
Dzięki silnym właściwościom antybakteryjnym czosnek jest jednym z najważniejszych lekarstw ziołowych. Używa się go od tysięcy lat zarówno w medycynie jak i w kuchni. Stosuje się go w leczeniu przeziębień, chorych zatok, przewlekłych nieżytów oskrzeli, zaburzeń żołądkowych i infekcji grzybiczych. Czosnek jest pomocny w obniżaniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, rozpuszczaniu zakrzepów. Przyczynia się więc do zapobiegania chorób serca. Jest silnym antyoksydantem, stymuluje system immunologiczny, przyczyniając się do zapobiegania nowotworom. Jest również afrodyzjakiem.
Leki ze spiżarni:
Na katar i chore zatoki
Zgnieciony ząbek czosnku zmieszać z łyżeczką miodu i wymieszać w filiżance letniej wody z sokiem z cytryny. Pić 3 razy dziennie.
Na przeziębienie
Kanapka z masłem czosnkowym (5 zmiażdżonych ząbków czosnku zmieszanych z masłem) i białym serem, posypana zieloną pietruszką. Do popicia szklanka mleka z łyżką miodu, łyżeczką cynamonu, imbiru i odrobiną startej gałki muszkatołowej.
Przed snem gorÄ…cy sok malinowy.
Czosnek - zastosowanie, przepisy na domowe leki - dodano: 2007-03-09