
Jeżeli to właśnie Ty w tym roku będziesz zapraszać do siebie gości uroczystą kolację, przygotuj tę rybę tak, aby stała się jej niezapomnianym przebojem. Karp nie jest wcale trudny w oporządzeniu. Obawy przed jego sprawieniem młodsze panie domu mają tylko dlatego, że karpia przygotowuje się głównie raz w roku (od święta!), a więc rzadziej niż inne ryby. Jeżeli nigdy nie przygotowywałaś karpia lub robisz to niezwykle rzadko, przeczytaj poniższy poradnik i zastosuj się do naszych rad, a gwarantujemy, że Twoi karpolubni goście będą zachwyceni.
Przedstawiamy 8 sposobów na sprawienie karpia:
- 1. Twój karp będzie najlepszy, jeżeli przygotujesz go nie w wigilię, a dzień wcześniej. Dzięki zaprawie, w której warto przetrzymać go noc przed przygotowaniem z niego potrawy, pozbawisz karpia charakterystycznego mulistego zapachu. Dlatego karpia musimy kupić najpóźniej dzień przed wigilią. Nie ma też problemu, by kupić go i sprawić jeszcze wcześniej.
2. Jeżeli kupimy żywego karpia, pamiętajmy, o tym, że przed świętami, trzeba będzie go pozbawić życia. Wielu nie ma sumienia tego uczynić, jeżeli jesteś szczególnie wrażliwa i do nich należysz, pamiętaj, że kupując żywą rybę możesz poprosić w sklepie o jej uśmiercenie, a nawet wypatroszenie, co byłoby dla Ciebie zdecydowanie wygodniejsze.
3. Nieżywego karpia, musimy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć i oskrobać z łusek. Aby ryba się nam nie wyślizgnęła przy tej czynności, warto owinąć jej ogon kawałkiem ściereczki czy papierowego ręcznika. To nam ułatwi skrobanie, które wykonujemy od ogona w stronę głowy. Po dokładnym oskrobaniu karpia, ponownie go myjemy pod bieżącą wodą.
4. Jeżeli zdecydowaliÅ›my siÄ™ na samodzielne patroszenie karpia, teraz jest czas na wyjÄ™cie jego wnÄ™trznoÅ›ci. Aby to uczynić, natnij rybÄ™ pÅ‚ytko pod brzuchem, na linii od odbytu w kierunku gÅ‚owy. Uważaj, by nie przeciąć wnÄ™trznoÅ›ci – przeciÄ™cie pÄ™cherza żółciowego spowoduje, że miÄ™so zrobi siÄ™ gorzkie. WnÄ™trznoÅ›ci należy usunąć w caÅ‚oÅ›ci, bez ich nacinania. Z karpia usuwamy także skrzela.
5. Po dokładnym wypatroszeniu karpia, opłucz go ponownie, ale tym razem niezbyt długo, a następnie osusz i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
6. Teraz jest czas na zaprawienie ryby i pozbawienie jej mulistego smaku, co jest charakterystyczne szczególnie u starszych i dużych okazów karpia. Zapachu muÅ‚u pozbÄ™dziemy siÄ™ obkÅ‚adajÄ…c rybÄ™ na noc solÄ… i cebulÄ…. Zamiast tego, możesz też przygotować specjalnÄ… zaprawÄ™ z wody, octu (4:1), soli, cytryny i cebuli – w której warto pomoczyć karpia przez ok. 8 godzin.
7. Dalsza część przygotowaÅ„ zależy już od sposobu, w jaki chcesz podać karpia na WigiliÄ™. Inaczej przygotowuje siÄ™ karpia w galarecie, inaczej smażonego czy pieczonego – przepisów na cudne dania z tej ryby jest co nie miara. Jeżeli zamierzasz smażyć karpia pamiÄ™taj, by, po wyjÄ™ciu go z zaprawy czy cebuli, pokrój go w dzwonka. Połóż rybÄ™ na boku i pokrój w okoÅ‚o w szerokie na ok. 2 cm plastry, odrzucajÄ…c oczywiÅ›cie gÅ‚owÄ™ i ogon. JeÅ›li przepis, wg którego bÄ™dziesz przyrzÄ…dzać rybÄ™, bÄ™dzie wymagaÅ‚ filetować karpia, zrób to nastÄ™pujÄ…co. Połóż rybÄ™ na boku i bardzo ostrym nożem natnij miÄ™so przy gÅ‚owie, a nastÄ™pnie wsuÅ„ nóż tak, aby znalazÅ‚ siÄ™ pomiÄ™dzy krÄ™gosÅ‚upem (z oÅ›ciami) a tkankÄ… mięśniowÄ…. Przesuwaj ostrzem w stronÄ™ ogona, odcinajÄ…c filet. Czynność tÄ™ powtórz z drugiej strony, wycinajÄ…c drugi filet.
8. Resztki świeżej ryby z filetowanego karpia (głowę, ogon i kręgosłup) warto wykorzystać na zupę rybną. Dodaj seler, cebulę, pora i marchew i zrób na nich wywar, a następnie dodaj do zupy inne składniki wg przepisu, z którego sporządzasz zupę rybną. Jeżeli zupa rybna nie jest tradycją na Twoim stole, resztki po prostu wyrzuć.
A na koniec mamy dla Was sprawdzone, banalnie proste do wykonania dwa przepisy na supersmacznego wigilijnego karpia.
Karp smażony w maśle
Składniki:
- dowolną ilość karpia
- cytryna
- sól
- pieprz do smaku
- masło
- bułka tarta
- 2 jajka
- trochę mleka (w zależności od tego ile będzie karpia)
W mleku moczymy karpia przez około 2 godziny, aby stracił nieprzyjemne i intensywnie rybny zapach i smak. Następnie, po wyjęciu go z mleka, należy go dokładnie umyć, osuszyć, posolić i skropić sokiem z cytryny. Następnie panierujemy rybę jak kotleta, maczając najpierw w rozmieszanym jajku, a następnie obtaczając ją w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Następnie wkładamy rybę do żaroodpornego naczynia i w temperaturze 180 stopni zapiekamy ją przez około pół godziny.
Karp w pieczarkach
Składniki (na 12 porcji):
- 3 średnie karpie
- 1 kg pieczarek
- 3 cytryny
- 3 małe cebule
- sól, pieprz, kolendra
- masło do smażenia
Karpia oprawić i oczyścić, wypłukać, a następnie pokroić w dzwonki. Przed przygotowaniem tej potrawy należy, rozłożyć dzwona karpia na talerzu i skropić je obficie cytryną, posolić, popieprzyć, posypać kolendrą, a następnie odstawić na godzinę. W tym czasie, gdy karp nabiera nowych smaków, przygotowujemy pieczarki. Należy je przepłukać, obrać, pokroić w plasterki. Następnie obrać cebulę i pokroić w cieniutkie plasterki i przesmażyć pieczarkami na maśle. Na koniec należy wysmarować dużą wyższą blachę lub naczynie żaroodporne (ale bez zamykania z góry) masłem. Ułożyć karpia, przykryć go pieczarkami i zapiekać około 1 godziny.
Jak oprawić karpia? - dodano: 2011-12-09