
Poczuj klimat
Kawa rośnie wyłącznie w bardzo specyficznym klimacie. Do odpowiedniego wzrostu krzewu kawowca potrzebne są umiarkowane temperatury, bez przymrozków, stałe pory opadów i okresów suszy. Takie warunki klimatyczne możemy znaleźć pomiędzy zwrotnikami, czyli tak zwanej strefie międzyzwrotnikowej, którą możemy nazwać również pasem kawy.
Wysokie progi
Krzew kawowca rośnie na wysokości powyżej 700 m n.p.m. w przypadku Robusty, a Arabika wymaga wysokości nawet do 2000 m n.p.m. Arabika jest mniej odporna na działanie szkodników, które na wysokościach nie mają szansy przetrwać. Dlatego też jest trudniejsza w uprawie i daje mniej plonów, jednak jej smak jest owocowy i soczysty. Robusta jest bardziej odporna na szkodniki, zawiera więcej kofeiny, przez co w smaku ma więcej goryczy, nut przypraw, czekolady i orzechów.
Chemiczne właściwości
Kawa jest silnie higroskopijna, co oznacza, że z łatwością pochłania aromaty z otoczenia. Dlatego tak ważne jest, aby przechowywać kawę w odpowiednich warunkach — w zacienionym miejscu, w oryginalnym opakowaniu lub specjalnym, próżniowym pojemniku na kawę, z dala od wonnych produktów. Najwięcej smaku i aromatu ma świeżo palona kawa z oferty sklepu Coffeedesk.pl, dlatego warto wybrać kawę wypaloną kilka tygodni wcześniej. Kawa zaraz po wypaleniu oddaje sporo dwutlenku węgla, dlatego opakowania wyposażone są w specjalny zawór umożliwiający ujście gazom.
Owocowa przeszłość
W swoim poprzednim wcieleniu kawa była owocem. Krzew kawowca daje czerwone owoce przypominające wiśnie, w których kryje się zielone ziarno. Kiedy owoce kawowca są odpowiednio dojrzałe, zbiera się je i w procesie obróbki wydobywa z nich zielone ziarenko. W zależności od tego jaka była obróbka (na sucho, na mokro lub metodą mieszaną tzw. Honey) wydobędziemy z kawy inne profile smakowe. Odpowiednio wypalona kawa jest bogata w smaki i aromaty, a jeśli dobrze ją zaparzymy wydobędziemy z kawy smaki i aromaty owoców, orzechów czy kwiatów.
Kawa kołem się toczy
W wielu branżach, które są związane z odbiorem aromatów i smaków, wykorzystuje się koła sensoryczne. Nie inaczej jest w przypadku kawy. Koło sensoryczne pomaga nam w rozpoznaniu smaków i aromatów w kawie, co czyni nas bardziej świadomymi kawoszami. Podstawowe smaki i aromaty, jakie możemy znaleźć w kawie, są zarówno oczywiste jak i bardziej zaskakujące. W kawie znajdziemy zarówno smak owoców, suszonych owoców, czerwonych owoców, słodki, orzechowy, czekoladowy, przypalony, metaliczny, zbożowy, zielony, ziołowy, kwiatowy. A to dopiero początek tego, co kryje się w kawie! Im więcej będziemy próbować, tym lepsi będziemy w rozpoznawaniu wątków smakowych w kawie, będziemy w stanie odróżnić smak orzecha włoskiego od laskowego i aromat cytryny od aromatu pomarańczy.
Legalny doping
Kawa jest jedną z niewielu substancji, które naprawdę wspomagają wydolność, siłę i szybkość, i nie są zakazane! Kofeina blokuje receptory odpowiadające za poczucie zmęczenia, dzięki czemu jesteśmy w stanie podjąć większy wysiłek. Przyjęcie odpowiedniej dawki kofeiny przed biegiem może poprawić nasz wynik nawet o 3%.
6 ciekawostek o kawie, o których nie masz pojęcia - poznaj wszystkie - dodano: 2023-03-06