Advertisement
   
Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Sprawdź koniecznie
Warto kupić
Ważne tematy

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K badanie - interpretacje

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K

Opis
grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wchłanianych wraz z tłuszczami z pożywienia
witamina A (retinol): ważna dla wzroku; zapotrzebowanie: 0,8-1 mg dziennie; nadmiar powoduje wymioty, zawroty głowy w łożysku obecna jest prowitamina: beta-karoten
witamina D (kalcyferol): wchłaniana z przewodu pokarmowego lub wytwarzana pod wpływem światła słonecznego z > cholesterolu, hydroksylowana w wątrobie i nerkach do formy czynnej, która reguluje gospodarkę
> wapniowo-fosforanową organizmu; zapotrzebowanie: 5 mg dziennie, w okresie intensywnego wzrostu - 10 mg dziennie
witamina E (tokoferol): chroni błonę komórkową; zapotrzebowanie: 15-30 mg dziennie
witamina K (fitochinon): uczestniczy w powstawaniu czynników biorących udział w procesie krzepnięcia, tworzona jest również przez bakterie jelitowe; zapotrzebowanie: 60-80 ug dziennie
Znaczenie
oznaczenia wykonywane przy podejrzeniu niedoborów (np. zespołu złego wchłaniania)
kontrolnie przy podejrzeniu przedawkowania przyjmowanych preparatów
Normy
witamina A: 20-100 ug/dl (0,7-3,5 umol/1)
witamina D: dzieci: 40-100 ng/1
dorośli: 30-70 ng/1
witamina E: 5-16 mg/ł (11,8-37,8 umol/1)
witamina K: 50-600 ng/1