
Co wkładamy do koszyczka wielkanocnego?
W koszyczkach ozdobionych zwykle gałązkami bukszpanu i haftowanymi serwetkami przynosi się pokarmy, z których każdy ma znaczenie i symbolikę.
- bukszpan zdobiący koszyk, który symbolizuje radość i nadzieję na zmartwychwstanie i wiecznosć,
- chleb - podstawowy produkt, symbolizuje ciało Chrystusa,
- jajka, pisanki, często pięknie udekorowane, to drugi najważniejszy po chlebie produkt - symbolizują narodzenie, nowe życie,
- baranek z lukru, jest symbolem zwycięstwa życia nad śmiercią,
- wędliny i kiełbasa - symbolizują dostatek, płodność i zdrowie,
- masło - symbol dobrobytu,
- sól - symbolizuje oczyszczenie i prawdę,
- ciasto - symbolizuje umiejętności i doskonałości,
- chrzan - symbolizuje siłę fizyczną i krzepę,
- ser - nie wszyscy wkładają go do święconki, ale można to zrobić, ser w koszyczku wielkanocnym oznacza przyjaźń między człowiekiem a zwierzętami domowymi.
Poświęcone pokarmy spożywa się następnego dnia podczas uroczystego śniadania wielkanocnego. Do śniadania zasiada się po porannej mszy rezurekcyjnej. Na początku domownicy dzielą się świeconym jajkiem i składają sobie życzenia.

Jak udekorować koszyczek wielkanocny?
Koszyczki wielkanocne najczęściej ozdobione są bukszpanem, baziami lub wiosennymi kwiatami. Pokarmy, które znajdują się w koszyczku, przykrywamy białą serwetką. Uchwyt wiklinowego koszyka można przepleść białą koronką lub kolorową wstążką i przepleść ją zielonymi gałązkami bukszpanu.

Co włożyć do koszyczka wielkanocnego? - dodano: 2019-04-19