Advertisement
Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Ostatnio na forum
Sprawdź koniecznie
Warto kupić
Ważne tematy

Czosnek - zastosowanie, przepisy na domowe leki


-
   

Czosnek - zastosowanie, przepisy na domowe leki
Czosnek, to powszechnie znana i uprawiana w Polsce roślina lecznicza i przyprawowa. Ma specyficzny, ostry zapach i smak wynikający z obecności substancji lotnych o właściwościach bakteriobójczych (substancje te ulegają zniszczeniu podczas obróbki termicznej - smażenia, gotowania). Jest bogaty w składniki mineralne, zawiera m.in.: wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, chlor, jod, kwas nikotynowy oraz witaminy: B1, B2, C

Dzięki silnym właściwościom antybakteryjnym czosnek jest jednym z najważniejszych lekarstw ziołowych. Używa się go od tysięcy lat zarówno w medycynie jak i w kuchni. Stosuje się go w leczeniu przeziębień, chorych zatok, przewlekłych nieżytów oskrzeli, zaburzeń żołądkowych i infekcji grzybiczych. Czosnek jest pomocny w obniżaniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, rozpuszczaniu zakrzepów. Przyczynia się więc do zapobiegania chorób serca. Jest silnym antyoksydantem, stymuluje system immunologiczny, przyczyniając się do zapobiegania nowotworom. Jest również afrodyzjakiem.

Leki ze spiżarni:

Na katar i chore zatoki

Zgnieciony ząbek czosnku zmieszać z łyżeczką miodu i wymieszać w filiżance letniej wody z sokiem z cytryny.
Pić 3 razy dziennie.

Na przeziębienie

Kanapka z masłem czosnkowym (5 zmiażdżonych ząbków czosnku zmieszanych z masłem) i białym serem, posypana zieloną pietruszką. Do popicia szklanka mleka z łyżką miodu, łyżeczką cynamonu, imbiru i odrobiną startej gałki muszkatołowej.
Przed snem gorący sok malinowy.


Czosnek - zastosowanie, przepisy na domowe leki - dodano: 2007-03-09

                                


Portal maluchy.pl jest serwisem edukacyjnym. Informacje zawarte na naszych stronach służą wyłącznie celom informacyjnym. Wszelkie problemy muszą być konsultowane z odpowiednim lekarzem specjalistą. Autorzy i firma ITS MEDIA nie odpowiadają za jakiekolwiek straty i szkody wynikłe z zastosowania zawartych na stronach informacji lub porad.