dla dziecka od 18 miesiÄ…ca
kategoria: desery
autor: Basza , Białystok
Składniki
1,5 szkl. mÄ…ki
3/4 szklanki cukru (nie można
zmniejszać, bo będą za kruche)
1/2 szkl. wiórek kokosowych (można
dodać pół na pół drobnych płatków
owsianych)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody
1 margaryna bezmleczna Maryna
Przepis
Sypkie składniki wymieszać, połączyć z miękką margaryną, zagnieść. W razie potrzeby dodać mąki. Powinno powstać średnio zwarte ciasto. Można lepić kuleczki jak orzechy, układać na wyłożonej pergaminem blaszce i rozduszać widelcem. Układać trzeba luźno, bo urosną. Piec w nagrzanym piekarniku 175 st. C ok 15 min. Ciastka się łatwo przypalają-trzeba często zaglądać. Po wyjeciu są miekkie, a potem tężeją.