Aktualno¶ci

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowan± i rozszerzon± wersjê, nadaj±c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wiêcej >

Maluchy.pl logo

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
2 Stron V   1 2 nastÄ™pna  

Co zrobić z nadmiarem świeżej bazylii

> 
Magawit
czw, 25 sie 2011 - 17:31
W ogródku wyrosło mi bazylii jak w puszczy amazońskiej drzew. Mam zwyczajną, cytrynową, czosnkową i czerwoną. Nie przejemy tego, choćbyśmy przeszli na dietę bazyliową icon_wink.gif Jak ją uratować od zmarnowania? Zamrozić jakoś? Wysuszyć? Z zamrożonej nie zrobi się ciapa?
Magawit


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,714
Dołączył: śro, 09 lut 05 - 11:38
SkÄ…d: spod Poznania
Nr użytkownika: 2,661




post czw, 25 sie 2011 - 17:31
Post #1

W ogródku wyrosło mi bazylii jak w puszczy amazońskiej drzew. Mam zwyczajną, cytrynową, czosnkową i czerwoną. Nie przejemy tego, choćbyśmy przeszli na dietę bazyliową icon_wink.gif Jak ją uratować od zmarnowania? Zamrozić jakoś? Wysuszyć? Z zamrożonej nie zrobi się ciapa?

--------------------

Truśka
czw, 25 sie 2011 - 18:41
zamrozić icon_wink.gif
Truśka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,209
Dołączył: nie, 18 sty 04 - 19:23
Nr użytkownika: 1,341




post czw, 25 sie 2011 - 18:41
Post #2

zamrozić icon_wink.gif

--------------------
wolność nie jest dana, jest zadana
marghe.
czw, 25 sie 2011 - 19:49
podzielić się ze mną icon_smile.gif

A tak poważnie zamrozić.
suszona to już nie to samo
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post czw, 25 sie 2011 - 19:49
Post #3

podzielić się ze mną icon_smile.gif

A tak poważnie zamrozić.
suszona to już nie to samo
zilka
czw, 25 sie 2011 - 20:35
CYTAT(marghe. @ Thu, 25 Aug 2011 - 20:49) *
podzielić się ze mną icon_smile.gif


I ze mnÄ… icon_smile.gif Ale masz fajnie...

A jakiegoś pesto bazyliowego nie da sie zrobić marghe?
zilka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,549
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 10:20
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 160




post czw, 25 sie 2011 - 20:35
Post #4

CYTAT(marghe. @ Thu, 25 Aug 2011 - 20:49) *
podzielić się ze mną icon_smile.gif


I ze mnÄ… icon_smile.gif Ale masz fajnie...

A jakiegoś pesto bazyliowego nie da sie zrobić marghe?

--------------------
córki dwie, 2002 i 2007
Orinoko
czw, 25 sie 2011 - 22:20
Ze mną też się możesz podzielić.
Ja mam zero plonów bazyliowych (może teściowa , która mi w ogródku pieliła, myślała, że to chwasty?!)
Orinoko


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 6,280
Dołączył: śro, 09 mar 05 - 14:46
SkÄ…d: okolice Poznania
Nr użytkownika: 2,827

GG:


post czw, 25 sie 2011 - 22:20
Post #5

Ze mną też się możesz podzielić.
Ja mam zero plonów bazyliowych (może teściowa , która mi w ogródku pieliła, myślała, że to chwasty?!)


--------------------


...Past the deep troubled water / And the fears of the dark / There's a hill in the sunlight / For you to find harmony...
Alucca
piÄ…, 26 sie 2011 - 03:23
Posiekać drobno i zamrozić. Robię tak z koperkiem i pietruszką i jest ok. Na pewno smaczniejsze niż suszone.
Alucca


Grupa: Zbanowani
Postów: 768
Dołączył: sob, 14 sty 06 - 10:21
Nr użytkownika: 4,575




post piÄ…, 26 sie 2011 - 03:23
Post #6

Posiekać drobno i zamrozić. Robię tak z koperkiem i pietruszką i jest ok. Na pewno smaczniejsze niż suszone.
agabr
piÄ…, 26 sie 2011 - 11:07
Zrobic pesto i zamrozic.b
agabr


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


post piÄ…, 26 sie 2011 - 11:07
Post #7

Zrobic pesto i zamrozic.b

--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
TatuÅ› Muminka
jaAga*
piÄ…, 26 sie 2011 - 11:19
Podzielić ze mną icon_wink.gif, w zamian oddam nadmiar mięty, która rozrosła się jak opętana.
Co oprócz suszenia można zrobić z miętą?
jaAga*


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 11,551
Dołączył: śro, 17 sty 07 - 12:54
Skąd: Zamość
Nr użytkownika: 10,058




post piÄ…, 26 sie 2011 - 11:19
Post #8

Podzielić ze mną icon_wink.gif, w zamian oddam nadmiar mięty, która rozrosła się jak opętana.
Co oprócz suszenia można zrobić z miętą?

--------------------
Mama Julii (2003) i Kariny (2007)
aneea
piÄ…, 26 sie 2011 - 15:45
CYTAT(jaAga* @ Fri, 26 Aug 2011 - 12:19) *
Co oprócz suszenia można zrobić z miętą?


Zamrozić? icon_wink.gif
aneea


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,087
Dołączył: pią, 18 kwi 03 - 11:53
SkÄ…d: ÅšLÄ„SK
Nr użytkownika: 600

GG:


post piÄ…, 26 sie 2011 - 15:45
Post #9

CYTAT(jaAga* @ Fri, 26 Aug 2011 - 12:19) *
Co oprócz suszenia można zrobić z miętą?


Zamrozić? icon_wink.gif
aneea
piÄ…, 26 sie 2011 - 15:45
duble

Ten post edytował aneea pią, 26 sie 2011 - 15:46
aneea


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,087
Dołączył: pią, 18 kwi 03 - 11:53
SkÄ…d: ÅšLÄ„SK
Nr użytkownika: 600

GG:


post piÄ…, 26 sie 2011 - 15:45
Post #10

duble
bb
piÄ…, 26 sie 2011 - 15:49
CYTAT(jaAga* @ Fri, 26 Aug 2011 - 12:19) *
Co oprócz suszenia można zrobić z miętą?


MOJITO 06.gif duuuzo MOJITO.
bb


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 5,371
Dołączył: śro, 07 sty 04 - 12:54
SkÄ…d: greckie gory
Nr użytkownika: 1,313

GG:


post piÄ…, 26 sie 2011 - 15:49
Post #11

CYTAT(jaAga* @ Fri, 26 Aug 2011 - 12:19) *
Co oprócz suszenia można zrobić z miętą?


MOJITO 06.gif duuuzo MOJITO.

--------------------
Sofia (2002) & Christina (2005) - moje greckie Slowianki
Helena
piÄ…, 26 sie 2011 - 15:59
Moja mama kiedyś robiła kurczaka w sosie bazyliowym, pycha. Dużo bazylii na to szło pamiętam .
Helena


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,119
Dołączył: sob, 30 paź 04 - 13:41
Skąd: P-ków
Nr użytkownika: 2,259

GG:


post piÄ…, 26 sie 2011 - 15:59
Post #12

Moja mama kiedyś robiła kurczaka w sosie bazyliowym, pycha. Dużo bazylii na to szło pamiętam .

--------------------
Sali_M
piÄ…, 26 sie 2011 - 20:15
część bazylii też bym posuszyła
Sali_M


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 360
Dołączył: sob, 12 lut 11 - 14:31
Skąd: śląskie
Nr użytkownika: 35,806




post piÄ…, 26 sie 2011 - 20:15
Post #13

część bazylii też bym posuszyła

--------------------
marghe.
piÄ…, 26 sie 2011 - 21:04
CYTAT(zilka @ Thu, 25 Aug 2011 - 21:35) *
I ze mnÄ… icon_smile.gif Ale masz fajnie...
A jakiegoś pesto bazyliowego nie da sie zrobić marghe?

dać to sie da , ale nie wiem jak z przechowywaniem.
Zapasteryzowac się nie zapasteryzuje, zamrozić się nie zamrozi..
A be ztego długo nie postoi. Chociaz można spróbować i zalac oliwą..
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post piÄ…, 26 sie 2011 - 21:04
Post #14

CYTAT(zilka @ Thu, 25 Aug 2011 - 21:35) *
I ze mnÄ… icon_smile.gif Ale masz fajnie...
A jakiegoś pesto bazyliowego nie da sie zrobić marghe?

dać to sie da , ale nie wiem jak z przechowywaniem.
Zapasteryzowac się nie zapasteryzuje, zamrozić się nie zamrozi..
A be ztego długo nie postoi. Chociaz można spróbować i zalac oliwą..
agabr
sob, 27 sie 2011 - 11:27
Marghe regularnie mroze swoje pesto domowe bez strat dla smaku.b
agabr


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


post sob, 27 sie 2011 - 11:27
Post #15

Marghe regularnie mroze swoje pesto domowe bez strat dla smaku.b

--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
TatuÅ› Muminka
zilka
sob, 27 sie 2011 - 19:29
CYTAT(zilka @ Thu, 25 Aug 2011 - 21:35) *
A jakiegoś pesto bazyliowego nie da sie zrobić marghe?


37.gif załamie się swoim stanem i pytaniem, jakieś zaćmienie mnie opadło... 37.gif
zilka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,549
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 10:20
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 160




post sob, 27 sie 2011 - 19:29
Post #16

CYTAT(zilka @ Thu, 25 Aug 2011 - 21:35) *
A jakiegoś pesto bazyliowego nie da sie zrobić marghe?


37.gif załamie się swoim stanem i pytaniem, jakieś zaćmienie mnie opadło... 37.gif

--------------------
córki dwie, 2002 i 2007
marghe.
sob, 27 sie 2011 - 21:37
CYTAT(agabr @ Sat, 27 Aug 2011 - 12:27) *
Marghe regularnie mroze swoje pesto domowe bez strat dla smaku.b

a dla konsystencji i koloru?
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post sob, 27 sie 2011 - 21:37
Post #17

CYTAT(agabr @ Sat, 27 Aug 2011 - 12:27) *
Marghe regularnie mroze swoje pesto domowe bez strat dla smaku.b

a dla konsystencji i koloru?
agabr
sob, 27 sie 2011 - 22:47
CYTAT(marghe. @ Sat, 27 Aug 2011 - 22:37) *
a dla konsystencji i koloru?

Najmniejszych zmian ani w konsystencji ani w kolorze.b
agabr


Grupa: Moderatorzy
Postów: 11,480
Dołączył: śro, 02 kwi 03 - 10:03
Skąd: z żoliborza
Nr użytkownika: 280

GG:


post sob, 27 sie 2011 - 22:47
Post #18

CYTAT(marghe. @ Sat, 27 Aug 2011 - 22:37) *
a dla konsystencji i koloru?

Najmniejszych zmian ani w konsystencji ani w kolorze.b

--------------------
Mama Andrzeja 2002 i Zośki 2009

"Panuje na ogół opinia, że geniusze są niesympatyczni, lecz jeśli o mnie
chodzi, to jakoś nigdy tego nie zauważyłem."
TatuÅ› Muminka
marghe.
nie, 28 sie 2011 - 20:55
Dziękuję.
Jak będe miała nadniar bazylii to sobie zamrożę icon_smile.gif
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post nie, 28 sie 2011 - 20:55
Post #19

Dziękuję.
Jak będe miała nadniar bazylii to sobie zamrożę icon_smile.gif
Magawit
pon, 29 sie 2011 - 09:49
CYTAT(agabr @ Sat, 27 Aug 2011 - 23:47) *
Najmniejszych zmian ani w konsystencji ani w kolorze.b


A jak zrobić TAKIE pesto? Znaczy-żeby nie zmieniło się po rozmrożeniu.
Pewnie podzielę ten gąszcz-część na pesto, część na mrożonkę.
Orinoko przypomnij mi we wtorek, bo mam sklerozę- w środę dostaniesz dostawę 3 gatunków bazylii. I się sama martw, co z tym zrobić icon_wink.gif

Dziękuję za porady!

PS Takie rady znalazłam w necie, wydają się sensowne:


Pesto można przechowywać w lodówce przez tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku, zalane warstwą oliwy lub przykryte plastikową folią, dociśnięta do powierzchni pesto. Do dłuższego przechowywania należy zrobić pesto bez sera, a dodawać go tuż przed podaniem. Pesto z bazylii, pinioli i oliwy można wtedy trzymać w lodówce 2-3 miesiące, a w zamrażarce 5-6.

Ten post edytował Magawit pon, 29 sie 2011 - 09:52
Magawit


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,714
Dołączył: śro, 09 lut 05 - 11:38
SkÄ…d: spod Poznania
Nr użytkownika: 2,661




post pon, 29 sie 2011 - 09:49
Post #20

CYTAT(agabr @ Sat, 27 Aug 2011 - 23:47) *
Najmniejszych zmian ani w konsystencji ani w kolorze.b


A jak zrobić TAKIE pesto? Znaczy-żeby nie zmieniło się po rozmrożeniu.
Pewnie podzielę ten gąszcz-część na pesto, część na mrożonkę.
Orinoko przypomnij mi we wtorek, bo mam sklerozę- w środę dostaniesz dostawę 3 gatunków bazylii. I się sama martw, co z tym zrobić icon_wink.gif

Dziękuję za porady!

PS Takie rady znalazłam w necie, wydają się sensowne:


Pesto można przechowywać w lodówce przez tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku, zalane warstwą oliwy lub przykryte plastikową folią, dociśnięta do powierzchni pesto. Do dłuższego przechowywania należy zrobić pesto bez sera, a dodawać go tuż przed podaniem. Pesto z bazylii, pinioli i oliwy można wtedy trzymać w lodówce 2-3 miesiące, a w zamrażarce 5-6.

--------------------

> Co zrobić z nadmiarem Å›wieżej bazylii
Start new topic
Reply to this topic
2 Stron V   1 2 nastÄ™pna
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wto, 18 cze 2024 - 13:50
lista postów tego w±tku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama