
Wyjątkowym specjałem tych terenów jest bez wątpienia „Krautinger“ – lokalna wódka z białej rzepy, produkowana wyłącznie w tej tyrolskiej wysokogórskiej dolinie. Tutejsi mieszkańcy, a w ślad za nimi przyjezdni goście, którzy mieli okazję jej spróbować, zaklinają się, że to eliksir na żołądek. Biała rzepa jest tu wykorzystywana również to wytwarzania przypraw ziołowych oraz Krautingersuppe – niezwykle smacznej zupy, kolejnego rarytasu Wildschönau.
Odwiedzający Wildschönau powinni koniecznie skosztować również innych "samodzielnie pędzonych" specjałów, charakteryzujących się szlachetnym smakiem owoców z doliny.
Świeżo smażone pączki i przepyszne makarony podawane na słodko z borówkami lub na ostro z ziołami cieszą się szczególnym upodobaniem nie tylko tubylców, ale i przyjezdnych gości, którzy mogą spróbować tych smakołyków m.in. na odbywającym się regularnie Wiejskim Targu. Kto jednak preferuje solidniejsze posiłki, z pewnością będzie usatysfakcjonowany pożywną zupą „Brenzsuppe”, knedlami po tyrolsku „Pressknödel”, czy tyrolskim przysmakiem "Kasspatzln".
Na deser natomiast gorąco polecamy oryginalne słodkości jak Sturmlödertorte i Moosbeernockerl.
Kulinaria w Wildschönau - dodano: 2014-06-11