dla dziecka od 6 miesiÄ…ca
kategoria: zupki
autor: redakcja
Składniki
Ok. 50 g obranych warzyw:
Marchewka
Pietruszka
Seler
Kalarepka
Burak
Ziemniak
Ok. 25 g chudego mięsa (np. filet z indyka)
2 łyżeczki błyskawicznej kaszki kukurydzianej lub kleiku ryżowego
pół łyżeczki masła
pół żółtka
ok. 60-80 ml wody
Przepis
Obrane, umyte i pokrojone warzywa zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 20-30 minut). Następnie przestudź i zmiksuj na papkę (możesz również przetrzeć przez sitko). Dodaj masło i połowę żółtka. W osobnym garnuszku ugotuj kawałek mięska, drobno posiekaj i dodaj do przygotowanej papki warzywnej. Ponownie zmiksuj. Dosyp kaszkę lub kleik (błyskawiczny, nie wymagający gotowania) i dokładnie wymieszaj.
Z podanych składników przygotujesz ok. 120 g gęstej zupki.