Advertisement
Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Sprawdź koniecznie
Ważne tematy

Jarzynowa z żółtkiem - przepis

dla dziecka od 6 miesiÄ…ca

kategoria: zupki

autor: redakcja

Składniki

Ok. 50 g obranych warzyw: Marchewka Pietruszka Seler Kalarepka Burak Ziemniak Ok. 25 g chudego mięsa (np. filet z indyka) 2 łyżeczki błyskawicznej kaszki kukurydzianej lub kleiku ryżowego pół łyżeczki masła pół żółtka ok. 60-80 ml wody

Przepis

Obrane, umyte i pokrojone warzywa zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 20-30 minut). Następnie przestudź i zmiksuj na papkę (możesz również przetrzeć przez sitko). Dodaj masło i połowę żółtka. W osobnym garnuszku ugotuj kawałek mięska, drobno posiekaj i dodaj do przygotowanej papki warzywnej. Ponownie zmiksuj. Dosyp kaszkę lub kleik (błyskawiczny, nie wymagający gotowania) i dokładnie wymieszaj. Z podanych składników przygotujesz ok. 120 g gęstej zupki.

-
Kategorie
Zobacz inne