
Przygotowania do świąt rozpoczynają się w Niedzielę Palmową. Tego dnia warto wstać z łóżka jak najwcześniej. Osoba, która obudzi się jako ostatnia zyska miano „palmowego osła”. Bardzo popularną zabawą są artystyczne zmagania najmłodszych, którzy z oliwnych i wierzbowych gałązek oraz kolorowych wstążek przygotowują palmy. Wygrywa ten, komu uda się stworzyć najwyższą palmę. Wielki Czwartek to dzień, kiedy w tradycyjny sposób przy pomocy łupin cebuli, mieszanek ziół i kwiatów mieszkańcy Południowego Tyrolu farbują kurze jaja. Święcenie pokarmów, podobnie jak w Polsce odbywa się w Wielką Sobotę.
Świętowanie rozpoczyna Niedziela Wielkanocna, której tradycje nieco różnią się od tych znanych Polakom. Bitwy na pisanki angażują całą lokalną społeczność, szczególnie dzieci. Jednak najbardziej wyczekaną przez najmłodszych atrakcją jest poszukiwanie ukrytych przez „wielkanocnego zająca” słodyczy i innych drobnych niespodzianek. Zabawa często przybiera formę zawodów, podczas których rodzice kibicują swoim dzieciom i zachęcają do dalszych poszukiwań.
Tradycyjnym zwyczajom towarzyszą również regionalne specjały. Na stołach niepodzielnie królują pisanki, tradycyjnie przygotowane wędliny i chrzan. Charakterystycznym dla tego regionu przysmakiem jest ręcznie formowany chleb pszenny z anyżem i ciasta w kształcie kurczaków i królików. Świąteczne potrawy w gospodarstwach Roter Hahn przygotowywane są w oparciu o tradycyjne receptury i z wykorzystaniem naturalnych produktów (w dużej części pochodzących z domowych gospodarstw farmerów).
Wielkanoc w Południowym Tyrolu to nie tylko doskonała okazja do wspólnego celebrowania świąt, ale także szansa na rodzinny wypoczynek, zarówno dla tych, którzy marzą o błogim lenistwie, jak i wszystkich tych, którzy chcieliby uniknąć przedświątecznej gorączki i spędzić święta wypoczywając aktywnie. Po szczegóły zapraszamy na: www.redrooster.it/en
Rodzinna Wielkanoc w Południowym Tyrolu - dodano: 2014-12-10