Witamina B1, B12, kwas foliowy badanie - interpretacje
Witamina B1, B12, kwas foliowy witaminy rozpuszczalne w wodzie
 witamina Bi (tiamina): ważna dla procesów uzyskiwania energii i dla przemiany wodorowęglanów; niedobór
- choroba beri-beri z towarzyszącym osłabieniem
i uszkodzeniem komórek nerwowych; zapotrzebowanie:
1,1-1,6 mg dziennie
 witamina B12 (cyjanokobalamina): uczestniczy m.in.: w procesie syntezy kwasów nukleinowych, ważna dla komórek nerwowych i krwinek czerwonych; niedobór rozpoznawany jest dopiero po latach, ponieważ
w wątrobie magazynowane są spore ilości kobalaminy, objawia się: niedokrwistością makrocytarną (czyli
obecnością zbyt malej ilości, ale zbyt dużych krwinek czerwonych) i uszkodzeniem układu nerwowego; zapotrzebowanie: 3 ug dziennie; witamina B]2 jest wchłaniana z przewodu pokarmowego w obecności tzw. czynnika wewnętrznego (wytwarzanego w żołądku); aby potwierdzić brak czynnika wewnętrznego, wykonuje się test Schillinga
 kwas foliowy: również uczestniczy w prosesie syntezy kwasów nukleinowych; następstwa podobne do skutków niedoboru witaminy Bi2; zapotrzebowanie: 300 ug dziennie potwierdzenie niedoboru witamin, poszukiwanie przyczyny niedokrwistości, niespecyficznych dolegliwości, osłabienia  witamina Bi: 10-64 ng/ml
 witamina B]2: 200-600 pg/ml
 test Schillinga: 7?40% podanej paraenteralnie witaminy B!2
 kwas foliowy: 3,6-15 ng/ml (5,7-38 nmol/1)  witamina Bi: przy niedożywieniu, złym wchłanianiu
 witamina B)2: niedożywienie w przebiegu choroby alkoholowej, nadczynności tarczycy, robaczycy,
po resekcji jelita, części żołądka, u noworodków matek wegetarianek
 kwas foliowy: niedożywienie, niedobór witaminy B12 lub witaminy C, nowotwory, ciąża
|