamel ,z około 300 ml mleka,2 łyzek maki i masła,doprawić pikantnie pieprzem,albo dosypac pieprz zielony w kulkach dodatkowo. warzywa posypać krewetkami(moga byc mrozone,koktajlowe) polać beszamelem,zapiekac około 30 minut w 200 stopniach posypać mozzarella w kostkę,i zapiec jeszcze około 15 minut. to danie powistało wczoraj jako krzyk rozpaczy i lenistwa )
Indyk z pumperniklem - Ulla
przepis pochodzi z https://mattkapolka.blox.pl/html/1310721,26...6,21.html?18420 ): Składniki 1,5 kg piersi z indyka ok.10 dkg szynki, ogonówki, sopockiej, karkówki wędzonej - co kto ma 3 kromki pumpernikla 10 dkg stertego, żółtego sera cebula 2 ząbki czosnku jajko 2 łyżki masła lub Rama w płynie do smażenia 1/2 pęczka natki (niekoniecznie) szklanka bulionu (z kostki) olej łyzeczka mąki kartoflanej sól, pieprz Przyprawa Kamis do cielęciny - to bardzo ważne!!! Wykonanie Mięso umyc i naciąć wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstała kieszeń. Rozłożyć jak książkę, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do cielęciny. Sklepnąć i powtórzyć nacieranie od zewnątrz .Kto tej ostatniejprzyprawy nie zna - polecam, absolutnie wyjątkowa, do indyka zwłaszcza. Szynkę i dwie kromki pumpernikla pokroić w kostkę, posiekać cebulę i wycisnąć w prasce czosnek. Wrzucić na olej lub Ramę i smażyć parę minutek. Podlać łyżką bulionu, wystudzić. Kiedy ostygnie, dodać jajko, trochę soli i pieprzu, natkę, jak kto lubi i starty żółty ser. Dobrze wymieszać. Nadzienie włożyć do kieszeni w mięsie (można mięso lekko podmrozić przed wycinaniem kieszeni, wtedy jest łatwiej) i zszyć boki lub spiąć wykałaczkami (ja obwiązałam całość po prostu szpagatem) W brytfannie rozgrzac olej z Ramą (lub masłem, jak kto woli), obsmażyć mięso na rumiano. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wstawić mięso, podlać bulionem z pokruszoną kromką pumpernikla i piec około 10-15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, podlać bulionem i przykryć np. folią aluminiową, żeby nie wysychało. Piec do skutku, to zależy od grubości. Mój był bardzo wysoki i siedział w piecu prawie dwie godziny... Sos przetrzeć (lub nie), dodać odrobinę wody z mąką ziemniaczaną, zagotować.Mięso pokroić w plastry i zalać sosem. _________________
Ryba pieczona w folii - MYssia
Czyli np. dwie kostki jakiejś rybki mrożonej, najpierw troszkę rozmrażam, potem sypię czybrucą i innymi ziołami, zawijam w folie aluminiową (robi się z tego taki stożek, żeby w środku było powietrze), na rybkę kładę trójkącik smieszki lub bielucha troszkę i na patelnię, ale bez oleju oczywiście, tylko tak z pół patelni wody. Jak za szybko wyparuje to trzeba dolać, żeby się ine przypaliła folia i ryba nie przypiekła za bardzo. No i tak się ją dusi ze 30 minutek na małym ogniu
autor MYssia:
Ziemniaki faszerowane 4 duże ziemniaki 4 duże pieczarki 2 gotowane jajka cebula sól, pieprz, jarzynka inne dowolne przyprawy ogólnie – tyle ziemniaków co pieczarek ziemniaki trochę podgotować mundurkach, ok. 10-15 minut, mają być pół surowe. Ostudzić i przekroić wzdłuż. Wydrążyć środki, tak żeby została taka łupina grubości ok. 1-1,5 cm. Wydrążonego wnętrza nie wyrzucać!!! Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotowane jajka drobno posiekać. Cebulkę posiekać Na patelni rozgrzać oliwę, rzucić pieczarki, podsmażać z 10 minut, aż będą brązowawe, potem dorzucić jajko i ziemniaki i cebulkę i jeszcze kilka minut podsmażać, dodać przyprawy. Jeśli zaczyna się to na patelni przypalać, trochę podlać wodą. Tym nadzieniem wypełnić ziemniaki, posypać można na wierzchu tartym serem i upiec. Ja piekę w prodiżu ok. 20 minut faszerowana papryka Dużą czerwoną paprykę faszeruję..... Nadzienie: drobno posiekana kurza pierś gotowana, zielona papryka, cebula czerwona (lub inna), por, szczypiorek. To wszystko mieszam z serekiem naturalnym, żeby taka gęsta w miarę masa powstała i wypełniam paprykę. Przykrywam odkrojoną częścią i wkładam na ok 20 minut do prodiża (nie mam piekarnika). Wychodzi super
Ziemniaki z fetą i pomidorami marghe
1 kg pomidorów 1 kg srednich ziemniaków 2 łyzki oliwy 200 ml wywaru drobiowego lub jarzynowego 50 g czarnych oliwek (niekoniecznie) 150 g fety 5 ząbków czosnku 50 g miekkiego masła 4 łyzki posiekaniej natki sol pieprz ew. ulubione zioła Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrac, z jednej strony ponacinać wzdłuż (dość gęsto) (uwaga - nie przekroic). Pomidory sparzyć, obrac, pokroić w ćwiartki lub usemki, pestki wyrzucić. Polowę pomidorów włożyc do naczynia zaroodpornego, doprawić solą i pieprzem, i posypac ulubionymi ziółkami (np.origano). Na pomidorach, nacieciami do gory , ułożyć ziemniaki, posolić, popieprzyć, skropic oliwą. Wlać cały wywar. Piec ok. 45 min. W tzw międzyczasie obrac czosnek, 2 ząbki zmiażdzyć i polaczyc z masłem i natką, dokładnie wymieszac. Pozostałe 3 ząbki pokroic w cienkie plasterki . Oliwki pozbawić pestek (niekoniecznie, zawsze mozna pluć ). Fetę pokruszyc. Reszte pomidorów, oliwki i ser wyłożyć między ziemniaki, a na ziemniaki nałożyć masełko czosnkowe i resztę pokrojonego czosnku. Zapiekac kolejne 15 - 20 minut, jeść. -- Ziemniaki z masłem czosnkowym te sa nieco mniej pracochłonne od tych z feta 1 kg ziemniaków Szklanka bulionu dużo czosnku (minimum 4 ząbki) 3 - 4 łyżki miękkiego masła sól pieprz origano ser żółty Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniak obrać i ponakrywać wzdłuż. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym bulionem. Przyprawić solą i origano. Wrzucić luzem ząbek czosnku. Piec 45 minut. Masło rozetrzeć z 3 ząbkami czosnku (może być więcej) wyciśniętymi przez praskę. Po 45 minutach każdy ziemniak posmarować masłem czosnkowym. Piec kolejne 20 minut. Pod sam koniec posypać tartym żółtym serem To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|