|
|
Zmiana mleka |
|
|
|
|
Wed, 04 Jun 2008 - 15:07
|

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 355

|
Moje dziecię do tej pory je NAN H.A. ale z racji tej, że alergii żadnych nie ma pomyślałam, żeby jej zmienić mleko na zwykły NAN albo Bebilon. Cóż, różnica w cenie duża, a do lekarza jakoś teraz mi nie po drodze - poradźcie coś. Robiła tak któraś?
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 04 Jun 2008 - 16:40
|

Nr użytkownika: 8,026

|
Sam, ale jaka róznica w cenie - ztego co wiem HA sa w podobnej cenie co inne mleka...
--------------------
Emilsonek 2007 Tymi ręcami malowane...Powiem najkrócej w czym rzeczy istota, bo może ktoś na to czeka: Nie chodzi o to, by człowiek miał kota, tylko, by kot miał człowieka. /F.Klimek/
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 04 Jun 2008 - 22:49
|

|
Połowa ceny;) Przy starszej nie miałam tego "problemu" jadła Babilon Pepti bo skaza białkowa i nie było gadania.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 05 Jun 2008 - 00:30
|

Nr użytkownika: 10,733
GG:

|
sam moja córcia była przez pierwszy miesiąc na NAN HA i potem położna kazała zmienić na zwykły, można przechodzić mieszając HA ze zwykłym przez kilka dni stopniowo zwiększając ilość zwykłego. Mi wiki po nanie wysypało, poza tym uważam że nie za dobrze się rozpuszcza w wodzie i wiki się nim nie najadała, była wiecznie głodna i rzucała się na smoczek jakby tydzień nic nie jadła. Po tygodniu zmieniliśmy na bebilon i było super, dzidzia najedzona, mleczko jej smakowało, dużo spokojniej jadła i je te mleczko do dzisiaj. Niestety koniec naszego szczęścia bo właśnie dzisiaj byłam u lekarza i stwierdził skazę więc przechodzimy na bebilon pepti. Dziwne że od razu nie dostała wysypki po bebilonie, pojawiła się ona dopiero z miesiąc temu ale taka drastyczna postać tych wyprysków dopiero od tygodnia. Moja pediatra mówi że mleczka modyfikowane można zmienić z dnia na dzień bez problemu że dziecku zaszkodzi, z nan na bebilon przeszłam od razu i nic małej nie było, teraz to samo zrobię z pepti,
a co do ceny to ja kupuję bebilon w tesco - opakowanie 800g kosztuje 34.99zł, dla porównania w Auchan to samo mleczko kosztuje 42.99zł, NAN zwykły kosztował 12zł za 350g więc jeszcze taniej, ale ja bynajmniej wolałabym bebiko zamiast nan, bo bebilon już trochę droższy
--------------------

|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 05 Jun 2008 - 10:47
|

|
Dzięki Dora  Dopytuję bo dałam małej bebilon i na drugi dzień zrobiła ( za przeproszeniem) kupę -gigant. Pielucha nie wyrobiła i M.była do kąpania i rzeczy do prania  i tak zastanawiam się czy to nie przez zmianę mleka. A w sumie to też bym chyba wolała jej dawać Bebilon niż Nan, bo Bebilon chyba bardziej sycący jest.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 05 Jun 2008 - 15:23
|

|
Z tego co pamiętam Bebilon Pepti też jest dość gęsty i sycący. A pewnie dostajesz receptę i w aptece masz 50 % zniżki na "choroby przewlekłe", więc nie jest tak źle. A ja w takim razie popróbuję dalej " powalczyć " z tym mlekiem.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 06 Jun 2008 - 09:43
|

Nr użytkownika: 8,026

|
Ja jakos nie zauwazyłam, żeby Pepti było gęstsze  raczej takie bardziej tłuste - ale to wrażenienie na oko. Ja tam z receptami problemów nie mam - dostaje 6 op. na raz, a przed końcem ide po nową receptę i znów mam zapas. Dora nie musisz biegac po każda puszkę
--------------------
Emilsonek 2007 Tymi ręcami malowane...Powiem najkrócej w czym rzeczy istota, bo może ktoś na to czeka: Nie chodzi o to, by człowiek miał kota, tylko, by kot miał człowieka. /F.Klimek/
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 12 Jun 2008 - 13:25
|

GG:

|
moim zdaniem pepti nie jest gęstsze tylko bardziej tłuste, chociaż niby kaloryczność taka sama. Jedną wadę ma to mleko - okropnie śmierdzi  aż mnie skręca że muszę małej takie mleko dawać  poszłam do innej apteki i sprzedali mi na tą receptę, nawet na pieczatkę nie spojrzała, ja dostałam teraz dwa opakowania, żeby sprawdzić czy to to, jak będę potrzebować mam przyjść po więcej to mi wypisze ile trzeba. Nie wiem czy to jednak skaza bo z buźki to niby te plamy zeszły ale na klatce piersiowej jest jeszcze masa i wcale nie schodzą, nawet mimo smarowania maścią i jeszcze daję jej kropelki Fenistil. Nie wiem też czemu mi pediatra przepisała pepti2 - na opakowaniu jest napisane że powyżej 5 miesiąca a moja jeszcze 4 nie ma, no ale to w końcu lekarz i chyba wie co robi...
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 12 Jun 2008 - 15:09
|

|
Dora, z tego co pamiętam to moja Emilka tez dostała od razu Pepti2 a miała skończone 3 mies. Co do "zapachu" - to rzeczywiście jest koszmarny, ale ponoć Nutramigen jest pod tym względem gorszy
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Fri, 13 Jun 2008 - 21:17
|

Nr użytkownika: 10,619

|
co do zmiany mleka mam nie miłe wspomnienia  Kuba pierwsze tygodnie był na zwykłym nan i miał zaparcia wiec sama zmieniłam mu mleko na bebilon i skonczyło sie mega kupami jedna za drugą w konsekwencji wylądowaliśmy w szpitalu pod kroplówka i dostało mi się że bez konsultacji z lekarzem zmieniam mleko  to nie wiem po co piszą w gazetach zmieniac mleko aż sie trafi na to które smakuje dziecku. jak skonczył 4 miesiące przechodziliśmy z nan1 na nan2, chciałm mu to zrobić stopniowo tzn na początek tylko jedno karmienie nan2 a reszta 1 i zaczął mi strasznie wymiotować, wiec przeszłam całkowicie na nan2 i wszystko było ok, zero wymiotów. Wydaje mi sie ze każde dziecko inaczej reaguje na zmiane mleka.
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Sat, 14 Jun 2008 - 11:41
|

GG:

|
kiniabo ja na początku też sama przeszłam z NAN na Bebilon bo po nanie wiki wysypało i się nim nie najdała, nie było żadnego problemu. Może Twój Kuba załapał jakieś bakterie rotawirusowe i to się zbiegło ze zmianą mleka, mi pediatra mówiła że albo zmieniać mleko od razu na inne albo po prostu mieszać dwa proszki razem stopniowo zwiększając ilości, nigdy nie kazała dawać dwóch mleczek jednocześnie tzn. jedna butelka 1 a druga 2 a moja córa już tydzień na bebilonie pepti i nie schodzą jej te plamiska, niby są jaśniejsze bo były aż bordowe ale nie za bardzo to schodzi  może to jednak nie skaza?? zastanawiam się czy to nie jakaś inna alergia, mamy w domu psa a mój brat jest uczulony na sierść to może w genach coś mamy i Wiki to odziedziczyła? Już sama nie wiem co robić, do tego jeszcze po pepti to wikula strasznie ulewa, a ja do tej pory wogóle nie miałam z tym problemu. Na buzi to przez dwa dni nic nie miała a teraz znowu szorstka skóra i wysypka znowu się pojawiła  - póki dostawała jeszcze kropelki Fenistil to schodziło, ale miałam dawać tylko przez tydzień, wczoraj już nie dostała to dzisiaj buzia wysypana. brak mi pomysłu co to może być, ciekawe ile czasu potrzeba żeby po zmianie mleka zeszły te zmiany, a może nutramigen spróbować, bo po pepti jeszcze problem z brzuszkiem się pojawił bo się pręży i krzyczy jak ją boli
--------------------

|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 19 Jun 2008 - 15:00
|

Nr użytkownika: 20,298

|
Cieszę się że znalazłaś winowajcę uczulenia  Masz rację, oko matki jest bardziej dokładne. Lekarze często przypisują mieszanki mlekozastępcze a tymczasem czasem nie są wcale konieczne bo alergenem wcale nie jest mleko. Pozdrawiam
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
Wed, 17 Jun 2009 - 15:09
|
Nr użytkownika: 18,301

|
podnosze watek bo juz nie mam siły.co zrobic kiedy po kazdy podanym mleku mała zaczyna po 10 min miec wzdety brzuszek ?
|
|
|
|
|
|
|
|
Thu, 09 Jul 2009 - 21:17
|

Nr użytkownika: 17,361

|
ja myśle że tu nie chodzi o rodzaj mleka może po prostu dziecko dużo powietrza łyka przy jedzeniu i z tąd wzdęcia
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:
|
|