Advertisement
Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Sprawdź koniecznie
Warto kupić
Ważne tematy

Albania

Kuchnia

Albańska kuchnia bardziej przypomina grecką czy turecką niż typowe bałkańskie. Potrawy są znacznie łagodniejsze niż w Serbii, Czarnogórze czy w Bułgarii. Dużo podaje się dań warzywnych i mięsnych, zazwyczaj bogato doprawionych ziołami. Albańczycy mają świetne i tanie owoce morza (frutti e detit), podawane praktycznie w każdym mieście, ale najtańsze w tawernach nadmorskich, gdzie łatwo zamówić m.in. małże (midhje), krewetki (karkalec), kalmary (kallamare) oraz pyszne ryby (peshk) morskie.
W regionach górskich popularne są pstrągi (trofte), w tym specjalne odmiany z Jeziora Ochrydzkiego: koran i belushke. Popularną przekąskę byrek sprzedaje się często na ulicy w miejscach oznaczonych napisem byrektore. To rodzaj strudla nadziewanego serem, mięsem, szpinakiem, pomidorami czy cebulą. Wszędzie dostanie się smażony ser (kaçkaval lub te shuqur). Pita lub syfllagë to rodzaj kebabu. Popularnością cieszą się szybkie dania: fasule (bardzo smaczna fasola, zazwyczaj z kawałkami mięsa, podawana w miseczkach), qofte (smakowite grillowane mięsne kotleciki) oraz pilaf (ryż z sosem, czasem z serem lub z pomidorami). Te same dania często występują w karcie w dwóch odmianach - z mięsem (me mish) i z twarogiem (me gjizë), bardzo często polane jogurtem (me kos). Z mięs najczęściej podaje się wołowinę (viçi), jagnięcinę (qengji), wieprzowinę (derri) i kurczaki (pulë). Ładnie wyglądająca w karcie pozycja patete te skuqura to po prostu frytki.