Maluchy.pl logo    

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
 

jak zrobić dobrą wątróbkę

-
justin
post Mon, 27 Aug 2007 - 07:51
Post #1


Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,969
Dołączył: Wed, 26 Jan 05 - 10:30
Skąd: a stąd
Nr użytkownika: 2,585

GG:


mam ochotę na pyszną,mięciutką wątróbkę. Wiem, że są różne szkoły typu solic na końcu, dodac mąki. Proszę o szczególowy opis jak zrobić pyszną wątróbkę z cebulką. Smażyc ją czy dusić. No generalnie jak to powinno wyglądać. 03.gif


--------------------
Natka

?uki


justyna, mama Natalki (10 maj 2004) Anio?ka (#21 czerwiec 2005) i ?ukaszka (18 sierpie? 2006)
___________________________________
Jak chcecie w ?yciu d?ugo by? zdrowi
Trzeba da? uj?cie z zadka wiatrowi
S.Dali
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Maciejka
post Mon, 27 Aug 2007 - 08:23
Post #2


Grupa: Moderatorzy
Postów: 5,787
Dołączył: Thu, 03 Apr 03 - 19:32
Skąd: Lublin
Nr użytkownika: 358

GG:


Ja robię tak:
kupuję wątróbkę drobiową, obcinam te biale tłuszczykowe cosie i wkładam na jakiś czas do mleka (lub do wody, jeśli mleka nie ma). Moja mama twierdzi, ze od tego wątróbka się robi lepsza i ja jej wierzę na słowo. icon_smile.gif. Potem osączam na sitku, w tym czasie kroje cebulę.Rozgrzewam olej i układam wątróbkę. No i smażę na średnim ogniu. Potem przekręcam na drugą stronę i smażę dalej. Wtedy zwykle się do tłuszczu dostaje trochę mleka, tluszczu wątrobianego i zaczyna sięrobić taki niby sosik. Smaże dalej i sporawdzam czy już mi siępodob. Jak jest już prawie idealna, to robię miejsce na patelni i na tym sosiku smażę/dusze cebulę. Solę dopiero na talerzu. Jest pyszna i mięciutka.


--------------------
Maciejka

Go to the top of the page PM
 
Quote Post
justin
post Tue, 28 Aug 2007 - 07:35
Post #3


Grupa: Użytkownicy
Postów: 5,969
Dołączył: Wed, 26 Jan 05 - 10:30
Skąd: a stąd
Nr użytkownika: 2,585

GG:


Maciejko, a czy wątróbkę wieprzową robisz tak samo?


--------------------
Natka

?uki


justyna, mama Natalki (10 maj 2004) Anio?ka (#21 czerwiec 2005) i ?ukaszka (18 sierpie? 2006)
___________________________________
Jak chcecie w ?yciu d?ugo by? zdrowi
Trzeba da? uj?cie z zadka wiatrowi
S.Dali
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Esther@
post Tue, 28 Aug 2007 - 07:58
Post #4


Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,366
Dołączył: Sat, 03 Jan 04 - 21:20
Skąd: Gliwice
Nr użytkownika: 1,303




Justin, ja robię i taką i taką (chociaż zwykle drobiową, bo bardziej lubimy). A robię tak jak Maciejka: wątróbki oczyszczone do mleka, potem na tłuszcz na patelnię, obsmażam, dodaję cebulkę (tłuszczu juz nie daję więcej). Jak cebula się już zeszkli, to dodaję pokrojone jabłka i wsypuję sporo majeranku. Pod koniec wsypuję łyżkę mąki, żeby ten sos zagęścić. Solę odrobinę jak już zdejmę z ognia.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Maciejka
post Tue, 28 Aug 2007 - 18:19
Post #5


Grupa: Moderatorzy
Postów: 5,787
Dołączył: Thu, 03 Apr 03 - 19:32
Skąd: Lublin
Nr użytkownika: 358

GG:


CYTAT(justin @ wto, 28 sie 2007 - 09:35) *
Maciejko, a czy wątróbkę wieprzową robisz tak samo?


Justin, ja robię tylko drobiową. Ale myślę, że wieprzowa po prostu trochę dłużej musi być duszona.


--------------------
Maciejka

Go to the top of the page PM
 
Quote Post
Mika
post Tue, 28 Aug 2007 - 18:38
Post #6


Grupa: Użytkownicy
Postów: 18,539
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 20:00
Skąd: łysa góra
Nr użytkownika: 190




daję cebulę i jabłka jak wyżej (nie daję majeranku,jedynie solę)
ale wątróbkę przed smażaniem obtaczam w mące,później tylko duszę podlewając wodą
robię tylko drobiową,bo jest miękka wink.gif


--------------------
Mika co jej spacja czasem zanika ;)
1,2,3,Franek
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
renata19750702
post Wed, 29 Aug 2007 - 13:31
Post #7


Grupa: Użytkownicy
Postów: 2,500
Dołączył: Tue, 05 Jun 07 - 09:52
Skąd: podkarpackie
Nr użytkownika: 14,764




Ja też zazwyczaj robię wątróbkę drobiową - nie wkładam jej do mleka - jedynie oczyszczam z wątróbkoniepodobnych rzeczy, dużo cebuli kroję w plastry. Najpierw duszę cebulę na tłuszczu, gdy gotowe ściągam cebulkę z patelni i odstawiam w ciepłe miejsce, żeby nie ostygła (zazwyczaj jest to talerz podgrazny w mikrofali). Na tej samej patelni smażę wątróbkę kilka minut, gdy prawie gotowa wkładam cebulę na patelnie, dosłownie chwilkę podgrzewam i dosłownie 30 sekund przed wyłączeniem dopiero doprawiam solą - to bardzo ważne - dzięki temu wątróbka jest miękka i soczysta.


--------------------
Maria Katarzyna ,Jan Aleksander


Dziś wiem, życie cudem jest. Co chcę, mogę z niego mieć, jak dźwięk słyszę jego głos, co dzień pragnę bardziej go.
Go to the top of the page PM
 
Quote Post
katiek
post Sun, 02 Sep 2007 - 16:21
Post #8


Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,937
Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 10:39
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 281




Wątróbka wieprzowa ma dość specyficzny smak i nie wszystkim smakuje. Ja najpierw duszę cebulę, a oczyszczoną wątróbkę drobiową (z kurczaka) obtaczam w mące i po zdjęciu cebuli smażę na patelni, potem dorzucam cebulę, pieprzę i tuż przed podaniem solę. Do tego tłuczone ziemniaczki.


--------------------





Go to the top of the page PM
 
Quote Post
> jak zrobić dobrą wątróbkę

Start new topic Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Fri, 25 Jul 2014 - 15:41
lista postów tego wątku
© 2002 - 2014  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe