Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Dla ułatwienia przy nazwie przepisu podawajcie do jakiej fazy się nadaje i na ile porcji jest przepis, szczególnie przy używaniu produktów dozwolonych w określonych ilościach. Ułatwi to stosowanie przede wszystkim osobom początkującym.
Proponuje nazewnictwo: PP - dni tylko białkowe czyli I faza, II faza PW - dni białkowo-warzywne, czyli II faza i pewnie III faza
A do trzeciej na razie nie doszłam.
Chlebek (PP), 5 porcji
5 łyżek otrąb pszennych 10 łyżki otrąb owsianych 5 jajko 5 łyżek jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego naturalnego (odtłuszczone i mało węglowodanów, dużo białka). Zasada jest taka, żeby jeśli się da tłuszcz + węglowodany nie przekroczyły ilości białka. Proszek do pieczenia (opcjonalnie) Sól - do smaku Zioła prowansalskie, posiekane świeże zioła - do smaku
1. Zmielić otręby w młynku do kawy. Jak nie macie młynka to można w całości. (ja mielę) 2. oddzielić żółtka od białek 3. ubić białka ze szczyptą soli 4. do ubitych białek dodać resztę składników i delikatnie wymieszać
Całość przelać do mniejszej keksówki. Piec ok. 40 min. w 180 oC
Wariacje: 1. piekłam z otrębami zbożowymi i tez był dobry 2. piekłam wersję na słodko, ze słodzikiem do pieczenia (nie można z takim do herbaty) zamiast ziół, ale mi zbytnio nie smakowało. Można pewnie dodać kakao odtłuszczone, czy kawę. Placki otrębowe (PP), 1 porcja
1. Zmielić otręby w młynku do kawy. Jak nie macie młynka to można w całości. (ja mielę) 2. ubić białko ze szczyptą soli - opcjonalnie, placki wychodzą bardziej puszyste 3. do ubitych białek dodać resztę składników i delikatnie wymieszać 4. Smażyć niewielkie placuszki na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej. Można posmarować patelnię olejem parafinowym. Ja smaruję pędzelkiem silikonowym
Serek granulowany pod wpływem temperatury roztapia się jak mozarella Można zjeść same, lub doskonałe jako kanapka.
Jak będzie zainteresowanie, to wklepie coś jeszcze
Dor
Mon, 07 Jun 2010 - 18:01
Wpisywać, ja dopiero od dzisiaj na diecie, więc nie mam jeszcze za wielkiego doświadczenia w gotowaniu. Jak coś przetestuję napiszę.
emce
Mon, 07 Jun 2010 - 18:43
CYTAT(Ludek @ Mon, 07 Jun 2010 - 12:55)
To zacznę wątek z „dukatowymi” przepisami.
Jak bedzie zainteresowanie, to wklepie coś jeszcze
Jest zainteresowanie, z mojej strony duże, więc wklejaj trochę mi sie juz nudzi jedno i to samo więc chetnie skorzystam z cudzych doświadczeń
CYTAT(Ludek @ Mon, 07 Jun 2010 - 12:55)
Proponuje nazewnictwo: PP – dni tylko białkowe czyli I faza, II faza PW – dni białkowo-warzywne, czyli III faza
Ale PW to też II faza I faza - PP (proteiny) II faza - naprzemiennie PP i PW III faza - utrwalenie
Ludek
Tue, 08 Jun 2010 - 14:15
CYTAT(emce @ Mon, 07 Jun 2010 - 19:43)
Jest zainteresowanie, z mojej strony duże, więc wklejaj trochę mi sie juz nudzi jedno i to samo więc chetnie skorzystam z cudzych doświadczeń Ale PW to też II faza I faza - PP (proteiny) II faza - naprzemiennie PP i PW III faza - utrwalenie
Miało być II faza (do trzeciej jeszcze nie doszłam
Wklejaj to jedno i to samo.
Ludek
Wed, 09 Jun 2010 - 10:10
Wracałam wczoraj przez bazarek i zobaczyłam wesoło mrugającą na mnie młodą kapustkę Młoda kapusta PW można wszamać nawet na 1 raz jeśli dacie radę.
główka kapusty średnia 2 cebule dymki (dość duże jak na dymki) szczypior z całego pęczka dymki (w moim były 4 cebule) 1/2 pęczka koperku serek homogenizowany 150g np. Turek figura ocet balsamiczny - 1 łyżka czosnek - ok. 6 ząbków sól, pieprz, kostki knora majerankowa, koperkowa w. uznania wędzony filet z piersi z indyka (chudy i b.mało węglowodanów) - opcjonalnie
1. Siekamy kapustę i do gara. Podlewamy 1/2-1 szklanki wody. Dusimy na małym ogniu. 2. W międzyczasie kroimy dymkę, szczypior i opcjonalnie wędzonkę. Dorzucamy do kapusty. 3. Przyprawiamy. Tylko ostrożnie z sola jeśli dorzuciliśmy wędzonkę i konra 4. Całość dusimy do miękkości ok. 20 min. 5. Siekamy koper i dorzucamy do kapusty 6. Dodajemy serek homo 7. Dusimy jeszcze ok. 5 min. 8. Na koniec wlewam łyżkę octu balsamicznego i ew. jeszcze doprawiam do smaku.
Jeśli mamy z wędzonką, to jest danie obiadowe. Jeśli nie to doskonały dodatek do mieska.
OPCJA Razem z kapustą można dodać niedużą cukinię. Przejmuje smak kapusty, a rozgotowana zagęści nam trochę potrawę
Dor
Wed, 09 Jun 2010 - 12:42
Jak tylko przejdę na warzywka ugutuję sobie taką kapustkę.
Ludek
Thu, 10 Jun 2010 - 20:49
Wczoraj ugotowałam 4 udka. Jedno zjadłam i zostały 3 szt. i wywar w którym się gotowały. naszło mnie więc na kurczaka w galarecie, a na jutrzejszy obiad zrobiłam kurczaka w wiosennych kolorach
Kurczak w wiosennych kolorach PW
1 gotowane udko warzywa jakie mamy pod ręką. U mnie było: 2 średnie dymki (bez szczypiorku) 3 młode marchewki 1 mała cukinia 1 średni pomidor malinowy 1 mały brokuł 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku łyżka stołowa kaprów serek granulowany 200g sól, pieprz, przyprawy
1. dymkę i marchewkę pokroić, marchewkę w plasterki, bo będą potrzebne do kurczaka w galarecie, posolić i poddusić w niewielkiej ilości wody 2. jak powyższe warzywka się duszą kroje pozostałe i dodaję w następującej kolejności: - głąbki od brokuła (pokrojone w plasterki) - czosnek - pomidor - różyczki brokuła - cukinia 3. duszę wszystko do miękkości (odkładam sobie marchewki i głąbków 2-3 łyżki stołowe do kurczaka w galarecie) 4. dodaję kurczaka, serek, kapary, koperek i duszę jeszcze dosłownie 2-3 min., aż serek się roztopi jak mozalella.
Kurczak w galarecie PP, opcjonalnie PW
2 gotowane udka wywar, w którym się gotowały (wywar wcześniej dobrze chłodzę i usuwam tłuszcz, który zastygł na górze) żelatyna opcjonalnie w fazie PW warzywa: marchewka, głąbki od brokuła sól, pieprz
1. obieram udka i kroję na mniejsze kawałki 2. wywar dopełniam do 1/2 litra objętości 3. do wywaru dodaje żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu 4. doprawiam solą, pieprzem 5. wrzucam kurczaka i warzywka (w fazie PP bez warzywek) 6. Wlewam do naczynek i zostawiam do ostygnięcia 7. zimne wstawiam do lodówki do zastygnięcia
Ludek
Sun, 20 Jun 2010 - 23:25
Omlet PW (opcja PP) 1 porcja
3 jajka 3 łyżki mąki z otrąb (zmielone otręby) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 grubsze plasterki wędliny drobiowej (np. szynki Guliwer) 1/2 papryki czerwonej posiekana łyżka bazylii sól, przyprawy do smaku
1. pokroić paprykę i wędlinę w kosteczkę (jeśłi ma być PW, to bez papryki) 2. oddzielić żółtka od białek 3. ubić białka ze szczyptą soli 4. do ubitych białek dodać resztę składników i delikatnie wymieszać 5. smażyć omlety na rozgrzanej patelni
Z podanych składników wychodzą 3 omlety ok. 15 cm średnicy. Oczywiście można kombinować ze składnikami, które dajemy do omleta.
Ila
Tue, 22 Jun 2010 - 11:48
Ludku, przykleilam watek.
Ludek
Wed, 23 Jun 2010 - 00:25
CYTAT(Ila @ Tue, 22 Jun 2010 - 12:48)
Ludku, przykleilam watek.
Dzięki. Choć u nas na forum wszystkie szczupłe i piękne
Dodorka
Mon, 26 Jul 2010 - 10:28
ja nie na diecie ale ostatnio kupiłam gazetę i tam jest parę przepisów to Wam wrzucę
SERNIK AKSAMITNY (faza 2)
1 kg mielonego chudego twarogu 6 jajek 2 łyżki skrobi kukurydzianej aromat śmietankowy 7 łyżek słodziku w proszku,wersja do wypieków
Białka ubić na pianę z 3 łyżkami słodziku.Wyłóż pianę na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.Żółtka zmiksuj z twarogiem,skrobią,4 łyżkami słodziku i 3 kroplami aromatu.Wylej na pianę z białek i delikatnie wymieszaj.Piecz godzinę w 180 st.C
SAŁATKA MAKARONOWA (faza 3)
5 koktajlowych pomidorków szklanka (po ugotowaniu) razowego spaghetti mała cebula pół czerwonej papryki kilka listków bazylii 3 łyżki chudego twarogu ocet balsamiczny
Wyłóż makaron na głęboki talerz.Pomidorki pokrój na połówki,papryke w paski,cebule w piórka.Rozkrusz twaróg,dodaj listki bazylii.wymieszaj i skrop octem balsamicznym.
Do żaroodpornego naczynia wlej bulion,ułóż po brzegach pokrojone w duże kawałki ziemniki,przekrojone na pół szalotki.Oprusz sola i pieprzem udka,kość każdego owin plastrem bekonu.Ułóż pośrodku naczynia,posyp groszkiem.Przykryj naczynie i wstaw na godzinę do nagrzanego piekarnika 180 st.C Nałóż sobie jedno udko (obierz ze skórki) i porcję warzyw
Sel
Wed, 28 Jul 2010 - 15:59
Ok to ja podam przepisy z glowy, bo tym oto zywilam sie ostatnio.
Kapusta a'la bigos.
glowka kapusty mieso wolowe pieczarki cebula czosnek sol pieprz ziola proporcje na oko
Mieso wolowe pokroic w kostke i wrzucic do pustego garnka- bez kropelki tluszczu. Potrzymac na ogniu tak dlugo, az pusci naturalny sok i dodac pokrojona cebule i przyprawy-oprocz soli-sol dodaje najpozniej. Pokroic drobno pieczarki i poszatkowac kapuste- dorzucic do garnka. Mieszac podlewajac woda. Trzeba pilnowac, zeby sie nie przypalilo, dlatego lepiej nalac troche wiecej wody, ktora zwyczajnie wyparuje.
Ptasie mleczko
litr mleka chudego-ja mialam 0.1% zelatyna slodzik(ilosc dowolna, ale lepiej dac wiecej, bo gdy jest gotowe to jest mniej slodkie niz w fazie produkcji) aromat waniliowy(slabo go bylo czuc, ale zawsze jakis dodatek) burak-surowy albo gotowany(ja mialam gotowego z folii-sprzedaja tutaj gotowane)
Zagotowac mleko-w trakcie gotowania moczyc buraka powstanie fajny rozowy kolor(fajnego mialam pomysla, nie? ), dodac slodzik, zelatyne, aromat; wymieszac i odstawic. Przelac do kwadratowych pojemnikow i schlodzic w lodowce.
Trudno go porownac do prawdziwego ptasiego mleczka, ale dla wyglodnialego czlowieka na diecie jest to prawdziwy rarytas.
Wbić jajka do mleka, dodać mąkę, wymieszać, smażyć na teflonie. Smacznego!
beajbino
Mon, 11 Oct 2010 - 10:45
ja jako białkowy posiłek w pracy piję odżywkę z mlekiem - zrobienie zajmuje 2 minuty, biorę to ze sobą w shakerze, wychodzi szybko i zdrowo, choć niekoniecznie smacznie... ;P ale do smaku można dodać jakieś owoce, jeśli dieta pozwala
flo
Mon, 31 Jan 2011 - 16:17
placuszki z pora na dzien warzywny, tylko bulke tarta trzeba zastapic zmielonymi otrebami.
Wbić jajka do mleka, dodać mąkę, wymieszać, smażyć na teflonie. Smacznego!
Naleśniki z maki kukurydzianej/skrobi dają się zwijać tylko ciepłe, po wystudzeniu się łamią. Można jednak zamiast skrobi dać zmielone otręby i mamy prawie normalne naleśniki
aisha1111
Mon, 04 Jul 2011 - 14:00
ja na fazie pierwszej, więc narazie tylko takie przepisy wymysliłam:
twarożek z tuńczykiem tuńczyk w sosie własnym mieszamy z odtłuszczonym twarożkiem ziarnistym, dodajemy sól, pieprz i odrobinę posiekanej cebulki.
racuszki twarożek mieszamy z jajkiem, dodajemy aromatu waniliowego, smażymy i posypujemy słodzikiem
"kebab" kawałki piersi z kurczaka posypujemy odrobiną przyprawy do kebaba, obsmażamy. robimy sos czosnkowy (z jogurtu i ząbka czosnku). podajemy na naleśniku zrobionego z jajka i otrąb owsianych (kurczak na naleśnik i polewamy sosikiem)
jak coś jeszcze wymyślę, to dopiszę
Elizabieta
Sat, 12 Dec 2015 - 15:48
Mleko w proszku odtłuszczone, do tego odrobina kakao odtłuszczonego, kilka łyżeczek mleka 0,5%, wymieszać i wstawić do lodówki. I mamy czekoladę
muppet
Thu, 08 Jun 2017 - 11:38
Jesteście jeszcze na diecie Dukana? Teraz to ona jest bardzo krytykowana.
Rubinek
Wed, 02 Aug 2017 - 15:00
Osobom, nudzącym się w wakacje, a mającym odstający brzuszek polecam wczasy odchudzające dr Dąbrowskiej. Jest dużo zdrowsza od Ducana, a równie skuteczna To świetny sposób, żeby zdrowo zrzucić zbędnę kilogramy, a równocześnie poznać nowe smaki. Dodatkowo turnusy odchudzające stawiają człowieka na nogi!
muppet
Tue, 08 Aug 2017 - 13:36
Słyszałam o tej diecie. Ale jak dla mnie jest zbyt mocno eliminacyjna...
muppet
Mon, 18 Sep 2017 - 13:15
1500 to i tak trochę mało. Zwłaszcza w sytuacji, gdy ktoś jeszcze ćwiczy.
muppet
Mon, 04 Dec 2017 - 17:07
Bo takie monodiety nie są dla każdego. A mało kto się bada przed ich rozpoczęciem.
aneczka232
Fri, 09 Feb 2018 - 15:13
Przez ostatnie kilka miesięcy staram się o zwiększenie i poprawienie swojej masy mięśniowej stosując przy tym dietę Dukana. Dzisiaj znalazłam https://www.najlepsze-porady.pl/zdrowie/jak...is-na-mase.html i widzę że powinnam całkiem co innego jeść.. Co o tym myślicie?
artur.wgnr
Mon, 12 Feb 2018 - 09:58
Mało kalorii bardzo.
madzia.stal
Fri, 26 Oct 2018 - 11:11
Z każdą dietą trzeba uważać, bo jak nierozsądnie podejdziemy do tematu to możemy bardzo szybko nabawić się problemów trawiennych i wtedy każdy posiłek może się wiązać z przygodami. Dlatego warto robić wszystko z głową i w razie jakiś problemów to przyjmować Intestę z maślanem sodu
dietomat
Fri, 07 Dec 2018 - 09:07
nie jestem przekonana co do tego typu diety. Dużo lepiej jest dostosować dietę pod swoje predyspozycje, wtedy będzie to działać najlepiej. Moim zdaniem warto pójść do jakiegoś specjalisty typu dietetyk online https://perfectline-poradnia.pl/. Takie rozwiązanie jest dużo lepsze dla naszego zdrowia. Nie ma czegoś takiego jak dieta uniwersalna i warto sobie to uświadomić na początku naszej przygody ze zdrowym odżywianiem.
olafortuna32
Thu, 21 Mar 2019 - 08:52
przede wszystkim każdą dietę warto skonsultować z dietetykiem, aby dowiedzieć się czy będzie ona miała sens nie ma co próbować diet nie wiedząc nic o niej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.