dla dziecka od 24 miesiÄ…ca
kategoria: obiadki (drugie dania)
autor: Katarzyna Sadurska, Koszalin
Składniki
Kotlety:
0,5 kg mięsa mielonego
0,4-0,5 kg kapusty białej
6 jajek
6 łyżek kaszy manny
6 łyżek suchego ryżu
sól, pieprz, vegeta do smaku
Sos:
olej po smażeniu kotletów
słoiczek koncentratu pomidorowego
woda
przyprawy (takie jakie lubimy np. oregano, czosnek granulowany, papryka ostra, słodka itd)
Przepis
Białą kapustkę siekamy drobno, solimy i na chwilę odstawiamy. Mięso mielone rozgniatamy z jajkami, kaszą manną i suchym ryżem. Dodajemy kapustę, ma jej być mniej więcej pół na pół z resztą wymieszanych już składników. Doprawiamy do smaku, jeśli jest za rzadkie, to dodajemy jeszcze trochę kaszy manny. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
Oleju pozostałego po smażeniu nie wylewamy, dolewamy do niego 3-4 szklanki wody, słoiczek koncentratu pomidorowego i ulubione przyprawy. Wszystko to trzeba zagotować. Zalewy musi powstać tyle aby zalać wszystkie kotlety.
Kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym, lub w brytfannie (najlepiej 2 warstwy), zalewamy sosem z patelni, tak aby kotlety były przykryte.
Zapiekamy w piekarniku ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Podajemy z ziemniaczkami i surówkami.
Smacznego!!!