Maluchy.pl logo    

> sprawdź koniecznie


    Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

    Start new topic Reply to this topic
     

    jak zrobić dobrą wątróbkę

    -
    justin
    post Mon, 27 Aug 2007 - 07:51
    Post #1


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 5,995
    Dołączył: Wed, 26 Jan 05 - 10:30
    Skąd: a stąd
    Nr użytkownika: 2,585

    GG:


    mam ochotę na pyszną,mięciutką wątróbkę. Wiem, że są różne szkoły typu solic na końcu, dodac mąki. Proszę o szczególowy opis jak zrobić pyszną wątróbkę z cebulką. Smażyc ją czy dusić. No generalnie jak to powinno wyglądać. 03.gif


    --------------------
    Natka

    ?uki


    justyna, mama Natalki (10 maj 2004) Anio?ka (#21 czerwiec 2005) i ?ukaszka (18 sierpie? 2006)
    ___________________________________
    Jak chcecie w ?yciu d?ugo by? zdrowi
    Trzeba da? uj?cie z zadka wiatrowi
    S.Dali
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Maciejka
    post Mon, 27 Aug 2007 - 08:23
    Post #2


    Grupa: Moderatorzy
    Postów: 5,836
    Dołączył: Thu, 03 Apr 03 - 19:32
    Skąd: Lublin
    Nr użytkownika: 358

    GG:


    Ja robię tak:
    kupuję wątróbkę drobiową, obcinam te biale tłuszczykowe cosie i wkładam na jakiś czas do mleka (lub do wody, jeśli mleka nie ma). Moja mama twierdzi, ze od tego wątróbka się robi lepsza i ja jej wierzę na słowo. icon_smile.gif. Potem osączam na sitku, w tym czasie kroje cebulę.Rozgrzewam olej i układam wątróbkę. No i smażę na średnim ogniu. Potem przekręcam na drugą stronę i smażę dalej. Wtedy zwykle się do tłuszczu dostaje trochę mleka, tluszczu wątrobianego i zaczyna sięrobić taki niby sosik. Smaże dalej i sporawdzam czy już mi siępodob. Jak jest już prawie idealna, to robię miejsce na patelni i na tym sosiku smażę/dusze cebulę. Solę dopiero na talerzu. Jest pyszna i mięciutka.


    --------------------
    Maciejka

    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    justin
    post Tue, 28 Aug 2007 - 07:35
    Post #3


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 5,995
    Dołączył: Wed, 26 Jan 05 - 10:30
    Skąd: a stąd
    Nr użytkownika: 2,585

    GG:


    Maciejko, a czy wątróbkę wieprzową robisz tak samo?


    --------------------
    Natka

    ?uki


    justyna, mama Natalki (10 maj 2004) Anio?ka (#21 czerwiec 2005) i ?ukaszka (18 sierpie? 2006)
    ___________________________________
    Jak chcecie w ?yciu d?ugo by? zdrowi
    Trzeba da? uj?cie z zadka wiatrowi
    S.Dali
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Esther@
    post Tue, 28 Aug 2007 - 07:58
    Post #4


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 2,366
    Dołączył: Sat, 03 Jan 04 - 21:20
    Skąd: Gliwice
    Nr użytkownika: 1,303




    Justin, ja robię i taką i taką (chociaż zwykle drobiową, bo bardziej lubimy). A robię tak jak Maciejka: wątróbki oczyszczone do mleka, potem na tłuszcz na patelnię, obsmażam, dodaję cebulkę (tłuszczu juz nie daję więcej). Jak cebula się już zeszkli, to dodaję pokrojone jabłka i wsypuję sporo majeranku. Pod koniec wsypuję łyżkę mąki, żeby ten sos zagęścić. Solę odrobinę jak już zdejmę z ognia.
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Maciejka
    post Tue, 28 Aug 2007 - 18:19
    Post #5


    Grupa: Moderatorzy
    Postów: 5,836
    Dołączył: Thu, 03 Apr 03 - 19:32
    Skąd: Lublin
    Nr użytkownika: 358

    GG:


    CYTAT(justin @ wto, 28 sie 2007 - 09:35) *
    Maciejko, a czy wątróbkę wieprzową robisz tak samo?


    Justin, ja robię tylko drobiową. Ale myślę, że wieprzowa po prostu trochę dłużej musi być duszona.


    --------------------
    Maciejka

    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    Mika
    post Tue, 28 Aug 2007 - 18:38
    Post #6


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 18,539
    Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 20:00
    Skąd: łysa góra
    Nr użytkownika: 190




    daję cebulę i jabłka jak wyżej (nie daję majeranku,jedynie solę)
    ale wątróbkę przed smażaniem obtaczam w mące,później tylko duszę podlewając wodą
    robię tylko drobiową,bo jest miękka wink.gif


    --------------------
    Mika co jej spacja czasem zanika ;)
    1,2,3,Franek
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    renata19750702
    post Wed, 29 Aug 2007 - 13:31
    Post #7


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 2,546
    Dołączył: Tue, 05 Jun 07 - 09:52
    Skąd: podkarpackie
    Nr użytkownika: 14,764




    Ja też zazwyczaj robię wątróbkę drobiową - nie wkładam jej do mleka - jedynie oczyszczam z wątróbkoniepodobnych rzeczy, dużo cebuli kroję w plastry. Najpierw duszę cebulę na tłuszczu, gdy gotowe ściągam cebulkę z patelni i odstawiam w ciepłe miejsce, żeby nie ostygła (zazwyczaj jest to talerz podgrazny w mikrofali). Na tej samej patelni smażę wątróbkę kilka minut, gdy prawie gotowa wkładam cebulę na patelnie, dosłownie chwilkę podgrzewam i dosłownie 30 sekund przed wyłączeniem dopiero doprawiam solą - to bardzo ważne - dzięki temu wątróbka jest miękka i soczysta.


    --------------------
    Maria Katarzyna ,Jan Aleksander


    Dziś wiem, życie cudem jest. Co chcę, mogę z niego mieć, jak dźwięk słyszę jego głos, co dzień pragnę bardziej go.
    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    katiek
    post Sun, 02 Sep 2007 - 16:21
    Post #8


    Grupa: Użytkownicy
    Postów: 6,952
    Dołączył: Wed, 02 Apr 03 - 10:39
    Skąd: Warszawa
    Nr użytkownika: 281




    Wątróbka wieprzowa ma dość specyficzny smak i nie wszystkim smakuje. Ja najpierw duszę cebulę, a oczyszczoną wątróbkę drobiową (z kurczaka) obtaczam w mące i po zdjęciu cebuli smażę na patelni, potem dorzucam cebulę, pieprzę i tuż przed podaniem solę. Do tego tłuczone ziemniaczki.


    --------------------





    Go to the top of the page PM
     
    Quote Post
    > jak zrobić dobrą wątróbkę

    Start new topic Reply to this topic
    1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
    0 Zarejestrowanych:

    Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sun, 07 Feb 2016 - 02:06
    lista postów tego wątku
    © 2002 - 2016  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl    |   Nasze banery i logo  |  Reklama u nas  |  Centrum prasowe