Jak zrobić rozczyn na babkę wielkanocną?
Podstawą babki wielkanocnej jest rozczyn, który przygotowuje się ze świeżych drożdży. Pół opakowania drożdży należy pokruszyć i rozetrzeć, a następnie połączyć z mąką, cukrem i 1 łyżką mleka. Masę powinno się rozcierać dość energicznie, aby uniknąć powstania grudek. Kolejnym krokiem jest podgrzanie pozostałego mleka i połączenie go z powstałą masą. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Do przygotowania rozczynu przygotuj:
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 łyżkę mąki,
- 1 łyżkę cukru,
- ¾ szklanki mleka.
Jak zrobić ciasto na babkę wielkanocną?
Kolejny krok to utarcie żółtek z cukrem i rozpuszczenie masła. Wykorzystany do przygotowania babki tłuszcz powinien być stosunkowo dobrze napowietrzony, dlatego musi być utrzymany w temperaturze pokojowej – podobnie jak jaja. Dzięki temu babka wielkanocna będzie delikatna i puszysta. Najlepiej ucierać masę aż do uzyskania puszystości, a po tym dodać kolejne składniki. Mąkę, sól, jajko, żółtka z cukrem oraz rozczyn należy wymieszać, stopniowo dodając przestudzone i rozpuszczone masło. Ciasto powinno być wyrabiane na tyle długo, aby zaczęło swobodnie odchodzić od ręki.
Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta należy przygotować poniższe składniki:
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 150 g cukru,
- 150 g masła,
- 500 g mąki,
- szczyptę soli.
Jakie dodatki i jaki lukier?
Aby zwiększyć walory smakowe babki, warto przed zapiekaniem dodać do niej migdały, rodzynki oraz Cukier wanilinowy WINIARY. Do przygotowania lukru wystarczy sok z cytryny oraz cukier. Składniki te należy wlać do rondelka, a następnie podgrzać i stale mieszać. Cukier powinien rozpuścić się całkowicie, a następnie nadać całości biały kolor i pożądaną gęstość. Babkę powinno się polać lukrem dopiero po upieczeniu i wystudzeniu. Wówczas można ją też posypać drobno pokrojoną skórką pomarańczową – zwykłą lub kandyzowaną.
Lista dodatków do ciasta:
- ¼ szklanki migdałów,
- ¼ szklanki rodzynków,
- Cukier wanilinowy WINIARY,
- skórka z pomarańczy.
Składniki na lukier:
- sok z cytryny,
- cukier
Jak upiec babkę wielkanocną?
Ciasto należy włożyć do formy wysmarowanej margaryną, napełniając do połowy wysokości, a następnie pozostawić do wyrośnięcia. Babka wielkanocna nie powinna być pieczona w zbyt wysokiej temperaturze. Optymalnie wystarczy ok. 170°C. W momencie utworzenia się na powierzchni skorupki należy dodatkowo zmniejszyć temperaturę do ok. 155-160°C. Dzięki temu uniknie się efektu twardej skorupy, która szybko pęka pod wpływem dalszego rozrostu ciasta. Czas pieczenia powinien wynosić ok. 40-50 minut z termoobiegiem. Gotową bakę należy ostrożnie wyjąć z formy, starając się nie zepsuć pięknego kształtu.
Smacznego!
Co zrobić, aby babka wielkanocna była smaczna i puszysta? - dodano: 2019-04-15