CYTAT(KanuÅ› @ Wed, 26 Aug 2009 - 19:26)
a kleik ryżowy też może byc, taki gotowy z paczki, czy lepiej samemu zrobić?
Zdecydowanie lepiej samemu jesli mozesz. Nie jest wtedy przetworzony ten ryz.
Mozesz tez wtedy probowac z roznym ryzem ( rozne smaki) np basmati czy ciemny ( bogatszy w rozne tam takie zdrowe bo nie zostalo wywalone razem z otoczka.)
Mozesz mieszac zarowno z owocami ( swieze, gotowane, suszone) jak i z warzywami np ( dobrze sie komponuja brokuly, kalafior, ale tez na dobra sprawe kazde inne warzywo.
Rowniez mieso jesli wprowadzone czy ryby.
Moi tez kasze, a wczesniej takie mieszanki domowym sumptem robione, jadaja na wodzie np.
Czy z dodatkiem jogurtu naturalnego. Teraz wrzucaja na to np pokrojone swieze jablko, sliwki, co tam jest w sezonie. Pasjami maliny, truskawki. I/ albo suszone owoce czy jakies purre ( w zimie np- ja pasteryzuje takie bez dodatkow w stanie lekko cieklym albo mroze zmiksowane np)
No ale to dla starszych ju, po roku mozna kombinowac. Pozniej jeszcze orzchy, pestki roznej masci.
8miesieczniakowi spokojnie takie domowe kaszki np z owocami czy warzywami.
Wspolczesne kuskus to pszenica ale taka wyjalowiona bo jest niejako lepione z maki pszennej (rafinowanej zwykle niestety) wiec dosc mocno przetworzone i niewiele ma wartosci odzywczych. Tradycyjnie to byly odpady z mielenia pszenicy wiec paradoksalnie
duzo bardziej odzywcze i zdrowe w zw z tym.
Lepsza juz polenta bo chociaz oryginalny produkt bez zbytniej obrobki ( grubsza maka kukurydziana taka)
Bez glutenu jest kukurydza wlasnie, ryz, jaglana, quinoa, gryka, owies, amarantus.
Z zawierajacych gluten godny uwagi ( na przyszlosc) jest orkisz z ktorego rowniez przepyszne nalesniki i muffiny wychodza