1. Chlebek bezglutenowy podstawowy z maszyny:
woda 1 i 5/8 kubka (kubek 240ml)
mleko w proszku 4 łyżki (łyżka duża stołowa)
cukier 3 łyżki
sól 2 łyżeczki
olej 4 łyżki
mąka bezglutenowa - ja daję jedno opakowanie, jak przesypałam na kubeczki to wyszło tak 3 i trochę ponad pół kubka
drożdże w proszku 1 łyżeczka
wychodzi taki chlebek trochę ponad pół kilo
piec na programie podstawowym na duży bochenek zwykłego chleba, albo na programie do pieczywa bezglutenowego
2. chleb maszynowy
250g mąki ryżowej
150g mąki ziemniaczanej
50g mąki bezglutenowej
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
1/2 paczki drożdży instant (drożdże suszone)
400 ml mleka (może być troszeczkę więcej)
troszkę oleju
można zamienić mąkę ryżową na gryczaną (ja mieliłam kaszę gryczaną w młynku do kawy) - wychodzi taki a'la razowy
3. a to bułki, ale nie pamiętam skąd mam przepis
25 g świeżych drożdży
220 g (+ do podsypania) bezglutenowej mąki chlebowej
(użyłam chlebową f. Schar; jest to mieszanka skrobi kukurydzianej oraz mąki ryżowej)
100 ml ciepłego mleka
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki gumy guar
1 jajko
sezam do posypania
Przygotuj rozczyn: w miseczce/kubku pokrusz drożdże, wsyp po 1 łyżeczce cukru oraz mąki, zalej odrobiną mleka, dokładnie wymieszaj otrzymując jednolitą mieszaninę o konsystencji rzadkiej śmietany. Miseczkę przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże swobodnie fermentowały. Chcąc przyspieszyć pracę drożdży możesz włożyć miskę z rozczynem w większą miskę z ciepłą wodą, całość przykryj. czasem do mąki dodaje bezglutenowego proszku do pieczenia.
W większej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, gumę guar. Dodaj masło, wbij jajko (możesz też rozdzielić białko od żółtka; do masy wbić żółtko, białko zaś zostawić do posmarowania bułek), wlej połowę mleka. Całość wyrabiaj rękoma w misce lub na blacie, podsypując w razie konieczności mąką lub podlewając resztką mleka. Wyrobione, jednolite ciasto przykryj w misce ścierką, odstaw w celu podwojenia objętości.
Następnie pobieraj niewielkie ilości ciasta (wielkość bułeczek wedle uznania), formuj w rękach kulki tak długo, aż ich powierzchnia będzie gładka. Bułeczki układaj na dużej blaszce od piecyka albo (jak ja) w tortownicy wysmarowanej olejem, po czym delikatnie spłaszcz, następnie natnij na wierzchu kratkę, np. za pomocą noża. Wreszcie posmaruj je roztrzepanym białkiem (lub jeśli użyłe/aś całe jajo do ciasta, roztrzep drugie całe jajo), posyp sezamem. Piecz w temperaturze 180°C przez 25-35 minut, aż do wyraźnego zarumienienia bułek. Smacznego!
3. Tortilla (placki)
mieszamy pół na pół mąkę kukurydzianą i bezglutenową (po pół szklanki), dodajemy jedno jajko, sól. smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni. tortille zawijamy od razu póki ciepła, bo potem się kruszy.
4. chlebek z płatkami owsianymi na słodko
PŁATKI MUSZĄ BYĆ BEZGLUTENOWE!
mleko 1 kubek
2 ubite jajka
pół łyżeczki oleju
syrop glukozowy/miód - 2 łyżki stołowe
płatki owsiane- 1 kubek
cukier 1/4 kubka
mąka bezglutenowa - 2 kubki
proszek do pieczenia bezglutenowy - pół łyżeczki
soda - pół łyżeczki
ustawić na pieczenie ciasta (u mnie to się piecze 1 godz. 40 minut)
cdn.