ciąża i poród

dziecko

kobieta

dla dzieci

rodzina

podróże

zobacz koniecznie

Kwas foliowy - niezbędny składnik diety przyszłej mamy

-
Błyskotliwy sukces: podwójna moc atrakcji na terenie narciarskim Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau
Przyszli rodzice często słyszą od znajomych pytania o to, czy wolą chłopca, czy dziewczynkę. Czy lepiej, aby dziecko było podobne do mamy czy taty, czy chcą, aby dziecko poszło w ich zawodowe ślady.

Co wówczas odpowiadają? Że to się nie liczy, bo najważniejsze, żeby dziecko było zdrowe. Czasami nawet nie zdają sobie sprawy, jak wiele mogą zrobić, by ich życzenie naprawdę się ziściło. Jednym z czynników, które niewątpliwie wspierają prawidłowy przebieg ciąży, jest przyjmowanie przez ciężarną kwasu foliowego. Dlaczego to tak ważne?

Kwas foliowy – mądry wybór świadomej kobiety

Z pewnością słyszałaś, że specjaliści rekomendują przyjmowanie kwasu foliowego każdej kobiecie w wieku rozrodczym. Ta przezorność wynika z faktu, że ów arcyważny składnik odżywczy jest niezbędny już podczas pierwszych tygodni ciąży, kiedy dochodzi do zamknięcia cewy nerwowej u płodu ( to z niej powstają mózg i rdzeń kręgowy dziecka). Tymczasem, na tym etapie wiele kobiet, szczególnie tych, które nie planowały ciąży, nie jest świadomych odmiennego stanu, bo objawy mogą wystąpić dopiero w drugim miesiącu. Stąd przyjmowanie kwasu foliowego jest istotne już na etapie planowania ciąży.

Wraz z partnerem podjęliście już decyzję, że chcecie zostać rodzicami i staracie się o dziecko? Przyjmowanie kwasu foliowego powinno być priorytetem.

Powinnaś być szczególnie zapobiegliwa i zażywać kwas foliowy codzienne, tym bardziej, jeśli jakość Twojej diety pozostawia wiele do życzenia i za rzadko sięgasz po zielone warzywa liściaste, owoce, strączki, orzechy i podroby, które stanowią dobre źródło folianów (sprawdź www.swiadomemacierzynstwo.com/kwas_foliowy). Najlepiej udaj się więc do ginekologa i poinformuj go o planach macierzyńskich, gdyż nie powinnaś przyjmować żadnych suplementów diety na własną rękę. Jeśli np. występują u Ciebie zaburzenia wchłaniania kwasu foliowego (np. przyjmujesz określone leki) lub masz większe zapotrzebowanie na kwas foliowy, specjalista dobierze dla Ciebie optymalną dawkę tej witaminy.

Ciąża a kwas foliowy – przykre konsekwencje niedoborów

W przypadku osób dorosłych zapotrzebowanie na kwas foliowy wynosi 400 μg (0,4 g) na dobę, a u kobiet ciężarnych wzrasta do 600 μg w ciągu dnia, z czego zalecana suplementacja wynosi 400 μg na dobę. Związek ten pełni cały szereg ważnych funkcji w organizmie, takich jak wspomaganie trawienia oraz pracy układu nerwowego, jednak jego rola podczas ciąży jest szczególnie ważna. Do skutków jego niedoboru należą:

  • wzrost poziomu homocysteiny we krwi – jej nadmiar może prowadzić do zmian miażdżycowych, a u kobiet ciężarnych jest czynnikiem rozwoju nadciśnienia i powstania wad cewy nerwowej u płodu,
  • zaburzenia wytwarzania czerwony krwinek – jego niedobór, obok niedoboru witaminy B12, może prowadzić do niedokrwistości megaloblastycznej, na którą są narażone kobiety ciężarne,
  • powstawanie wad układu nerwowego u płodu,
  • większe ryzyko rozwoju innych wad płodu jak wady serca, kończyn, układu moczowego, a także rozszczep twarzoczaszki,
  • podwyższone ryzyko poronienia i powikłań ciążowych,
  • niższa masa ciała noworodka. (1)

Naturalne źródła kwasu foliowego, czyli jak wkomponować go w dietę?

Dostarczanie kwasu foliowego wraz z pożywieniem jest bardzo ważne, jednak pamiętaj, że nie wszystkie jego dobre źródła są wskazane dla ciężarnych, np. wątróbka. Do polecanych źródeł folacyny należą (wartości są podane w μg folianów/100 g danego produktu):

  • mleko w proszku: odtłuszczone - 50 i pełne - 40,
  • żółtka jaj kurzych - 152,
  • musli z rodzynkami i orzechami – 100,
  • brokuły – 119,
  • brukselka – 130,
  • jarmuż – 120,
  • pietruszka: korzeń – 180, liście – 170,
  • szparagi – 150,
  • szpinak – 193,
  • migdały – 96,
  • orzechy: arachidowe – 110, laskowe – 72, włoskie – 66,
  • pestki dyni – 60,
  • nasiona słonecznika – 60,
  • ciasto drożdżowe – 45,
  • awokado – 62,
  • kiwi – 38. (2)

Nawet, jeśli starasz się o zróżnicowane menu, porozmawiaj z lekarzem na temat przyjmowania kwasu foliowego w formie leku bez recepty lub suplementu diety, gdyż straty witaminy zawartej w naturalnych produktach są wysokie – powodują je obróbka termiczna czy światło słoneczne. Nie bagatelizuj zaleceń związanych z jego przyjmowaniem. Teraz musisz myśleć zarówno o zdrowiu własnym, jak i swojego maleństwa. Więcej przydatnych informacji znajdziesz tutaj: www.swiadomemacierzynstwo.com/porady



(1) E. Cieślik, A. Kościej, Kwas foliowy – występowanie i znaczenie, Probl Hig Epidemiol 2012, 93(1): 1-7 (http://phie.pl/pdf/phe-2012/phe-2012-1-001.pdf)
(2) H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda, Wartość odżywcza produktów spożywczych i wybranych potraw, Warszawa 2014, s. 120-122




Kwas foliowy - niezbędny składnik diety przyszłej mamy - dodano: 2016-08-05

Portal maluchy.pl jest serwisem edukacyjnym. Informacje zawarte na naszych stronach służą wyłącznie celom informacyjnym. Wszelkie problemy muszą być konsultowane z odpowiednim lekarzem specjalistą. Autorzy i firma ITS MEDIA nie odpowiadają za jakiekolwiek straty i szkody wynikłe z zastosowania zawartych na stronach informacji lub porad.