To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Dieta Dukana

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Ludek
To zacznę wątek z dukanowskimi przepisami. icon_smile.gif

Dla ułatwienia przy nazwie przepisu podawajcie do jakiej fazy się nadaje i na ile porcji jest przepis, szczególnie przy używaniu produktów dozwolonych w określonych ilościach. Ułatwi to stosowanie przede wszystkim osobom początkującym.

Proponuje nazewnictwo:
PP - dni tylko białkowe czyli I faza, II faza
PW - dni białkowo-warzywne, czyli II faza i pewnie III faza

A do trzeciej na razie nie doszłam. 29.gif

Chlebek
(PP), 5 porcji

5 łyżek otrąb pszennych
10 łyżki otrąb owsianych
5 jajko
5 łyżek jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego naturalnego (odtłuszczone i mało węglowodanów, dużo białka). Zasada jest taka, żeby jeśli się da tłuszcz + węglowodany nie przekroczyły ilości białka.
Proszek do pieczenia (opcjonalnie)
Sól - do smaku
Zioła prowansalskie, posiekane świeże zioła - do smaku

1. Zmielić otręby w młynku do kawy. Jak nie macie młynka to można w całości. (ja mielę)
2. oddzielić żółtka od białek
3. ubić białka ze szczyptą soli
4. do ubitych białek dodać resztę składników i delikatnie wymieszać

Całość przelać do mniejszej keksówki. Piec ok. 40 min. w 180 oC

Wariacje:
1. piekłam z otrębami zbożowymi i tez był dobry
2. piekłam wersję na słodko, ze słodzikiem do pieczenia (nie można z takim do herbaty) zamiast ziół, ale mi zbytnio nie smakowało. Można pewnie dodać kakao odtłuszczone, czy kawę.

Placki otrębowe

(PP), 1 porcja

1 łyżka otrąb pszennych
2 łyżki otrąb owsianych
1 jajko
1 opakowanie serka granulowanego lekkiego (150g)
Proszek do pieczenia (opcjonalnie)
Sól - do smaku
Zioła prowansalskie, posiekane świeże zioła - do smaku

1. Zmielić otręby w młynku do kawy. Jak nie macie młynka to można w całości. (ja mielę)
2. ubić białko ze szczyptą soli - opcjonalnie, placki wychodzą bardziej puszyste
3. do ubitych białek dodać resztę składników i delikatnie wymieszać
4. Smażyć niewielkie placuszki na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej. Można posmarować patelnię olejem parafinowym. Ja smaruję pędzelkiem silikonowym

Serek granulowany pod wpływem temperatury roztapia się jak mozarella
Można zjeść same, lub doskonałe jako kanapka.


Jak będzie zainteresowanie, to wklepie coś jeszcze icon_smile.gif
Dor
Wpisywać, ja dopiero od dzisiaj na diecie, więc nie mam jeszcze za wielkiego doświadczenia w gotowaniu.
Jak coś przetestuję napiszę.
emce
CYTAT(Ludek @ Mon, 07 Jun 2010 - 12:55) *
To zacznę wątek z „dukatowymi” przepisami. icon_smile.gif


Jak bedzie zainteresowanie, to wklepie coś jeszcze icon_smile.gif


Jest zainteresowanie, z mojej strony duże, więc wklejaj icon_smile.gif trochę mi sie juz nudzi jedno i to samo więc chetnie skorzystam z cudzych doświadczeń icon_smile.gif


CYTAT(Ludek @ Mon, 07 Jun 2010 - 12:55) *
Proponuje nazewnictwo:
PP – dni tylko białkowe czyli I faza, II faza
PW – dni białkowo-warzywne, czyli III faza


Ale PW to też II faza icon_smile.gif
I faza - PP (proteiny)
II faza - naprzemiennie PP i PW
III faza - utrwalenie

icon_smile.gif
Ludek
CYTAT(emce @ Mon, 07 Jun 2010 - 19:43) *
Jest zainteresowanie, z mojej strony duże, więc wklejaj icon_smile.gif trochę mi sie juz nudzi jedno i to samo więc chetnie skorzystam z cudzych doświadczeń icon_smile.gif
Ale PW to też II faza icon_smile.gif
I faza - PP (proteiny)
II faza - naprzemiennie PP i PW
III faza - utrwalenie

icon_smile.gif


Miało być II faza (do trzeciej jeszcze nie doszłam icon_smile.gif

Wklejaj to jedno i to samo. 06.gif
Ludek
Wracałam wczoraj przez bazarek i zobaczyłam wesoło mrugającą na mnie młodą kapustkę icon_smile.gif

Młoda kapusta

PW
można wszamać nawet na 1 raz jeśli dacie radę.icon_smile.gif

główka kapusty średnia
2 cebule dymki (dość duże jak na dymki)
szczypior z całego pęczka dymki (w moim były 4 cebule)
1/2 pęczka koperku
serek homogenizowany 150g np. Turek figura
ocet balsamiczny - 1 łyżka
czosnek - ok. 6 ząbków
sól, pieprz, kostki knora majerankowa, koperkowa w. uznania
wędzony filet z piersi z indyka (chudy i b.mało węglowodanów) - opcjonalnie

1. Siekamy kapustę i do gara. Podlewamy 1/2-1 szklanki wody. Dusimy na małym ogniu.
2. W międzyczasie kroimy dymkę, szczypior i opcjonalnie wędzonkę. Dorzucamy do kapusty.
3. Przyprawiamy. Tylko ostrożnie z sola jeśli dorzuciliśmy wędzonkę i konra
4. Całość dusimy do miękkości ok. 20 min.
5. Siekamy koper i dorzucamy do kapusty
6. Dodajemy serek homo
7. Dusimy jeszcze ok. 5 min.
8. Na koniec wlewam łyżkę octu balsamicznego i ew. jeszcze doprawiam do smaku.

Jeśli mamy z wędzonką, to jest danie obiadowe. Jeśli nie to doskonały dodatek do mieska.

OPCJA
Razem z kapustą można dodać niedużą cukinię. Przejmuje smak kapusty, a rozgotowana zagęści nam trochę potrawę
Dor
Jak tylko przejdę na warzywka ugutuję sobie taką kapustkę.
Ludek
Wczoraj ugotowałam 4 udka. Jedno zjadłam i zostały 3 szt. i wywar w którym się gotowały. naszło mnie więc na kurczaka w galarecie, a na jutrzejszy obiad zrobiłam kurczaka w wiosennych kolorach icon_smile.gif

Kurczak w wiosennych kolorach
PW

1 gotowane udko
warzywa jakie mamy pod ręką. U mnie było:
2 średnie dymki (bez szczypiorku)
3 młode marchewki
1 mała cukinia
1 średni pomidor malinowy
1 mały brokuł
4 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
łyżka stołowa kaprów
serek granulowany 200g
sól, pieprz, przyprawy

1. dymkę i marchewkę pokroić, marchewkę w plasterki, bo będą potrzebne do kurczaka w galarecie, posolić i poddusić w niewielkiej ilości wody
2. jak powyższe warzywka się duszą kroje pozostałe i dodaję w następującej kolejności:
- głąbki od brokuła (pokrojone w plasterki)
- czosnek
- pomidor
- różyczki brokuła
- cukinia
3. duszę wszystko do miękkości (odkładam sobie marchewki i głąbków 2-3 łyżki stołowe do kurczaka w galarecie)
4. dodaję kurczaka, serek, kapary, koperek i duszę jeszcze dosłownie 2-3 min., aż serek się roztopi jak mozalella.

Kurczak w galarecie
PP, opcjonalnie PW

2 gotowane udka
wywar, w którym się gotowały (wywar wcześniej dobrze chłodzę i usuwam tłuszcz, który zastygł na górze)
żelatyna
opcjonalnie w fazie PW warzywa: marchewka, głąbki od brokuła
sól, pieprz

1. obieram udka i kroję na mniejsze kawałki
2. wywar dopełniam do 1/2 litra objętości
3. do wywaru dodaje żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu
4. doprawiam solą, pieprzem
5. wrzucam kurczaka i warzywka (w fazie PP bez warzywek)
6. Wlewam do naczynek i zostawiam do ostygnięcia
7. zimne wstawiam do lodówki do zastygnięcia

Ludek
Omlet
PW (opcja PP)
1 porcja

3 jajka
3 łyżki mąki z otrąb (zmielone otręby)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 grubsze plasterki wędliny drobiowej (np. szynki Guliwer)
1/2 papryki czerwonej
posiekana łyżka bazylii
sól, przyprawy do smaku

1. pokroić paprykę i wędlinę w kosteczkę (jeśłi ma być PW, to bez papryki)
2. oddzielić żółtka od białek
3. ubić białka ze szczyptą soli
4. do ubitych białek dodać resztę składników i delikatnie wymieszać
5. smażyć omlety na rozgrzanej patelni

Z podanych składników wychodzą 3 omlety ok. 15 cm średnicy.
Oczywiście można kombinować ze składnikami, które dajemy do omleta.icon_smile.gif
Ila
Ludku, przykleilam watek.
Ludek
CYTAT(Ila @ Tue, 22 Jun 2010 - 12:48) *
Ludku, przykleilam watek.


Dzięki.
Choć u nas na forum wszystkie szczupłe i piękne 06.gif
Dodorka
ja nie na diecie ale ostatnio kupiłam gazetę i tam jest parę przepisów to Wam wrzucę icon_smile.gif

SERNIK AKSAMITNY (faza 2)

1 kg mielonego chudego twarogu
6 jajek
2 łyżki skrobi kukurydzianej
aromat śmietankowy
7 łyżek słodziku w proszku,wersja do wypieków

Białka ubić na pianę z 3 łyżkami słodziku.Wyłóż pianę na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.Żółtka zmiksuj z twarogiem,skrobią,4 łyżkami słodziku i 3 kroplami aromatu.Wylej na pianę z białek i delikatnie wymieszaj.Piecz godzinę w 180 st.C

SAŁATKA MAKARONOWA (faza 3)

5 koktajlowych pomidorków
szklanka (po ugotowaniu) razowego spaghetti
mała cebula
pół czerwonej papryki
kilka listków bazylii
3 łyżki chudego twarogu
ocet balsamiczny

Wyłóż makaron na głęboki talerz.Pomidorki pokrój na połówki,papryke w paski,cebule w piórka.Rozkrusz twaróg,dodaj listki bazylii.wymieszaj i skrop octem balsamicznym.

OBIAD JEDNOGARNKOWY (faza 4)

2 szklanki groszku
4 ziemniaki
6 szalotek
3 udka z kurczaka
3 plasterki bekonu
0,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
sól,pieprz

Do żaroodpornego naczynia wlej bulion,ułóż po brzegach pokrojone w duże kawałki ziemniki,przekrojone na pół szalotki.Oprusz sola i pieprzem udka,kość każdego owin plastrem bekonu.Ułóż pośrodku naczynia,posyp groszkiem.Przykryj naczynie i wstaw na godzinę do nagrzanego piekarnika 180 st.C Nałóż sobie jedno udko (obierz ze skórki) i porcję warzyw



Sel
Ok to ja podam przepisy z glowy, bo tym oto zywilam sie ostatnio. icon_smile.gif

Kapusta a'la bigos.

glowka kapusty
mieso wolowe
pieczarki
cebula
czosnek
sol
pieprz
ziola

proporcje na oko icon_smile.gif

Mieso wolowe pokroic w kostke i wrzucic do pustego garnka- bez kropelki tluszczu. icon_smile.gif Potrzymac na ogniu tak dlugo, az pusci naturalny sok i dodac pokrojona cebule i przyprawy-oprocz soli-sol dodaje najpozniej.
Pokroic drobno pieczarki i poszatkowac kapuste- dorzucic do garnka.
Mieszac podlewajac woda. Trzeba pilnowac, zeby sie nie przypalilo, dlatego lepiej nalac troche wiecej wody, ktora zwyczajnie wyparuje.


Ptasie mleczko

litr mleka chudego-ja mialam 0.1%
zelatyna
slodzik(ilosc dowolna, ale lepiej dac wiecej, bo gdy jest gotowe to jest mniej slodkie niz w fazie produkcji)
aromat waniliowy(slabo go bylo czuc, ale zawsze jakis dodatek)
burak-surowy albo gotowany(ja mialam gotowego z folii-sprzedaja tutaj gotowane)


Zagotowac mleko-w trakcie gotowania moczyc buraka icon_smile.gif powstanie fajny rozowy kolor(fajnego mialam pomysla, nie? ), dodac slodzik, zelatyne, aromat; wymieszac i odstawic. Przelac do kwadratowych pojemnikow i schlodzic w lodowce.

Trudno go porownac do prawdziwego ptasiego mleczka, ale dla wyglodnialego czlowieka na diecie jest to prawdziwy rarytas. 03.gif


Irenka.
Naleśniki:
PP

1/4 szklanki mleka
2 jajka
2-3 łyżki mąki kukurydzianej
sól albo słodzik

Wbić jajka do mleka, dodać mąkę, wymieszać, smażyć na teflonie.
Smacznego!
beajbino
ja jako białkowy posiłek w pracy piję odżywkę z mlekiem - zrobienie zajmuje 2 minuty, biorę to ze sobą w shakerze, wychodzi szybko i zdrowo, choć niekoniecznie smacznie... ;P ale do smaku można dodać jakieś owoce, jeśli dieta pozwala
flo
placuszki z pora na dzien warzywny, tylko bulke tarta trzeba zastapic zmielonymi otrebami.

https://flowerek.com/male-dankaprzekaski/po...acuszki-z-pora/
Ludek
CYTAT(Irenka. @ Fri, 20 Aug 2010 - 13:58) *
Naleśniki:
PP

1/4 szklanki mleka
2 jajka
2-3 łyżki mąki kukurydzianej
sól albo słodzik

Wbić jajka do mleka, dodać mąkę, wymieszać, smażyć na teflonie.
Smacznego!


Naleśniki z maki kukurydzianej/skrobi dają się zwijać tylko ciepłe, po wystudzeniu się łamią.
Można jednak zamiast skrobi dać zmielone otręby i mamy prawie normalne naleśniki icon_smile.gif
aisha1111
ja na fazie pierwszej, więc narazie tylko takie przepisy wymysliłam:

twarożek z tuńczykiem
tuńczyk w sosie własnym mieszamy z odtłuszczonym twarożkiem ziarnistym, dodajemy sól, pieprz i odrobinę posiekanej cebulki.

racuszki
twarożek mieszamy z jajkiem, dodajemy aromatu waniliowego, smażymy i posypujemy słodzikiem

"kebab"
kawałki piersi z kurczaka posypujemy odrobiną przyprawy do kebaba, obsmażamy. robimy sos czosnkowy (z jogurtu i ząbka czosnku). podajemy na naleśniku zrobionego z jajka i otrąb owsianych (kurczak na naleśnik i polewamy sosikiem)

jak coś jeszcze wymyślę, to dopiszę
Elizabieta
Mleko w proszku odtłuszczone, do tego odrobina kakao odtłuszczonego, kilka łyżeczek mleka 0,5%, wymieszać i wstawić do lodówki. I mamy czekoladę icon_smile.gif
muppet
Jesteście jeszcze na diecie Dukana? Teraz to ona jest bardzo krytykowana.
Rubinek
Osobom, nudzącym się w wakacje, a mającym odstający brzuszek polecam wczasy odchudzające dr Dąbrowskiej. Jest dużo zdrowsza od Ducana, a równie skuteczna To świetny sposób, żeby zdrowo zrzucić zbędnę kilogramy, a równocześnie poznać nowe smaki. Dodatkowo turnusy odchudzające stawiają człowieka na nogi!
muppet
Słyszałam o tej diecie. Ale jak dla mnie jest zbyt mocno eliminacyjna...
muppet
1500 to i tak trochę mało. Zwłaszcza w sytuacji, gdy ktoś jeszcze ćwiczy.
muppet
Bo takie monodiety nie są dla każdego. A mało kto się bada przed ich rozpoczęciem.
aneczka232
Przez ostatnie kilka miesięcy staram się o zwiększenie i poprawienie swojej masy mięśniowej stosując przy tym dietę Dukana. Dzisiaj znalazłam https://www.najlepsze-porady.pl/zdrowie/jak...is-na-mase.html i widzę że powinnam całkiem co innego jeść.. Co o tym myślicie?
artur.wgnr
Mało kalorii bardzo.
madzia.stal
Z każdą dietą trzeba uważać, bo jak nierozsądnie podejdziemy do tematu to możemy bardzo szybko nabawić się problemów trawiennych i wtedy każdy posiłek może się wiązać z przygodami. Dlatego warto robić wszystko z głową i w razie jakiś problemów to przyjmować Intestę z maślanem sodu
dietomat
nie jestem przekonana co do tego typu diety. Dużo lepiej jest dostosować dietę pod swoje predyspozycje, wtedy będzie to działać najlepiej. Moim zdaniem warto pójść do jakiegoś specjalisty typu dietetyk online https://perfectline-poradnia.pl/. Takie rozwiązanie jest dużo lepsze dla naszego zdrowia. Nie ma czegoś takiego jak dieta uniwersalna i warto sobie to uświadomić na początku naszej przygody ze zdrowym odżywianiem.
olafortuna32
przede wszystkim każdą dietę warto skonsultować z dietetykiem, aby dowiedzieć się czy będzie ona miała sens icon_smile.gif nie ma co próbować diet nie wiedząc nic o niej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.