Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczšcych cookies oznacza, że będš one zamieszczne na Twoim urzšdzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczšcych cookies w ustawieniach przeglšdarki. Więcej szczegółow w naszej Polityce Prywatności "Polityce Prywatnosci".
[Akceptuję pliki cookies z tej strony]
Rząd postanowił kontynuować program Maluch, zapoczątkowany w 2011, zaproponował jednak jego zmodyfikowaną i rozszerzoną wersję, nadając mu nazwę MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Tytul do ustalenia Forma rowniez Prosba do moderatora o podwieszenie tego na gorze Dorzucajcie wszelkie zdrowe przepisy, propozycje zestawow sniadaniowych, obiadowych i na wynos Wizualne kuszenie kubkow smakowych mile widziane Rowniesz wszelkie pomocne informacje zywieniowe
Prosze o zaznaczenie ktore z propozycji sa zgodnie z zasadami zywienia wg Montignaca (MM)
PS mysle ze smialo moze to tez przybrac format watku `co dzis na obiad` jeno z naciskiem na zdrowe opcje
Ten post edytował Bogusia123456 Wed, 18 Apr 2012 - 13:18
Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162
na poczatek ( pozniej moze wkleje poprzednie z pl wersja przepisow)
MM przyjazne - moze byc zarowno wersja weglowa jak i tluszczowa wegetarianskie Bezmaczne Potencjalnie bezmleczne
nasza kultowa zupa z pieczonej papryki i pomidorow z parmezanem i bazylia Bardzo pozywna wiec do towarzystwa wystarcza sterta zieleniny czy jakas salatka
Sklad banalny... Pieczona czerwona papryka w ilosciach duzych ( tu 5 pokazdnych rozmiarow)- umyc, wyczyscic i pokroic na wieksze kawalki, skropic mocno oliwa i do piekarnika pieczone cebula: 2-3 pieczone w luskach( wkladam do piekarnika w calosci, pozniej obieram dopiero) pieczony czosnek ( jw)- przycinam tylko korzenna czesc od dolu
wszystko powyzej mozna na zapas przygotowac bo oprocz mycia i obrobki papryki, samo sie robi- temp 140 st i do miekkosci passata lub pomidory w puszce ( w sezonie, swieze, pieczone w niskiej temp -ok 140 st) swiezy wywar z warzyw ( pora, selera, pietruszki korzennej, lubczyk, czosnek) sol, pieprz do smaku ( jesli i ile kto lubi) 1-2 lyzki oliwy parmezan swieza bazylia, swieze galazki kurzego ziela ( zdrowotnie, smakowo i dekoracyjnie) czy innej podrecznej zieleniny ( kurze ziele opcjonalnie- po prostu mi na wiosne obrodzilo i rzucilo sie w oczy proporcje na 5 papryk; 3 cebule, ok 1 l wywaru warzywnego, 1 l. sosu pomidorowego lub swiezego przecieru z pieczonych ( mozna tez sobie darowac wywar i zastapic ta sama iloscia sosu pomidorowego- dodatkowo) Papryka, cebula po upieczeniu obrane ze skorki, zmiksowane ( mozna przetrzec pozniej przez sito ale nie widzialam potrzeby) dodajemy do wywaru z warzyw. Uzupelniamy sosem pomidorowym ( lub pieczone pomidory przetarte przez sito) Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiego odparowania ( ok 10 min) Doprawiamy do smaku ( my lubimy duzo pieprzu) Juz na talerzu posypujemy opilkami parmezanu, swieza bazylia i czym tam jeszcze Mozna tez wzbogacic kleksem smietamy ( opcjonalnie) ( jesli bez sera i bez smietany, wtedy wskazana odrobina oliwy dla witamin rozpuszczalnych w tluszczach)
Grupa: Użytkownicy
Postów: 7,434
Dołączył: Tue, 24 Jan 06 - 16:21
Skąd: okolice Poznania
Nr użytkownika: 4,698
GG:
No to może ja zaczynam...mimo, ze początkująca. Napisalam na tamtym wątku, ale skoro w końcu powstał wątek typowo ze zdrowymi przepisami no to ciach. Tylko na MM zupełnie się nie znam więc nie mam pojęcia czy można, ale dziewczyny są bardziej uświadomione więc pewnie pomogą, a ja skoczę na jakąś stronkę trochę na ten temat poczytać .
Przyjazne MM
Sałatka: Mieszanka sałat, ogórek zielony, pomidor (+to na co mamy ochotę). Z j.naturalnego sporządzamy sos. Ja osobiście dodałam ostatnio czosnek, odrobinę soli, pieprz (może być i ostra papryka) oraz trochę ziół prowansalskich oraz ser żółty chudy bądź parmezan starty na tarce. Zalewamy warzywka i odstawiamy na około 30 minut aby wszystkie smaki ze sobą się połączyły. Można dodać pierś z kurczaka smażoną na teflonie wówczas jest to już bardzo sycący ale i zdrowy posiłek .
Ten post edytował Anecznik Wed, 18 Apr 2012 - 14:01
Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162
Nalesniki z maki migdalowej propozycja sniadaniowa
bezzbozowa nieortodoksyjny MM jak sadze ( bo migdaly) wegetarianska bezmleczna ( jesli olej zamiast masla) paleo
skladniki 1 i 3/4 miarki* mielonych migdalow 2 jajka szczypta soli 1 lyzeczka czystego ekstraktu waniliowego 1/2 lyzeczki cynamonu 1/4 lyzeczki galki 2/3 miarki wody 1 lyzka masla lub oliwa z oliwek/olej z pestek grapefruita/ olej migdalowy/olej kokosowy
Sposob przygotowania jajka roztrzepac w malej miseczce make migdalowa, sol, cynamon, galke wsypac do wiekszej miski i dobrze wymieszac dodac wanilie i jajka- do suchych skladnikow wymieszac drewniana lyzka do polaczenia skladnikow dodac wode i wymieszac. na patelni rozpuscic maslo lub rozgrzac lyzke oliwy/oleju. smazyc male nalesniki po 3-4 jednoczesnie i ok 2 min po jednej stronie, ok 1 min po drugiej podawac polane roztopionym maslem czy olejek kokosowym ( opcjonalnie) z dodatkiem cynamonu *miarka- 220ml pojemnosci
Grupa: Użytkownicy
Postów: 7,434
Dołączył: Tue, 24 Jan 06 - 16:21
Skąd: okolice Poznania
Nr użytkownika: 4,698
GG:
Bogusiu w taki ciesze się . No to wpadł mi jeszcze do głowy jeszcze jeden przepis. Tylko ja bez zdjęć bo po przyrządzeniu dania nie myślę o fotach co o konsumpcji
Przyjazna MM
Nadziewana papryka
Paprykę umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd. Przygotować farsz, na który może się składać wszystko dosłownie. Osobiście jako główny składnik daję chude mięso mielone. Podsmażam na teflonie ze startymi na tarce warzywami włoszczyźnianymi czyli marchew, pietruszka, seler, por (pokrojona drobno w paseczki). Dodać pomidory z puszki bądź koncentrat i doprawić do smaku pieprzem, czerwoną papryką, sól (wedle uznania) i ziołami. Nadziewamy paprykę i posypujemy żółtym serem light bądź parmezanem. Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości. Uwierzcie mi palce lizać !
W razie czegoś nie zdrowego prosze poprawić .
PS Do poprzedniego przepisu dopisałam ser o którym zapomniałam .
Ten post edytował Anecznik Wed, 18 Apr 2012 - 14:53
Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162
Anecznik, papryka w tym wydaniu tez MM przyjazna
mam dzisiaj koszmarne polaczenie wrrr, ale chociaz jeden jeszcze wrzuce
Carpaccio z cukinii inspirowane przepisem Marghe w salatkowo-warzywnym watku
MM przyjazne Wege
bezzbozowe
moze byc bezmleczne ( przy pominieciu sera)
Carpaccio z surowej cukinii przepis autorstwa Marghe minus pini i koktailowe i plus kapary
CYTAT
3 - 4 cukinie (nie za duże, im większe tym mniej smaczne) Parmezan Kilka pomidorków koktajlowych 1 cytryna 1 - 2 łyżki oliwy cytrynowej (lub zwykłej, co kto lubi) Świeżo zmielony pieprz Sól Ocet balsamiczny - ja użyłam octu o smaku chili Nieco chili w proszku Orzeszki pinii
Cukinie pokroić w cieniutkie plastry - najwygodniej będzie użyć obieraczki do warzyw. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, zamieszać - tak by wszystkie plastry były w miarę równomiernie przykryte sosem. Odstawić na chwilę. Pomidorki umyć, pokroić albo i nie Orzeszki zrumienić na patelni Cukinię układać jak się komu podoba. Udekorować pomidorami. Doprawić solą, chili i pieprzem. Posypać płatkami parmezanu i orzeszkami pinii. Skropić octem balsamicznym. Można schłodzić
a to moja wersja
w towarzystwie obok- dip fety i paru anchois ( bardzo gesty i slony wiec warto dodac np troche kefiru i ew oliwy z oliwek) Do maczania marchewek, rzodkiewek, selera naciowego i innej surowizny towarzyszacej ew.
Carpaccio tez sprawdza sie jako przystawka , surowka towarzyszaca do tluszczowych w MM Np tu z piersia kurczeca zapieczona na cytrynowo + oliwa z oliwek, tymianek( zamarynowac uprzednio warto ponacinawszy wczesniej), pieprz z cebula, cukinia, oliwkami i parmezanem
Wszystko do zaroodpornego naczynia, garnka rzymskiego ( bo dobrze pod przykryciem na poczatku) Mozna tez wrzucic pomidory, papryke, chilli czy inne warzywa, oliwki, czosnek- do wyboru czy wszystko razem )
Pod koniec parmezan i pare min bez przykrycia pieczone
Grupa: Użytkownicy
Postów: 7,434
Dołączył: Tue, 24 Jan 06 - 16:21
Skąd: okolice Poznania
Nr użytkownika: 4,698
GG:
Carpaccio przecudnie wygląda! Najgorsze, że ja z mojego menu muszę wykluczyć cytrusy, ostre przyprawy i wszystko co kwaśne ...czyli wszystko co bardzo uwielbiam.
Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162
no to bez cytrusow
bezmaczne bezglutenowe wege bez dodatku tluszczu potencjalnie MM*
Ciastka orzechowe
1 sloik masla orzechowego( 225g)- uzylam grubo mielone `Meridian` bez dodatku soli i cukru kazde na dobra sprawe powinno ujsc ale oczywiscie lepiej jesli niesolone i im mniej dodatkow tym lepiej) 2 jajka- dobrze roztrzepane 2 lyzki xylitolu lub 1/2 lyzeczki stevii( a jesli ekstrakt, to jeszcze mniej) 3-4 lyzki mielonych migdalow ( wiecej jesli jest zbyt luzne) opcjonalnie; 2 lyzki kakao
Jajka roztrzepac z xylitolem/innym cukrem. Polaczyc z maslem orzechowym i reszta skladnikow. Zagniesc ciast Odrywac male kawalki ( ok 1 lyzki) formujac kulki ktore nastepnie rozkladamy na wylozonej papierem blasze plaszczac je delikatnie Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 10 mi Po wyjeciu, odstawiamy na kilka min do lekkiego wystygniecia ( gorace beda sie kruszyc) Przekladamy na druciana siatke i zostawiamy do calkowitego wystygniecia
*w oryginale nie ma mielonych migdalow: solo jaja i maslo orzechowe wiec w sumie zgodne z MM i na zdjeciu wyglada podobnie ale ze nie wyprobowalam w oryginale to podaje j/w Wrzuce oryginal z proporcjami jesli ktos chce na wlasna reke wyprobowac
Acha, i wg MM te same ciastka ujda bodajze w wersji z polewa czekoladowa, ale glowy nie daje czy musialaby byc taka z dodatkiem fruktozy/xylitolu i sp czy zwykla pelna 75% +
Ten post edytował Bogusia123456 Wed, 18 Apr 2012 - 16:11
Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162
Smoothie/ koktail w domu i na wynos
proporcje i w sumie sklad dowolny Tu akurat jogurt naturalny troche maslanki mrozone owoce ( mieszanka) pol lyzeczki suszonego ekstraktu owocu pasyjnego lyzeczka acai ( ekstrakt j/w) pol lyzeczki spiruliny lyzeczka maki ew odrobina stevii jesli doslodzenie konieczne platki kokosowe odrobina babki plasznik siemie lniane mielone - tak ok lyzeczki migdaly
( slowo daje wystarcza spokojnie za kolacje , podstawe sniadania czy solidny deser na wynos)
i wersja jagodowa w podobnym skladzie
Rzecz jasna wersje moga byc przerozne, w tym z zielenina, warzywno-owocowe, wytrawne Pyszne, sycace i duzo skladnikow odzywczych za jednym zamachem
Mozna tez do roznych gustow i wymogow dietetycznych zaadaptowac ( np na bazie odtluszczonej maslanki czy jogurtu dla MMcow albo dla tychze jako tluszczowy dodatek ( bez migdalow ale swieze owoce typu maliny czy jagody, kokos )
Ten post edytował Bogusia123456 Wed, 18 Apr 2012 - 16:30
Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162
Dla [użytkownik x]
Sernik/ desernik kokosowy z truskawkami
Masa: 2 puszki (każda po 400 g) mleka kokosowego 1 kg twarogu śmietankowego zmielonego na serniki *
3 lyzki fruktozy, xylitolu albo stevia w stosownych ilosciach** 7 lyzek zelatyny około 500 - 700 g truskawek
* dowolnego, może być twaróg chudszy ( zaleznie od tego co mialam pod reka, albo Lowicki tlusty, chudszy albo Quark( b chudy ser ktory bez mielenia mozna) ** stopien slodkosci mozna dopasowac do wlasnych upodoban
Przygotowanie:
Odlać 1 szklankę mleka kokosowego, resztę mleka wlać do dużej miski, dodać twaróg ( zmielony jesli trzeba), cukier*** , dokładnie wymieszać. Odłożone mleko wlać do rondelka i dodać żelatynę, podgrzewać na małym ogniu ciągle i energicznie mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, nie zagotowywać. Odstawić z ognia i przelać do czystej dużej miski, dodawać stopniowo masę serowo - kokosową ciągle mieszając. Wylać ją na przygotowany spód. Na wierzch ułożyć połówki truskawek (jeśli masa jest za rzadka aby utrzymać truskawki - co nie powinno się zdarzyć - deser można wstawić do lodówki i odczekać kilka lub kilkanaście minut aż nieco zgęstnieje). Gotowy deser wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia (na około 4 - 5 godzin lub najlepiej na całą noc).
***Ja najpierw mieszalam ser z fruktoza, pozniej stopniowo mleko, mieszajac
( Mozna tez zamrozic w malych, ceramicznych foremkach czy szklanych pucharkach)
Ten post edytował Bogusia123456 Sun, 22 Apr 2012 - 15:03
Grupa: Użytkownicy
Postów: 6,963
Dołączył: Fri, 28 Mar 03 - 11:18
Nr użytkownika: 162
CYTAT(Żoanna @ Wed, 18 Apr 2012 - 15:53)
mogę tu zamieszkać?????
No ba! Rozgaszczaj sie i czuj u siebie MM przyjazny ( mysle ze latwo wykluczyc migdaly) bezglutenowy bezmleczny bezzbozowy
Wylawiam klopsa bez dodatkow zbozowych
Pieczony w garze rzymski, mocno oblozony rozmarynem i czosnkiem
Przepis niestety malo konkretny bo, jak ta ja, na oko takie rzeczy :->
Mielone mieso wolowe i wieprzowe pol na pol mniej wiecej i na jakis kg do 1.5 kg miesa 2-3 jajka 1 duza czerwona papryka 1 cukinia 1 duza cebula ok 10 pieczarek starty parmezan- 203 lyzki czosnek- 3 zabki rozgniecione i sporo do oblozenia mielone migdaly - ok 2 lyzek siemie mielone 1-2 lyzki sol, pieprz, ew ziola do smaku
mieso wymieszac Dodac rozgrobniona w malakserze papryke, cebule i cukinie plus czesc pieczarek ( 3-4) Przyprawy , roztrzepane lekko jajka, siemie, migdaly, parmezan Wymieszac dobrze i wyrobic troche
Przelozyc do garnka rzymskiego czy jakiejs kamionki/zaroodpornego naczynia wkladajac do srodka pozostale pieczarki w kawalkach ( dobrze jesli sie piecze pod przykryciem wiec jesli nie naczynie z przykrywka, to folia albo papier) Mozna tez oblozyc ( wczesniej szybka parmenska czy plastrami boczku ( surowego, bez dodatkow najlepiej) Sporo galazek rozmarynu i pokrojony w plastry czosnek, ziarna pieprzu Do piekarnika
pieczen wychodzi b soczysta ( dzieki zawartosci warzyw, pieczarek, sera) Do spozycia na zimno i na cieplo
Nadaje sie tez swietnie jako wklad do golabkow bezryzowych I na muffiny miesne Dodatkowo foremki mozna wyslac wiechciem papieru do pieczenia przez co po wystygnieciu beda bardziej poreczne ( muffiny) jako danie na wynos Czy w wersji szwedzki stol
Ten post edytował Bogusia123456 Wed, 18 Apr 2012 - 20:04
Bogusiu, WIELBIĘ CIĘ! Postanowiłam też się trochę powyżywać apartem na swoich posiłkach. A co!
Wczoraj robiłam na obiad kurczaka w sosie pomidorowym i do tego warzywa zapiekane w roztrzepanym jajku (oczywiście wiedziona Twoim przepisem). Wyszło PYCHA!
Dziś biorę się za sernik kokosowy i nie omieszkam dać znać, co też mi z niego wyszło.
Wow, Bogusiu, ten sernik musi byc boski! ja mam w domu tylko twarog chudy, to raczej nie moze byc, ale kupie dzisiaj cos na styl serka smietankowego, u nas to wyglada jak serek homogenizowyny bezsmakowy i sa rozne wersje tluszczoew 40%, 20% i chyba 10% a moze i mniej. Ja wczoraj na obiadek zrobilam indyjskie jedzonko. pycha bylo, a szlo tak:
Na pateli na oleju podsmazych drobno pokorojony imbir, czosnek i czerwona cebulke, jak sie ladnie zeszkli dodac lyczczke kurkumy, lyzeczke curry, troszke pieprzu ca(użytkownik usunięty)e, nastepnie wrzucic na to pokrojone piersi z kurczaka i podsmazyc. Zalac puszka mleka kokosowego (200ml), dolac troche slodkiej smietany i troche gestej takiej, co to lyzka mozna wykladac. wsyzstko zagotowac, zeby sie skladniki wymieszaly ladnie (ja dalam jeszcze kostke rosolowa). Potem dodat warzywa jakie sie chce, ja dalam brokula, papryke i zukinie. Warzywa powinny byc na koncu gotowania w miare twarde. Na koncu wrzucic posiekane liscie kolendry. Pycha bylo. Maz jadl z ryzem, ja bez.
Dobra... to pierwsze śliwki za płoty, czy jakoś tak
Moje śniadanie. Mieszanka sałat (już tradycja chyba), papryka, kalarepa, ogórek, ser żółty, łosoś własnoręcznie wędzony i płatki migdałów (o dzięki Bogusiu za to odkrycie)! Micha właśnie konsumowana
Grupa: Użytkownicy
Postów: 7,434
Dołączył: Tue, 24 Jan 06 - 16:21
Skąd: okolice Poznania
Nr użytkownika: 4,698
GG:
Kurcze, jak się tylko patrzy na te zdjęcia to ślinka cieknie. Sernik Bogusiowy na pewno zrobię tylko w to mleko kokosowe trzeba się zaopatrzyć, a od [użytkownik x] skubnę tej sałatki z moim ulubionym łososiem wędzonym Pozwólcie, że będę opierała się na Waszych przepisach a sama już nic nie będę dodawała bom ja do pięt Wam absolutnie nie dorastam
[użytkownik x], smacznie wyglada ta satatka...ale ty ja tak na sucho??? czy z tym kefirem jak wczoraj? kefir z lososiem?? Ja tez salatke sobie zrobilam wlasnie. Pychota. Roszponka z ruccola, pomidorki koktajlowe, ser zolty, ogorek zielony plus orzechy wloskie, dressing oliwa i ocet plus ziola pluc odrobina musztardy