[b]
Bułeczki z orzechami
Na około 25 buleczek ( małych ) potrzeba dwie porcje ciasta. Jak się komuś nie chce babrać z orzechami to nadziewa je marmoladą albo dżemem, tez są pyszne. Tym bardziej, że marmolada mi zawsze z nich częściowo wypływa - wtedy po wyjęciu z piekarnika smaruję je z wierzchu "wypłyniętą" zawartością
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
2 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
3 do 6 łyżek cukru ( mniej lub bardziej słodkie - jak kto woli)
1/2 łyżki masła
1 żółtko
szczypta soli
Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić niewielka ilością letniego mleka, odczekać aż "urosną"
Do miski wrzucić pozostałe składniki ( oprócz masła ), dodać drożdże i porządnie wyrobić mikserem. Dodać rozpuszczone masełko, wyrabiać aż masa będzie gładka.
Poczekać aż podwoi swoja objętość
W tym czasie mozna zabrac sie za nadzienie
12,5 dag orzechów laskowych
2 jajka
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Orzechy podrumienic na blasze (nagrzać piekarnik do 175 C i włożyć orzechy na 10 min). Po wystudzeniu posiekać.
Zółtka oddzielic od białek, białka z solą ubić na sztywno. Orzechy wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, potem ostroznie z pianą z białek.
Wyrośniętę ciasto podsypać maką i rozwałkować. Mozna wykrawać kółka ale ja osobiscie wolę kwadraty bo łatwiej je skleić.
Nakładać nadzienie i hop do piekarnika na około 30 min w 175 C
Można je jeszcze posmarować pozostałymi żółtkami ale ja nie smaruje bo juz mi sie nie chce
Edit dla posiadaczy maszyny do chleba:
Można całość składników na ciasto wrzucić do maszyny i pięknie ciasto wyrobi.