może coś z tego wybierzesz
jakby co wrzuce coś jeszcze
Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych (pieczony)
250 g płatków kukurydzianych lekko zmielić
Dodać ziarna sezamu i garść bułki tartej
Kurzą pierś pokroić w małe kawałki
Ząbek czosnku wycisnąć, dodać sok z 1 cytryny , Zalać nim mięso, odstawić na 1 h
Mięso obtoczyć w mące
Potem w jajku
A następnie w płatkach kukurydzianych
Układać na posmarowanym oliwą papierze do pieczenia
Piec 25 – 30 minut w 180 stopniach
do tego sos : sos sojowy, ciut wody, ciut octu ryżowego, sezam uprażony
Wszelkie
schaby pieczone Np.
1.
w schabie bez kości zrobić dziurę na wylot
napchać do środka sporo świeżej mięty, minimum 1 cytrynę obraną ze skóry i pokrojoną
w plastry (posoloną)
Mięso z wierzchu potraktować mieszanką : oleju chili, zmiażdżonych ząbków czosnku,
mięty, pieprzu i soli
Odstawić na kilka h do lodówki
Piec
--
2.
Schab bez kości dzień wcześniej nasmarować "papką" z czosnku, oliwy,
pieprzu, octu balsamicznego i cytryny.
Odstawić do lodówki
Następnego dnia zrobić w mięsie dziurę..wypełnić ją ząbkami czosnku i
papryczkami chili (świeżymi)
Wstawić do piekarnika i piec .
Mozna podlać odrobiną wody lub rosołu
--
3.
Schab bez kości nasmarować porządnie musztardą pomidorową (lub jakakolwiek inną) wymieszaną z sambalem
Odstawić (najlepiej na noc)
Podlać odrobiną wody i oliwy
piec
jeść
![icon_smile.gif](https://www.maluchy.pl/forum/style_emoticons/default/icon_smile.gif)
![](https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vg/ka/bt78/ARSA6xP9a7GwnolJ9X.jpg)
--
KurczakZmiksować: 1 – 2 łyżki oliwy z natką pietruszki, bazylią, miętą (ilości dowolne), solą i 2
ząbkami czosnku
Kurze piersi marynować przez minimum 1 h w ziołowej miksturze i wymieszanej z
sokiem z 1 niedużej cytryny
Masło ,musztardowe : wymieszać 50 g masła , skórką z 1 cytryny (lub limonki), solą
2 łyżkami gruboziarnistej musztardy, bazylią i 2 ząbkami zmiażdżonego czosnku
Masło zawinąć w folię formując wałek, wstawić do lodówki
Piekarnik rozgrzać do ok. 200 stopni
Mięso przesmażyć na patelni grilowej, włożyć do żaroodpornego naczynia razem z
powstałym w czasie pieczenia sosem i piec aż będzie gotowe
![icon_biggrin.gif](https://www.maluchy.pl/forum/style_emoticons/default/icon_biggrin.gif)
Podawać z plastrami masła musztardowego
![](https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vg/ka/bt78/d3M9hoiPzs8SxBo5EB.jpg)
--
Kurczak z cukiniąKurczak z cukinią i octem balsamicznym
1 dużą pierś kurzą pokroić w kostkę i zamarynować w : oliwie, occie balsamicznym, sosie sojowym, dodać 1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Odstawić na min. 1 h
1 – 2 nieduże cukinie pokroić w „kostkę”
dymkę pokroić ze szczypiorem
1 ząbek czosnku pokroić w plasterki
Na patelnię wlać odrobinę oliwy, wrzucić mięso razem z zalewą , obsmażyć. Podlewać sosem sojowym (do smaku), ew. odrobiną wody. Wrzucić 1 papryczkę ostrą.
Dodać cukinię i czosnek. Poddusić. Doprawić do smaku.
Podawać z chińskim makaronem jajecznym (najlepiej wymieszac na patelni) . Posypać dymką
--
Kurczak cytrynowy z oliwkami4 filety kurczęce oczyścić , ponakrawac lekko
sok z 2 cytryn wymieszać ze 2 zmiazdzonymi zabkami czosnku i pieprzem kajenksim lub
papryka ostrą
mięso zalać sokiem , odstawić na minimum 1 h
Piekarnik rozgrzac do 200 stopni
Mieso osączyc z marynaty,posolić i popieprzyć
włożyć do zaroodpornego naczynia, skropic oliwą, dodać gałazkę rozmarynu. Piec około
30 minut, skrapiając od czasu do czasu marynatą
po 15 minutach pieczenia dodać oliwki nadziewane cytryną i kilka cwiartek cytryny.
![](https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vg/ka/bt78/eGoDLcapaSv8j59ZJX.jpg)
--
RozbefPiekarnik rozgrzać do 80 - 85 stopnie (bez termoobiegu)
Rozbef oczyścić
pół pęczka natki zmiksowac z 3 ząbkami czosnku, 2 łyżkami oliwy, garścią bazylii i
gałazką rozmaryny. Wmieszać kilka łyżek ulubionej musztardy. Doprawić do smaku pieprzem
Mięso zrumienić ze wszystkich stron na oliwie
Zdjąc z patelni , posmarować masą ziołowo musztardową
Piec w piekarniku przez ca 120 - 130 minut
![](https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vg/ka/bt78/TGx9ORLsbZuH1paMPX.jpg)
[/quote]
--
Potrawka musztardowa2 piersi kurze
wino białe (ew. koniak itp) - 1 kieliszek
Śmietana (np. 18 do zup i sosów)
Musztarda gruboziarnista
sol
pieprz
oliwa (ew. olej - co kto lubi)
Piersi kurze pokroic w kostke, wrzucic na rozgrzana oliwę, obsamzyc. Podlać winem, pozwolić aby odparowało. Zalac śmietaną, dodać musztardę. Doprawić. Dusić.
Podawac z ryżem
PS. musztardy musi być sporo (ale potem uwaga z solą, bo musztarda
sama w sobie jest słona ). Na porcję dla 3 - 4 osob zużywam 2 śmietany.
Gdyby całość za bardzo zgestniala, można podlać bulionem .
--
Roladki drobioweSzpinak mrozony rozmrozić i obsmazyć z czosnkiem (na oliwie), doprawić..
Piersi kurze lub indycze rozbić, doprawić.. cześc szpinaku ukłądac na piersiach , dodać jeszcze trochę czosnku, kilka suszonych pomidorów. Zawinąc, spiąc wykałaczkami lub zwiazać, obsmazyć.
Przerzucić do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na jakieś 20 - 30 minut. (podlać wodą, rosołem, winem..)
Podawać z resztą szpinaku z czosnkiem