Aktualno¶ci

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowan± i rozszerzon± wersjê, nadaj±c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wiêcej >

Maluchy.pl logo

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
33 Stron V   1 2 3 nastÄ™pna ostatnia   

Smacznie i zdrowo :)

, MMowo i jeszcze inaczej
> , MMowo i jeszcze inaczej
Abotak
śro, 18 kwi 2012 - 13:14
No to siup!

PS watku
https://www.maluchy.pl/forum/index.php?show...=87978&st=0

Tytul do ustalenia
Forma rowniez
Prosba do moderatora o podwieszenie tego na gorze blagam.gif
Dorzucajcie wszelkie zdrowe przepisy, propozycje zestawow sniadaniowych, obiadowych i na wynos
Wizualne kuszenie kubkow smakowych mile widziane icon_smile.gif
Rowniesz wszelkie pomocne informacje zywieniowe

Prosze o zaznaczenie ktore z propozycji sa zgodnie z zasadami zywienia wg Montignaca (MM)

PS
mysle ze smialo moze to tez przybrac format watku `co dzis na obiad` jeno z naciskiem na zdrowe opcje

Ten post edytował Bogusia123456 śro, 18 kwi 2012 - 13:18
Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post śro, 18 kwi 2012 - 13:14
Post #1

No to siup!

PS watku
https://www.maluchy.pl/forum/index.php?show...=87978&st=0

Tytul do ustalenia
Forma rowniez
Prosba do moderatora o podwieszenie tego na gorze blagam.gif
Dorzucajcie wszelkie zdrowe przepisy, propozycje zestawow sniadaniowych, obiadowych i na wynos
Wizualne kuszenie kubkow smakowych mile widziane icon_smile.gif
Rowniesz wszelkie pomocne informacje zywieniowe

Prosze o zaznaczenie ktore z propozycji sa zgodnie z zasadami zywienia wg Montignaca (MM)

PS
mysle ze smialo moze to tez przybrac format watku `co dzis na obiad` jeno z naciskiem na zdrowe opcje
Abotak
śro, 18 kwi 2012 - 13:33
na poczatek ( pozniej moze wkleje poprzednie z pl wersja przepisow)

MM przyjazne icon_smile.gif- moze byc zarowno wersja weglowa jak i tluszczowa
wegetarianskie
Bezmaczne
Potencjalnie bezmleczne


nasza kultowa zupa z pieczonej papryki i pomidorow z parmezanem i bazylia
Bardzo pozywna wiec do towarzystwa wystarcza sterta zieleniny czy jakas salatka



Sklad banalny...
Pieczona czerwona papryka w ilosciach duzych ( tu 5 pokazdnych rozmiarow)- umyc, wyczyscic i pokroic na wieksze kawalki, skropic mocno oliwa
i do piekarnika
pieczone cebula: 2-3 pieczone w luskach( wkladam do piekarnika w calosci, pozniej obieram dopiero)
pieczony czosnek ( jw)- przycinam tylko korzenna czesc od dolu

wszystko powyzej mozna na zapas przygotowac bo oprocz mycia i obrobki papryki, samo sie robi- temp 140 st i do miekkosci
passata lub pomidory w puszce ( w sezonie, swieze, pieczone w niskiej temp -ok 140 st)
swiezy wywar z warzyw ( pora, selera, pietruszki korzennej, lubczyk, czosnek)
sol, pieprz do smaku ( jesli i ile kto lubi)
1-2 lyzki oliwy
parmezan
swieza bazylia, swieze galazki kurzego ziela ( zdrowotnie, smakowo i dekoracyjnie) czy innej podrecznej zieleniny ( kurze ziele opcjonalnie- po prostu mi na wiosne obrodzilo i rzucilo sie w oczy icon_smile.gif
proporcje na 5 papryk; 3 cebule, ok 1 l wywaru warzywnego,
1 l. sosu pomidorowego lub swiezego przecieru z pieczonych
( mozna tez sobie darowac wywar i zastapic ta sama iloscia sosu pomidorowego- dodatkowo)
Papryka, cebula po upieczeniu obrane ze skorki, zmiksowane ( mozna przetrzec pozniej przez sito ale nie widzialam potrzeby) dodajemy do wywaru z warzyw.
Uzupelniamy sosem pomidorowym ( lub pieczone pomidory przetarte przez sito)
Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiego odparowania ( ok 10 min)
Doprawiamy do smaku ( my lubimy duzo pieprzu)
Juz na talerzu posypujemy opilkami parmezanu, swieza bazylia i czym tam jeszcze
Mozna tez wzbogacic kleksem smietamy ( opcjonalnie)
( jesli bez sera i bez smietany, wtedy wskazana odrobina oliwy dla witamin rozpuszczalnych w tluszczach)




Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post śro, 18 kwi 2012 - 13:33
Post #2

na poczatek ( pozniej moze wkleje poprzednie z pl wersja przepisow)

MM przyjazne icon_smile.gif- moze byc zarowno wersja weglowa jak i tluszczowa
wegetarianskie
Bezmaczne
Potencjalnie bezmleczne


nasza kultowa zupa z pieczonej papryki i pomidorow z parmezanem i bazylia
Bardzo pozywna wiec do towarzystwa wystarcza sterta zieleniny czy jakas salatka



Sklad banalny...
Pieczona czerwona papryka w ilosciach duzych ( tu 5 pokazdnych rozmiarow)- umyc, wyczyscic i pokroic na wieksze kawalki, skropic mocno oliwa
i do piekarnika
pieczone cebula: 2-3 pieczone w luskach( wkladam do piekarnika w calosci, pozniej obieram dopiero)
pieczony czosnek ( jw)- przycinam tylko korzenna czesc od dolu

wszystko powyzej mozna na zapas przygotowac bo oprocz mycia i obrobki papryki, samo sie robi- temp 140 st i do miekkosci
passata lub pomidory w puszce ( w sezonie, swieze, pieczone w niskiej temp -ok 140 st)
swiezy wywar z warzyw ( pora, selera, pietruszki korzennej, lubczyk, czosnek)
sol, pieprz do smaku ( jesli i ile kto lubi)
1-2 lyzki oliwy
parmezan
swieza bazylia, swieze galazki kurzego ziela ( zdrowotnie, smakowo i dekoracyjnie) czy innej podrecznej zieleniny ( kurze ziele opcjonalnie- po prostu mi na wiosne obrodzilo i rzucilo sie w oczy icon_smile.gif
proporcje na 5 papryk; 3 cebule, ok 1 l wywaru warzywnego,
1 l. sosu pomidorowego lub swiezego przecieru z pieczonych
( mozna tez sobie darowac wywar i zastapic ta sama iloscia sosu pomidorowego- dodatkowo)
Papryka, cebula po upieczeniu obrane ze skorki, zmiksowane ( mozna przetrzec pozniej przez sito ale nie widzialam potrzeby) dodajemy do wywaru z warzyw.
Uzupelniamy sosem pomidorowym ( lub pieczone pomidory przetarte przez sito)
Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiego odparowania ( ok 10 min)
Doprawiamy do smaku ( my lubimy duzo pieprzu)
Juz na talerzu posypujemy opilkami parmezanu, swieza bazylia i czym tam jeszcze
Mozna tez wzbogacic kleksem smietamy ( opcjonalnie)
( jesli bez sera i bez smietany, wtedy wskazana odrobina oliwy dla witamin rozpuszczalnych w tluszczach)




Anecznik
śro, 18 kwi 2012 - 13:33
No to może ja zaczynam...mimo, ze początkująca. Napisalam na tamtym wątku, ale skoro w końcu powstał wątek typowo ze zdrowymi przepisami no to ciach.
Tylko na MM zupełnie się nie znam więc nie mam pojęcia czy można, ale dziewczyny są bardziej uświadomione więc pewnie pomogą, a ja skoczę na jakąś stronkę trochę na ten temat poczytać icon_wink.gif.

Przyjazne MM

Sałatka:
Mieszanka sałat, ogórek zielony, pomidor (+to na co mamy ochotę). Z j.naturalnego sporządzamy sos. Ja osobiście dodałam ostatnio czosnek, odrobinę soli, pieprz (może być i ostra papryka) oraz trochę ziół prowansalskich oraz ser żółty chudy bądź parmezan starty na tarce. Zalewamy warzywka i odstawiamy na około 30 minut aby wszystkie smaki ze sobą się połączyły. Można dodać pierś z kurczaka smażoną na teflonie wówczas jest to już bardzo sycący ale i zdrowy posiłek icon_wink.gif.

Ten post edytował Anecznik śro, 18 kwi 2012 - 14:01
Anecznik


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,434
Dołączył: wto, 24 sty 06 - 16:21
SkÄ…d: okolice Poznania
Nr użytkownika: 4,698

GG:


post śro, 18 kwi 2012 - 13:33
Post #3

No to może ja zaczynam...mimo, ze początkująca. Napisalam na tamtym wątku, ale skoro w końcu powstał wątek typowo ze zdrowymi przepisami no to ciach.
Tylko na MM zupełnie się nie znam więc nie mam pojęcia czy można, ale dziewczyny są bardziej uświadomione więc pewnie pomogą, a ja skoczę na jakąś stronkę trochę na ten temat poczytać icon_wink.gif.

Przyjazne MM

Sałatka:
Mieszanka sałat, ogórek zielony, pomidor (+to na co mamy ochotę). Z j.naturalnego sporządzamy sos. Ja osobiście dodałam ostatnio czosnek, odrobinę soli, pieprz (może być i ostra papryka) oraz trochę ziół prowansalskich oraz ser żółty chudy bądź parmezan starty na tarce. Zalewamy warzywka i odstawiamy na około 30 minut aby wszystkie smaki ze sobą się połączyły. Można dodać pierś z kurczaka smażoną na teflonie wówczas jest to już bardzo sycący ale i zdrowy posiłek icon_wink.gif.

--------------------


Abotak
śro, 18 kwi 2012 - 13:41
Nalesniki z maki migdalowej
propozycja sniadaniowa

bezzbozowa
nieortodoksyjny MM jak sadze ( bo migdaly)
wegetarianska
bezmleczna ( jesli olej zamiast masla)
paleo


skladniki
1 i 3/4 miarki* mielonych migdalow
2 jajka
szczypta soli
1 lyzeczka czystego ekstraktu waniliowego
1/2 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki galki
2/3 miarki wody
1 lyzka masla lub oliwa z oliwek/olej z pestek grapefruita/ olej
migdalowy/olej kokosowy



Sposob przygotowania

jajka roztrzepac w malej miseczce
make migdalowa, sol, cynamon, galke wsypac do wiekszej miski i dobrze wymieszac
dodac wanilie i jajka- do suchych skladnikow
wymieszac drewniana lyzka do polaczenia skladnikow
dodac wode i wymieszac.
na patelni rozpuscic maslo lub rozgrzac lyzke oliwy/oleju.
smazyc male nalesniki po 3-4 jednoczesnie i ok 2 min po jednej stronie, ok 1 min po drugiej
podawac polane roztopionym maslem czy olejek kokosowym ( opcjonalnie) z dodatkiem cynamonu
*miarka- 220ml pojemnosci


Zdjecie nie moje
Zrodlo


Anecznik, Twoja propozycja jak najbardziej MM przyjazna

Ten post edytował Bogusia123456 śro, 18 kwi 2012 - 13:46
Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post śro, 18 kwi 2012 - 13:41
Post #4

Nalesniki z maki migdalowej
propozycja sniadaniowa

bezzbozowa
nieortodoksyjny MM jak sadze ( bo migdaly)
wegetarianska
bezmleczna ( jesli olej zamiast masla)
paleo


skladniki
1 i 3/4 miarki* mielonych migdalow
2 jajka
szczypta soli
1 lyzeczka czystego ekstraktu waniliowego
1/2 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki galki
2/3 miarki wody
1 lyzka masla lub oliwa z oliwek/olej z pestek grapefruita/ olej
migdalowy/olej kokosowy



Sposob przygotowania

jajka roztrzepac w malej miseczce
make migdalowa, sol, cynamon, galke wsypac do wiekszej miski i dobrze wymieszac
dodac wanilie i jajka- do suchych skladnikow
wymieszac drewniana lyzka do polaczenia skladnikow
dodac wode i wymieszac.
na patelni rozpuscic maslo lub rozgrzac lyzke oliwy/oleju.
smazyc male nalesniki po 3-4 jednoczesnie i ok 2 min po jednej stronie, ok 1 min po drugiej
podawac polane roztopionym maslem czy olejek kokosowym ( opcjonalnie) z dodatkiem cynamonu
*miarka- 220ml pojemnosci


Zdjecie nie moje
Zrodlo


Anecznik, Twoja propozycja jak najbardziej MM przyjazna
Anecznik
śro, 18 kwi 2012 - 14:00
Bogusiu w taki ciesze się icon_wink.gif. No to wpadł mi jeszcze do głowy jeszcze jeden przepis. Tylko ja bez zdjęć bo po przyrządzeniu dania nie myślę o fotach co o konsumpcji 29.gif

Przyjazna MM

Nadziewana papryka

Paprykę umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd. Przygotować farsz, na który może się składać wszystko dosłownie. Osobiście jako główny składnik daję chude mięso mielone. Podsmażam na teflonie ze startymi na tarce warzywami włoszczyźnianymi czyli marchew, pietruszka, seler, por (pokrojona drobno w paseczki). Dodać pomidory z puszki bądź koncentrat i doprawić do smaku pieprzem, czerwoną papryką, sól (wedle uznania) i ziołami. Nadziewamy paprykę i posypujemy żółtym serem light bądź parmezanem. Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości. Uwierzcie mi palce lizać 06.gif !

W razie czegoś nie zdrowego prosze poprawić icon_wink.gif.

PS Do poprzedniego przepisu dopisałam ser o którym zapomniałam icon_wink.gif.

Ten post edytował Anecznik śro, 18 kwi 2012 - 14:53
Anecznik


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,434
Dołączył: wto, 24 sty 06 - 16:21
SkÄ…d: okolice Poznania
Nr użytkownika: 4,698

GG:


post śro, 18 kwi 2012 - 14:00
Post #5

Bogusiu w taki ciesze się icon_wink.gif. No to wpadł mi jeszcze do głowy jeszcze jeden przepis. Tylko ja bez zdjęć bo po przyrządzeniu dania nie myślę o fotach co o konsumpcji 29.gif

Przyjazna MM

Nadziewana papryka

Paprykę umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd. Przygotować farsz, na który może się składać wszystko dosłownie. Osobiście jako główny składnik daję chude mięso mielone. Podsmażam na teflonie ze startymi na tarce warzywami włoszczyźnianymi czyli marchew, pietruszka, seler, por (pokrojona drobno w paseczki). Dodać pomidory z puszki bądź koncentrat i doprawić do smaku pieprzem, czerwoną papryką, sól (wedle uznania) i ziołami. Nadziewamy paprykę i posypujemy żółtym serem light bądź parmezanem. Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości. Uwierzcie mi palce lizać 06.gif !

W razie czegoś nie zdrowego prosze poprawić icon_wink.gif.

PS Do poprzedniego przepisu dopisałam ser o którym zapomniałam icon_wink.gif.

--------------------


Abotak
śro, 18 kwi 2012 - 14:36
Anecznik, papryka w tym wydaniu tez MM przyjazna icon_smile.gif

mam dzisiaj koszmarne polaczenie wrrr, ale chociaz jeden jeszcze wrzuce


Carpaccio z cukinii inspirowane przepisem Marghe w salatkowo-warzywnym watku


MM przyjazne
Wege

bezzbozowe

moze byc bezmleczne ( przy pominieciu sera)




Carpaccio z surowej cukinii przepis autorstwa Marghe minus pini i koktailowe i plus kapary
CYTAT
3 -“ 4 cukinie (nie za duże, im większe tym mniej smaczne)
Parmezan
Kilka pomidorków koktajlowych
1 cytryna
1 -€“ 2 łyżki oliwy cytrynowej (lub zwykłej, co kto lubi)
Świeżo zmielony pieprz
Sól
Ocet balsamiczny -“ ja użyłam octu o smaku chili
Nieco chili w proszku
Orzeszki pinii

Cukinie pokroić w cieniutkie plastry -€“ najwygodniej będzie użyć obieraczki do warzyw.
Skropić oliwą i sokiem z cytryny, zamieszać -€“ tak by wszystkie plastry były w miarę równomiernie przykryte sosem. Odstawić na chwilę.
Pomidorki umyć, pokroić albo i nie
Orzeszki zrumienić na patelni
Cukinię układać jak się komu podoba. Udekorować pomidorami. Doprawić solą, chili i pieprzem.
Posypać płatkami parmezanu i orzeszkami pinii.
Skropić octem balsamicznym.
Można schłodzić




a to moja wersja


w towarzystwie obok- dip fety i paru anchois ( bardzo gesty i slony wiec warto dodac np troche kefiru i ew oliwy z oliwek)
Do maczania marchewek, rzodkiewek, selera naciowego i innej surowizny towarzyszacej ew.



Carpaccio tez sprawdza sie jako przystawka , surowka towarzyszaca do tluszczowych w MM
Np tu z piersia kurczeca zapieczona na cytrynowo + oliwa z oliwek, tymianek( zamarynowac uprzednio warto ponacinawszy wczesniej), pieprz
z cebula, cukinia, oliwkami i parmezanem

Wszystko do zaroodpornego naczynia, garnka rzymskiego ( bo dobrze pod przykryciem na poczatku)
Mozna tez wrzucic pomidory, papryke, chilli czy inne warzywa, oliwki, czosnek- do wyboru czy wszystko razem icon_wink.gif)

Pod koniec parmezan i pare min bez przykrycia pieczone



Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post śro, 18 kwi 2012 - 14:36
Post #6

Anecznik, papryka w tym wydaniu tez MM przyjazna icon_smile.gif

mam dzisiaj koszmarne polaczenie wrrr, ale chociaz jeden jeszcze wrzuce


Carpaccio z cukinii inspirowane przepisem Marghe w salatkowo-warzywnym watku


MM przyjazne
Wege

bezzbozowe

moze byc bezmleczne ( przy pominieciu sera)




Carpaccio z surowej cukinii przepis autorstwa Marghe minus pini i koktailowe i plus kapary
CYTAT
3 -“ 4 cukinie (nie za duże, im większe tym mniej smaczne)
Parmezan
Kilka pomidorków koktajlowych
1 cytryna
1 -€“ 2 łyżki oliwy cytrynowej (lub zwykłej, co kto lubi)
Świeżo zmielony pieprz
Sól
Ocet balsamiczny -“ ja użyłam octu o smaku chili
Nieco chili w proszku
Orzeszki pinii

Cukinie pokroić w cieniutkie plastry -€“ najwygodniej będzie użyć obieraczki do warzyw.
Skropić oliwą i sokiem z cytryny, zamieszać -€“ tak by wszystkie plastry były w miarę równomiernie przykryte sosem. Odstawić na chwilę.
Pomidorki umyć, pokroić albo i nie
Orzeszki zrumienić na patelni
Cukinię układać jak się komu podoba. Udekorować pomidorami. Doprawić solą, chili i pieprzem.
Posypać płatkami parmezanu i orzeszkami pinii.
Skropić octem balsamicznym.
Można schłodzić




a to moja wersja


w towarzystwie obok- dip fety i paru anchois ( bardzo gesty i slony wiec warto dodac np troche kefiru i ew oliwy z oliwek)
Do maczania marchewek, rzodkiewek, selera naciowego i innej surowizny towarzyszacej ew.



Carpaccio tez sprawdza sie jako przystawka , surowka towarzyszaca do tluszczowych w MM
Np tu z piersia kurczeca zapieczona na cytrynowo + oliwa z oliwek, tymianek( zamarynowac uprzednio warto ponacinawszy wczesniej), pieprz
z cebula, cukinia, oliwkami i parmezanem

Wszystko do zaroodpornego naczynia, garnka rzymskiego ( bo dobrze pod przykryciem na poczatku)
Mozna tez wrzucic pomidory, papryke, chilli czy inne warzywa, oliwki, czosnek- do wyboru czy wszystko razem icon_wink.gif)

Pod koniec parmezan i pare min bez przykrycia pieczone



Abotak
śro, 18 kwi 2012 - 14:39
przy okazji, bo link mi przypadkiem wyskoczyl i szkoda by sie zmarnowal icon_smile.gif

Carpaccio z poledwicy wolowej

tez MM przyjazne
bezzbozowe
bezmleczne (jesli pominiemy parmezan)

paleo i raw icon_wink.gif 06.gif

Ten post edytował Bogusia123456 śro, 18 kwi 2012 - 14:43
Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post śro, 18 kwi 2012 - 14:39
Post #7

przy okazji, bo link mi przypadkiem wyskoczyl i szkoda by sie zmarnowal icon_smile.gif

Carpaccio z poledwicy wolowej

tez MM przyjazne
bezzbozowe
bezmleczne (jesli pominiemy parmezan)

paleo i raw icon_wink.gif 06.gif
Anecznik
śro, 18 kwi 2012 - 14:54
Carpaccio przecudnie wygląda! Najgorsze, że ja z mojego menu muszę wykluczyć cytrusy, ostre przyprawy i wszystko co kwaśne icon_sad.gif...czyli wszystko co bardzo uwielbiam.
Anecznik


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,434
Dołączył: wto, 24 sty 06 - 16:21
SkÄ…d: okolice Poznania
Nr użytkownika: 4,698

GG:


post śro, 18 kwi 2012 - 14:54
Post #8

Carpaccio przecudnie wygląda! Najgorsze, że ja z mojego menu muszę wykluczyć cytrusy, ostre przyprawy i wszystko co kwaśne icon_sad.gif...czyli wszystko co bardzo uwielbiam.

--------------------


Abotak
śro, 18 kwi 2012 - 16:03
no to bez cytrusow icon_biggrin.gif

bezmaczne
bezglutenowe
wege
bez dodatku tluszczu
potencjalnie MM*


Ciastka orzechowe

1 sloik masla orzechowego( 225g)- uzylam grubo mielone `Meridian` bez dodatku soli i cukru
kazde na dobra sprawe powinno ujsc ale oczywiscie lepiej jesli niesolone i im mniej dodatkow tym lepiej)
2 jajka- dobrze roztrzepane
2 lyzki xylitolu lub 1/2 lyzeczki stevii( a jesli ekstrakt, to jeszcze mniej)
3-4 lyzki mielonych migdalow ( wiecej jesli jest zbyt luzne)
opcjonalnie; 2 lyzki kakao


Jajka roztrzepac z xylitolem/innym cukrem.
Polaczyc z maslem orzechowym i reszta skladnikow. Zagniesc ciast
Odrywac male kawalki ( ok 1 lyzki) formujac kulki ktore nastepnie rozkladamy
na wylozonej papierem blasze plaszczac je delikatnie
Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 10 mi
Po wyjeciu, odstawiamy na kilka min do lekkiego wystygniecia ( gorace beda sie kruszyc)
Przekladamy na druciana siatke i zostawiamy do calkowitego wystygniecia







*w oryginale nie ma mielonych migdalow: solo jaja i maslo orzechowe wiec w sumie zgodne z MM
i na zdjeciu wyglada podobnie
ale ze nie wyprobowalam w oryginale to podaje j/w
Wrzuce oryginal z proporcjami jesli ktos chce na wlasna reke wyprobowac icon_smile.gif


Acha, i wg MM te same ciastka ujda bodajze w wersji z polewa czekoladowa, ale glowy nie daje czy musialaby byc taka z dodatkiem fruktozy/xylitolu i sp
czy zwykla pelna 75% +

Ten post edytował Bogusia123456 śro, 18 kwi 2012 - 16:11
Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post śro, 18 kwi 2012 - 16:03
Post #9

no to bez cytrusow icon_biggrin.gif

bezmaczne
bezglutenowe
wege
bez dodatku tluszczu
potencjalnie MM*


Ciastka orzechowe

1 sloik masla orzechowego( 225g)- uzylam grubo mielone `Meridian` bez dodatku soli i cukru
kazde na dobra sprawe powinno ujsc ale oczywiscie lepiej jesli niesolone i im mniej dodatkow tym lepiej)
2 jajka- dobrze roztrzepane
2 lyzki xylitolu lub 1/2 lyzeczki stevii( a jesli ekstrakt, to jeszcze mniej)
3-4 lyzki mielonych migdalow ( wiecej jesli jest zbyt luzne)
opcjonalnie; 2 lyzki kakao


Jajka roztrzepac z xylitolem/innym cukrem.
Polaczyc z maslem orzechowym i reszta skladnikow. Zagniesc ciast
Odrywac male kawalki ( ok 1 lyzki) formujac kulki ktore nastepnie rozkladamy
na wylozonej papierem blasze plaszczac je delikatnie
Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 10 mi
Po wyjeciu, odstawiamy na kilka min do lekkiego wystygniecia ( gorace beda sie kruszyc)
Przekladamy na druciana siatke i zostawiamy do calkowitego wystygniecia







*w oryginale nie ma mielonych migdalow: solo jaja i maslo orzechowe wiec w sumie zgodne z MM
i na zdjeciu wyglada podobnie
ale ze nie wyprobowalam w oryginale to podaje j/w
Wrzuce oryginal z proporcjami jesli ktos chce na wlasna reke wyprobowac icon_smile.gif


Acha, i wg MM te same ciastka ujda bodajze w wersji z polewa czekoladowa, ale glowy nie daje czy musialaby byc taka z dodatkiem fruktozy/xylitolu i sp
czy zwykla pelna 75% +
Abotak
śro, 18 kwi 2012 - 16:28
Smoothie/ koktail w domu i na wynos

proporcje i w sumie sklad dowolny
Tu akurat
jogurt naturalny
troche maslanki
mrozone owoce ( mieszanka)
pol lyzeczki suszonego ekstraktu owocu pasyjnego
lyzeczka acai ( ekstrakt j/w)
pol lyzeczki spiruliny
lyzeczka maki
ew odrobina stevii jesli doslodzenie konieczne
platki kokosowe
odrobina babki plasznik
siemie lniane mielone - tak ok lyzeczki
migdaly

( slowo daje wystarcza spokojnie za kolacje icon_smile.gif , podstawe sniadania czy solidny deser na wynos)





i wersja jagodowa w podobnym skladzie




Rzecz jasna wersje moga byc przerozne, w tym z zielenina, warzywno-owocowe, wytrawne
Pyszne, sycace i duzo skladnikow odzywczych za jednym zamachem

Mozna tez do roznych gustow i wymogow dietetycznych zaadaptowac ( np na bazie odtluszczonej maslanki czy jogurtu dla MMcow albo dla tychze jako tluszczowy dodatek ( bez migdalow ale swieze owoce typu maliny czy jagody, kokos )

Ten post edytował Bogusia123456 śro, 18 kwi 2012 - 16:30
Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post śro, 18 kwi 2012 - 16:28
Post #10

Smoothie/ koktail w domu i na wynos

proporcje i w sumie sklad dowolny
Tu akurat
jogurt naturalny
troche maslanki
mrozone owoce ( mieszanka)
pol lyzeczki suszonego ekstraktu owocu pasyjnego
lyzeczka acai ( ekstrakt j/w)
pol lyzeczki spiruliny
lyzeczka maki
ew odrobina stevii jesli doslodzenie konieczne
platki kokosowe
odrobina babki plasznik
siemie lniane mielone - tak ok lyzeczki
migdaly

( slowo daje wystarcza spokojnie za kolacje icon_smile.gif , podstawe sniadania czy solidny deser na wynos)





i wersja jagodowa w podobnym skladzie




Rzecz jasna wersje moga byc przerozne, w tym z zielenina, warzywno-owocowe, wytrawne
Pyszne, sycace i duzo skladnikow odzywczych za jednym zamachem

Mozna tez do roznych gustow i wymogow dietetycznych zaadaptowac ( np na bazie odtluszczonej maslanki czy jogurtu dla MMcow albo dla tychze jako tluszczowy dodatek ( bez migdalow ale swieze owoce typu maliny czy jagody, kokos )
Abotak
śro, 18 kwi 2012 - 16:49
Dla [użytkownik x] icon_smile.gif

Sernik/ desernik kokosowy z truskawkami


Masa:
 2 puszki (każda po 400 g) mleka kokosowego
 1 kg twarogu śmietankowego zmielonego na serniki *

 3 lyzki fruktozy, xylitolu albo stevia w stosownych ilosciach**
7 lyzek zelatyny
 około 500 - 700 g truskawek



* dowolnego, może być twaróg chudszy ( zaleznie od tego co mialam pod reka, albo Lowicki tlusty, chudszy albo Quark( b chudy ser ktory bez mielenia mozna)
** stopien slodkosci mozna dopasowac do wlasnych upodoban

Przygotowanie:


Odlać 1 szklankę mleka kokosowego, resztę mleka wlać do dużej miski, dodać twaróg ( zmielony jesli trzeba), cukier*** , dokładnie wymieszać.
Odłożone mleko wlać do rondelka i dodać żelatynę, podgrzewać na małym ogniu ciągle i energicznie mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, nie zagotowywać. Odstawić z ognia i przelać do czystej dużej miski, dodawać stopniowo masę serowo - kokosową ciągle mieszając. Wylać ją na przygotowany spód.
Na wierzch ułożyć połówki truskawek (jeśli masa jest za rzadka aby utrzymać truskawki - co nie powinno się zdarzyć - deser można wstawić do lodówki i odczekać kilka lub kilkanaście minut aż nieco zgęstnieje). Gotowy deser wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia (na około 4 - 5 godzin lub najlepiej na całą noc).

***Ja najpierw mieszalam ser z fruktoza, pozniej stopniowo mleko, mieszajac

( Mozna tez zamrozic w malych, ceramicznych foremkach czy szklanych pucharkach)







Ten post edytował Bogusia123456 nie, 22 kwi 2012 - 15:03
Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post śro, 18 kwi 2012 - 16:49
Post #11

Dla [użytkownik x] icon_smile.gif

Sernik/ desernik kokosowy z truskawkami


Masa:
 2 puszki (każda po 400 g) mleka kokosowego
 1 kg twarogu śmietankowego zmielonego na serniki *

 3 lyzki fruktozy, xylitolu albo stevia w stosownych ilosciach**
7 lyzek zelatyny
 około 500 - 700 g truskawek



* dowolnego, może być twaróg chudszy ( zaleznie od tego co mialam pod reka, albo Lowicki tlusty, chudszy albo Quark( b chudy ser ktory bez mielenia mozna)
** stopien slodkosci mozna dopasowac do wlasnych upodoban

Przygotowanie:


Odlać 1 szklankę mleka kokosowego, resztę mleka wlać do dużej miski, dodać twaróg ( zmielony jesli trzeba), cukier*** , dokładnie wymieszać.
Odłożone mleko wlać do rondelka i dodać żelatynę, podgrzewać na małym ogniu ciągle i energicznie mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, nie zagotowywać. Odstawić z ognia i przelać do czystej dużej miski, dodawać stopniowo masę serowo - kokosową ciągle mieszając. Wylać ją na przygotowany spód.
Na wierzch ułożyć połówki truskawek (jeśli masa jest za rzadka aby utrzymać truskawki - co nie powinno się zdarzyć - deser można wstawić do lodówki i odczekać kilka lub kilkanaście minut aż nieco zgęstnieje). Gotowy deser wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia (na około 4 - 5 godzin lub najlepiej na całą noc).

***Ja najpierw mieszalam ser z fruktoza, pozniej stopniowo mleko, mieszajac

( Mozna tez zamrozic w malych, ceramicznych foremkach czy szklanych pucharkach)





Żoanna
śro, 18 kwi 2012 - 16:53
mogę tu zamieszkać?????
Żoanna


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,391
Dołączył: nie, 17 gru 06 - 15:07
SkÄ…d: Kowary
Nr użytkownika: 9,155




post śro, 18 kwi 2012 - 16:53
Post #12

mogę tu zamieszkać?????

--------------------


Abotak
śro, 18 kwi 2012 - 19:46
CYTAT(Żoanna @ Wed, 18 Apr 2012 - 15:53) *
mogę tu zamieszkać?????


No ba! Rozgaszczaj sie i czuj u siebie icon_smile.gif

MM przyjazny ( mysle ze latwo wykluczyc migdaly)
bezglutenowy
bezmleczny
bezzbozowy


Wylawiam klopsa bez dodatkow zbozowych

Pieczony w garze rzymski, mocno oblozony rozmarynem i czosnkiem

Przepis niestety malo konkretny bo, jak ta ja, na oko takie rzeczy :-> icon_redface.gif


Mielone mieso wolowe i wieprzowe pol na pol mniej wiecej
i na jakis kg do 1.5 kg miesa
2-3 jajka
1 duza czerwona papryka
1 cukinia
1 duza cebula
ok 10 pieczarek
starty parmezan- 203 lyzki
czosnek- 3 zabki rozgniecione i sporo do oblozenia
mielone migdaly - ok 2 lyzek
siemie mielone 1-2 lyzki
sol, pieprz, ew ziola do smaku

mieso wymieszac
Dodac rozgrobniona w malakserze papryke, cebule i cukinie plus czesc pieczarek ( 3-4)
Przyprawy , roztrzepane lekko jajka, siemie, migdaly, parmezan
Wymieszac dobrze i wyrobic troche

Przelozyc do garnka rzymskiego czy jakiejs kamionki/zaroodpornego naczynia
wkladajac do srodka pozostale pieczarki w kawalkach
( dobrze jesli sie piecze pod przykryciem wiec jesli nie naczynie z przykrywka, to folia albo papier)
Mozna tez oblozyc ( wczesniej szybka parmenska czy plastrami boczku ( surowego, bez dodatkow najlepiej)
Sporo galazek rozmarynu i pokrojony w plastry czosnek, ziarna pieprzu
Do piekarnika



pieczen wychodzi b soczysta ( dzieki zawartosci warzyw, pieczarek, sera)
Do spozycia na zimno i na cieplo

Nadaje sie tez swietnie jako wklad do golabkow bezryzowych
I na muffiny miesne
Dodatkowo foremki mozna wyslac wiechciem papieru do pieczenia przez co po wystygnieciu beda bardziej poreczne ( muffiny) jako danie na wynos
Czy w wersji szwedzki stol

Ten post edytował Bogusia123456 śro, 18 kwi 2012 - 20:04
Abotak


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162




post śro, 18 kwi 2012 - 19:46
Post #13

CYTAT(Żoanna @ Wed, 18 Apr 2012 - 15:53) *
mogę tu zamieszkać?????


No ba! Rozgaszczaj sie i czuj u siebie icon_smile.gif

MM przyjazny ( mysle ze latwo wykluczyc migdaly)
bezglutenowy
bezmleczny
bezzbozowy


Wylawiam klopsa bez dodatkow zbozowych

Pieczony w garze rzymski, mocno oblozony rozmarynem i czosnkiem

Przepis niestety malo konkretny bo, jak ta ja, na oko takie rzeczy :-> icon_redface.gif


Mielone mieso wolowe i wieprzowe pol na pol mniej wiecej
i na jakis kg do 1.5 kg miesa
2-3 jajka
1 duza czerwona papryka
1 cukinia
1 duza cebula
ok 10 pieczarek
starty parmezan- 203 lyzki
czosnek- 3 zabki rozgniecione i sporo do oblozenia
mielone migdaly - ok 2 lyzek
siemie mielone 1-2 lyzki
sol, pieprz, ew ziola do smaku

mieso wymieszac
Dodac rozgrobniona w malakserze papryke, cebule i cukinie plus czesc pieczarek ( 3-4)
Przyprawy , roztrzepane lekko jajka, siemie, migdaly, parmezan
Wymieszac dobrze i wyrobic troche

Przelozyc do garnka rzymskiego czy jakiejs kamionki/zaroodpornego naczynia
wkladajac do srodka pozostale pieczarki w kawalkach
( dobrze jesli sie piecze pod przykryciem wiec jesli nie naczynie z przykrywka, to folia albo papier)
Mozna tez oblozyc ( wczesniej szybka parmenska czy plastrami boczku ( surowego, bez dodatkow najlepiej)
Sporo galazek rozmarynu i pokrojony w plastry czosnek, ziarna pieprzu
Do piekarnika



pieczen wychodzi b soczysta ( dzieki zawartosci warzyw, pieczarek, sera)
Do spozycia na zimno i na cieplo

Nadaje sie tez swietnie jako wklad do golabkow bezryzowych
I na muffiny miesne
Dodatkowo foremki mozna wyslac wiechciem papieru do pieczenia przez co po wystygnieciu beda bardziej poreczne ( muffiny) jako danie na wynos
Czy w wersji szwedzki stol
Użytkownik usunięty

Go??







post czw, 19 kwi 2012 - 08:21
Post #14

Bogusiu, WIELBIĘ CIĘ!
Postanowiłam też się trochę powyżywać apartem na swoich posiłkach. A co! icon_wink.gif

Wczoraj robiłam na obiad kurczaka w sosie pomidorowym i do tego warzywa zapiekane w roztrzepanym jajku (oczywiście wiedziona Twoim przepisem). Wyszło PYCHA!

Dziś biorę się za sernik kokosowy i nie omieszkam dać znać, co też mi z niego wyszło.


Grupa:
Postów: 0
Dołączył: --
Nr użytkownika: 0




post czw, 19 kwi 2012 - 09:57
Post #15

Wow, Bogusiu, ten sernik musi byc boski! ja mam w domu tylko twarog chudy, to raczej nie moze byc, ale kupie dzisiaj cos na styl serka smietankowego, u nas to wyglada jak serek homogenizowyny bezsmakowy i sa rozne wersje tluszczoew 40%, 20% i chyba 10% a moze i mniej.
Ja wczoraj na obiadek zrobilam indyjskie jedzonko. pycha bylo, a szlo tak:

Na pateli na oleju podsmazych drobno pokorojony imbir, czosnek i czerwona cebulke, jak sie ladnie zeszkli dodac lyczczke kurkumy, lyzeczke curry, troszke pieprzu ca(użytkownik usunięty)e, nastepnie wrzucic na to pokrojone piersi z kurczaka i podsmazyc. Zalac puszka mleka kokosowego (200ml), dolac troche slodkiej smietany i troche gestej takiej, co to lyzka mozna wykladac. wsyzstko zagotowac, zeby sie skladniki wymieszaly ladnie (ja dalam jeszcze kostke rosolowa). Potem dodat warzywa jakie sie chce, ja dalam brokula, papryke i zukinie. Warzywa powinny byc na koncu gotowania w miare twarde. Na koncu wrzucic posiekane liscie kolendry. Pycha bylo. Maz jadl z ryzem, ja bez.
Użytkownik usunięty

Go??







post czw, 19 kwi 2012 - 10:56
Post #16

Dobra... to pierwsze śliwki za płoty, czy jakoś tak icon_wink.gif

Moje śniadanie. Mieszanka sałat (już tradycja chyba), papryka, kalarepa, ogórek, ser żółty, łosoś własnoręcznie wędzony i płatki migdałów (o dzięki Bogusiu za to odkrycie)! Micha właśnie konsumowana icon_biggrin.gif


Anecznik
czw, 19 kwi 2012 - 11:11
Kurcze, jak się tylko patrzy na te zdjęcia to ślinka cieknie. Sernik Bogusiowy na pewno zrobię tylko w to mleko kokosowe trzeba się zaopatrzyć, a od [użytkownik x] skubnę tej sałatki z moim ulubionym łososiem wędzonym 06.gif Pozwólcie, że będę opierała się na Waszych przepisach a sama już nic nie będę dodawała bom ja do pięt Wam absolutnie nie dorastam 29.gif
Anecznik


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,434
Dołączył: wto, 24 sty 06 - 16:21
SkÄ…d: okolice Poznania
Nr użytkownika: 4,698

GG:


post czw, 19 kwi 2012 - 11:11
Post #17

Kurcze, jak się tylko patrzy na te zdjęcia to ślinka cieknie. Sernik Bogusiowy na pewno zrobię tylko w to mleko kokosowe trzeba się zaopatrzyć, a od [użytkownik x] skubnę tej sałatki z moim ulubionym łososiem wędzonym 06.gif Pozwólcie, że będę opierała się na Waszych przepisach a sama już nic nie będę dodawała bom ja do pięt Wam absolutnie nie dorastam 29.gif

--------------------


okko
czw, 19 kwi 2012 - 11:34
Bogusiu załozyłam sobie folder na twoje przepisy 04.gif

[użytkownik x] slicznie wyglada ta sałatka.
A mam pytanie- czy ja dobrze kojarze ze losos wedzony moze byc do weglii w MM?

A co do sernika kokoswoego to on chyba bardzo bardzo nieortodoksyjny MM jest?
okko


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,760
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 21:30
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 197




post czw, 19 kwi 2012 - 11:34
Post #18

Bogusiu załozyłam sobie folder na twoje przepisy 04.gif

[użytkownik x] slicznie wyglada ta sałatka.
A mam pytanie- czy ja dobrze kojarze ze losos wedzony moze byc do weglii w MM?

A co do sernika kokoswoego to on chyba bardzo bardzo nieortodoksyjny MM jest?

--------------------


skanna
czw, 19 kwi 2012 - 12:09
CYTAT(okkko @ Thu, 19 Apr 2012 - 11:34) *
Bogusiu załozyłam sobie folder na twoje przepisy 04.gif

[użytkownik x] slicznie wyglada ta sałatka.
A mam pytanie- czy ja dobrze kojarze ze losos wedzony moze byc do weglii w MM?


Dobrze kojarzysz, to tłuszcz, ale dobry. Dlatego też w wątku nieortodoksyjnym sugerowałam Ci kanapki z łososiem icon_smile.gif
skanna


Grupa: Zbanowani
Postów: 12,705
Dołączył: wto, 05 sie 03 - 08:50
SkÄ…d: ...
Nr użytkownika: 970




post czw, 19 kwi 2012 - 12:09
Post #19

CYTAT(okkko @ Thu, 19 Apr 2012 - 11:34) *
Bogusiu załozyłam sobie folder na twoje przepisy 04.gif

[użytkownik x] slicznie wyglada ta sałatka.
A mam pytanie- czy ja dobrze kojarze ze losos wedzony moze byc do weglii w MM?


Dobrze kojarzysz, to tłuszcz, ale dobry. Dlatego też w wątku nieortodoksyjnym sugerowałam Ci kanapki z łososiem icon_smile.gif


--------------------
Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala
Czy ten , co mówić o tym nie pozwala?
- C.K.Norwid

Brałam wszystko na poważnie, to, co dzisiaj jest nieważne
- Kora i Maanam


Grupa:
Postów: 0
Dołączył: --
Nr użytkownika: 0




post czw, 19 kwi 2012 - 12:18
Post #20

[użytkownik x], smacznie wyglada ta satatka...ale ty ja tak na sucho??? czy z tym kefirem jak wczoraj? kefir z lososiem??
Ja tez salatke sobie zrobilam wlasnie. Pychota. Roszponka z ruccola, pomidorki koktajlowe, ser zolty, ogorek zielony plus orzechy wloskie, dressing oliwa i ocet plus ziola pluc odrobina musztardy
> Smacznie i zdrowo :), MMowo i jeszcze inaczej
Start new topic
Reply to this topic
33 Stron V   1 2 3 nastÄ™pna ostatnia 
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wto, 19 mar 2024 - 10:50
lista postów tego w±tku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama