Maluchy.pl logo    

> sprawdź koniecznie


    Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

    Start new topic Reply to this topic
     

    banalny jablecznik

    -
    cydorka
    post Wed, 26 Jan 2005 - 19:27
    Post #1


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 6,410
    Dołączył: Thu, 03 Apr 03 - 13:09
    Nr użytkownika: 343




    1 szklanka mąki
    1 szkl cukru pudru
    1 szkl kaszy mannej
    2 żeczki proszku do piecz
    paczka cukru waniliowego

    wymieszac dokładnie i podzielic na trzy części ( np wsypac do 3 miseczek)
    do tego beda jeszcze jablka i 1/2 kostki masla ale za chwilke
    i jedziemy:jedna czesc naszej mieszanki wykladamy na dno formy
    na to cyk scieramy jablka tak aby calkiem przykryly warstwe, i dalej nastepna czesc mieszanki i cyk znowu starte jablka na to cyk ostatnia warstwa mieszanki i cyk jabluszka scieramy
    chili mamy 3 warstwy mieszanki (mannowo-pudrowo -macznej) i 3 warstwy jablek
    na koniec na calosc wiórkujemy masełko i cyk piekarnik
    180 stopni , 60 min, piekarnik elektryczny opcja góra i dół
    prymityw ale smaczny
    no i jest ciasto
    cyd
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    skanna
    post Wed, 26 Jan 2005 - 19:48
    Post #2


    Grupa: Zbanowani
    Postów: 12,705
    Dołączył: Tue, 05 Aug 03 - 08:50
    Skąd: ...
    Nr użytkownika: 970




    Eeee, tam prymityw. Podstawa diety matek karmiących bezmleczno-bezjajeczne stwory icon_biggrin.gif
    Osobiście radzę do jabłek dodać cynamon i rodzynki. A cukier równie dobrze może być zwykły.
    A pyszne i proste rzeczywiście jest.


    --------------------
    Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala
    Czy ten , co mówić o tym nie pozwala?
    - C.K.Norwid

    Brałam wszystko na poważnie, to, co dzisiaj jest nieważne
    - Kora i Maanam
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    katiek
    post Thu, 27 Jan 2005 - 11:46
    Post #3


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 6,952
    Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 10:39
    Skąd: Warszawa
    Nr użytkownika: 281




    Ja kiedyś (1,4 roku temu) robiłam w wersji bezglutenowej z mąką ryżową i kaszką kukurydzianą (błyskawiczną) i z gruszkami zamiast jabłek (bo Kinga nie mogła). Co ciekawe osoby całkowicie zdrowe i nie na diecie jadły z apetytem a Kinga była w 10 niebie że i ona moze jeść ciasto.
    A dziś zrobimy misiowego murzynka w formach silikonowych icon_biggrin.gif


    --------------------





    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    lea
    post Fri, 28 Jan 2005 - 09:51
    Post #4


    Gość







    Cyd. dobrze rozumiem, że ta masa jest sypka ? niczym "nie sklejona" ?
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    skanna
    post Fri, 28 Jan 2005 - 09:57
    Post #5


    Grupa: Zbanowani
    Postów: 12,705
    Dołączył: Tue, 05 Aug 03 - 08:50
    Skąd: ...
    Nr użytkownika: 970




    Lea, dobrze rozumiesz. To jest tak zwana "sypana szarlotka" icon_smile.gif


    --------------------
    Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala
    Czy ten , co mówić o tym nie pozwala?
    - C.K.Norwid

    Brałam wszystko na poważnie, to, co dzisiaj jest nieważne
    - Kora i Maanam
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    lea
    post Fri, 28 Jan 2005 - 14:25
    Post #6


    Gość







    ok dziekuję icon_smile.gif a powiedzcie mi jeszcze proszę na jak dużą blaszkę jest to ciasto, bo mam zamiar dziś zrobić icon_smile.gif
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    skanna
    post Fri, 28 Jan 2005 - 14:30
    Post #7


    Grupa: Zbanowani
    Postów: 12,705
    Dołączył: Tue, 05 Aug 03 - 08:50
    Skąd: ...
    Nr użytkownika: 970




    Ja robiłam zawsze w takiej średniej tortownicy - ok. 26 cm średnicy.


    --------------------
    Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala
    Czy ten , co mówić o tym nie pozwala?
    - C.K.Norwid

    Brałam wszystko na poważnie, to, co dzisiaj jest nieważne
    - Kora i Maanam
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    lea
    post Fri, 28 Jan 2005 - 17:58
    Post #8


    Gość







    skanna dziękuję i lecę piec icon_smile.gif
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    lea
    post Fri, 28 Jan 2005 - 19:04
    Post #9


    Gość







    heh obawiam się, że mi to ciasto nie wypali icon_cry.gif jabłka były zbyt soczyste ale w przepisie nie było nic o wycisnięciu soków z jabłek ....
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    > banalny jablecznik

    Start new topic Reply to this topic
    1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
    0 Zarejestrowanych:

    Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thu, 11 Feb 2016 - 19:49
    lista postów tego wątku
    © 2002 - 2016  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe